Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какви са оптималните възможности на AMD Sempron 2200+

Featured Replies

Здравейте,

Процесора ми е AMD Sempron 2200+ box. В момента работи на 1500MHz(1494 ако трябва да сме абсолютно точни).

Какво мога да постигна с клок? Ще трябва ли да му сложа допълнителни вентилатори? Има ли реална опасносност от прегряване след оувърклок?

Не съм компетентен по въпроса затова се обръщам към вас.

Поздрави

• Отговори 53
  • Прегледи 14k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Здравейте,

Процесора ми е AMD Sempron 2200+ box. В момента работи на 1500MHz(1494 ако трябва да сме абсолютно точни).

Какво мога да постигна с клок? Ще трябва ли да му сложа допълнителни вентилатори? Има ли реална опасносност от прегряване след оувърклок?

Поздрави

Никой не може да ти каже какви са възможностите на системата ти. Риск от прегряване има, ако не следиш температурите и не вземеш мерки. Не можем да ти кажем дали имаш нужда от допълнителни вентилатори, понеже не знаем в момента как ти е охладена кутията и с какъв охладител си на процесора. Прочети упътването за клок, мисля, че там има отговор на въпросите ти. Успех и после да се похвалиш. ;)

Здравейте,

Поздрави

Преди имах такъв процесор (AMD Athlon 2200+ 1500Mhz s.A), бях го клокнал до 1800Mhz и си работеше нормално (без никакви вентилатори по кутията). Държеше по-малко от 45 градуса през лятото при максимални натоварвания. За да го клокна му повиших шината от 166 на 200Mhz. Това беше и оптималния му клок. Можеш да пробваш клок, но първо прочети "упътването за клок", както ти каза iovi и гледай температурата, за да не стане някой фал.

И аз съм с АMD-Sempron 64. В момента е клокнат на 1800Hz без да ползвам допълнително охлаждане и нямам проблеми през едната година,в която вече го ползвам.Само преди месец му сменях пастата,ей така профилактично и това е.

• Автор

Реших се. Утре ше се пробвам да си клокна процесора. За пръв път ще ми е. Дано не сбъркам някъде и да го опържа.

/офф

Някой може ли да ми препоръча софтуер за Линукс, който да ми показва температурата му. Ползвам Gkrellm за системен анализер ако така може да се нарече. Дали няма някой плъгин за целта.

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

Реших се. Утре ше се пробвам да си клокна процесора. За пръв път ще ми е. Дано не сбъркам някъде и да го опържа.

/офф

Някой може ли да ми препоръча софтуер за Линукс, който да ми показва температурата му. Ползвам Gkrellm за системен анализер ако така може да се нарече. Дали няма някой плъгин за целта.

MDMA не се притеснявай, клокването не е толкова опасно, колкото на места се представя, стига да спазваш няколко основни правила - покачвай честотите бавно, отделяй достатъчно време да тестваш стабилността и следи температурите. Покачвай напрежението на процесора, само при нестабилност на много малки стъпки. За температурите не се притеснявай, те не скачат изведнъж от 40 на 80 градуса, това е процес, правопропорционален на покачването на честотите, следиш ли ги, няма опасност.

Съветът ми е, преди да започнеш с клока да прочетеш отново упътването, с Lyudmil и kokomil сме се постарали да дадем всичката необходима информация за безопасен и интелегентен клок. Дори да си го чел, прочети го пак, ако не се чувстваш сигурен. Винаги може да забележеш нещо, което по една или друга причина си пропуснал.

За съжаление не мога да ти помогна с програмата за линукс, понеже не го ползвам и не следя софтуера за него, но съм сигурен, че има колеги, които ще ударят едно рамо.

Успех и да не забравиш да се похвалиш! :speak:

/офф

Харесай си някоя оттук :speak: ! Не съм ги пробвал, обаче!

Не се притеснявай, даже с box-овото охлаждане е трудно да "препържиш" този Sempron, внимавай и за тока (волтажа) - не прекалявай с увеличаването му, няма да изстискаш много повече стабилни MHz-и от него cool.gif ...

• Автор

Имам проблем. Като вляза в BIOS и липсва това меню:

bios_multi_fsb.jpg

Търсих негов аналог и единственото което открих е следното меню:

Frequency/Valtage Control

Там има подменюта:

DIMM Voltage Adjust [2.58V]

Auto Detect PCI/DIMM Clk [Enabled]

Spread Spectrum [Enabled]

CPU Clock [166Mhz]

Като дам CPU Clock имам следните възможности:

CPU Clock

Min= 166

Max= 199

Key in a DEC number: поле за въвеждане

Другото е че не открих никъде възможност да направя:

Задължително е PCI шината да се фиксира на 33 МhZ, а AGP на 66 MhZ с цел избягване на нестабилност. Започва се с бавно покачване на FSB-то и тестване с Prime95 за стабилност до момента, в който се появят грешки. Тогава се връща стъпка назад и се тества отново за да сме сигурни, че машината работи стабилно. Вече знаем какви са възможностите на дъното ни.

Дъното е ECS KM400-M2

Ето малко по-пълно инфо за процесора:

cpuzfv8.jpg

BIOS

Chipset

Още за дъното

SPD

Температури и напрежения

Хмм, ми този шот дето си го дал прилича да е от Abit или може би Epox. А пък цитата, който си включил се отнася за дъна, но които може да се заключи PCI шината, но твоето за съжаление не е от тях. Както и да е, 200 mhz (199 в случая) е стандартна честота и ми се струва, фиксирането на процесора на тази честота няма да се отрази на честотата на PCI/AGP шината.

Съвета ми е, преди да продължиш с клока, да си ъпдейтнеш биоса. Тук е най-новата версия 1.0d (твоята е b). В новата версия е твърде вероятно да са добавени нови функции.

PCI/AGP фиксирането не успях и аз да го намеря. Ръководството е смотано, но и английският ми не е много на ниво. Ето го, ако още някой иска да го погледне.

Скрийна в упътването за клок е примерен и не е задължително да съвпадат менютата с твоите. При различните биоси, те са различни. Ориентирал си се правилно с Frequency/Valtage Control

• Автор

Постепенно увеличавам CPU Clock през половин час. Ето последиците:

170х9

170x9jk2.jpg

180x9

180x9lr2.jpg

За момента температурата му е 46*-50*C при честота 1623MHz както се вижда на картинката. Смятам да го прищопря на макс 199x9 = 1791МХц.

Честотата на процесора върви паралелно с тази на паметта. 1:1

Възможно ли е този клок който правя да скапе дъното? Еверест ми показва стига до 118*C.

Постепенно увеличавам CPU Clock през половин час. Ето последиците:

Честотата на процесора върви паралелно с тази на паметта. 1:1

Възможно ли е този клок който правя да скапе дъното? Еверест ми показва стига до 118*C.

Можеш да отидеш в настройките на рамта (Advanced Chipset Features -> DRAM Clock/Drive Control). Там трябва да дадеш на DRAM Clock 200 MhZ (DDR400) или каквато ти е рамта (може да си с DDR333). В момента ти е By SPD (или Auto).

Температурата на чипсета ти беше висока още преди да почнеш - 59°. Мисля че сензорра не отчита вярно, защото на 118° трябваше дъното да е здало богу дух. Все пак отвори кутията и провери с пръстомерам при такава температура трябва кожата ти да остане на чипсета.

• Автор

Като го сложих на 190МХц и компютъра неще да тръгне. Какво мога да направя?

Като го сложих на 190МХц и компютъра неще да тръгне. Какво мога да направя?

Или трябва да фиксираш рамта, както ти написах по-горе, или да вдигнеш леко напрежението на процесора. Може да се дължи и на това, че PCI/AGP шините не са фиксирани, все пак така клокваш и шината, по която върви връзката с харда (което не е безопасно).

Какво стана с температурата на чипсета?

• Автор
Или трябва да фиксираш рамта, както ти написах по-горе, или да вдигнеш леко напрежението на процесора. Може да се дължи и на това, че PCI/AGP шините не са фиксирани, все пак така клокваш и шината, по която върви връзката с харда (което не е безопасно).

Какво стана с температурата на чипсета?

В момента пиша от друг компютър. Моя не ще да тръгне. Махнах батерията на БИОС-а и се надявам да тръгне.

За температурата четох из форумите на АМД. Пише че до 60* няма проблем. Максимално можели да държат до 80*.

За температурата на дъното. Спокойно го държа без да пари.

В момента пиша от друг компютър. Моя не ще да тръгне. Махнах батерията на БИОС-а и се надявам да тръгне.

За температурата четох из форумите на АМД. Пише че до 60* няма проблем. Максимално можели да държат до 80*.

За температурата на дъното. Спокойно го държа без да пари.

Да, след reset ще тръгне, но изключи компютъра от контакта. Процесора ти е в нормите, до 55°-60° при натоварване и клок е нормално.

След като можеш да си държиш пръста върху чипсета, сензора не отчита правилно, не се притеснявай.

• Автор

След като ресетна БИОС-а като му махна батерията тръгва със стандартните си настройки. Ъпдейтнах го от там където ми каза. Наистина излязоха допълнителни настройки. В менюто Advanced Chipset Features -> DRAM Clock/Drive Control най-голямата стойност беше 166МХц сега е 200МХц, но дори и като му задам 200 пак не ще да тръгне на 190x9(на 199х9 също).

Под менюто Аdvanced Chipset Features -> DRAM Clock/Drive Control има DRAM Timing [Auto By SPD]. Него трябва ли да го пипам?

След като ресетна БИОС-а като му махна батерията тръгва със стандартните си настройки. Ъпдейтнах го от там където ми каза. Наистина излязоха допълнителни настройки. В менюто Advanced Chipset Features -> DRAM Clock/Drive Control най-голямата стойност беше 166МХц сега е 200МХц, но дори и като му задам 200 пак не ще да тръгне на 190x9(на 199х9 също).

Под менюто Аdvanced Chipset Features -> DRAM Clock/Drive Control има DRAM Timing [Auto By SPD]. Него трябва ли да го пипам?

Него трябва да го пипаш само ако искаш да променяш таймингите на рамта. За сега не го променяй. Опитай внимателно да качиш напрежението на процесора.

Каква ти е рамта? Ако е DDR333, не бива да и даваш 200 МhZ, а 166.

• Автор
Него трябва да го пипаш само ако искаш да променяш таймингите на рамта. За сега не го променяй. Опитай внимателно да качиш напрежението на процесора.

Каква ти е рамта? Ако е DDR333, не бива да и даваш 200 МhZ, а 166.

Как да разбера точно каква ми е рамта. Пише само DDR SDRAM.

Между другото Еверест спря да отчита температурата на процесора.

DDR 400 ти е, видях на единия Everest-скрийн, който си дал. Преинсталирай Everest, може да се оправи, иначе вероятно се дължи на новия биос. Виж в биоса на PC Health Status дали има температурата.

.

Пусни един шот от CPU-Z ,но от другата табличка - Memory

• Автор
.

Пусни един шот от CPU-Z ,но от другата табличка - Memory

cpu9x180mu3.jpg

Това е при максималните 9x180 MHz при които компютъра тръгва.

Преинсталирай Everest, може да се оправи, иначе вероятно се дължи на новия биос. Виж в биоса на PC Health Status дали има температурата.

PC Health Status си я показва. Преинсталирах Еверест, но пак не показва температурата на процесора.

Не знам дали е от значение но в менюто Чипсет на Еверест най-отдолу има Проблеми и съвети. Там пише:

Размерът на AGP прозореца е повече от половината размер на системната памет. Това може да причини понижена производителност.

Текущата AGP скорост е по-малка от възможната потдържана скорост. Това може да причини понижена производителност.

Това е при максималните 9x180 MHz при които компютъра тръгва.

PC Health Status си я показва. Преинсталирах Еверест, но пак не показва температурата на процесора.

Не знам дали е от значение но в менюто Чипсет на Еверест най-отдолу има Проблеми и съвети. Там пише:

Размерът на AGP прозореца е повече от половината размер на системната памет. Това може да причини понижена производителност.

Текущата AGP скорост е по-малка от възможната потдържана скорост. Това може да причини понижена производителност.

Върви в биоса на Advanced Chipset Features ->AGP/P2P Bridge Control и намали AGP Aperture Size. После направи AGP Mode на , вероятно сега е на .

• Автор
С какво видео си ?

Вградено в дъното.

Върви в биоса на Advanced Chipset Features ->AGP/P2P Bridge Control и намали AGP Aperture Size. После направи AGP Mode на 8х, вероятно сега е на 4х.

На колко да намаля AGP Aperture Size? И след това да пробвам пак на 190х9 така ли? А Advanced Chipset Features -> DRAM Clock/Drive Control да го пипам ли. В момента си е стандартно [by SPD].

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.