Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ново SSD М2 не стартира

Featured Replies

Здравейте, отдавна исках да си взема едно ssd, взе да не ми стига мястото, харесах си и днес го получих

https://stantek.com/?i=208557

при монтажа всичко мина нормално, без никакви проблеми, до момента в който не пуснах машината и гледам, никакво ssd нито от биос, нито от уиндоус...

обадих им се, умива човека и след ме посъветва да разменя слотовете (тука казвам че дъното ми поддържа генерация 3 и само единия е със технология nvmi, дригия не е, точния модел на дъното Asrock B450 Pro 4)

Та разменях слотове, но без файда, даже оставих новото ssd на 'бързия слот', премахвайки моето първоначално, пак по техен съвет, но уви без резултат.

Накрая ми предложи ъпдейт на биос, което на теория звучи че е вариант... Може точно от това да е, но вие кажете най- добре, мерси.

п.п SSD-то е от 4 та генерация, дъното е от 3-та, четох в интернет, пише че ще работи на по ниската скорост, което за мен не е проблем.

• Отговори 74
  • Прегледи 7,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ами те хората са си го написали в спецификациите на дъното, но трябва да се чете преди да се купува, а и да се мисли в перспектива.

• Това са ти вариантите - ъпдейт на BIOS или SSD-то да е повредено.

• Проблема е разконспириран според мен: https://www.asrock.com/support/qa/Technical NNotes - Storage Device Compatibility.pdf

Публикувани изображения

Редно е първо да напишеш какви части има в компютъра - всичките. При положение, че миналия месец си пускал тема за ъпгрейд на конфигурация, @Raze ти е обяснявал едни неща за слотовете и дисковете, и не е много ясно дали си ги разбрал. Не си написал и какво си купил в крайна сметка. 

• Автор
преди 11 минути, Rudy M. написа:

Редно е първо да напишеш какви части има в компютъра - всичките. При положение, че миналия месец си пускал тема за ъпгрейд на конфигурация, @Raze ти е обяснявал едни неща за слотовете и дисковете, и не е много ясно дали си ги разбрал. Не си написал и какво си купил в крайна сметка. 

единствено слотовете за рам, но не виждам как това ще има някакво значение... 

сега мисля, и или е несъвместимо или не знам, в интернет с това дъно имаше една тема, нерешена, с подобен проблем, според мен е несъвместимост но...

За слот М1_2 не е ясно защо не ти разпознава новия Lexar 790, след като ти разпознава предишното NVMe в същия слот - възможно е да е дефектно новото ти.
За другия слот М2_2 може да има друга причина, според Мануел:
*M2_2, SATA3_3 and SATA3_4 share lanes. If either one of them is in use, the others will be disabled.
Т.е. разкачи временно SATA_3_3 и SATA3_4 дисковете си (ако имаш такива) и пробвай новия ти Lexar 790 дали ще бъде открит.
Там ще ти работи на скорост 3x2, т.е. 4 пъти по-бавно от предназначението му.
Коя версия ти е БИОС?

• Автор
преди 3 минути, MZ/X написа:

За слот М1_2 не е ясно защо не ти разпознава новия Lexar 790, след като ти разпознава предишното NVMe в същия слот - възможно е да е дефектно новото ти.
За другия слот М2_2 може да има друга причина, според Мануел:
*M2_2, SATA3_3 and SATA3_4 share lanes. If either one of them is in use, the others will be disabled.
Т.е. разкачи временно SATA_3_3 и SATA3_4 дисковете си (ако имаш такива) и пробвай новия ти Lexar 790 дали ще бъде открит.
Там ще ти работи на скорост 3x2, т.е. 4 пъти по-бавно от предназначението му.
Коя версия ти е БИОС?

именно... хайде във втория слот добре, но не работи и във слота където моето си си работи...

версията на биос е p3.60

моя въпрос е да пробвам ли сис флаш на биос въобще? тъй като аз знам че това е само ако ще е друг по- нов процесор?

Не е причината в ВИОС-а, твоята версия, макар и не последна се е читава
Ако компът не ти разпознае новото NVMe и при M2_2 при всякакъв друг стридж разкачен, най-вероятната причина е в NVME-то.

• Автор
преди 2 минути, MZ/X написа:

Не е причината в ВИОС-а, твоята версия, макар и не последна се е читава
Ако компът не ти разпознае новото NVMe и при M2_2 при всякакъв друг стридж разкачен, най-вероятната причина е в NVME-то.

тоест, според теб проблемът е в самото ssd ?

NVMe-то да е дефектно е по-голямата вероятност, ако не се разпознава и на двата слота  на дъното ти.
Но за да си абсолютно сигурен в това го тествай на друг компютър или външна кутия за NVMe-USB

преди 23 минути, MZ/X написа:

....
.....

Означава, че като сложиш М2 SATA SSD, то SATA3 и SATA4 няма да са използваеми, но не и ако е M2 NVME SSD!

• Автор
преди 2 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Означава, че като сложиш М2 SATA SSD, то SATA3 и SATA4 няма да са използваеми, но не и ако е M2 NVME SSD!

ей това не мога да го разбера хора, кои сата3 и 4 ще са неизползваеми? 

имам 2 хард диска 3,5 те връзка имат ли ?

преди 3 минути, The Reaper написа:

Махни ги, и пробвай тогава SSD-то.

преди 1 минута, The Reaper написа:

Кое не разбра? Ако имаш М2 SATA SSD поставен в този слот то обикновените сата3 и 4 няма да са активни защото споделят една и съща линия! Ако си поставил в него слот M2 NVME SSD това правило не важи!

• Автор
преди 6 минути, Rudy M. написа:

Махни ги, и пробвай тогава SSD-то.

пробвах, не дава резултат..

преди 6 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Кое не разбра? Ако имаш М2 SATA SSD поставен в този слот то обикновените сата3 и 4 няма да са активни защото споделят една и съща линия! Ако си поставил в него слот M2 NVME SSD това правило не важи!

поставях как ли не, моето си ssd0( не поръчаното днес) работи и на 2 та слота, новото не иска на никой

току-що, The Reaper написа:

Въпреки, че от Lexar казват, че само 4ТБ модел поддържа NVME gen2, а другите модели и gen1.4 има голяма вероятност по-новите ревизии на 2TB диск вече да не поддържат NVME gen1.4, а само gen2!

Сигурен ли си, че си го монтирал правилно? Трябва хубаво да се натисне да влезе навътре, въпреки че най-вероятно няма да можеш да завиеш винта, ако не си го пъхнал докрай в M.2 слота. На първия слот няма причина да не работи, щом там е работело друго SSD преди това. В BIOS къде точно го гледаш, трябва да отидеш в advanced\storage\NVMe... - поне при мен е така, при теб трябвс да е почти същото. В windows disk management липсва ли? Като върнеш старото M.2 на мястото му работи ли? На втория слот само ако е?  BIOS версията ти също е стара, сложи някоя по-нова. Аз съм с 5.60, при теб са същите версии (както писах и в другата тема, дъната са 99% еднакви). Сложи тази или някоя по-стара, да не е beta.

h4hlio0.jpeg

преди 4 минути, The Reaper написа:

поставях как ли не, моето си ssd0( не поръчаното днес) работи и на 2 та слота, новото не иска на никой

Мисълта ми е ,че няма какво да гледаме SATA понеже се ползват NVME и не е това проблема, а че генерацията му е проблем, което ти писах по-горе!

• Автор
току-що, Raze написа:

Сигурен ли си, че си го монтирал правилно? Трябва хубаво да се натисне да влезе навътре, въпреки че най-вероятно няма да можеш да завиеш винта, ако не си го пъхнал докрай в M.2 слота. На първия слот няма причина да не работи, щом там е работело друго SSD преди това. В BIOS къде точно го гледаш, трябва да отидеш в advanced\storage\NVMe... - поне при мен е така, при теб трябвс да е почти същото. В windows disk management липсва ли? Като върнеш старото M.2 на мястото му работи ли? На втория слот само ако е?  BIOS версията ти също е стара, сложи някоя по-нова. Аз съм с 5.60, при теб са същите версии (както писах и в другата тема, дъната са 99% еднакви). Сложи тази или някоя по-стара, да не е beta.

h4hlio0.jpeg

старото ssd работи и на двата слота, в момента е на 'по- бавния' и си работи, пробвах без него, само новото ssd на 'по- бързия' слот, пак нищо не става..

това обновление на биос, ще го направя, но не виждам връзката... в диск мениджъра няма нищо, няма място което не е създадено, просто празно

преди 1 минута, The Reaper написа:

старото ssd работи и на двата слота, в момента е на 'по- бавния' и си работи, пробвах без него, само новото ssd на 'по- бързия' слот, пак нищо не става..

това обновление на биос, ще го направя, но не виждам връзката... в диск мениджъра няма нищо, няма място което не е създадено, просто празно

БИОС , като не вижда всяко друго нещо няма да го види!

• Автор
преди 12 минути, Raze написа:

h4hlio0.jpeg

освен тук нещо, не знам къде да влезна и да покажа... тоя режим на сата нещо ? AHCI ?

20250307_125152.jpg

20250307_125251.jpg

Да, ти си с по-стар BIOS и сигурно затова така ти го показва. Обнови го и пробвай пак дали ще познае диска.

Какъв е процесора?

Цитат

ASRock do NOT recommend updating this BIOS if you are going to use Pinnacle, Raven or Summit Ridge CPU on your system

Разкачи абсолютно всички дискове от дъното, монтирай новия на бързия слот и махни батерията на дъното при изключено от мрежата захранване. Натисни бутона за пускане на компютъра няколко пъти и тогава постави батерията отново. Включи компютъра и виж дали диска се вижда в биос. Ако не, извади едната плочка памет и отново рестартирай. Паметите в правилните слотове ли са? 

ASRock > B450 Pro4

преди 11 минути, Raze написа:

Да, ти си с по-стар BIOS и сигурно затова така ти го показва. Обнови го и пробвай пак дали ще познае диска.

Писал е по-горе, че е стар 3.60, при актуален не-бета L8.02 

• Автор
преди 2 минути, Joss Bomon написа:

Какъв е процесора? Разкачи абсолютно всички дискове от дъното, монтирай новия на бързия слот и махни батерията на дъното при изключено от мрежата захранване. Натисни бутона за пускане на компютъра няколко пъти и тогава постави батерията отново. Включи компютъра и виж дали диска се вижда в биос. Ако не, извади едната плочка памет и отново рестартирай. Паметите в правилните слотове ли са?

Писал е по-горе, че е стар 3.60, при актуален не-бета L8.02 

ще пробвам, но вече утре, приготвям се за работа.

не му чаткам изобщо, от това което пробвах разбрах че понеже моето старо ssd работи и на двата слота (без значение колко бързи или бавно) новото трябваше поне на 'ързия слот'

надявам се правилно да съм рабрал, ако ще работи би следвало и на двата, макар най- добре в 1вия... или само в 1вия ?

Процесор е Rayzen 5 3600

Имам както казах 2 хард диска (от старите 3.5)

Едно Ssd което е NVMI и си работи и на 2та слота (в момента е на 'по-бавния)

И днескашното ssd, на което пише дейсвително nvmi, гледах на кутийката...

Тва че сата 3 и 4 се изкючват .. колко е вярно не знам, махнах и двата стати хард диска, без резултат ( под махнах, казвам разкачени сата и захранващи кабели.

Утре пробвам с махане на батерия и ъпдейт на биос (което не съм го правил и не ми се ще но)...

преди 1 час, JohnTRIVOLTA написа:

Вече съм го ял това, на подобно дъно със 6 SATA-ти, каквото и SSD да сложиш на M.2 се изключват по 2 SATA портове. На един клиент с много дискове се наложи, M.2 SSD-то да се сложи с преходник към PCI-x слота и да не се ползват М.2 за да могат да се запазят всички SATA работещи. Тука е малко по-добре, едната М.2-ка няма нищо общо със SATA портовете и работи само NVMe SSD-та. 

преди 31 минути, ined написа:

Вече съм го ял това, каквото и SSD да сложиш на M.2 се изключват SATA портовете. На един клиент с много дискове се наложи, M.2 SSD-то да се сложи с преходник към PCI-x слота и да не се ползват М.2 за да могат да се запазят всички SATA работещи.

Ами те хората са си го написали в спецификациите на дъното, но трябва да се чете преди да се купува, а и да се мисли в перспектива.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.