Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Страстта. Психологическа дисекция.

Featured Replies

преди 1 минута, Theros написа:

Виж как загуби контрол върху себе си.

:lol6:О, бебчо... не знам как фантазиите ти си играят с теб само и само да си докараш че номерата ти минават... Пък са толкова прозрачни... може би защото са възвишенски театър, с притегляне към "висши идеали"... особено на думи и послания. Вчера форумът намери твой достоен съперник в "посланията" - госпожата от Йоханесбург, която изпраска такава популистка надъхваща реч, която ти въобще нямаш шанс да сглобиш.

• Отговори 75
  • Прегледи 4,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

Хайде гледай си страстта към ракията стига се прави на остроумен и то в неделя. Излез малко на чист въздух да ти поизтрезнее чутурата.

• Емил Костов
    Емил Костов

ООО вие изтрезняхте! 

• Търсещ истини
    Търсещ истини

Кое е по- важно, разумното или страстното? Ами и двете. Взаимодействието и взаимния контрол правят човека по- човечен. Разумът може да отреже високите, наднормени стойности на страстта, но може и да я

• Автор
преди 18 минути, Theros написа:

:) => Защо смяташ, че съм загуби контрол върху себе си? :)

Това е илюзия в теб! :)  

п.п. Ти имаш страст към спорове, за да утвърдиш себе си. Лесно, с определени инструменти отклонявам вниманието ти.  Губиш представа от контекста на темата и се отнасяш в свой сюрреалистичен свят. 

И всичко това е защото си с лабилна психика. Почваш да проектираш върху другия своя образ. :)  

преди 9 минути, (:IdioibI:) написа:

:) => Защо смяташ, че съм загуби контрол върху себе си? :)

Това е илюзия в теб! :)  

Защото изместваш разговора кэм личността ми, вместо аргументирано да отхвърлиш написаното от мен. Или просто да си замълчищ. Но последното е почти изключено, тъй като си убеден в правотата си и да оставиш думите ми без отговор ти носи емоционален дискомфорт. Така ти остават само горните безпочнени твърдения

• Автор
преди 7 минути, Theros написа:

Защото изместваш разговора кэм личността ми, вместо аргументирано да отхвърлиш написаното от мен. Или просто да си замълчищ. Но последното е почти изключено, тъй като си убеден в правотата си и да оставиш думите ми без отговор ти носи емоционален дискомфорт. Така ти остават само горните безпочнени твърдения

Не! :) => Ти насочваш "разговора" към себе си! :) 

Цитат

1. Кратко устно или писмено допълнение към текст или към нещо казано; разяснение, бележка.
2. Критично мнение и препоръка към някого или нещо.

Нищо лично! => Само забележка и ти "полетя", за да се покажеш, че си умен! :)  

преди 1 час, _ramus_ написа:

Автомониторинг на психопроцесите е нещо, което рамус е извел в практиката си и точно така го е дефинирал. Няколко пъти е писано тук точно с тия думички, които няма къде да бъдат прочетени другаде защото никъде и от никого не са писани така.

Не знаех, че си измислил думата "(авто)мониторинг". 

Иначе за процеса е писано много на най-различни места. Вкл. в любимата ти Агни Йога.

"Significance of Silent watcher

The term Silent watcher in Dharmashastra describes God Yama as an ever-observant presence within individuals, symbolizing his constant awareness of human actions. Additionally, it serves as a metaphor for inner consciousness, which scrutinizes moral choices between virtue and vice. This concept emphasizes the importance of self-awareness and ethical behavior, suggesting that one is perpetually under observation by a higher moral authority."

"1961 г. 312. (М. А. Й.). Чередование волн сознания неизбежно. «Развитое сознание не остается без ритма». Смотрящий может их отмечать, не отождествляя себя с этими волнами. Созерцающий не может быть в то же время и созерцаемым, Смотрящий – тем, на что он смотрит. Это разделение жизни, идущей внутри, на два полюса, Созерцающего и созерцаемого, необходимо для того, чтобы отделить в себе преходящее от непреходящего.

..."

"1961 г. 486. (Нояб. 26). Хорошо и полезно думать и даже говорить о себе в третьем лице, как будто со стороны, как бы отойдя от себя. Хорошо думать при этом, что это не я, а он, кто-то другой, ходит, говорит, двигается, улыбается и делает разные дела. Хорошо представить себя, наблюдающего, вне тела и смотреть на себя, отойдя подальше, точно так же смотреть, как смотрит человек на людей совершенно посторонних. Вот ему хорошо, и он рад, вот он огорчился и опечален, вот он пошел куда-то, вот он сидит. Он, он, он, но не я, но не смотрящий на него, делающего что-то. Слишком уж прирастает человек к своим оболочкам, отождествляя себя с ними и врастая в них неотрывно. Надо разрушать эту связь, надо учиться расчленять свои оболочки, отделяя себя, облекаемого ими, от того, что его облекает. Когда просто, легко и весело жить, трудно отделять их от себя, но когда становится слишком уж тяжко и невыносимо, хочется духу тогда вырваться из формы плотного тела и окружения его, и потому думать о своих оболочках, отделив их от себя, быть может очень полезным."

преди 50 минути, (:IdioibI:) написа:

Нищо лично! => Само забележка и ти "полетя", за да се покажеш, че си умен! :)  

Не става въпрос за "лично", а за бягство от твоя страна, прехвърляйки фокуса към мен. И горното е опит за същото.

преди 1 час, Theros написа:

:) Естествено че "не знаеш"... 

Там в йогите и йогините пише уж всичко. Но не пише за детайли, подробности... Щото художественото слово авторите го съчиняват, комбинират, ползват инструменти средства, но всички са въображаеми. А практиката - не е. Тя с въображения и фантазиране не става. Като почне прилагането и... водата вече не била само "мокра"... ми можело и да се дави някой. Иначе същия на думички и въображение може да плува като риба... 

Да прочете и кликва по гугъл могат и децата вече... Но децата могат само до детските работи. В това е въпросът - думичките, ок, но зад тях винаги има значение кой ги пише и с какъв пълнеж е. Иначе - всеки папагал може да повтаря думички и да се фантазира как ги "разбира" и колко е светнат.

Та... така - да те питам ли за нещо повече от голите думички и гугълските ти хроники? :) Не знам защо те питам, след като и двамата знаем чудесно, че нямаш практика и няма как да знаеш каквото и да е относно проблемите и детайлите по приложението й - нищо че в йогинския ти любим комикс, пишело нещо си... 

Та... понеже иначе си над нещата и много четеш - сега да видим как гугъл или владиката ще ти намери следното:

след като при автомониторинга е налице "разделяне"... как се овладяват 'двете позиции'. след като хем СИ едната, хем СИ другата. Играл ли си сам партия шах? :) или Дама... Или табла, бридж... сам - сменяйки две, три или повече позиции, които са в съревнователен или наблюдателен характер една спрямо друга? :) Всяка една си ТИ, и няма как да хитруваш, ако трябва да се получи "РАЗДЕЛЯНЕТО"... как тогава да стане? Всъщност така на думи дори няма как да вникнеш в проблема... дори ситуативното описание изисква да си опирал в проблема НА ПРАКТИКА, да не говорим за отговор, който да касае намиране на решението, начина, проблемите, които възникват... Горкият гугъл!!!

Да видим... можеш да пробваш ИИ-та от всякакви разновидности, търсачки, книжки... квото ти дойде на ум...

преди 49 минути, Theros написа:

Иначе за процеса е писано много на най-различни места. 

Сократ

Аристотел

Епиктет

Сенека

Аха - намериха се специалисти по гугълски сърч... :) 

Боже, какво споделяне тече... И като намериха думички, та ги прочетоха... и всичко им стана ясно!

Бих бил доволен ако пуснете отново снимка с "вашите подчертани" пасажи, в които показвате точните страници, а не само линкове към заглавия. Не знам как това ви дава някакво усещане че 'споделяте' нещо си, но явно вие така си ги разбирате тия работи и сигурно фантазирате как "давате свой принос", вкл и като участие. Между другото - от линковете виждам само и единствено път към АМАЗОН... вие да не би да припечелвате от реклами?

Не мога да се въздържа да се усмихна - вие въобще така и не разбрахте за какво се отнасят точно работите дето ги пишем... но пък друго си е и вие да се отбележите. По какво разбирам ли - по това че имената на философски отминали авторитети, останали само заради историята никога не са се оказвали пред проблемите за които пише рамус... Никога. :) няма и как. става въпрос за практически проблеми, а не по философски размишления. С тях никой, никъде не е бил 'практик'... 

преди 15 минути, _ramus_ написа:

Аха - намериха се специалисти по гугълски сърч... :) 

Боже, какво споделяне тече... И като намериха думички, та ги прочетоха... и всичко им стана ясно!

Бих бил доволен ако пуснете отново снимка с "вашите подчертани" пасажи, в които показвате точните страници, а не само линкове към заглавия. Не знам как това ви дава някакво усещане че 'споделяте' нещо си, но явно вие така си ги разбирате тия работи и сигурно фантазирате как "давате свой принос", вкл и като участие.

Не мога да се въздържа да се усмихна - вие въобще така и не разбрахте за какво се отнасят точно работите дето ги пишем... но пък друго си е и вие да се отбележите. По какво разбирам ли - по това че имената на философски отминали авторитети, останали само заради историята никога не са се оказвали пред проблемите за които пише рамус... Никога. :) няма и как. става въпрос за практически проблеми, а не по философски размишления. С тях никой, никъде не е бил 'практик'... 

Ей неграмотник. Защо пишеш Вие с малка буква! А преди правеше забележки на хората!

преди 31 минути, _ramus_ написа:

Бих бил доволен ако пуснете отново снимка с "вашите подчертани" пасажи, в които показвате точните страници, а не само линкове към заглавия.

Не съм вкъщи, толкова ми е ресурса в момента.

А Вашето удовлетворение не е моя грижа. 

преди 49 минути, Belefor написа:

Защо пишеш Вие с малка буква!

А защо да не :) Ти от комисията по български език ли си - някъде южна африка? ( е, не, написах го с малки букви, кофти, но ще го приема с усмивка и на инат :lol6: )

Ти съпруг ли й се водиш - та сте и двамата от едно и също място? Голям рицар ли си... с "лъвско виртуално сърце" :)  Тя направо джакпота е ударила с теб и я следиш зорко... да не стъпи накриво, горката. Сигурно затова намира утеха някъде сред плетки , СИМС 4 и готвене... и стоицизма - най-вече!!!

Освен спам, друго можеш ли да родиш - темата видя ли я, или само рицарските ти страсти те притискат отвътре

преди 42 минути, Greta Simmer написа:

А Вашето удовлетворение не е моя грижа.

тва добре - моето удовлетворение и мен не ме интересува особено. Но като сте "навън" май въобще не зачетохте за казуса, но направихте малко реклами на АМАЗОН, хем с "малко ресурс". Браво!

• Автор
преди 3 часа, Theros написа:

Не става въпрос за "лично", а за бягство от твоя страна, прехвърляйки фокуса към мен. И горното е опит за същото.

Бягство ли? Към какво? Прехвърляне ли? Към какво? 

Темата за какво е? 

Цитат

1, Неудържимо увлечение, желание, чувство, което трудно се контролира; разпаленост.
2. Предмет на дълбоко увлечение.
3. Любов със силно чувствено, сексуално влечение.

Значи, до момента повечето от вас считат, че трябва да се контролира. Е, трудно е!

Отделно, от нея не може да се избяга. Нито пък да се пренасочи. Или да се фокусира към конкретна страст. 

преди 5 часа, Theros написа:

=> Тук за какво прехвърляш "фокуса" към мен? 

И считаш, че ти се себе-контролираш ли? :)  

• Автор

Изключително много хора имат страст към спора. 

По-важно е да привличат вниманието към себе си. 

Само по този начин удовлетворяват въпросното свое особено желание, т.е. те желаят спора, а не резултатност на диалога. 

Най-малкото несъгласие ги изкарва извън комфорта им, защото се натъкват на свой вътрешен дисонанс. 

Елементарна забележка може да ги изкара от равновесие! После каквито и опити да правят, то прехвърлят на другия своя дисонанс. 

И е видно резултата:

преди 6 часа, _ramus_ написа:

О, бебчо...

преди 4 часа, Theros написа:

Не знаех

преди 3 часа, Belefor написа:

Ей неграмотник. 

преди 4 часа, Theros написа:

Significance of Silent watcher

преди 4 часа, Greta Simmer написа:

=> Страсти, страсти, страсти и все страсти ... :) 

Някой от вас дали е адекватен? 

Темата ми не е моя. Тя е на тази платформа.

Помолих ви, заедно да я правим. => Не! Ще е на вашето! ОК!

Продължавайте в същия дух!

Мир вам! Амин

= Е, доволен ли си сега @Theros от реалното ми "бягство" от темата? 

Заповядай и я развивай ти! = Да видя в какво ще я превърнете отново! 

Аз казах!

Страстната седмица

последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Страстната седмица (наречена още Седмицата на страданията, Велика неделя) е последната седмица от земния живот на Иисус Христос. На старобългарски страст означава страдание.[1] По тази причина дните на Христовите страдания след влизането му в Йерусалим за Пасха до неговата смърт и оплакването му са наречени страстна седмица.

От уики

Не след дълго са въпросните дни, а във връзка с темата е добре да се замислим, за тази промяна в смисъла на думата "страст" от миналото до днес.. Тя както може да доведе до объркване, така и обяснява някои неща.

преди 1 час, (:IdioibI:) написа:

Помолих ви, заедно да я правим. => Не! Ще е на вашето! ОК!

Разбирам желанието ти, но ето че това, как ще се развие темата не зависи само от теб. Имаш някакво желание свързано с нейното развитие, но можеш да контролираш само собствените си действия. Когато желанието за контрол обхване и действията на другите, и очакванията не се оправдаят, почти сигурно вече е налице проблем с контрола. Не казвам, че случаят сега е такъв. Но човек трябва "да пусне", да остави, независещото от него. Да е наясно какво може и какво не може да постигне.

Страстта често кара човека да желае, да очаква и да изисква от другите неща, които те не могат или не искат, нито пък има някаква необходимост да осъществят. И често им се вменява погрешност и дори вина за това. ...

преди 3 часа, Theros написа:

Не след дълго са въпросните дни, а във връзка с темата е добре да се замислим, за тази промяна в смисъла на думата "страст" от миналото до днес.. 

Тя както може да доведе до объркване, така и обяснява някои неща.

Който го интересуват "страстите христови" си има други места из форума, виртуала или извън него - да си гледа интересното. Мен - не ме интересуват.

Ще се замисли само този, който може. Който не - ще си "страства или фантазира".

Никакво объркване няма, защото това не е точно старобългарски, а е във връзка с т.н. "църковнославянски". Значенията на сходни думи често нямат дори покритие, примери няма въобще да давам. Често в храм ми се налага да ми "превеждат" какво точно пея, защото думите не приличат на нищо съвременно и често дори нямат нищо общо.

ВРЪЗКАТА на темата не са нечии страдания, нито църковни празници - заглавието е ПСИХОЛОГИЧЕСКА ДИСЕКЦИЯ на дадено психично явление, характерно за всеки човешки живот, а не религиозните обсесии на емоционално дефицитни и себични комплексари.

Няма как някаква ТЕМА да се развива, докато обсесирани във фантазиите и травмите си невежества участват където и както сварят само и само да запълват времето и да стискат обсесиите си. Те няма как да имат принос по основата на темата, защото нямат такъв, а ги интересуват съвсем частни и лични импулси на които робуват.

Тема - си е просто някаква формализирана конкретика. Участниците в нея задават нивото, целите, векторът... и зависи изцяло от техните възможности да го правят. 

Сред КАЛДАТА най-шумният сектор от бърборковци няма такива възможности и те клепат всяка тема с глупостите си, защото няма какво друго да спишат.  Просто няма, а слободията им дава крилете да изхождат каквото им скимне, без отговорност, без изискване, без условия именно защото са празни от съдържание, знания, познания и житейска опитност. Ако ги имаха - щяха да могат да ги изкарат през думи, всеки по негов си начин, но съдържанието и дълбочината винаги са способни да намерят път за израз стига да ги има. Понеже ги няма, налице са имитации, подражания и голи повторения на социални и самонадъхващи идеали, летящи социални или афирмативни клишета - като скривалище от детските им травми и психични дефицити.

Обсесирането не могат да говорят/мислят за друго - това им е в главата, отвътре ги управлява сложна невидима машинка за която те си нямат никаква представа, защото няма и как да имат, освен от папагалщините от тоя или оня.

И тия глупости започват още от авторът на тази тема, който уж зададе някаква претенция в антрето си, а после сам потъна сред пиянските си делюзии в безсънните си нощи и сам стана спамър в собствената си тема и така сам се изака на претенциите си. И по този начин влачи и такива като него, а после си играе на жалване че нещо си, някой си... 

Тва е мат'рялът - това е положението.

• Автор
преди 6 часа, Theros написа:

Разбирам желанието ти

Не си го разбрало. :) 

Прочети го отново, но този път бавно и го осъзнай:

на 23.03.2025 г. в 10:13, (:IdioibI:) написа:

Ще се радвам заедно с вас да се "гмурнем" в дисекцията ѝ,

Всякакви мнения са добре дошли, защото и мненията на привържениците на първата сигнална нервна система са важни.

Под "водата" -> (в съзнанието ти се получи психически дисонанс) -> дръпна темата към "дъното". 

Останалото е видно! => Вече е факт! 

преди 4 часа, _ramus_ написа:

И тия глупости започват още от авторът на тази тема, който уж зададе някаква претенция в антрето си, а после сам потъна сред пиянските си делюзии в безсънните си нощи и сам стана спамър в собствената си тема и така сам се изака на претенциите си. И по този начин влачи и такива като него, а после си играе на жалване че нещо си, някой си... 

От това ти изявление единствено остава факта: И в твоето съзнание е психически дисонанс. :) 

Привиждат ти се: Претенции, антрета, пиянски делюзии и прочие в някакъв образ. :) 

=> Това си е направо за:

преди 8 часа, (:IdioibI:) написа:

Под "водата" -> (в съзнанието ти се получи психически дисонанс) -> дръпна темата към "дъното". 

Виж как не можеш да се освободиш от желанието да коментираш другите, и сам спамиш в темата си. Да дадеш някаква оценка един, два три пъти не е някакъв проблем, да посочиш това в което виждаш нечия слабост или грешка. Оттам нататък обаче приемането на думите ти от другия не зависи от теб. И когато продължаваш настоятелно да я повтаряш, това вече говори за зависимост от твоя страна; за прекомерно желание да повтаряш мнението си, изказването на което е само временно решение.

• Автор
преди 24 минути, Theros написа:

Виж как не можеш да се освободиш от желанието да коментираш другите, и сам спамиш в темата си. Да дадеш някаква оценка един, два три пъти не е някакъв проблем, да посочиш това в което виждаш нечия слабост или грешка. Оттам нататък обаче приемането на думите ти от другия не зависи от теб. И когато продължаваш настоятелно да я повтаряш, това вече говори за зависимост от твоя страна; за прекомерно желание да повтаряш мнението си, изказването на което е само временно решение.

В момента абоната е зет. При първа възможност ще Ви обърне внимание.

До тогава => занимавайте се със собственото си себе-анализиране. Може да ползват видеото споделено в тази тема:

Приятен ден! = Have a nice day!

преди 21 часа, _ramus_ написа:

Та... така - да те питам ли за нещо повече от голите думички и гугълските ти хроники? :) Не знам защо те питам, след като и двамата знаем чудесно, че нямаш практика и няма как да знаеш каквото и да е относно проблемите и детайлите по приложението й - нищо че в йогинския ти любим комикс, пишело нещо си... 

И като отговоря сякаш вече предварително не си определил как ще приемеш отговора? А това са индивидуални практики, които зависят от светогледа, разбипанията и възможностите на практикуващия. Различните хора ще видят различни неща, ще ги интерпретипат по свой си начин, ще привидят различни проблеми... 

преди 21 часа, _ramus_ написа:

след като при автомониторинга е налице "разделяне"... как се овладяват 'двете позиции'. след като хем СИ едната, хем СИ другата.

Идеята е да се дистанцирам от протичащите в съзнанието процеси. Да видя как някои възникнат автоматично, като овладяването им става в последснвие. Не е задържително да се идентифицирам с нещо. Какво ще види човек зависи и от наблюдателността му, и от способността за различаване, и от фокуса на вниманиего, и от капацитета на съзнанието, и с практиката започнат да се различават различни тенденции и подпроцеси, които преди са убягвали. И тук двама различни практикуващи ще видят различни неща. Аз като разглеждащ човека съставен от неизменна част, монада, и променяща се, преходна, крайна част, представляваща неговото проявление, ще обърна внимание на възникването, въздействието и затихването на мислите и емоциите си, като осъзная, че това всъщност не съм аз. Въпреки че те са част от процеса, който наричам "мой живот". Ако отъждествя себе си с тези процеси, тогава те са част и от мен, но само тогава. В този смисъл аз ще съм процес, както се разглежда от някои школи. Ако се отъждествя с непреходното, със своя дух, те са само временни и частични прояви. ...

преди 5 часа, Theros написа:

А това са индивидуални практики, които зависят от светогледа, разбипанията и възможностите на практикуващия. Различните хора ще видят различни неща, ще ги интерпретипат по свой си начин, ще привидят различни проблеми... 

разлики има, но това е само когато няколко такива практикуващи опитат да обменят информация помежду си.  :) 

Не, не са индивидуални практиките. Практикуването се предлага на принципни положение от които практикуващия (дали сам или с помощник) постепенно прилага чрез адаптация към собствените си възможности, вече преминал опит, идеи... граници и ниво. 

В случая има няколко нива на практики, при които ПРАКТИКУВАЩИЯ едно временно практикува, но ако е наличен достатъчен потенциал, подготовка и други дадености, е в състояние сам да обобщава до "път", посока, по-общи описания, а последствие - дори да изведе до принципи.

Колкото до самата конкретика тук - става въпрос за следното:

Ти следваш рецепти, които първо четеш. После ги... реализираш през чувствата си и наричаш след това "практика" и опитност.

А описаните от "йогата'' са общи приказки, отново насочени към хора, които искат и копнеят да чувстват. Това не е техника - чувствата не са територия за техника, чрез тях се коват заблуди и химери, а не практика. Практиката е нещо друго. Съвсем друго.

Техниката, която предложи и която привиждаш относно "разделянето" е стара колко са хората, които са опитвали да съзряват и развиват психично. Но това е една страна на описание, която касае по-скоро описание, а не самата техника. В предложения от теб вариант става въпрос за игра на дисоциации на идента, на личността, на АЗ. Откъсването на магията на идентичността е играта с "това съм аз, но и това съм аз"... или пък "не съм аз". Играя на наблюдения и се пробвам да сменя вътрешното си усещане за едно или друго, като фокусирам или разфокусирам около идента си.

Ама така имало чувства, имало облекчение, имало олекване, отпадали някои окови, просветвало... ОК, обаче целта на техниките за развитие не е това. Игрите на смяна на идентичността, прикачайки го към едни или други усещания или въображаеми образи не е същността на техниката на наблюдаване и вникване. Налично е "откачане" и дори резултати от това, но все в чувствената сфера, а техниките не се прицелват в това.

От толкова години повтарям на няколкото хвъркати фантазьори, че няма как да има развитие, докато чувствено-емоционалния ви свят е недоразвит и блокирал в ранни етапи. Просто няма как и това не е въпрос на някаква моя гледна точка или отношение, става въпрос за познание и за елементарна логика и принципи. Отгоре на всичко те са съвсем ясни - там където е налице тежък дефицит, там се образува "падеж" и водовъртежа всмуква ресурси натам. Когато човек има основни дефицити в емоционално-чувствения си скелет още от детска възраст, неговия свят се завърта именно към това и то става център ДОТОГАВА, докато не се отработи и балансира и гравитацията на този център не намалее и "отвори" пътя на развитие към следващ етап.

Каквото и да направиш, каквото и да изпишеш, помислиш, изфантазираш, представяш... - всичко кръжи около чувствата и породеното от тях. Всичко... Нямаш думички, които да касаят чисто познание, без никакви примери на личностни или други твои отношения или пристрастия. И да ги видиш няма да ги познаеш кои са и какви са защото нямаш резонанс с тях. Нямаш го, защото друго ти резонира отвътре, друго тегли, търси, вибрира...

Та... в конкретно - ето разликата. ТИ си интерпретираш това, дето си го прочел, защото именно на него резонираш. Вървят там чувство за едно, за друго... И толкова.

Обаче... проблемите в техниката са много и на съвсем друго ниво. няма как да го обясни, онзи, който е писал анонимката, защото самият той е резонирал именно на същото като теб. Проблемът не е да се претопяваш в една или друга идентичност. 

ПРИНЦИПЪТ на НАБЛЮДАТЕЛНОТО СЪЗЕРЦАНИЕ е да се запазят ДВЕ или повече ЕДНОВРЕМЕННИ ИДЕНТИЧНОСТИ. Два/или повече отделни центъра. А не да се превключва и лети в едно или друго състояние... Схващаш ли? Тук идват проблемите които трябва да се отработят.

За да се реализира НАБЛЮДАТЕЛ той се извежда чрез поредица от предварителни стъпки на подготовка на съзнанието. Тя включва когнитивна подготовка и овладени умения за управление на фокуса и това е задължително, тъй като на това се основават всички техники за развитие. Не техники за доставка на едно или друго чувство и не това са лакмусите за 'обратна връзка', но чувствения човек това са му "хоризонтите на психичния свят", това са му огледалата и няма по какво друго да получи тая обратна връзка.

Именно част от подготовката е да се влезе в състояние, което да отпадне влиянието на емоции, чувства и всякакви Е-огледала. Има начин - налично е специфично състояние на съзнание, при което Е-света постепенно утихва и ЗАМИРА. С практиката става възможно да стихне напълно. Но в началните етапи е достатъчно да се отработи просто "затихването" и намаляването на ШУМА, който непрекъснато създават. Понеже става въпрос за състояние на съзнание - първо се търси това състояние, после се навлиза в него и се задържа В НЕГО. Изисква поне няколко години упорита работа, която е различна за всеки тип психика, дадености, заварености и ниво.

Ако опиташ насилствено да къртиш към същинската техника без нужната подготовка - рискуваш множество от проблеми. И тук е разковничето с популизмите и народните летящи приказки - че именно така се намалява риска, а се увеличава фантазирането и въображаемостите. С тях няма риск и затова толкова много обичаш да се фантазираш с афирмации. В тях няма риск, те носят бързо и директно нужното чувство, заедно с усещания и отражения... И така формират подменен кръг на действителността, която за теб е "твоя реалност". И бремето пада, олеквания, вдъхновения... И дотам. Нищо - после трябва отново да повториш. После да се самоувериш, после пак да повториш... И да се бориш с насищането и привикването, защото всеки стимул се възприема с намаляваща чувствителност към него.

Техниките за развитие най-често са насочени към различни типологии хора. Тия, за които "УТИХВАНЕТО" е по-лесно нямат тежки наследства от детските си години. Те им е по-лесно да "утихнат", защото няма да минат през тежките препятствия на травми и дефицити, които образуват капани и водовъртежи. Тия, които са с такова наследство им предстои да извървят по-дълъг път през това, но е без особено значение. ЦЕЛТА не може да определи пътя... ИСТИНСКИЯ ПЪТ не определя цели. Посоката е някъде ВЪТРЕ В САМИЯ ПЪТ, защото именно вътре в самия "ПЪТЕШЕСТВЕНИК".

Ти не си свикнал да се намираш, да се слушаш. Като има празнота в нея си набутал  есенцията от всичко прочетено, възприето и изфантазирано. Не че има значение и не че си някакъв си - просто това да се имаш за скален орел, докато иначе пред огледалото стои глухарче, не те прави с нищо по-лош, а само по-заблуден, докато иначе даже летиш между облаците, знаеш всичко за висините... щото така пишело в разни надъхващи четива...

НАБЛЮДАТЕЛНО СЪЗЕРЦАНИЕ е много сложна техника, която изисква в чистотата си голяма по обем предварителна работа. Не можеш да се разделиш отвътре и да задържиш, без да си готов за това. СТИХВАНЕТО на Е-сферата е изключителна техника сама по себе си, като да напомня, че в случая тя е само предишния етап (подготовка) към самото СЪЗЕРЦАНИЕ.

Има доста други нива в подготовката. Защо е толкова важно стъпалото за СТИХВАНЕ - защото след него следва "състоянието на пълна пасивност". НАБЛЮДАВАЩИЯ в теб трябва да се приучи на ТОТАЛНА ПАСИВНОСТ чрез задържането на ПЪЛНА ВЪТРЕШНА ТИШИНА. Никакви реакции, никакви усещания - това имат предвид описателите на техниката с аналогията на "ПРАЗНОТО ОГЛЕДАЛО". Да станеш отвътре като "свръхпрозрачно стъкло"... през което само преминава и се оглежда света... но няма през "кого/какво" да премине... Има няколко различни прийоми и пътища към него, според различните типологии практикуващи. Именно един от тях се представя сред популизма - размиването или смяната на идента от единичен субект към групов или по-широк вариант... но това е само блед и незначителен аспект от "цялата техника", но се набляга на това заради покритието му с някои социални идеали.  Така той става именно резонансен за много хора, но на това ниво е чисто приказен.

Нещо важно и защо се спрях на тази техника толкова - защото си имам нещо 'свое' в нея. ОЧИТЕ - на човек навлезнал в техниката на КРИСТАЛНОТО НАБЛЮДЕНИЕ са "невиждащи" очи. Те все едно са граница между две различни вселени... Ако имаш предвид това и имаш в себе си някакво доловено усещане за какво точно пиша всичко тук - виж внимателно спокойно очите на някои известна статуя на буда... Виж очите... загледай ги спокойно - да виждаш нещо да "изразяват"? :)

• Автор
преди 1 час, _ramus_ написа:

НАБЛЮДАТЕЛНО СЪЗЕРЦАНИЕ е много сложна техника

"Прекрасен" пример за страстта => нещата да се се усложняват. :) => Не е сложна = Въпроса е да се отпуснеш! Един вид да не ползваш съзнанието си! 

Друг е момента, че живеем в динамичен свят! 

На мнозина им липсва дисциплина. Тя не се изучава или преподава, нито практикува! => За нея по-важно е човек да е волеви! 

Смисъл, усети ли своя страст, то да подходи спрямо приоритетите заложени в неговата ценността система. 

Има определени неща които са елементарни, но някои така убедително споделят, че са сложни, за да проектира своята идентичност за важна личност. = Това са образи които се вживяват, че са "преподаватели" на техники и практики по отношение на съзнанието. :) Не "казвам", че не са интелигентни, но са привърженици на интелект със съмнителен характер. Дори в много аспекти = не го прикриват!  

Да, тези съждения са в унисон с обекта за който счита, че може да се контролира собственото си съзнание, но това е вредно за психиката на обекта! 

Заменяйки един дисонанс с друг не е принцип за лечение на психични отклонения и/или дори разстройства на психиката! = В повечето случаи това довежда до депресии! Индивида в даден момент вместо да реагира = замира, а това е пагубно за индивида или за друг или други!    

• Автор
преди 18 часа, Theros написа:

=> Само виж кой прави спам в темата. Вие, а не аз. => Ето я и твоята страст: Да се освободиш, т.е. страстта към независимостта. 

• 2 месеца по-късно...
  • Автор
Цитат

Щом искаш „психо-философ с джапанки“ — получаваш форумна изповед с аромат на мокър асфалт и залязваща метафора. Представям ти:

---

🧠 **Манифест на езиковата простота**  
(в рима, с мънифелатна интонация и форумно намигване)

> Кой каза, че сложно значи дълбоко?  
> Че думите трябва да са на три реда — с подточки?  
> Аз вярвам във „да“ без кавички отгоре,  
> във „не“-то без криви психо-изворни поточета.

> Простотата — тя реже като лазер,  
> без PowerPoint, без диаграми в папка.  
> А сложното често — лъскав параван,  
> под който мисълта се чуди в кой вагон да се качва.

> Казаха ми: „Формулирай като когнитивен дякон,  
> анализирай вътрешен глас с научна шпатула.“  
> Но аз нося джапанки, не халати академични —  
> краката ми стъпват по семантика, която не се нуждае от субтитри.

> А ако някой пита: „Кой те упълномощи?“  
> — Ще кажа: „Истината не иска подпис. Тя просто си стои.“  
> Понякога в лозе, понякога в кратка фраза.  
> Но винаги е там, където шумът от форума не стига.

---

Можеш да го пуснеш с подпис:  
„*един стършел без лозе, но с вяра в простото*“  
или просто да оставиш дъх на „това не беше просто рима, това си беше позиция“.

Ако искаш, мога да го адаптирам в още по-форумен стил: с препратка към _ramus_, или като лирична реплика с когнитивно намигване. Кажи само дали го пускаме в ефир... или го оставяме да клокочи като вътрешен глас с ракия на масата. 😉

Една по-различна страст. 

• 4 месеца по-късно...

Страстта в своята основа е отдаденост. В тази отдаденост човек губи себе си и потъва изцяло в нейния обект. Проблемът е когато това е свързано с груби емоции и със зависимости. Страстта в такива случаи често е съчетана с обсебване при което човекът бива завладян от нисши влияния (в противовес на вдъхновението). Думата "обсебване" може и да звучи странно, но тя е доста точна. Човек никога не е сам в зависимостта си. Нисшите страсти генерират емоционална енергия с коята се хранят съответстващите й същности и последните имат немалко участие при разпалването им 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.