Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ново SSD М2 не стартира

Featured Replies

преди 4 минути, The Reaper написа:

само че, защо не тръгва на нитрото ?!? Пробвах на лаптопа си (acer nitro v15) същата работа .

И в документацията на лаптопа трябва да се чете.

• Отговори 74
  • Прегледи 7,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ами те хората са си го написали в спецификациите на дъното, но трябва да се чете преди да се купува, а и да се мисли в перспектива.

• Това са ти вариантите - ъпдейт на BIOS или SSD-то да е повредено.

• Проблема е разконспириран според мен: https://www.asrock.com/support/qa/Technical NNotes - Storage Device Compatibility.pdf

Публикувани изображения

преди 30 минути, Joss Bomon написа:

Проблема е разконспириран

Опааа, и се обърнаха нещата - проблемът е в Asrock!  Не в Lexar, Toshiba, Kioxia, WD, ADATA, Patriot, SK hynix, Kingston, Samsung, Team, Crucial.
Баш като у оня виц
Звъни една мутра на друга:
- Тиква, внимавай! Казаха че някакъв ненормален се движел насрещно по магистралата!
- Не е един, Картоф, десетки са!

• Автор

не знам, чета тука че то шепа производители с които нитро 15-ската е съвместима... тва е тотална подигравка, 99 производителя от които няколко 'доказани', 'тествани' или както се наричат там... адски разочарован

преди 1 час, Joss Bomon написа:

NVMe ползват PCI-E линиите, които поемат товар/консумация до 75W за комуникация с процесор и чипсет. Това важи и за 3-та и за 4-та генерация. 

Виж каква е консумацията на новия ти диск 

image.png.e08b01c95667a75334a8e7a90b92c91d.png

Lexar NM790 2 TB Specs | TechPowerUp SSD Database

Малко ги смесваш нещата. Не бъркай PCI-E линии било логически или физически с PCI-E х16 физически слот. Второто отдава тези до 75W (5.5A на 12v + 3А на 3.3v). В М2 едва ли има тези възможности като големия му брат!

Значи направих разследване за М2 pins слот стандарта с ChatGPT и нещата ама хич не са розови в дългосрочен план.
Най-важното: 

M.2 Specification Revisions & Release Timeline

M.2 Revision Release Date Key Changes
M.2 1.0 2013 - Initial M.2 spec, replacing mSATA.
- Defined B-Key, M-Key, and B+M-Key.
- Supported SATA & PCIe (up to x4, Gen2/Gen3).
- Introduced 22mm width form factors (e.g., 2280, 22110).

M.2 1.1 2014 - Minor electrical updates.
- Improved thermal dissipation recommendations.

M.2 1.2 2017 - Changed definitions of some previously unused (N/C) pins.
- Introduced better power efficiency features.
- Allowed PCIe x4 NVMe SSDs to use lower power states.
- Improved compatibility for PCIe 3.0 & SATA SSDs.

M.2 2.0 2019 - Introduced support for PCIe 4.0 x4.
- Enhanced thermal management (including sensors).
- Added new power states for improved efficiency.

M.2 2.1 2020 - Further power optimizations.
- Additional refinements for PCIe 4.0 and 5.0 support.

M.2 3.0 2022 - Introduced support for PCIe 5.0 x4.
- New signal integrity requirements for faster data rates.
- More strict pin definitions, causing some compatibility issues with older boards.

What This Means for Compatibility

• M.2 1.0 – 1.2 SSDs → Compatible with most motherboards from 2014 onward.
  • M.2 2.0+ SSDs (PCIe 4.0+) → Require motherboards from 2019+ with PCIe 4.0 lanes.
  • M.2 3.0 SSDs (PCIe 5.0+) → Need motherboards from 2022+, and won’t work on older boards without Gen5 support.
  • Some newer SSDs (post-2022) use changed pin wiring, making them incompatible with pre-2020 motherboards.

Мдааа, къде сме вече без AI...
--------------------------------------------------------------------------------
Ta по темата - твоeтo дъно AsRock B450 е с М2 стандарт v. 1.1 !!, a се опитваш да му инсталираш post-2022 NVMe.
Дъната си вървят в пакет с M2 версиите на слотовете, обратна съвместимост на нови NVMe към стари дъна - грънци!

преди 19 минути, MZ/X написа:

Ta по темата - твоeтo дъно AsRock B450 е с М2 стандарт v. 1.1 !!, a се опитваш да му инсталираш post-2022 NVMe.
Вече дъната си вървят в пакет с M2 версиите на слотовете, обратна съвместимост на нови NVMe към стари дъна - грънци!

Хайде спри с тъпотиите! Тогава на моето дъно, което е същото, как ползвам KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD High-performance for desktop and laptop PCs - Kingston Technology

Или пък на дъно huananzhi, което е сокет 2011, с процесор от 2016 година, ползвам Kingston Brings Next-Gen Performance with NV2 PCIe 4.0 NVMe SSD - Kingston Technology 512 GB

преди 6 минути, Raze написа:

Хайде спри с тъпотиите!

Тъпотии можеш да ръсиш единствено ти!
Asrock (хора професионалисти) ти го пишат в официален документ, AI ти го систематизира и потвърждава, ама ти си по-знаещият!
Брей, какво самочувствие!

преди 2 минути, MZ/X написа:

Тъпотии можеш да ръсиш единствено ти!
Asrock (хора професионалисти) ти го пишат в официален документ, AI ти го систематизира и потвърждава, ама ти си по-знаещият!
Брей, какво самочувствие!

Обясни ми тогава как при мен и на двете дъна, едното от които с 10+ годишен чипсет и процесор, PCI-E 4 SSD работят без проблем? 99% диска е повреден, по-малко вероятно е да не работи заради стар BIOS или е неправилно монтиран. Със сигурност друга работеща бройка ще тръгне.

преди 1 час, The Reaper написа:

не знам, чета тука че то шепа производители с които нитро 15-ската е съвместима... тва е тотална подигравка, 99 производителя от които няколко 'доказани', 'тествани' или както се наричат там... адски разочарован

Връщай диска, искай да го тестват и заменят с друга бройка или си вземи парите. Щом и на двете машини не е тръгнал, работата е ясна. @Gaming_Solutions ще потвърди дали тези SSD-та работят на AM4, той препоръчва марката, доколкото помня, само не съм сигурен за модела.

• Автор

обяснете по- компетентно от мен и темата е решена.

ssd от 4 то поколение явно върви по думи на доста в интернет на дъна от 3то, при мен обаче не е така!

ssd-то тръгна само на слота на лаптопа който е от 4-та генерация (първия път днес го пробвах на 2рия слот, който бе свободен, но той е от 3то поколение), извинявам се от твърдението си, че не тръгва, то тръгва но само на слот от неговата генерация.

В интернет има тон информация че би следвало да тръгне на по- старата версия на дъното (gen3) от самия сайт където звънях в петък на 06.03 потвърдиха че ssd-то е съвместимо с gen 3 слота на nvmi на дъното, за 2рия слот м2 не бяха сигурни.

Та това нещо не разбрах последно трябва или не трябва да върви с дъна с nvmi gen 3?

На gen 4, върви... не съм запознат както казах, съмнява ме че с ден, два преди да го поръчам щях да се информирам адекватно. Мисля че и тук няма как на 100% да ми кажете всички дали би следвало да върви на b450 ....

Смятам да го запазя понеже лаптопа ми беше с 1тб, сега е с 3тб, и без това смятах да му взема след време, но определено не тия дни.

А и аз съм си виновен че не съм се информирал, не смятам че е редно да се циганя искайки да ми го сменят или върнат парите. Тъй че всичко е наред.

Благодаря на всички вас, отзовахте се много адекватно. Извинявам се че не съм се информирал достатъчно. Моля само някой да обясни решението както трябва

Тоест диска работи? 100% проблема не е в слота, както казах, при мен работят PCI-E 4 SSD-та на всеки слот, на ASROCK дъното AM4 имам PCI-E 4 SSD-та и на двата слота, както вече написах. Обнови ли BIOS?

• Автор
преди 7 минути, Raze написа:

Тоест диска работи? 100% проблема не е в слота, както казах, при мен работят PCI-E 4 SSD-та на всеки слот, на ASROCK дъното AM4 имам PCI-E 4 SSD-та и на двата слота, както вече написах. Обнови ли BIOS?.

диска пропаботи единствено на по бързия слот на лаптопа, днес сутринта обнових биоса до последната, не бета версия ( 8.20) мисля, не тръгна и това е. на по бавния слот на лаптопа също не тръгна, единствено на 4тата генерация на слота на лаптопа, т.е на по бързия, другия слот е ген3...

Та това е.

Имам някакви съмнения, че това е проблема, но няма как да тествам същото SSD при мен.

Тук пишат за подобен проблем с Lexar и има едно решение, като се изключи TPM 2.0 от BIOS, може да пробваш.

В крайна сметка може и наистина да има някаква несъвместимост:

• Автор
преди 7 минути, Raze написа:

Имам някакви съмнения, че това е проблема, но няма как да тествам същото SSD при мен.

Тук пишат за подобен проблем с Lexar и има едно решение, като се изключи TPM 2.0 от BIOS, може да пробваш.

В крайна сметка може и наистина да има някаква несъвместимост:

мога да пробвам изключването на TPM не е проблем, наистина аз не знам на кое се дължи проблема...

Виж и това дали го нямаш с новия BIOS, при мен липсва

Цитат

Advanced -> Storage configuration -> Force M2_2 to support PCIe type device

Question - m.2 disk is not visible in UEFI | Tom's Hardware Forum

преди 1 час, Raze написа:

Със сигурност друга работеща бройка ще тръгне.

Прочете ли поста ми с извлечението от сайта на неговото дъно?! Не е до бройка.  Този модел официално НЕ СЕ ПОДДЪРЖА за това дъно. Същото дават и за твоето.

3.png.5908236e01a843d1d07effdec87db1d9.png

преди 3 часа, Joss Bomon написа:

Проблема е разконспириран според мен:

image.thumb.png.90b46154b35fd42b30446cecc186f0f1.png

https://www.asrock.com/support/qa/Technical NNotes - Storage Device Compatibility.pdf

Интересното е, че в списъка е и Kingston NV2 , а при тебе работи с този диск.

преди 1 час, The Reaper написа:

обяснете по- компетентно от мен и темата е решена.

На теория съществува обратна съвместимост NVMe т.е. Gen4-->Gen3 в M2 слот.
На практика обаче, има и друг фактор, който оказва влияние върху обратната съвместимост - версиите на М2 слота, който също се развива и променя в пиновете си да имат различно опроводяване в различните си версии. 
Доста NVMe-та Gen4 в последните години, след 2022, започват да ползват опроводяване по най-последната М2 спецификация, която не е съвместима с предишни по-ранни версии на М2. 
Случаят с Lexar NM790 e такъв. Инженерите проектирали и имплементирали дънни платки в AsRock са абсолютно наясно с тези несъвместимости и затова са създали ОНЯ списък с проблематични NVMe-та към своята продукция от дънни платки:
https://www.asrock.com/support/qa/Technical NNotes - Storage Device Compatibility.pdf 

Не се споменава кои точно платки и чипсети има такива проблеми, но твоята е доста 'древна' и логично е да попадне в несъвместим списък с последни генерации NVMe-та, т.е. тези от 232-слойните такива и натам, които все по-често имат пинове с опроводяване по последната М2 спецификация.

Да, може и накрая наистина да има несъвместимост, колкото и да е странно за мен.

И все пак - това също е интересно да се пробва, въпреки че не съм сигурен за настройката, въпреки че при мен липсва. Евентуално може да е добавено в някой нов BIOS.

Цитат

Advanced -> Storage configuration -> Force M2_2 to support PCIe type device

Question - m.2 disk is not visible in UEFI | Tom's Hardware Forum

преди 1 минута, Raze написа:

Да, може и накрая наистина да има несъвместимост, колкото и да е странно за мен.

Дописах си поста - интересно защо при тебе работи Kingston NV2 след като е в същата листа с неподдържани.

преди 29 минути, Joss Bomon написа:

Интересното е, че в списъка е и Kingston NV2 , а при тебе работи с този диск.

Най-вероятно с този lexar има някаква несъвместимост, а за това NV2 има доста ревизии, знам ли. Може и някоя от тях да не работи също с такова дъно. Имам и едно NV2 500 GB на другата машина, която е още по-стара, но не ми се занимава да разглобявам за глупости.

Виждам в темата , че има смесване на термини, като М2 слот - физически интерфейс и неговите генерации, NVME - логически интерфейс и неговите генерации и не на последно място PCI-E линииите, логически интерфейс и неговите генерации поддържани от CPU. Има и физически интерфейси на PCI-E , но се отнасят само за свързаност към физически слотове и чипсети, като PCI-E xX, M2 и чипсети осигуряващи друг тим логичски и физически интерфейси, като SATA, Audio, USB и т.н на самите дънни платки.

• Автор
преди 1 час, JohnTRIVOLTA написа:

Виждам в темата , че има смесване на термини, като М2 слот - физически интерфейс и неговите генерации, NVME - логически интерфейс и неговите генерации и не на последно място PCI-E линииите, логически интерфейс и неговите генерации поддържани от CPU. Има и физически интерфейси на PCI-E , но се отнасят само за свързаност към физически слотове и чипсети, като PCI-E xX, M2 и чипсети осигуряващи друг тим логичски и физически интерфейси, като SATA, Audio, USB и т.н на самите дънни платки.

Признавам от мен главно ако не и изцяло ще да е. Според теб кое точно къде е проблема и поради кое

преди 12 часа, Raze написа:

Обясни ми тогава как при мен и на двете дъна, едното от които с 10+ годишен чипсет и процесор, PCI-E 4 SSD работят без проблем? 99% диска е повреден, по-малко вероятно е да не работи заради стар BIOS или е неправилно монтиран. Със сигурност друга работеща бройка ще тръгне.

Връщай диска, искай да го тестват и заменят с друга бройка или си вземи парите. Щом и на двете машини не е тръгнал, работата е ясна. @Gaming_Solutions ще потвърди дали тези SSD-та работят на AM4, той препоръчва марката, доколкото помня, само не съм сигурен за модела.

По принцип няма проблем Gen 4 NVMe да работи на Gen3 слот. Друг е въпроса, че никога не съм препоръчвал бързо Gen4 NVMe на старо дъно с Gen3, защото скоростите ще са ограничени от слота и няма смисъл. В неговия случай защо не работи не мога да кажа от разстояние.

Включих още 2 AI-та в дискусията за Lexar NM790, но отговорите им за причините се разминаха в някаква степен. 
Насочих им отговорите разменно едни към други за анализ на чуждите отговори.
Започнаха да се обвиняват един друг, че ме подвеждали в отговорите си и да дават контра аргументи защо.
Както и да се обвиняват един друг в некомпетентност. 🤣
Аз такъв високо технологичен спор от доста дълго време не бях виждал - доказателства с таблици, диаграми, схеми...   😲
Удоволствие.

преди 1 час, Gaming_Solutions написа:

Друг е въпроса, че никога не съм препоръчвал бързо Gen4 NVMe на старо дъно с Gen3, защото скоростите ще са ограничени от слота и няма смисъл.

Смисълът е бъдещо ползване въпросните NVMe-та на/във по-новo дъно/лаптоп. Защото проклетите NVNe-та и SSD-та не щат да мрат нормално като HDD и спокойно могат да изкарат 20+ години в сценарии като десктоп/лаптоп употреба. Пък и производител преминал към Gen4 почти сигурно вече е спрял Gen3 от производство,  а наличностите му от Gen3 почти или напълно изчерпани на пазара. 

преди 2 часа, MZ/X написа:

🤣  😲

Смисълът е бъдещо ползване въпросните NVMe-та на/във по-новo дъно/лаптоп. Защото проклетите NVNe-та и SSD-та не щат да мрат нормално като HDD и спокойно могат да изкарат 20+ години в сценарии като десктоп/лаптоп употреба. Пък и производител преминал към Gen4 почти сигурно вече е спрял Gen3 от производство,  а наличностите му от Gen3 почти или напълно изчерпани на пазара. 

Не съм привърженик на подобна процедура. Препоръчвам винаги това, което бих направил за себе си, въпреки че нещата са доста субективни. Ако човек си смени дъното след време, може би пък ще иска Gen5 или дори Gen6 NVMe. Тук въпросите са много, дали и кога няма как да знаем, за това гледам винаги да препоръчвам максимално балансирани конфигурации. Ако дъното поддържа Gen3, няма да му сложа Gen4, освен ако клиента изрично не настоява, аз също не бих го направил за себе си.

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 15 часа, The Reaper написа:

Признавам от мен главно ако не и изцяло ще да е. Според теб кое точно къде е проблема и поради кое

Проблема за мен na 90% е поддържаната генерация на логическите NVME интерфейси. Дъното ти поддържа до 1.3, а модела e 1.4 , като 4TB дори е 2.0

4TB support NVMe 2.0 technology standard,512GB-2TB support NVMe 1.4 technology standard

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.