Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какви са оптималните възможности на AMD Sempron 2200+

Featured Replies

Вградено в дъното.

На колко да намаля AGP Aperture Size? И след това да пробвам пак на 190х9 така ли? А Advanced Chipset Features -> DRAM Clock/Drive Control да го пипам ли. В момента си е стандартно [by SPD].

Намали го AGP Aperture Size с една стъпка, това е заради съобщението в Everest. В DRAM Clock/Drive Control нагласи рамта на 200 MhZ (DDR400), a таймингите не ги закачай. До къде стигна с клока? Има ли нещо ново, докато си преинсталирвах Windows-a?

• Отговори 53
  • Прегледи 14k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

• Автор
Намали го AGP Aperture Size с една стъпка, това е заради съобщението в Everest. В DRAM Clock/Drive Control нагласи рамта на 200 MhZ (DDR400), a таймингите не ги закачай. До къде стигна с клока? Има ли нещо ново, докато си преинсталирвах Windows-a?

Пробвах да сложа Clock/Drive Control на 200 MHz, но пак не тръгва на 9х190(199). А като е на 9х180 уж всичко е наред, а след рестарт прави същия номер както с по-високите честоти(не тръгва. Даже не включва монитора и клавиатурата). Дали е възможен изобщо някакъв клок с моята конфигурация.

Пробвах да сложа Clock/Drive Control на 200 MHz, но пак не тръгва на 9х190(199). А като е на 9х180 уж всичко е наред, а след рестарт прави същия номер както с по-високите честоти(не тръгва. Даже не включва монитора и клавиатурата). Дали е възможен изобщо някакъв клок с моята конфигурация.

Пробвай дали ще тръгне, ако дадеш на рамта 133 МhZ. Aко пак не тръгне има две причини - на процесора не му стига тока (трябва да увеличиш напрежението), или това ,че не можеш да фиксираш PCI/AGP шините. Във втория случай "клокваш" и харда и рискуваш да го скапеш. Така че, след намалянето на рамта и увеличаването на напрежението на процесора ако не тръгне, те съветвам да се откажеш, докато намериш от къде се фиксирват PCI/AGP шините. Все пак както казах в началото целта е да клокнем безопасно и разумно, а не да си скапем компютъра насила.

• Автор
Пробвай дали ще тръгне, ако дадеш на рамта 133 МhZ. Aко пак не тръгне има две причини - на процесора не му стига тока (трябва да увеличиш напрежението), или това ,че не можеш да фиксираш PCI/AGP шините. Във втория случай "клокваш" и харда и рискуваш да го скапеш. Така че, след намалянето на рамта и увеличаването на напрежението на процесора ако не тръгне, те съветвам да се откажеш, докато намериш от къде се фиксирват PCI/AGP шините. Все пак както казах в началото целта е да клокнем безопасно и разумно, а не да си скапем компютъра насила.

Вече провах и с 133МХц. Вобще всякакви възможни комбинации с вс тези настройки. Не става и не става. Сега пак съм го пуснал стандартно на 9х166 или 1.5ГХц. Сметнах че тая работа е за хора които са по-вътре в нещата и по-добре да се обърна към сервиз с такива да ми клокнат с-мата. Все пак благодаря за помощта на всички отзовали се.

Поздрави

Вече провах и с 133МХц. Вобще всякакви възможни комбинации с вс тези настройки. Не става и не става. Сега пак съм го пуснал стандартно на 9х166 или 1.5ГХц. Сметнах че тая работа е за хора които са по-вътре в нещата и по-добре да се обърна към сервиз с такива да ми клокнат с-мата. Все пак благодаря за помощта на всички отзовали се.

Поздрави

По добре си разгледай настройките дали ще намериш фиксирането. Докато не го намериш, няма смисъл да рискуваш. Не зная от сервиза дали ще се навият, или ако го правят, ще е без да носят отговорност.

Не каза дали си качвал напрежението на процесора? Пиша за него за трети или четвърти път и не реагираш. Идва един момент, в който на процесора не му стига тока и няма как да тръгне!

• Автор
По добре си разгледай настройките дали ще намериш фиксирането. Докато не го намериш, няма смисъл да рискуваш. Не зная от сервиза дали ще се навият, или ако го правят, ще е без да носят отговорност.

Не каза дали си качвал напрежението на процесора? Пиша за него за трети или четвърти път и не реагираш. Идва един момент, в който на процесора не му стига тока и няма как да тръгне!

Верно е че няколко пъти вече казваш за напрежението, но не казваш колко да го кача, а аз се притеснявам своеволно да въвеждам стойности особено ако трябва да са с точност 2 цифри след запетаята. В момента е на 2.58 Волта.

Верно е че няколко пъти вече казваш за напрежението, но не казваш колко да го кача, а аз се притеснявам своеволно да въвеждам стойности особено ако трябва да са с точност 2 цифри след запетаята. В момента е на 2.58 Волта.

Какви стъпки ти предлага Биос-а за покачване на напрежението ?След като сега е на 2.58 , следващото кое е ?

Напрежението на процесора се покачва с възможно най-ниските стъпки, които ти предлага биоса. В твоя случай няма опасност до 1,65 v, но както казах качвай на много ниски стъпки и тествай стабилността. Тук е момента да започнеш и особено да внимаваш с температурите, защото те се покачват доста повече при по-високо напрежение, отколкото при по-високи честоти.

Тук май настана обърквация - напрежението на процесора трябва да е приблизително 1,5V, това напрежение което MDMA споменава, трябва да е на паметта...

Тук май настана обърквация - напрежението на процесора трябва да е приблизително 1,5V, това напрежение което MDMA споменава, трябва да е на паметта...

Разбира се, че е така ;)

cpuzfv8.jpg

Това само доказва, че понякога не сме достатъчно концентрирани :hush:

• Автор

Единствената корекция на напрежение това е DIMM Voltage Adjust. Стандартната му стойност е 2.58v. Има възможност за две по-големи стойности.

От там дали няма да се повиши волтажа на процесора?

Единствената корекция на напрежение това е DIMM Voltage Adjust. Стандартната му стойност е 2.58v. Има възможност за две по-големи стойности.

От там дали няма да се повиши волтажа на процесора?

Не, това е напрежението на рамта, не го пипай за сега. Търси vCore или CPU voltage.

• Автор
Не, това е напрежението на рамта, не го пипай за сега. Търси vCore или CPU voltage.

Няма такова нещо. Дали моя БИОС позволява такава операция.

Няма такова нещо. Дали моя БИОС позволява такава операция.

Чакай да ти огледам пак дъното, може да не е от биоса, а с джъмпер.

P.S. Aко го нямаш във Frequency/Voltage Control, значи нямаш възможност за почишаване на напрежението и трябва да се задоволиш с постигнатото. Разгледах ти внимателно дъното и няма и съответния джъмпер. Явно дъното ти не е с клок-възможности.

• Автор

Ако бутна този DIMM Voltage control adjust на 2.63 или 2.67 има ли опасност да гръмне нещо? Искам да пробвам, може пък да окаже ефект и да вземе да тръгне на 1.8(199х9). Все пак БИОС-а го позволява.

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

Ако бутна този DIMM Voltage control adjust на 2.63 или 2.67 има ли опасност да гръмне нещо? Искам да пробвам, може пък да окаже ефект и да вземе да тръгне на 1.8(199х9). Все пак БИОС-а го позволява.

С такова леко повишаване няма какво да стане, дори и с две стъпки да вдигнеш. Ако рамта ти е калпава, ще замине тя, ако си с две пръчки рам, извади едната, за да не рискуваш и двете. Но както казах, повишението е малко и не вярвам да доведе до изгаряне на рамта.

• Автор

Максималните възможности, които успях да постигна - 1665MHz(185x9):

Шот от Ksensors:

snapshot3oq1.png

Вижда се температурата на процесора след 20 минутен тест с Cpuburn, като е натоварен на 100%.

Ето и шот от Cpuburn:

snapshot4ew3.png

Единствения проблем е че след като рестартирам компютъра се изключва но не тръгва.Даже не пуска монитора. Като му помогна с копчето на кутията за ресет тръгва.

Благодарности на iovi.

Единствения проблем е че след като рестартирам компютъра се изключва но не тръгва.Даже не пуска монитора. Като му помогна с копчето на кутията за ресет тръгва.

A с какво захранване си? Завърти един тест и с Prime95. За мен това е единствения показател. Имал съм случаи, в които всички други тестове минават, а Prime95 дава грешки.

• Автор
A с какво захранване си? Завърти един тест и с Prime95. За мен това е единствения показател. Имал съм случаи, в които всички други тестове минават, а Prime95 дава грешки.

След 4-5 часа работа положението с температурата е следното:

snapshot3ap4.png

Варира в границите 54*-58*C. Като отворя кутията пада с 10*C. Опасно ли е,когато е затворен?

Захранването ми е ATX 300W.

Пуснах един 10-тина минутен тест с Prime95. Завърши без грешки.

Малко са 10-ина минути . Пусни го през нощта за 8 -10 , а може и повече часа - ако даде грешка теста ще спре и ще ти генерира лог файл .

След 4-5 часа работа положението с температурата е следното:

Варира в границите 54*-58*C. Опасно ли е?

Захранването ми е ATX 300W.

kokomil ти е обяснил за теста, няма да го повтарям, температурите ти не бива да се покачват повече от това, ако трябва, почисти компютъра и подобри охлаждането на цялата кутия.

Дай един скрийн от Everest, където са напреженията и температурите, за да видим дали захранването дава някакви отклонения. Не ми вдъхва особено доверие с тези проблеми при старта, въпреки че може да е и от някой кондензатор на дъното.

• Автор
kokomil ти е обяснил за теста, няма да го повтарям, температурите ти не бива да се покачват повече от това, ако трябва, почисти компютъра и подобри охлаждането на цялата кутия.

Дай един скрийн от Everest, където са напреженията и температурите, за да видим дали захранването дава някакви отклонения. Не ми вдъхва особено доверие с тези проблеми при старта, въпреки че може да е и от някой кондензатор на дъното.

Ето един шот от Еверест

Като отворя кутията температурите падат с 10*Ц. На снимката тъкмо я затворих така че имайте го впредвид.

Ето един шот от Еверест

Като отворя кутията температурите падат с 10*Ц. На снимката тъкмо я затворих така че имайте го впредвид.

Tова означава само, че трябва да сложиш вентилатори да издухват топлия въздух извън кутията.

На шота се вижда само 5v линия и отклонението е 12%, допустими са само 5%, така че може би наистина захранването не работи както трябва.

• Автор
Tова означава само, че трябва да сложиш вентилатори да издухват топлия въздух извън кутията.

На шота се вижда само 5v линия и отклонението е 12%, допустими са само 5%, така че може би наистина захранването не работи както трябва.

Преди малко компютъра тотално заби. Предполагам е от захранването. Какво захранване би ми препоръчал, че освен да изчезне този проблем да мога да си клокна на мах 1.8ГХц процесора и да няма проблеми? И колко вентилатора ще са ми необходими да охладя добре машината?

Преди малко компютъра тотално заби. Предполагам е от захранването. Какво захранване би ми препоръчал, че освен да изчезне този проблем да мога да си клокна на мах 1.8ГХц процесора и да няма проблеми? И колко вентилатора ще са ми необходими да охладя добре машината?

Не зная с каква кутия разполагаш. Хубаво е да сложиш (минимум) един отзад да изкарва въздуха и един отпред (пред харда) да вкарва. Ако имаш възможност на страничния капак за още един, който да вкарва въздух, още по-добре. Тук има повече инфо.

За захранването, съвета ми е, докато не купиш ново, да върнеш настройките, за да не стане по-зле. В България гледам се препоръчва Fortron (в Германия не се продава никъде и нямам лични впечатления), 350 вата ще ти свършат работа. Все пак това е инвестиция, която можеш да ползваш и при следващата ти машина, така че можеш и по-мощно захранване да си купиш.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.