Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Конфигурация за видео обработка.

Featured Replies

Здравейте, 

дъщерята на моя  колежка започва да се занимва с видео обработка. Конкретно софтуера който използва е Blender и Unreal Engine 5. Много ще се радвам, ако някой който познава тези програми и знае какво изискват даде някоя идея за конфигурация. Да  кажем на цена до 4000лв.

Blender 3D Hardware Requirements Guide: For Beginners and Pros Getting Started - CG Cookie

Цитат

Recommended PC Specs for Blender
Component    High-End Requirement
CPU    AMD Ryzen 9 7950X / Intel i9-13900K (16+ cores)
RAM    64GB+
GPU    NVIDIA RTX 4090 / AMD RX 7900XTX (16GB+ VRAM)
Storage    NVMe SSD (1TB+) for fast data access
Cooling    Liquid cooling for extended rendering sessions

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Доста превишавам бюджета,

Даже е малко за сериозна видеообработка.

преди 2 часа, Botary написа:

дъщерята на моя  колежка започва да се занимва с видео обработка.

Въпроса е какво означава да се занимава.

Ако това ще работи то бюджета трябва да е 6000+. Ако засега ще учи само може и да е 3000 лв.

ChatGPT е много добър в съветите за избор на компютърна конфигурация.  Закупих един доста добър компютър благодарение на неговите съвети и въобще не съжалявам. 

За видео обработка трябва доста бърз процесор и рам около 32 ГБ.

Малък офтопик: Blender и Unreal Engine 5 се свързват със 3D анимация и за "създаване" на компютърни игри.

Не, са нативните програми за видеобработка.

Най-често използваните програми за видео-бработка: Adobe Premiere Pro. Adobe After Effects, Davinci Resolve, Final Cut Pro

И аз да вметна, че за съжаление при подобните програми nVidia се справя по-добре от AMD (освен може би в Davinci Resolve, където има оптимизация за AMD карти). Повечето такива програми са яко зависи от CUDA и т.н. А защо за съжаление... Ами защото nVidia са доста по-скъпи от техните еквиваленти от AMD при подобна raw производителност и такава в игрите. Сега доста от тези програми са и основно CPU bound зависими, но за ефекти, кодеци и формати вече влиза видеокартата, а там хардуерното ускорение при nVidia е доста по-осезаемо. За повече представа може да се преглеждат ревютата в Puget.

https://www.pugetsystems.com/all-articles/

преди 22 минути, B-boy/StyLe/ написа:

И аз да вметна, че за съжаление при подобните програми nVidia се справя по-добре от AMD (освен може би в Davinci Resolve, където има оптимизация за AMD карти). Повечето такива програми са яко зависи от CUDA и т.н. А защо за съжаление... Ами защото nVidia са доста по-скъпи от техните еквиваленти от AMD при подобна raw производителност и такава в игрите. Сега доста от тези програми са и основно CPU bound зависими, но за ефекти, кодеци и формати вече влиза видеокартата, а там хардуерното ускорение при nVidia е доста по-осезаемо. За повече представа може да се преглеждат ревютата в Puget.

https://www.pugetsystems.com/all-articles/

Освен това съм чувал, че за професионална видеообработка се използват предимно Макове.

Нещо такова например.

• Автор
преди 3 часа, В. Велев написа:

Даже е малко за сериозна видеообработка.

Въпроса е какво означава да се занимава.

Ако това ще работи то бюджета трябва да е 6000+. Ако засега ще учи само може и да е 3000 лв.

Доколкото разбирам засега се учи.

преди 17 минути, Botary написа:

Доколкото разбирам засега се учи.

Можеш ли да поразпиташ малко повече? Какво и къде учи, мен малко ме съмнява в училище да изучават UE5, а да се презапасява от сега, защото има намерение след години да го ползва е излишно. Ако в училище има такава специалност или има такива курсове и използват софтуера (който между другото е безплатен за тази цел) само адмирации. Другия въпрос е какво точно ще прави с UE5. НЕ е нужно някакви задълбочени подробности, но ако например се прави openworld игра, там си трябва видео карта с много VRAM. 

• Автор
на 13.05.2025 г. в 20:22, Gaming_Solutions написа:

Можеш ли да поразпиташ малко повече? Какво и къде учи, мен малко ме съмнява в училище да изучават UE5, а да се презапасява от сега, защото има намерение след години да го ползва е излишно. Ако в училище има такава специалност или има такива курсове и използват софтуера (който между другото е безплатен за тази цел) само адмирации. Другия въпрос е какво точно ще прави с UE5. НЕ е нужно някакви задълбочени подробности, но ако например се прави openworld игра, там си трябва видео карта с много VRAM. 

Поразпитах. Засега се учи сама, прави различни клипчета и кратки филмчета. Колкото до игри има интерес, засега нищо толкова амбициозно като openworld. Чуди се към какво да се ориентира в университета, дали графичен дизаин дали нещо друго.

преди 2 часа, Botary написа:

Чуди се към какво да се ориентира в университета, дали графичен дизаин дали нещо друго.

Препоръчвам графичния дизайн. Аз бях в тая сфера и има хляб там. А и е доста интересно. По мое време бяхме самоуки, защото нямаше училища за това (1991 година започнах с това). И компютрите не е необходимо да са на космични цени. За тоя бюджет който предложи е идеално.

Игрите е привлекателно, но там сам човек не може. Трябва колектив и яки компютри.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.