Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мога ли да набутам държавата?

Featured Replies

Работя в технически области и правото е до голяма степен чуждо за мен. Печеля добре и съм осигурен на максимума. С последното не съм O.K., но няма как да го избегна, защото основният и допълнителният ми трудов договор са в бюджетни организации. Когато реализирам частна дейност, се старая да ми плащат в брой без подписан договор, но и това не винаги е възможно. С една дума, държавата ми взима доста пари. От друга страна, имам сериозни съмнения, че ще доживея до пенсия, която иначе би била много висока. Дори да започна да я взимам, вероятно ще е за кратко.

Чувал съм, че ако в една семейна двойка почине пенсионер, другото лице започва да взима част от неговата пенсия.

Въпросът ми е следният:

Ако на пенсионна възраст се оженя за някоя млада, 20-ина годишна пачица, след което се гътна, тя ще взима ли докато е жива някакви пари заради мен? От една страна, ще подпомогна един млад човек, от друга ще набутам държавата. Все пак, да не съм умрял напразно...

Може да разговарям с AI по този въпрос, но тук някой вероятно би обяснил нещата с по-голяма сигурност...

преди 3 минути, Sargon III написа:

Печеля добре и съм осигурен на максимума.
Когато реализирам частна дейност, се старая да ми плащат в брой без подписан договор, но и това не винаги е възможно.

Излишни гимнастики - щом осигуряването е „на тавана“ - няма как да ви искат още осигуровки!

преди 3 минути, Sargon III написа:

Чувал съм, че ако в една семейна двойка почине пенсионер, другото лице започва да взима част от неговата пенсия.
Ако на пенсионна възраст се оженя за някоя млада, 20-ина годишна пачица, след което се гътна, тя ще взима ли докато е жива някакви пари заради мен? От една страна, ще подпомогна един млад човек, от друга ще набутам държавата. Все пак, да не съм умрял напразно...

Чувал си, ама не всичко!

Цитат
Чл. 82. (2) Преживелият съпруг има право на наследствена пенсия 5 години по-рано от възрастта му по чл. 68, ал. 1 или преди тази възраст, ако е неработоспособен.

Считат се за неработоспособни наследниците с определена от ТЕЛК (НЕЛК) 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане.

Значи трябва да я търсиш с ТЕЛК!

преди 44 минути, Sargon III написа:

Работя в технически области и правото е до голяма степен чуждо за мен. Печеля добре и съм осигурен на максимума. С последното не съм O.K., но няма как да го избегна, защото основният и допълнителният ми трудов договор са в бюджетни организации. Когато реализирам частна дейност, се старая да ми плащат в брой без подписан договор, но и това не винаги е възможно. С една дума, държавата ми взима доста пари. От друга страна, имам сериозни съмнения, че ще доживея до пенсия, която иначе би била много висока. Дори да започна да я взимам, вероятно ще е за кратко.

Въпросът ми е следният:

Може да разговарям с AI по този въпрос, но тук някой вероятно би обяснил нещата с по-голяма сигурност...

Тоест да разбираме че изкарваш достатъчно 'ма не ти стига?

Ма иначе после ревете, че държавата не върви, икономиката е слаба...
...с такива като тебе как да върви нещо?

преди 2 часа, Bubbles написа:

ами с такива като теб - които се образовате за наша сметка и после отива да плаща данъци на друг

преди 26 минути, Без умствен капацитет написа:

ами с такива като теб - които се образовате за наша сметка и после отива да плаща данъци на друг

За чия сметка?
Що не вземеш да се гръмнеш? 
Докато съм бил в България един лев не съм скрил от държавата, образованието съм си го плащал аз както моето семейство, а подчовеци като тоя щу е пуснал темата се чудят къде и с какво да цакат държавата пък после ревете че нямало, ми няма да има.

преди 10 часа, jhoro написа:

Недей така... :) В днешно време има луди с ТЕЛК. :) 

По-удачния вариант: Да мине той ТЕЛК, т.е. да се пенсионира по болест и, те, никъде не съм срещал в закона, че е забранено след такъв вид пенсиониране да не работиш. :) Какво от това, че си луд?! :) 

До момента не съм видял някой да е осъден на база това нарушаване на права:

Цитат

Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

:) 

В това отношение Прокуратурата е "фалирала"!  :)

Джоре, благодаря, че ме разсмя! :)  

п.п. Не е лесно да хакнеш Държавата, особено, след като си

преди 11 часа, Sargon III написа:

правото е до голяма степен чуждо за мен.

=> Моя съвет: Вместо да се чудиш как да корумпираш Държавата, то по-добре стани ктитор към дадено вероизповедание или член на някоя неправителствена организация свързана с определен порок, за да помагаш на социално слабите или онеправдани граждани на Държавата. 

Успех! 

преди 13 часа, Sargon III написа:

Ако на пенсионна възраст се оженя за някоя млада, 20-ина годишна пачица, след което се гътна, тя ще взима ли докато е жива някакви пари заради мен?

30% от пенсията. Но първо се пенсионирай, а тогава му мисли.

преди 1 час, (:IdioibI:) написа:

Недей така... :) В днешно време има луди с ТЕЛК. :) 
По-удачния вариант: Да мине той ТЕЛК, т.е. да се пенсионира по болест и, те, никъде не съм срещал в закона, че е забранено след такъв вид пенсиониране да не работиш. :) Какво от това, че си луд?! :) 
До момента не съм видял някой да е осъден на база това нарушаване на права:

Цитат

Двама луди си приказват:
- Ти защо не работиш?
- Ми защото съм луд.
- Но има много луди, които ходят на работа.
- Е, чак толкова луд не съм.

преди 21 часа, Bubbles написа:

За чия сметка?

зая сметка на бългърския данъкоплатец - и после отиваш да плащаш другаде данъци - дали е франция германия или сащ е все тая - НЕ е тук

преди 10 минути, Без умствен капацитет написа:

зая сметка на бългърския данъкоплатец - и после отиваш да плащаш другаде данъци - дали е франция германия или сащ е все тая - НЕ е тук

FB_IMG_1717068170308.thumb.jpg.ee2c0ef42708d1ac47c4c6bc4ccf2880.jpg

преди 16 минути, Bubbles написа:

FB_IMG_1717068170308.thumb.jpg.ee2c0ef42708d1ac47c4c6bc4ccf2880.jpg

защо не кажеш кой те е образовал - ами откланяш темата - срам ли те е от отговора

е поне показа че ТИ и такива като теб - набутват държавата

преди 16 минути, Без умствен капацитет написа:

защо не кажеш кой те е образовал - ами откланяш темата - срам ли те е от отговора

Казал съм ти горе кой ме е образовал. 
А ти кой си да ми държиш сметка?
Теб държавата ли те е образовала?
Ако да проблема си е твой.

преди 1 минута, Bubbles написа:

Казал съм ти горе кой ме е образовал. 
А ти кой си да ми държиш сметка?
Теб държавата ли те е образовала?
Ако да проблема си е твой.

не ти държа сметка - само казвам

преди 17 минути, Без умствен капацитет написа:

преди 34 минути, Без умствен капацитет написа:

не ти държа сметка - само казвам

И как по-точно съм набутал държавата като аз и моето сеейство сме платили образованието ми?
Нещо ти куца логиката май.

преди 9 минути, Bubbles написа:

И как по-точно съм набутал държавата като аз и моето сеейство сме платили образованието ми?
Нещо ти куца логиката май.

сигурен си си че е само твоето семейство

преди 1 минута, Без умствен капацитет написа:

сигурен си си че е само твоето семейство

Ааа не ся се сетих че комшията ми плащаше семестрите, жив и здрав да е!

преди 32 минути, Bubbles написа:

Ааа не ся се сетих че комшията ми плащаше семестрите, жив и здрав да е!

а кой ти плащаше от 1-ви до края на средното ти - френската държава ли

преди 15 минути, Без умствен капацитет написа:

а кой ти плащаше от 1-ви до края на средното ти - френската държава ли

Казах ти, комшията.

Приятел търсиш под вола теле.

• Автор
на 20.03.2025 г. в 20:12, jhoro написа:

Излишни гимнастики - щом осигуряването е „на тавана“ - няма как да ви искат още осигуровки!

Чувал си, ама не всичко!

Не става въпрос за осигуровки. Естествено, ако съм осигурен на максимум по основния си трудов договор, няма как да ми искат още осигуровки. Но, има данък, който се удържа от хонорара. Това, обикновено, го прави работодателят, но няма значение - това са грешни пари, които отиват в държавата. По-добре да ми плащат на ръка. Не желая да спонсорирам държавата допълнително, правя повече от достатъчно за нея.

Няма проблем, ще намеря с ТЕЛК. Така даже ще е още по-хуманно от моя страна. :wink12:

на 20.03.2025 г. в 20:52, Bubbles написа:

О, стига ми, че дори повечето остава. При това - без да си налагам ограничения. Но, смятам, че държвата взима прекалено много от/чрез мен, като не ме обслужва подобаващо.

на 21.03.2025 г. в 0:14, Bubbles написа:

За чия сметка?
Що не вземеш да се гръмнеш? 
Докато съм бил в България един лев не съм скрил от държавата, образованието съм си го плащал аз както моето семейство, а подчовеци като тоя щу е пуснал темата се чудят къде и с какво да цакат държавата пък после ревете че нямало, ми няма да има.

Интересно, унтере, к`во си плащал като ученик. А, като студент, таксата, която си плащал, е била много по-малка от държавната субсидия, която твоето ВУЗ е получавало за съмнителното удоволствие да те обучава. Така че, не се прави на патрон. Щом си се изнесъл по чужбина, най-вероятно си слабак, който не може да се реализира тук. :tease:

на 21.03.2025 г. в 7:32, (:IdioibI:) написа:

=> Моя съвет: Вместо да се чудиш как да корумпираш Държавата, то по-добре стани ктитор към дадено вероизповедание или член на някоя неправителствена организация свързана с определен порок, за да помагаш на социално слабите или онеправдани граждани на Държавата. 

Успех! 

Правя каквото мога, но искам да помагам и след смъртта си. Като, както предлагам, пенсията ми отиде за някоя млада жена. Това би и създало известен житейски комфорт.

на 21.03.2025 г. в 9:03, The Lone Star написа:

30% от пенсията. Но първо се пенсионирай, а тогава му мисли.

AI казва следното:

"Вдовецът/вдовицата трябва да е навършил пенсионна възраст или да е нетрудоспособен."

Май ще търся с ТЕЛК.

преди 49 минути, Sargon III написа:

Но, смятам, че държвата взима прекалено много от/чрез мен, като не ме обслужва подобаващо.

Да обобщим : Търсиш услуги на ниво от държава която цакаш?
Да те питам ако аз ти ползвам услугите и взема да те цакам ко ша напра'иш?

преди 49 минути, Sargon III написа:

Интересно, унтере, к`во си плащал като ученик. А, като студент, таксата, която си плащал, е била много по-малка от държавната субсидия, която твоето ВУЗ е получавало за съмнителното удоволствие да те обучава. Така че, не се прави на патрон. Щом си се изнесъл по чужбина, най-вероятно си слабак, който не може да се реализира тук. 

Говорим за студент, като ученик...
...какво се обяснявам, аз съм слабак който не може да се реализира, как пък не се намери някой да ме научи как да съм тарикат и да лъжа кат' разпран. :crying10:

преди 2 часа, Sargon III написа:

Правя каквото мога, но искам да помагам и след смъртта си. Като, както предлагам, пенсията ми отиде за някоя млада жена. Това би и създало известен житейски комфорт.

Значи, въпроса е, че максимума е: И ти и тя да сте приживе с 100% инвалидност. Ти работиш, а получаваш и средства за четирима асистенти. Никой няма да те усети, че със 100% инвалидност работиш! :) => НО, договора с работодателя ти трябва да е граждански, а не трудов! ;) 

Това ти е пълната далавера и "тъкувъш" Държавата. :) След смъртта си правиш жена си "на степен четвърта" по отношение на комфорта. :) 

А, па забравих ... малко разход и за застраховка живот => Още по-добре ще е за нея! :) 

Един интимен въпрос (може и да не ми отговаря): Колко смяташ да живееш? 

преди 9 часа, (:IdioibI:) написа:

И ти и тя да сте приживе с 100% инвалидност. Ти работиш, а получаваш и средства за четирима асистенти. Никой няма да те усети, че със 100% инвалидност работиш! :)

Май нямаш представа - какво означават тези проценти?

Може ли да полага труд работник с 100% т.н.р.?

Цитат

Определената с решение на ТЕЛК 100% трайно намалена работоспособност не означава, че работника не следва да упражнява какъвто и да било труд.

Със заключението на ТЕЛК трябва не само да се определи болестта, довела до инвалидност, но и да се посочи, че това състояние на работника поражда неговата невъзможност да изпълнява точно определена работа по трудово правоотношение. В заключението на ТЕЛК следва да се посочи и каква друга, подходяща за здравословното състояние на работника, длъжност той може да изпълнява. Това изискване е свързано с идеята на законодателя да не позволи прекратяване на трудовия договор с даден работник, ако и когато при работодателя има подходяща за неговото здравословно състояние работа.

преди 13 минути, jhoro написа:

Май нямаш представа - какво означават тези проценти?

А, участвал съм в повишаване на въпросния, но бе на пенсионер. 

По спомен, в КАТ го "регистрираха", че е управлявал МПС с около 280 км./ч. по магистрала "Тракия"! :) 

Благодаря за информацията! Тя ще е полезна за начина по който може да се "тъкувъ" Държавата. :) 

преди 42 минути, (:IdioibI:) написа:

А, участвал съм в повишаване на въпросния, но бе на пенсионер. 

По спомен, в КАТ го "регистрираха", че е управлявал МПС с около 280 км./ч. по магистрала "Тракия"! :) 

Благодаря за информацията! Тя ще е полезна за начина по който може да се "тъкувъ" Държавата. :) 

Пиян ли си или дрогиран?

• Автор
преди 18 часа, Bubbles написа:

Да обобщим : Търсиш услуги на ниво от държава която цакаш?
Да те питам ако аз ти ползвам услугите и взема да те цакам ко ша напра'иш?

Виж сега, аз плащам предостатъчно на държавата в момента, а получавам лоши услуги. С годините установих, например, че здравеопазването поне за мен не е безплатно. Личните ми лекари се опитват да ме лекуват, вместо да ми дават направление, така че - вече директно си отивам на съответния специалист и си плащам като поп. Когато майка ми, лека ѝ пръст, си счупи ръката на две места при падане, броих няколко хиляди за фиксатори, пирони и т.н., като държавата не даде и стотинка. Престъпността е повсеместна, образованието - символично, контролът върху храните практически липсва. Но, аз продължавам да наливам пари. Някак си го намирам за неправилно. Намирам и неправилно това, че при средна продължителност на живота на мъжете в България от 69 г., ме ограбват цял живот за хипотетична 4-годишна пенсия. Затова, бих искал да ощетя максимално тази скапана държава, но по един законен начин, защото съм относително почтен човек.

преди 17 часа, (:IdioibI:) написа:

Един интимен въпрос (може и да не ми отговаря): Колко смяташ да живееш? 

Вероятно няма да доживея 70 г. Не съм тръгнал да се самоубивам, но живея доста нездравословно. Баща ми, лека му пръст, почина на 68 г. и нямам никакви основания да смятам, че ще го надживея.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.