Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с Secure Boot

Featured Replies

Здравейте, Имам проблем с промяната на Secure Boot от Enable на Disable.Отварям си Bios отивам на раздел Boot после Boot Mode се сменя от Legacy Support на UEFI(защото иначе не ми излиза Secure Boot) след това, отивам в раздел Security после на Secure Boot го сменям на Disable запазвам настройките и при пускане ми излиза това от снимката избирам първото ADATA SU650 и нищо не става.Връщам настройките както си бяха и всичко си върви.Какъв може да е проблема и решението му?

Лаптопа е модел: Lenovo V110-15ISK

20250318_214431.jpg

Нещо не разбрах какво точно сменяш и какво искаш да направиш. За да ползваш secure boot, трябва също да активираш UEFI, иначе няма как да активираш secure boot. UEFI също така можеш да го ползваш и без secure boot. Ако OS е записана на UEFI, не би трябвало да има проблем да я стартираш без secure boot и дори под CSM. Пробвай да избереш другия диск, ако си инсталирал windows и са били включени и двата диска, най-вероятно там е записал boot дяла.

• Автор
преди 1 час, Raze написа:

Нещо не разбрах какво точно сменяш и какво искаш да направиш. За да ползваш secure boot, трябва също да активираш UEFI, иначе няма как да активираш secure boot. UEFI също така можеш да го ползваш и без secure boot. Ако OS е записана на UEFI, не би трябвало да има проблем да я стартираш без secure boot и дори под CSM. Пробвай да избереш другия диск, ако си инсталирал windows и са били включени и двата диска, най-вероятно там е записал boot дяла.

Аз затова от Boot Mode избирам опция UEFI(показано на снимката).Пробвах да избера и другия диск пак не става.

20250319_013616.jpg

преди 2 часа, ined написа:

И каква е целта на тая драма?

Да инсталирам програма която изисква Secure Boot да е на Disable.

• Автор

OS Optimized Default си е на Enable дадох Load Default Settings, пробвах няма ефект.След това го дадох на Disable да пробвам какво ще стане после пак дадох Load Default Settings, и пак нищо не става.

17423638984067065121399445685358.jpg

преди 12 часа, ivan4322 написа:

Имам проблем с промяната на Secure Boot от Enable на Disable

Целта на занятиоето?

преди 2 часа, ivan4322 написа:

нищо не става.

А какво става?

току-що, цър-вул написа:

Целта на занятиоето?

преди 8 часа, ivan4322 написа:

Иначе тук не се вижда нещо специфично.

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/manufacture/desktop/disabling-secure-boot?view=windows-11

преди 21 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Пропуснал съм го при поредното четене... 10х
Авторе, а като превключваш на UEFI, Windows как е инсталиран? На mbr или gpt схема?

преди 12 часа, ivan4322 написа:

Legacy Support на UEFI

Проблемът ти не е в Secure Boot! В Legacy mode няма Secure boot. Така, че проблемът ти е от друго място.

• Автор
преди 7 часа, цър-вул написа:

Пропуснал съм го при поредното четене... 10х
Авторе, а като превключваш на UEFI, Windows как е инсталиран? На mbr или gpt схема?

Проблемът ти не е в Secure Boot! В Legacy mode няма Secure boot. Така, че проблемът ти е от друго място.

Като превключа само на UEFI ми излиза пак същото с избиране на двато диска.Който и диск да избера дава черен екран за 5 секунди и пак излиза да избирам.Windows е инсталиран от флашка (която като си я вкарам и пусна лаптопа ми излиза директно да прейнсталиран) пиша го така защото не съм толкова запознат дали е на mbr или gpt схема.Ако може да ми кажете къде мога да го видя ако има такава опция.Другото което е лаптопа е със добавено SSD където фабрично е мястото на хард диска, а хард диска е преместен със адаптер в слота зa CD/DVD пиша го евентуално ако нещо от там оказва влияние.

преди 8 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Иначе тук не се вижда нещо специфично.

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/manufacture/desktop/disabling-secure-boot?view=windows-11

Да, но което и да направя не се получава незнам защо.

• Автор
преди 10 минути, Rudy M. написа:

А с коя точно версия на Windows си?

С Windows 10 Pro самата версия на Windowsа е някаква която автоматично са спряни антивирусни и програми в фонов режим който при нормалния Windows си стоят пуснати.

• Автор
преди 11 минути, цър-вул написа:

По-горе написах - Windows е инсталиран на MBR. Не можеш да превключи току-така на UEFI/GPT. 

Значи трябва да инсталирам Windows на UEFI за да могат да станат нещата ли?

• Автор
преди 25 минути, Raze написа:

Той ако не ти е инсталиран на UEFI какъв secure boot търсиш?

Честно казано не съм много запознат с UEFI и тези за който ме пита колегата по рано MBR и GPT.Но сега разглеждам и се информирам и доколкото разбирам UEFI трябва да го има на по новите лаптопи за повече памет, по бързо зареждане и включва въпросното Secure Boot.

преди 24 минути, цър-вул написа:

За коя програма става дума? 

Програмата е Xentry PassThru XPT 2024.09 в инструкциите преди започване на инсталация трябва да се изключи Secure Boot Mode.Пробвах няколко пъти без да го изключа, но програмата не тръгва.

• Автор
преди 13 минути, цър-вул написа:

Имаш ли достъп до Windows в момента?

До Windows за прейнсталация на този ли?

преди 10 минути, Raze написа:

20250319_223352.jpg

преди 10 минути, ivan4322 написа:

До Windows за прейнсталация на този ли?

Сега като стартираш машината влиза ли в Windows/
20250319_013616.jpg

На горните два реда задай Legacy, запази и рестартирай
Ако влезе в Windows, пробвай да инсталираш Xentry PassThru 

• Автор
преди 41 минути, цър-вул написа:

Сега като стартираш машината влиза ли в Windows/
20250319_013616.jpg

На горните два реда задай Legacy, запази и рестартирай
Ако влезе в Windows, пробвай да инсталираш Xentry PassThru 

Зададох на горните два реда Legacy и Windowsa тръгна сега ще пусна да се инсталира и утре като стана сутринта ще пробвам дали работи.

преди 43 минути, Raze написа:

Е и като нямаш активиран secure boot какво се чудиш? Нали това е целта?

Явно е нямало, но незнаех че от там се гледа.Сега ще пробвам на колегата начина, да видим дали ще стане ако не тръгне програмата ще видя нещо друго което предложите.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.