Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Семеен автомобил? Кой да избера...

Featured Replies

Повдигнат хечбек, пардон, кросоувър, как очакваш да е красив? Гледай седани или комбита, ако искаш максимално голям багажник и ще намериш красива кола. 

• Отговори 67
  • Прегледи 5,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Провокацията е част от играта. Просто бъдете по сдържан и умерен в изказа. С този подход няма да получите адекватен отговор, а ще настроите участниците срещу вас, което се и случва. А и мнение от прои

• Офтопик! Тя е като публичен дом-Срам те е да влезнеш, а като влезнеш не ти се излиза 

• teo-glavata
    teo-glavata

Верно е, че мултипла-та е "рисувана" от пиян дизайнер, но пък е доста удобна и практична в товарния си вариант.

Публикувани изображения

• Автор

Ако мога да избера и след това да не съжалявам, че продадох автомобила си от тези изброените най-много на мен ми допада 3008 / 5008, защото са доста нови и някъде при 5008 срещнах същите асистенти както при моя автомобил + имат и масаж, но когато им види човек просто моторите колко са големи и колко к.с. имат смешно е, а да не кажем, че горят и масло сигурно. Попитах ChatGPT относно тези изброените автомобили по-горе и: 

Spoiler
  • Volvo XC40

• Kia Sportage

• Peugeot 3008

• Peugeot 5008

като ще обърна внимание на:

• Надеждност

• Чести проблеми

• Консумация на масло

• Други особености

🔹 1. Volvo XC40 (2019–2022)

Надеждни двигатели:

• D3 / D4 (2.0 дизел, 150–190 к.с.)

• Много надежден, с верига.

• Идеален за дълги разстояния.

• Евро 6d-Temp – безпроблемен при екологичните зони.

• T5 Recharge (Plug-in Hybrid 1.5 + електро, 262 к.с.)

• Надежден хибрид с добра икономия и сравнително опростена система.

⚠️ Проблемни двигатели:

• T3 / T4 / T5 бензинови (1.5 и 2.0) – особено:

• 1.5 T3 (3-цилиндров, 163 к.с.):

• Горене на масло след 60–80 хил. км.

• Вибрации на празен ход.

• Проблеми със запалителни бобини и инжектори.

• 2.0 T4/T5 (4-цилиндрови):

• Проблеми с турбото.

• Някои версии страдат от разход на масло над 1 л/1000 км.

Общо предупреждение:

• Много от бензиновите Volvo двигатели имат висок разход на масло, особено ако са карани агресивно или на къси разстояния.

🔹 2. Kia Sportage (2019–2021, 4-та генерация)

Надеждни двигатели:

• 1.6 GDI (132 к.с.) – атмосферен

• Изключително надежден, прост и без турбо.

• Идеален за хора, които искат евтина поддръжка.

• 1.6 CRDi дизел (115 / 136 к.с.)

• При добро обслужване – дълговечен.

• Верига, без сериозни проблеми до около 250–300 хил. км.

⚠️ Проблемни двигатели:

• 1.6 T-GDI (177 к.с.) – турбо бензин:

• По-висок разход на масло.

• Прегряване на турбото при натоварване.

• Проблеми с клапаните EGR и DPF, ако се кара на къси разстояния.

Общо предупреждение:

• T-GDI бензиновите мотори горят масло, особено след 100 000 км.

• Версиите с 2.0 CRDi дизел (185 к.с.) имат сложна EGR/DPF система и понякога проблеми със софтуера.

🔹 3. Peugeot 3008 (2019–2022, фейслифт EMP2)

Надеждни двигатели:

• 1.5 BlueHDi (130 к.с.)

• Отличен малък дизел, икономичен и дълговечен.

• Верига. Подходящ за град и извънградско.

• Hybrid 225 (PHEV) – като цяло надежден, но трябва да се зарежда редовно за да не страда батерията.

⚠️ Проблемни двигатели:

• 1.2 PureTech (130 к.с.) – 3 цилиндъра

• ⚠️ Много известен с:

• Разтягане и скъсване на ангренажния ремък (в маслена баня!).

• Разход на масло.

• Проблеми със запалване и дюзи.

• PSA препоръчва смяна на ремъка дори на 60 000 км вместо на 180 000 км.

• 1.6 PureTech (180 к.с.)

• По-надежден от 1.2, но също има разход на масло.

• По-сложен за обслужване (турбо, директно впръскване).

🔹 4. Peugeot 5008 (същата техника като 3008)

Надеждни двигатели:

• 1.5 BlueHDi (130 к.с.) – същият като в 3008.

• 2.0 BlueHDi (180 к.с.)

• Мощен и надежден, но по-скъпа поддръжка (сензори, EGR, AdBlue).

⚠️ Проблемни двигатели:

• 1.2 PureTech (130 к.с.)

• Същите проблеми с ремъка и разхода на масло.

• 1.6 PureTech (180 к.с.)

• По-рядко, но се среща горене на масло и проблеми с турбото.

разбира се не знам дали е толкова вярна информацията, но по добре да е 2.0 дизел-мотор със лек ремап, а бюджета ми е към 50000 лв.

преди 8 часа, В. Велев написа:

А какъв е бил твоя, ако не е тайна?

BMW F36, 435d. Пълен М-Пакет, 2015г. 

преди 3 часа, Joss Bomon написа:

RAF 4, Volvo XC40, Kia Sportage, Hyundai Tucson, Honda CR-V. Не се препоръчват и се водят потенциално проблемни Nissan Qashqai 1.3 DIG-T, Peugeot 2008/3008 1.2 PureTech,  Renault Captur.

Със какви лоши впечатления остана от Kia Sportage? 

Като се има предвид мощността на това удоволствие,

преди 46 минути, - Factory. написа:

BMW F36, 435d. Пълен М-Пакет, 2015г. 

направо взимай T5 Recharge (Plug-in Hybrid 1.5 + електро, 262 к.с.). Хем да ти доставя удоволствие от мощността която има, хем да ти върши работа.

преди 8 часа, Т.Христов написа:

какво и е на Kia Sportage?

преди 7 часа, - Factory. написа:

Със какви лоши впечатления остана от Kia Sportage? 

Май и двамата не виждате точката в първото ми изречение. Първо съм изредил препоръчваните от специалисти марки, а във второто изречение - проблемните и непрепоръчвани.

• Автор
преди 9 часа, plmen88 написа:

направо взимай T5 Recharge (Plug-in Hybrid 1.5 + електро, 262 к.с.). Хем да ти доставя удоволствие от мощността която има, хем да ти върши работа.

1.5, 3 - цилиндъра 180 к.с. бензинов мотор ме притеснява и ме изумяват как постигат тази мощност при тези малки двигатели, като изключим във случая ел. мотора, който повдига мощността със още 82 к.с. това след 100 хил км ще започне да харчи масло... 

преди 41 минути, - Factory. написа:

и ме изумяват как постигат тази мощност при тези малки двигатели

Ел. мотора е едно на ум + турбо компресора + скоростната кутия е много специфична.

преди 49 минути, - Factory. написа:

1.5, 3 - цилиндъра 180 к.с. бензинов мотор ме притеснява и ме изумяват как постигат тази мощност при тези малки двигатели, като изключим във случая ел. мотора, който повдига мощността със още 82 к.с. това след 100 хил км ще започне да харчи масло... 

Яко на това казваш малък двигател - какво би казал за Москвич 408, който беше 1360 куб см. и 50 к.с?

• Автор
преди 58 минути, jhoro написа:

Яко на това казваш малък двигател - какво би казал за Москвич 408, който беше 1360 куб см. и 50 к.с?

Въпреки това ми се струва малък... и със това купе, но не съм карал и не мога да изкажа компетентно мнение аз просто си казах, че минималния мотор който ще искам да е автомобила е 2.0, но може и да греша. 

преди 13 часа, - Factory. написа:

а бюджета ми е към 50000 лв.

Нали си наясно, че бюджета стига и за чисто нов автомобил... 

Pricelist_Dacia_Bigster.pdf

преди 33 минути, Joss Bomon написа:

Е това е най-големия боклук, дори и чисто нов да е. 

Човека до вчера е карал бавария с над 300 коня, ти Дачия му предлагаш. Стига глупости...

преди 1 час, - Factory. написа:

Въпреки това ми се струва малък... и със това купе, но не съм карал и не мога да изкажа компетентно мнение аз просто си казах, че минималния мотор който ще искам да е автомобила е 2.0, но може и да греша. 

Новите автомобили ги правят с малолитражни мотори, но ги турбинират и им слагат специфични скоростни кутии, заради които вървят доста. Имам служебна кола 2021-ва година с малолитражен мотор, но е турбинирана + скоростната кутия и върви доста прилично.

• Автор
преди 37 минути, Joss Bomon написа:

Съжалявам, но тази кола става само за служебен автомобил. 

Тъст ми си продаде мерцедеса и се качи на чисто нова дачия 1.0 120/30 коня ли беше не помня, като колата е газ-бензин. Никаква икономика няма във тази кола и никакво усещане, че караш нова кола, а да не кажем колко съжалява, че продаде мерцедеса си който беше на 500 хил км ... (Mercedes W212 - 136 к.с. - 2010 година мисля, че беше) 

Зет ми пък има Renault Clio и почна веригата на 100 хил да трака разбира се смениха я гаранционно, а колата се води Sport пакет някакъв си, но Дачия и Рено си остават служебни автомобили, а толкова много пари да дадеш за това нещо е най-голямата грешка която може да направи един човек по добре вземи нещо на 100+ хил км.

преди 1 час, - Factory. написа:

Когато пробваш- тогава ще приказваш! Сега мълчи!

преди 28 минути, plmen88 написа:

Човека до вчера е карал бавария с над 300 коня, ти Дачия му предлагаш. Стига глупости...

Аман от комплексари!

Какъв е смисъла от тези 300 коня, като зад волана е Магаре?

• Автор
преди 23 минути, jhoro написа:

Когато пробваш- тогава ще приказваш! Сега мълчи!

За кое да мълча? 1.3 150/180 к.с. и на 10 хил км по 3 литра масло да досипвам? Стига глупости! Семеен автомобил със тежко купе + багаж за изпът 1.5 и 1.3 мотор щом ти стигат и ти доставя удоволствие да караш със 140 на 3/3.5 хил оборита ми карай си и си повтаряй, че е нормално.   

преди 1 час, plmen88 написа:

Не му предлагам нищо. За една торба пари е добре да се претеглят всички варианти. Щом се е ориентирал към "семеен" автомобил, логично е вече да му е дошъл акъла и дано е така! Почти всеки минава през етапа "бързи и яростни" и колкото по-бързо мине жив и здрав през този етап, толкова по-добре и за него и за близките му и за всички които среща по пътя!

За къде му трябват тези 300 коня при ограничение 140км/ч на магистрала и при състоянието на нашите пътища е друга тема...

преди 57 минути, - Factory. написа:

Съжалявам, но тази кола става само за служебен автомобил. 

Тъст ми си продаде мерцедеса и се качи на чисто нова дачия 1.0 120/30 коня ли беше не помня, като колата е газ-бензин. Никаква икономика няма във тази кола и никакво усещане, че караш нова кола, а да не кажем колко съжалява, че продаде мерцедеса си който беше на 500 хил км ... (Mercedes W212 - 136 к.с. - 2010 година мисля, че беше) 

Зет ми пък има Renault Clio и почна веригата на 100 хил да трака разбира се смениха я гаранционно, а колата се води Sport пакет някакъв си, но Дачия и Рено си остават служебни автомобили, а толкова много пари да дадеш за това нещо е най-голямата грешка която може да направи един човек по добре вземи нещо на 100+ хил км.

4-5 годишния автомобил, какъвто си се насочи да купуваш, също е от съвременните недоумици, които никога няма да изкарат нито километрите нито годините на колите от 90-те. Точно по тази причина ти намеквам, че си се насочил точно в нишата, в която започват да се проявяват проблемите със сериозни суми за ремонт, а ако се ориентираш към чисто нов /макар и бюджетен/, ще имаш шанс да изкараш поне 5г. без сериозни разходи по поддръжката.

• Автор
преди 8 минути, Joss Bomon написа:

4-5 годишния автомобил, какъвто си се насочи да купуваш, също е от съвременните недоумици, които никога няма да изкарат нито километрите нито годините на колите от 90-те. Точно по тази причина ти намеквам, че си се насочил точно в нишата, в която започват да се проявяват проблемите със сериозни суми за ремонт, а ако се ориентираш към чисто нов /макар и бюджетен/, ще имаш шанс да изкараш поне 5г. без сериозни разходи по поддръжката.

Съгласен съм със теб, но както казах преди седмица покарах на дълго автомобила на тъст ми и просто няма никакво удоволствие. 

Разберете, че след този автомобил и лукса му като затоплящ се волан, асистентите по пътя (и куп други), които са ме спасявали от удар и тази мощ на двигателя и скоростната му кутия не бих желал да съжалявам за продажбата му, а не мога да бъда егоист към семейството ми когато виждам сам самичък, че не ни достига мястото и е време вече за нещо по-голямо, но нека е луксозно като масаж, 7 местен, и достатъчен силен за 3-4 членно семейство натоварено със багаж пътуващото към морето. 

преди 52 минути, jhoro написа:

Какъв е смисъла от тези 300 коня, като зад волана е Магаре?

Не знам дали говориш за себе си, но ще ти кажа едно - настъпваш педала и за секунди си изпреварил, а след това и върнал във дясната си лента, а решиш ли да настъпиш колата няма никакъв проблем да поддържа 180-200 км/ч със страхотната и скоростната кутия. 

Първите 2-3 месеца докато и свикнеш, че ти праща сополите във мозъка е малко гадно, но се свиква, а ако решиш и да караш на еко то ето и разхода който ми показа на борд-компютъра: 

Изминати км: 281

Разход: 5.6/100км

Средна скорост на каране: 100 км.

Като през този път пре спокойно си поддържах 130-140 км със включен климатик 

преди 3 часа, - Factory. написа:

Л1.5 и 1.3 мотор щом ти стигат и ти доставя удоволствие да караш със 140 на 3/3.5 хил оборита ми карай си и си повтаряй, че е нормално.   

На колко места и колко време ще се движиш с 140?

преди 3 часа, - Factory. написа:

а решиш ли да настъпиш колата няма никакъв проблем да поддържа 180-200 км/ч със страхотната и скоростната кутия. 

След подобна простотия - нямам какво да кажа!!!

преди 5 минути, jhoro написа:

Още един с Дачия...

преди 23 минути, В. Велев написа:

От София до Бургас например.

Постоянно ли? Явно не си минавал по АМ Тракия. 

преди 40 минути, plmen88 написа:

Още един с Дачия...

По-добре "с Дачия" (каквото и да означава това), отколкото с Мерседес... линейка!

kolko-struva-edna-lineika-emergency.bg_.jpg.28e91ce4e226267f572a8242c2210502.jpg

преди 5 часа, - Factory. написа:

Разберете, че след този автомобил и лукса му като затоплящ се волан, асистентите по пътя (и куп други), които са ме спасявали от удар и тази мощ на двигателя и скоростната му кутия не бих желал да съжалявам за продажбата му, а не мога да бъда егоист към семейството ми когато виждам сам самичък, че не ни достига мястото и е време вече за нещо по-голямо, но нека е луксозно като масаж, 7 местен, и достатъчен силен за 3-4 членно семейство натоварено със багаж пътуващото към морето. 

За 50К с тези изисквания няма да стане. Дори втора употреба. Киа и Пежо се вписват в бюджета, но...и двете каручки са с наднормено тегло, слаби двигатели, недодялан интериор и екстериор и нискокачествени материали (в интериорите). XC40 евентуално ще намериш долу-горе читаво за 50К (2020), но е с малък багажник и не бих го нарекъл "семеен автомобил". XC60 въобще не влиза в бюджета. Моята препоръка е тези 50К да ги дадеш като първоначална вноска и да си вземеш нещо по-стойностно ново от магазина на лизинг (ако имаш тази възможност). Е без Дачия естествено.:D

П.П. Правописът ти ме изнерви до краен предел!

• Автор
преди 1 час, Jorge написа:

За 50К с тези изисквания няма да стане. Дори втора употреба. Киа и Пежо се вписват в бюджета, но...и двете каручки са с наднормено тегло, слаби двигатели, недодялан интериор и екстериор и нискокачествени материали (в интериорите). XC40 евентуално ще намериш долу-горе читаво за 50К (2020), но е с малък багажник и не бих го нарекъл "семеен автомобил". XC60 въобще не влиза в бюджета. Моята препоръка е тези 50К да ги дадеш като първоначална вноска и да си вземеш нещо по-стойностно ново от магазина на лизинг (ако имаш тази възможност). Е без Дачия естествено.:D

П.П. Правописът ти ме изнерви до краен предел!

Ей го на да го дадем за пример.
След лек ремап ми стъпва на 200 к.с. би трябвало да е добре за това купе, а също и стоков е достатъчен. 
Volvo-то не знам трябва да го видя на живо :emoji_smiley-01:

Относно правописа аз не живея във България откакто навърших 18 и да... съжалявам, но това е ефекта, когато не си си вкъщи дълго време.

Edit: Това пак става и не е проблем, че е на 100К км.

преди 3 часа, jhoro написа:

1. 350 км ми е само да навестя тъщата и тъста аз камион ли карам или тесла, че да се движа със 90? То те ще започнат да ме изпреварват... 
2. Германия няма лимит на скоростта, когато речеш настъпваш - разбира се, когато няма ремонти и т.н. усещането е страхотно и ти го пожелавам някой ден да го изпиташ, когато продадеш дачията и се качиш да покараш някое "возило" със 600+ nM и над 245 к.с.:emoji_smiley-04:

преди 10 минути, - Factory. написа:

1. 350 км ми е само да навестя тъщата и тъста аз камион ли карам или тесла, че да се движа със 90? То те ще започнат да ме изпреварват... 
2. Германия няма лимит на скоростта, когато речеш настъпваш - разбира се, когато няма ремонти и т.н. усещането е страхотно и ти го пожелавам някой ден да го изпиташ, когато продадеш дачията и се качиш да покараш някое "возило" със 600+ nM и над 245 к.с.:emoji_smiley-04:

Ти ли си тук?

495945536_1232216862272137_4155314248446921889_n.jpg?stp=cp6_dst-jpg_p180x540_tt6&_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=n5-MlkBqivsQ7kNvwG-t8dA&_nc_oc=AdlXMlqK4537DugrJHPzfRE-2SxAHIng1DVOiFZrjc-ua9bjGQdgbqc8lDlTekn7yeY&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent-sof1-1.xx&_nc_gid=MN45JKHLlCOQuVbHhtXQEA&oh=00_AfJRoYMBGZLNHkCGqzsOzv5RnDbZ_1R--WWHVenbHVQYMQ&oe=682FE73F

преди 14 минути, - Factory. написа:

Относно правописа аз не живея във България
2. Германия няма лимит на скоростта, когато речеш настъпваш 

Щом си в Германия - защо питаш в български форум? Даже ти говорят за „нов внос“.

преди 1 час, Jorge написа:

За 50К с тези изисквания няма да стане. Дори втора употреба.

И защо говориш за левове?

преди 22 часа, - Factory. написа:

бюджета ми е към 50000 лв.

Те скоро ще изчезнат.

• Автор
преди 53 минути, jhoro написа:

Ти ли си тук?

495945536_1232216862272137_4155314248446921889_n.jpg?stp=cp6_dst-jpg_p180x540_tt6&_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=n5-MlkBqivsQ7kNvwG-t8dA&_nc_oc=AdlXMlqK4537DugrJHPzfRE-2SxAHIng1DVOiFZrjc-ua9bjGQdgbqc8lDlTekn7yeY&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent-sof1-1.xx&_nc_gid=MN45JKHLlCOQuVbHhtXQEA&oh=00_AfJRoYMBGZLNHkCGqzsOzv5RnDbZ_1R--WWHVenbHVQYMQ&oe=682FE73F

Щом си в Германия - защо питаш в български форум? Даже ти говорят за „нов внос“.

И защо говориш за левове?

Те скоро ще изчезнат.

1. Не, не съм аз, а тази случка може да стане и докато шофираш и със 90 км и не ти го пожелавам. 

2. Пиша във Български форум, защото родом съм Българин.

3. Ако искаш избери си ти 25 хил евро или 50 хил лв те са си във немска банка, а аз търся семеен автомобил до 50К лв. (или пък 25К евро ти си избери как да ги сметнеш за мен е същото.) 

4. Не ме вълнува какво става със България след като навърших 18 години изчезнах от тази страна тя на мен нищо не ми даде освен 35 лв месечни детски. 

Моля те престани да спамиш по темата, защото явно за теб автомобил означава от точка А до точка Б независимо дали караш каруца или Дачия. 

// Желая ти спокойна нощ.  

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.