Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нова конфигурация

Featured Replies

Здравейте. Регистрирах се тук, тъй като форума мине помагал много дори и бз регистрация. Искам да си сглобя нова машинка и се надявам на вашето мнение и редакция на хардуера ,който съм избрал. Компютъра го ползвам основно за работа , рядко някоя игра за забавление , като нито игрите ,нито работата ми са свързани с  огромни ресирси . Даже сегашния ми компютър върши работа , вече около 7 години го ползвам. Искам нещо по съвременно ,което също ще ми е вярно дълги години , не обичам да сменям често.Ще се радвам на вашето мнение. И препоръка

https://xtreme.bg/shop/cart.php?d=1x16354,1x19631,1x32589,1x33485,1x52255,1x79246,1x88357

Кутия имам Lian-Li LANCOOL 216 ,както и 207 една от двете ще използвам 

Тия смешници от еварна още живи ли са?!

@Georgiev 12400f e 65W и с боксовия си вентилатор се охлажда достатъчно добре.

• Автор

Бюджета е там някъде 1500-600-700

Виждам ,че АМД ми препоръчвате. По добре ли е от интел . Държа да е DDR 5 и без тов аще се вземат нови компоненти нека да е DDR5 . Даже сега ми минава през ум дали да взема нещо с вградено видео а по нататък да си взема по добра видеокарта . Този 7600 до колкото разбирам има вградено видео .

преди 14 минути, Georgiev. написа:

Този 7600 до колкото разбирам има вградено видео

Има, да -> Ryzen 5 7600 vs i5-12400F [22-Benchmark Showdown]

12-та серия на Intel са добри, но доста остаряха. Има 3 поколения след тях.

В предния пост съм сложил процесор без охлаждане. Това е цената с охладител:

image.thumb.png.ea909432842ae94e2b26aa5ea0ab416a.png

преди 1 час, Georgiev. написа:

Бюджета е там някъде 1500-600-700

Виждам ,че АМД ми препоръчвате. По добре ли е от интел . Държа да е DDR 5 и без тов аще се вземат нови компоненти нека да е DDR5 . Даже сега ми минава през ум дали да взема нещо с вградено видео а по нататък да си взема по добра видеокарта . Този 7600 до колкото разбирам има вградено видео .

Да, АМД в момента е по-добре от Интел. Аз, също ако бях на твое място, бих взел по-нататък по-хубаво видео, затова и ти давам моето предложение без видео.

П.П. Ако държиш на естетиката, захранването го има и в бяло, но е с 50лв. по-скъпо. 

Не съм прочел, че имаш налична кутия. Аз бих използвал 216 от наличните, които имаш. И като се извади кутията от сметката, може да се сложи същото ссд, но 2ТБ.

IMG_8687.png

IMG_8688.png

преди 2 минути, Velcho Andreev написа:

Да, АМД в момента е по-добре от Интел. Аз, също ако бях на твое място, бих взел по-нататък по-хубаво видео, затова и ти давам моето предложение без видео.

П.П. Ако държиш на естетиката, захранването го има и в бяло, но е с 50лв. по-скъпо. 

IMG_8687.png

IMG_8688.png

Кутии си имал, даже две:

преди 3 часа, Georgiev. написа:

Кутия имам Lian-Li LANCOOL 216 ,както и 207 една от двете ще използвам 

преди 3 часа, Velcho Andreev написа:

Спокойно !

Аз съм спокоен! Спокойно можеш да викаш на куче или освирепял келеш!

Можеше да напишеш - "Благодаря, ще си редактирам поста!"

преди 3 часа, Joss Bomon написа:

Аз съм спокоен! Спокойно можеш да викаш на куче или освирепял келеш!

Можеше да напишеш - "Благодаря, ще си редактирам поста!"

Не не си спокоен, а и не видях твоята “забележка”, а прочетох по-хубаво първия пост, като първия път си помислих, че иска да е с една от двете кутии, а не че ги има. Също, като му предлагаш това посредствено ссд, му кажи да попита с кой контролер е, ако е с micron е ок, но ако е с един от другите два е боклук. Също за двеста лева има по-хубави захранвания от този seasonic core…примерно - https://www.vario.bg/adata-xpg-core-reactor-ii-750w-75261185. И накрая…мързялото те е да направиш бързо преглеждане на магазините и да видиш, че за 20лв. повече можеше да му предложиш Ryzen 7700 вместо 7600.

• Автор

дорбре. определено ме вкарахте в размисъл. В крайна сметка май е по добре да мина на AMD . На първо време без видео карта . 7700 или 7600 мисля , че 7600 ще ми свърши идеална работа. Дъно това  https://xtreme.bg/product/16556/дънна-платка-asus-tuf-gaming-b650-plus-wifi-90MB1BZ0-M0EAY0 кутията ще е лианли 216 и от тук нататък не съм много сигурен за NVMe само знам че 1 терабайт е предостатъчно а и винаги мога да добавя , даже не е ли по добре 512гб хубаво бързо за операционната система и примерно 1терабайт ССД (мой размисли не твърдя ,че съм прав) Захранването , четох че Seasonic са лидери и захранванията им са качественни , искам да е модулно ,защото си падам малко естет и държа да ми са подредени нещата може би това https://xtreme.bg/product/88357/seasonic-захранване-psu-atx-31-750w-gold-full-modular-pcie-51-core-gx-750-v2-srp-cgx751-a5a32sf-SRP-CGX751-A5A32SF  като 750W може би са много за компютъра ,който ще се получи , но да има . И остана рам памет като за нея съм се спрял на 2х16 латентност под 40 ,съвместима с дъното kingston или g.skill  . Та общо взето дъното и процесора са решени , захранването мисля че това на seasonic ще е добре , за рамта и диска ми трябва още малко за да взема решение . Видеокартата ще я мислим като останат парички за нея . Операционната система е windows 11 ако е от значение . Благодаря ви определено много сте от помощ

а и охладител , не за друго а че ще е по тих от боксовия . Нямам намерения да клоквам и подобни неща , процесора ще си работи на стоковите честоти, може би този https://xtreme.bg/product/59946/deepcool-охладител-за-процесор-cpu-cooler-ak500s-digital-R-AK500S-BKADMN-G 

https://xtreme.bg/shop/cart.php?d=1x16556,1x25334,1x59946,1x75677,1x88357

преди 2 часа, Velcho Andreev написа:

Не не си спокоен, а и не видях твоята “забележка”, а прочетох по-хубаво първия пост, като първия път си помислих, че иска да е с една от двете кутии, а не че ги има. Също, като му предлагаш това посредствено ссд, му кажи да попита с кой контролер е, ако е с micron е ок, но ако е с един от другите два е боклук. Също за двеста лева има по-хубави захранвания от този seasonic core…примерно - https://www.vario.bg/adata-xpg-core-reactor-ii-750w-75261185. И накрая…мързялото те е да направиш бързо преглеждане на магазините и да видиш, че за 20лв. повече можеше да му предложиш Ryzen 7700 вместо 7600.

Омбре, дал съм му конфигурация с прилична видеокарта да си цъка игри от първия момент! Лакардиите ти, кое може да е по-по-най като запълваш същия бюджет без видеокарта не са ревалентни!

Следващия път си оглеждай предложенията и чети какво е казал автора, вместо да се дървиш в последствие!

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Омбре, дал съм му конфигурация с прилична видеокарта да си цъка игри от първия момент! Лакардиите ти, кое може да е по-по-най като запълваш същия бюджет без видеокарта не са ревалентни!

Следващия път си оглеждай предложенията и чети какво е казал автора, вместо да се дървиш в последствие!

Санчо, много добре си оглеждам предложенията, за разлика от теб. Както виждаш съм цитирал поста, където автора е писал, че може и с вграденото видео засега, докато отдели бюджет за по-хубаво такова. Това, че не съм прочел правилно за кутията, но го коригирах за няма и една минута при препрочитането на първия пост. Но ти си много бИрз и започна да ме цитираш и даже да искаш да ти благодаря, че си ме поправил, но в случая не видях грешката си от твоя пост с цитат. И да, ще влезна с 30лв. над твоето предложение с БОКСОВ охладител, но с по-добро захранване, процесор, ссд и афтърмаркет охладител.

А и накрая, за малко да забравя. За да не се чувстваш обиден…Панса, благодаря ти!

• Автор

Мисля да е това крайният вариянт

https://xtreme.bg/shop/cart.php?d=1x16453,1x16556,1x25334,1x52255,1x60345,1x88357

. В кутията  лиан ли 216 . Не съм много сигурен в ssd-то . Рамта я проверих в кингстън конфигуратора, който им е на сайта за съвместимост с дъното . Ако имате някакви забележки да поправям . 

• Автор
преди 25 минути, Joss Bomon написа:

Дънната платка е абсолютен овъркил за сметка на процесор и захранване.

Процесор AMD Ryzen 7 7700 100-100000592 от Vario.bg

Дънната платка е абсолютен овъркил за сметка на процесор и захранване.

Процесор AMD Ryzen 7 7700 100-100000592 от Vario.bg

Добре значи 7700 , а захранването какво да го правя 

750вата  захранването  е   минимум за гейминг машина .Има 850вата за резерв  при бъдещ ъпдейт

https://xtreme.bg/product/88249/захранващ-блок-seasonic-core-gx-850w-80-gold-fully-modular-atx-31-pcie-50-1C285GFRT3A10X

Аз бих изчакал за видеокарта да излязат след 10 дена , rx  9060 и  rtx  5060.

• Автор

Добре сменям захранването с 850 ватовото и процесора с 7700 , а за видеокарта ще почакам .Тя ще е по нататък .

Гейминг машина е силно казано . Опитвам се да си сглобя машина , която ще ми служи дълги години . не съм геймър , но пък искам, да може да се играят нормално повечето игри , не гоня FPS и 4К . дет се вика искам  - златната среда . Да става за работа и чат пат някоя игра за развлечение , макар че напоследък все по рядко се случват нещата с игрите 

Щом без да променяш дъното правиш горните корекции, то ако вземеш по-евтино ще вземеш и по-хубаво захранване.

Seasonic Focus GX ATX 3 (2024) GX-850 850W ATX 3.1 FOCUS-GX-850-V4 от Vario.bg

Дънна платка MSI B650M Gaming Plus WIFI 7E24-001R от Vario.bg

Много пари за захранване. Доколкото разбрах ще взимаш няква бюджетна видеокарта колкото да разцъкваш от време на време. Нормално захранване за около 120-140 лв. ти е предостатъчно.

DeepCool захранване PSU ATX 3.1 750W Bronze R-PL750D-FC0B-EU

Бюджетен охладител без светлинки и не е черен - DeepCool охладител CPU Cooler AG400 - R-AG400-BKNNMN-G-1

Предполагам е същата но се води EXPO (3 лв. е разликата) - Kingston 32GB 6000MT/s DDR5 CL30 DIMM (Kit of 2) KF560C30BBEAK2-32

Без светлинките трябва да е по-евтина но не я намерих същата.

п.с. Дъната за ам5 са много гнусна работа. Успех с избора. 🙂

• Автор
преди 16 минути, sunabouzu написа:

Много пари за захранване. Доколкото разбрах ще взимаш няква бюджетна видеокарта колкото да разцъкваш от време на време. Нормално захранване за около 120-140 лв. ти е предостатъчно.

DeepCool захранване PSU ATX 3.1 750W Bronze R-PL750D-FC0B-EU

Бюджетен охладител без светлинки и не е черен - DeepCool охладител CPU Cooler AG400 - R-AG400-BKNNMN-G-1

Предполагам е същата но се води EXPO (3 лв. е разликата) - Kingston 32GB 6000MT/s DDR5 CL30 DIMM (Kit of 2) KF560C30BBEAK2-32

Да , правилно,  не мисля да давам хиляди левове за видеокарта. Нещо от порядъка на RX6600xT , 6650Xt RX6700XT , 6750XT , мисля че ще ми е достатъчно . И по мойте сметки въпросните карти не надвишават 300W , самата конфигурация без видеото ако не се бъркам под максимално натоварване е около 200-250W. 

Какво е EXPO 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.