Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ново SSD М2 не стартира

Featured Replies

преди 9 минути, Raze написа:

Това са ти вариантите - ъпдейт на BIOS или SSD-то да е повредено.

От ерата на първите SSD не съм виждал повредено НОВО SSD. Не вярвам, при толкова дискове минали през ръцете ми все да съм случвал само читави бройки, ако в партидите е имало повредени. Освен това, говоря за абсолютно всякакви марки. 

• Отговори 74
  • Прегледи 7,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ами те хората са си го написали в спецификациите на дъното, но трябва да се чете преди да се купува, а и да се мисли в перспектива.

• Това са ти вариантите - ъпдейт на BIOS или SSD-то да е повредено.

• Проблема е разконспириран според мен: https://www.asrock.com/support/qa/Technical NNotes - Storage Device Compatibility.pdf

Публикувани изображения

На мен пък са ми минавали през ръцете доста повредени, от всякакви марки. На път към вносителя, под формата на рекламации. Случва се.

Абсолютно същият случай - комбинация от Lexar NM790 2TB и дъно с чипсет B450
Question - Lexar 2TB M.2 NVMe SSD not showing up in BIOS | Tom's Hardware Forum
Решение - не са намерили.

Lexar NM790 - NVMe 1.4 specification
Asrock B450 Pro - NVMe 1.3 specification
Мисля си че е възможно китайците да не са спазили нещо по спецификацията на NVMe контролера си и затова да не се открива в по-стари chipset-ове
т.е. - fallback-ът им към 1.3 протокол не сработва както се очаква.
С други думи NVMe-то си е наред, но ще работи на дъно с по-нов чипсет. 

преди 2 часа, MZ/X написа:

Мисля си че е възможно китайците да не са спазили нещо по спецификацията на NVMe контролера си и затова да не се открива в по-стари chipset-ове

Бе то и аз натам се насочих нещо с поддръжката на NVME генерациите, къде споделих по-горе!

• Автор
преди 2 часа, MZ/X написа:

Мда четох го това, както и да е, имам лаптоп acer nitro 15, мога на него да пробвам въпросното ssd..., но не исках да е за него, вариантита са ми ако на него работо (вали е същоя размер, габарити - не знам но ще видим)

И ако работи да решавам дали да го оставя на него, естествено ще пробвам ъпдейт на биос първо и ако не стане или оставям на лаптопа (ако пасне) или с хората от сайта да се разбера...

преди 2 часа, The Reaper написа:

И ако работи да решавам дали да го оставя на него

Голяма грешка ще е този горещ диск да го набуташ в горещото Нитро.

• Автор
преди 21 минути, Joss Bomon написа:

Голяма грешка ще е този горещ диск да го набуташ в горещото Нитро.

E то и ся си има ssd нитрото ...

преди 4 часа, The Reaper написа:

Мда четох го това, както и да е, имам лаптоп acer nitro 15, мога на него да пробвам въпросното ssd..., но не исках да е за него, вариантита са ми ако на него работо (вали е същоя размер, габарити - не знам но ще видим)

И ако работи да решавам дали да го оставя на него, естествено ще пробвам ъпдейт на биос първо и ако не стане или оставям на лаптопа (ако пасне) или с хората от сайта да се разбера...

По добре го върни и вземи друго. :)

• Автор

Няма братко, тва нещо не тръгва и тва е, с обновлен биос съм, оставих само тва ssd, като махнах всички други дискове, разкачах рам памети... Просто няма да тръгне, ако отметнем че не е дефектна де, което днес смятам да разбера...

Ако бях на твое място веднага щях да го тествам на друга машина без да правя тези гимнастики , които си правил и ако там не тръгва го връщам за рекламация 

• Автор

Ssd-то не върви и на лаптопа...

Въпрос; местен техник в сервиз за лаптопи, смартфони и pc, твърди че напрежението между 3та и 4та генерация са различни ... Колко е вярно не знам, но твърди че 4та генерация ssd не може да тръгне на 3та генерация дъно, освен това, при такъв опит, ssd-то изгаряшо?!?

Няма такива тъпотии, спрете да ги слушате тези измислени 'техници'. Все едно да не можеш да подкараш нова видеокарта на стар компютър или обратно.

SSD-то най-вероятно е повредено или ти не го монтираш правилно.

преди 14 минути, The Reaper написа:

Въпрос; местен техник в сервиз за лаптопи, смартфони и pc, твърди че напрежението между 3та и 4та генерация са различни ... Колко е вярно не знам, но твърди че 4та генерация ssd не може да тръгне на 3та генерация дъно, освен това, при такъв опит, ssd-то изгаряшо?!?

Вече не ходи в тоя "сервиз", да им слушаш глупостите. Тоя иска да те изкара, че ти си им изгорил SSD-то. 

Вече трета година моят Samsung PM9A1 512GB m.2 NVMe/PCIe gen.4 спокойно си работи на дъно Gigabyte A520M-DS3H с PCIe 3.0 slot. 

• Автор
преди 37 минути, Raze написа:

Няма такива тъпотии, спрете да ги слушате тези измислени 'техници'. Все едно да не можеш да подкараш нова видеокарта на стар компютър или обратно.

SSD-то най-вероятно е повредено или ти не го монтираш правилно.

За грешен монтаж въпрос не може да става... Не работи тва е

преди 24 минути, The Reaper написа:

Не работи тва е

Да уточним и още нещо. Какво разбираш под "не работи" ? Ако в биос се вижда, но в инсталатора на Windows не, е едно, а ако не се вижда и в биос е друго. Освен това, новия диск идва неинициализиран и трябва да му се зададе GPT или MBR таблица. Монтирай диска и бутни с флашка със Strelec, от който да стартираш инструмент за работа с дискове. До колкото разбирам от написаното от тебе в темата, имам съмнения че сам ще се справиш... 

Както ,писах и в другата тема . B450 pro 4  не е  Fatal1ty B450 Gaming K4. Не може да сравнявате дъна от различни серий и ЦЕНИ.  Б450 про 4 е от бюджетната серия на асрок и няма опцийте  и възможностите на по високият клас дъна ,от серията Фаталити.

преди 1 час, The Reaper написа:

местен техник в сервиз за лаптопи, смартфони и pc, твърди че напрежението между 3та и 4та генерация са различни ... Колко е вярно не знам, но твърди че 4та генерация ssd не може да тръгне на 3та генерация дъно, освен това, при такъв опит, ssd-то изгаряшо?!?

NVMe ползват PCI-E линиите, които поемат товар/консумация до 75W за комуникация с процесор и чипсет. Това важи и за 3-та и за 4-та генерация. 

Виж каква е консумацията на новия ти диск 

image.png.e08b01c95667a75334a8e7a90b92c91d.png

Lexar NM790 2 TB Specs | TechPowerUp SSD Database

преди 4 часа, adersa написа:

и ако там не тръгва го връщам за рекламация 

преди 1 час, The Reaper написа:

• Автор
преди 57 минути, Joss Bomon написа:

Да уточним и още нещо. Какво разбираш под "не работи" ? Ако в биос се вижда, но в инсталатора на Windows не, е едно, а ако не се вижда и в биос е друго. Освен това, новия диск идва неинициализиран и трябва да му се зададе GPT или MBR таблица. Монтирай диска и бутни с флашка със Strelec, от който да стартираш инструмент за работа с дискове. До колкото разбирам от написаното от тебе в темата, имам съмнения че сам ще се справиш... 

под 'не работи' имам предвид, не се вижда в биос, не се вижда в уиндоус, не се вижда никъде.

преди 28 минути, vlado1985 написа:

@The ReaperКак очакваш да се покаже това nvm което си взел като не се поддържа от дъното ти.

https://www.asrock.com/mb/amd/b450 pro4/index.asp#MemoryPR

какви са тия рам памети ? Връзка с ssd-то ?

преди 9 минути, The Reaper написа:

какви са тия рам памети ? Връзка с ssd-то ?

Приятел постнал съм ти линка на дъното ти избери support и погледни STORAGE QVL там са дадени поддържаните nvm-та за дъното ти. 

А за рам памети си пише много ясно и четливо MEMORY QVL

Проблема е разконспириран според мен:

Цитат

Due to a mismatch in pin definitions, some M.2 SSDs are incompatible. The table below shows which M.2 SSDs are known to be incompatible. Unfortunately, most recent PCIe M.2 SSD will also be incompatible, but have not been tested to verify this. Please refer to the Storage QVL for a list of SSDs that have been tested as compatible. If you would like to use a newer PCIe M.2 SSD which is not in the Storage QVL, we recommend using a PCIe to M.2 adapter card. Please check the motherboard specifications and your system to determine which slot might be free to use.

Цитат

Поради несъответствие в дефинициите на щифтовете, някои M.2 SSD дискове са несъвместими. Таблицата по-долу показва кои M.2 SSD дискове са несъвместими. За съжаление, най-новият PCIe M.2 SSD също ще бъде несъвместим, но не е тестван, за да се провери това. Моля, вижте QVL за съхранение за списък на SSD, които са тествани като съвместими. Ако искате да използвате по-нов PCIe M.2 SSD, който не е в хранилището QVL, препоръчваме да използвате PCIe към M.2 адаптерна карта. Моля, проверете спецификациите на дънната платка и вашата система, за да определите кой слот може да е безплатен за използване.

image.thumb.png.90b46154b35fd42b30446cecc186f0f1.png

https://www.asrock.com/support/qa/Technical NNotes - Storage Device Compatibility.pdf

• Автор
преди 7 минути, Joss Bomon написа:

Проблема е разконспириран според мен:

image.thumb.png.90b46154b35fd42b30446cecc186f0f1.png

https://www.asrock.com/support/qa/Technical NNotes - Storage Device Compatibility.pdf

ти напрактика реши темата... пише си че не са съвместими... само че, защо не тръгва на нитрото ?!? Пробвах на лаптопа си (acer nitro v15) същата работа ...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.