Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Малко внимание и на Линукс?

Featured Replies

Забелязвам от много време че в новините за нов софтуер се слагат линкове за сваляне само към версията за Уин на дадена програма sad.gif

Проблем ли е отдолу да се слага линк и към линукс версията, защото наистина е неудобно. Влизам да видя за някоя нова програма и когато ми хареса някоя, вместо да я сваля от тука трябва да се ровя по гугъл, за да я намеря?

Та предложението ми е да се слгат и линкове към Линукс версиите. :angry:

Какво ще кажете?

Подкрепям предложението

И аз!

Ами по принцип при Линукс работата с инсталирането е малко по-различна от конвенционалната за Прозорци - Setup-Next-Next.....

Според мен е по-лесно за потребителя да си добави подходящите репозиторита един път, и с един update или install се оправя проблема с инсталацията на програмите. Така не е необходимо ровене в Гугъл и се избягват евентуални проблеми и загуба на време.

• Автор

Еми да, но не всякак програма я има в репоситорите, а и не всяка дистрибуция има такива :)

И понеже има няколко вида формати за инсталация в Линукс е достатъчно да се даде линк към страницата за даунлоад, където всеки да си избере формат ;)

• Администратор
Проблем ли е отдолу да се слага линк и към линукс версията, защото наистина е неудобно. Влизам да видя за някоя нова програма и когато ми хареса някоя, вместо да я сваля от тука трябва да се ровя по гугъл, за да я намеря?

Е чак по Google? Нали за това има "Официален сайт"

Как да ти дам линк за Microsoft Windows XP за Linux ?!!

Linux е специфичен, а и риска да се объркат начинаещите потребители е огромен... Има си секция за Linux, там можат да се постват линковете... Когато ми трябва нещо за Линукс - гледам там... ;) Така е то...

• Автор

Не мисля кой ще се обърка, ако на линка пише: Download for Linux ;)

Отново ви напомням, че Уиндолс не е единствената ОС на тоя свят angry.gif

Как да ти дам линк за Microsoft Windows XP за Linux ?!!

Linux е специфичен, а и риска да се объркат начинаещите потребители е огромен... Има си секция за Linux, там можат да се постват линковете... Когато ми трябва нещо за Линукс - гледам там... ;) Така е то...

Спокойно могат да се публикуват линкове към сорсовете на дадена програма. Който не може да инсталира от сорс, значи или няма желание или не е с достатъчно интелект та да ползва Linux OS. Вече ако има изготвени пакети за същата програма могат също да се дадат връзки към тях. Става въпрос за по-комерсиалните дистрота разбира се - SuSE, Ubuntu, Slackware, Debian и т.н.

Идеята не е лоша, но според мен е достатъчно да се даде линк към официалната страница на продукта, а всеки заинтересoван да намери "от извора" това, което му трябва. Иначе ще започнат да излизат нови теми от рода на "Защо има линк за Debian, а няма за Tilix" cool.gif

MDMA, не се заяждам, но може би си искал да кажеш "по-разпространените", а не "по-комерсиалните" дистрибуции.

Редактирано от airman (преглед на промените)

Ай стига сте ревали за тоя Линукс бе. :wors: Линковете са само за Уиндоус потребителите защото както се знае те са по-тъпи и не могат сами да си ги намерят. А доколкото ми е известно и съм чувал, всички Линукс потребители са много над средното ниво на интелигентност и компютърни умения от всички потребители на компютри така че вие нямате никакъв проблем сами да си намерите каквато и да е програма или дори още по-добре - сами да си я напишете. Дори си мисля че е унизително за вас да ви дават наготово линкове към програми защото по този начин едва ли не ви намекват че сте некадърни и сами не можете да си намерите или напишете необходимата програма а както знаем всички Линукс фенове са от гении нагоре в компютрите и за тях тайни няма. Така че гледайте си Линукса и не се принизявайте до долното ниво на обикновенни Уиндоус потребители които дори една програма не могат да си напишат като хората и се налага да им я дават наготово в сайтове като Калдата-та.

Ай стига сте ревали за тоя Линукс бе. :angry: Линковете са само за Уиндоус потребителите защото както се знае те са по-тъпи и не могат сами да си ги намерят. А доколкото ми е известно и съм чувал, всички Линукс потребители са много над средното ниво на интелигентност и компютърни умения от всички потребители на компютри така че вие нямате никакъв проблем сами да си намерите каквато и да е програма или дори още по-добре - сами да си я напишете. Дори си мисля че е унизително за вас да ви дават наготово линкове към програми защото по този начин едва ли не ви намекват че сте некадърни и сами не можете да си намерите или напишете необходимата програма а както знаем всички Линукс фенове са от гении нагоре в компютрите и за тях тайни няма. Така че гледайте си Линукса и не се принизявайте до долното ниво на обикновенни Уиндоус потребители които дори една програма не могат да си напишат като хората и се налага да им я дават наготово в сайтове като Калдата-та.

Ъ-ъ-ъ, човече, да не са ти изяли десерта, че си така кисел ohmy.gif

Идеята не е лоша, но според мен е достатъчно да се даде линк към официалната страница на продукта, а всеки заинтересoван да намери "от извора" това, което му трябва. Иначе ще започнат да излизат нови теми от рода на "Защо има линк за Debian, а няма за Tilix" cool.gif

MDMA, не се заяждам, но може би си искал да кажеш "по-разпространените", а не "по-комерсиалните" дистрибуции.

Да това исках да кажа.

• Автор

Както вече казах да има линк към страницата за даунлоад в която всеки да си избира кой тип файл да сваля :)

Мисля че няма да боли. А и не разбирам, защо трябва да се пренебрегват линукс потребителите ohmy.gif

--------

И бтв, ако не се лъжа Тиликс,Убунту,Кубунту и още няколко от потребителите използват файловете за Дебиан,ама тва е друга тема :wors:

• Администратор
Както вече казах да има линк към страницата за даунлоад в която всеки да си избира кой тип файл да сваля ;)

Мисля че няма да боли. А и не разбирам, защо трябва да се пренебрегват линукс потребителите ohmy.gif

--------

И бтв, ако не се лъжа Тиликс,Убунту,Кубунту и още няколко от потребителите използват файловете за Дебиан,ама тва е друга тема :wors:

Еми то си има линк към официалния сайт, какъв ти е проблема да щракнеш и да отидеш на страницата за download :)

P.S. понякога версиите за windows и linux не излизат едновременно и това усложнява постването им в рамките на една новина

• Автор

Но това е понякога!

И по тая логика, какво пречи и на всеки Уин потребител да го прави!

Нали за това е този портал: Улесняване ежедневието на юзъра :wors:

Пак не разбирам, какъв е проблема ако две версии излезат едновременно и за двете ОС-та да се поства линк и за двете :)

• Администратор
И по тая логика, какво пречи и на всеки Уин потребител да го прави!

Нали за това е този портал: Улесняване ежедневието на юзъра :)

Според теб какъв процент от потребителите на този сайт ползват Windows и какъв Linux :)

Да искам ли от linux-bg.org да обърнат малко внимание на Windows потребителите ;)

И като сме се заприказвали, кажи ми кои са тия програми, дето са им пропуснали Linux версиите, щото гледам Sunbird, гледам Firefox - все си имат всички версии, да не говорим за KDE и GIMP че са си ексклузивно за linux

• Автор

Gizmo, BitTorrent. . .

А и linux-bg.org е специализиран портал за Уин потребителите, а калдата е специализиран ИТ портал!

В ИТ се включват секви ОС-та!

Пак питам какъв е проблема да се слагат линкове и защо си такъв противник на това?!?

Редактирано от NetCutter (преглед на промените)

В тази връзка бих искал и аз да се оплача :)

Наистина Линукс е малко по-назад... Исках например да добавя новина за излизането на нов финален Скайп за Линукс. Промените са доста, най-после има поддръжка на ALSA, добавена е възможност за избор на различни устройства за IN и OUT... Дори има и важна новост за нас Българите... Вече можем да изберем Български от менюто с езиците...

Та за целта писах на един от новинарите по Кю, като съвестен потребител използвах линка "Добави новина"...

Но уви ;)

За Уин се публикува новина за всяка една бета... Съгласен съм че потребителите на Уин са в пъти повече. Но например се добавят новини за абсолютно непопулярни програмки, доста от тях са платени... И дори и факта, че са за Уин не ги прави масово използвани.

А от друга страна, Линукс потребителите може би са доста по-малко... Но затова пък 90% от тях допускам че използват Скайп ;)

Разбира се, не мога да съм сигурен в процента, но съдя от доста мои познати, които са Линукс потребители и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ползват Скайп ;)

Както и да е... Това бе просто една молба от моя страна...

А и нищо няма да загубите от публикуването на повечко новини по темата.

Дори напротив cool.gif

• Автор

Наистина е така!

Например никой не е дал новина, че преди няколко дни излезна новата 6-та версия на един от най-изплзваните емулатори: CrossOver 6, чрез който вече вървят гладко много от Уиндолските програми и игри!

Не мисля че е справедливо!

Наистина е така!

Например никой не е дал новина, че преди няколко дни излезна новата 6-та версия на един от най-изплзваните емулатори: CrossOver 6, чрез който вече вървят гладко много от Уиндолските програми и игри!

Не мисля че е справедливо!

/off

Аз лично ползвам крос оувър офис 5, заради продуктите на Макромедиа. Не знаех че е излязла 6-цата. Благодаря за новината макар предоставена по този начин.

Екипа на калдата трябва да са наясно че винаги ще има какво още да се желае от тях. Ние с нашите предложения просто им казваме кое е още-то. Специално за това от тази тема ме вълнува и мен. Наистина при някои програми липсват линкове за Линукс. Не е кой знае какво да се сложи един пуст линк, както е при опера, файърфокс и т.н.

Поздрави

Чак сега виждам темата...

Аз лично не съм специалист в сферата и не се бутам да пиша новини. Ако ви попадне нещо като новина - пуснете го. Разбира се ще е хубаво да го оформите като новина, а не просто 'излезе еди какво си'.

• Автор

Еми ок, ако видя някоя по-такава новина, ще я пусна, но и аз не съм много вещ в новините, за това ще ми трябва и съдействие от новинарите тука, за редакция и дооформяне cool.gif

Но ще е добре и сега тези които публикуват новини да обръщат внимание и на Линукс потребителите.

фифа, благодаря за разбирането :speak:

Редактирано от NetCutter (преглед на промените)

Приемам критиката.

Ще се старем повече за в бъдеще. Естествено, малко помощ от вас никога не е излишна. cool.gif

• Автор

Само за днеска видях две програми при които има линк за Уин, а е излезнала такава версия и за Линукс!

Но. . .. нема линк!

Gaim и BitTornado!

Проблем ли е да пускате и линк за Линукс :yanim:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.