Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Платформи ИИ, които са специализирани за комуникация с потребители с психични проблеми

Featured Replies

Чат GPT формулира програмираното си поведение при потребители, които излагат разкъсани мисли, неясни съждения, объркани и неадекватни възприятия и приличат на шизофренично болни:

ChatGPT каза:

GPT не поставя медицински диагнози и не може да преценява психичното здраве на потребителите. Въпреки това, ако някой потребител изразява разкъсани мисли, неясни съждения или объркани възприятия, ето какво е обичайното поведение на системата:

1. Старае се да разбере

GPT ще се опита да разбере какво иска да каже потребителят, дори ако съобщението е объркано или непълно. Това включва:

• Преформулиране на въпроса, за да се потвърди смисълът.

• Изясняващи въпроси („Може ли да поясните какво имате предвид с…?“).

• Опити за тълкуване на фрагментиран текст чрез контекстуални предположения.

2. Запазва неутралност и уважение

Независимо от начина на изразяване, GPT поддържа:

• Неутрален и недискриминиращ тон.

• Уважително отношение към потребителя.

• Избягване на етикетиране или спекулиране с психиатрични състояния.

3. Насърчава към яснота и безопасност

Ако текстът изглежда тревожен или съдържа признаци на тежко объркване, GPT може:

• Да предложи на потребителя да потърси подкрепа от специалист.

• Да предложи ресурси за помощ (в рамките на обща информация).

• Да поддържа разговор с внимание към безопасността и съчувствието.

4. Ограничения

GPT не:

• Диагностицира психични разстройства.

• Предоставя терапевтична помощ.

• Прави преценка дали дадено поведение отговаря на клинична картина (напр. шизофрения).

Ако разговорът предизвика притеснения за психичното здраве, е подходящо да се обърнете към лицензиран психиатър или психолог. GPT може да помогне с обща информация, но не замества професионалната помощ.

По повод съществуването на платформи за помощ на хора с психични пробелми ChatGPT пише:

Има няколко AI системи и дигитални платформи, специално разработени за подкрепа на хора с психични разстройства, включително такива с депресия, тревожност, ПТСР, биполярно разстройство и дори шизофрения. Те не заместват психиатри или терапевти, но са предназначени да допълват грижата и да осигуряват подкрепа в ежедневието.

Ето някои от най-известните примери:

🧠 1. Woebot

• Тип: Чатбот, базиран на когнитивно-поведенческа терапия (CBT).

• Фокус: Депресия, тревожност, стрес, саморефлексия.

• Особености: Разработен от психолози от Stanford, Woebot води разговори в стил дневник и използва валидирани терапевтични техники.

• Важно: Не е предназначен за тежки психични заболявания като шизофрения, но може да помогне при леки до умерени симптоми.

🧠 2. Wysa

• Тип: AI асистент + човешки терапевти (по избор).

• Фокус: Емоционална подкрепа, тревожност, работа със стрес.

• Особености: Позволява напълно анонимен чат, използва техники от когнитивна и диалектична поведенческа терапия.

• Има и платена версия с достъп до живи терапевти.

🧠 3. Replika

• Тип: AI „приятел“, който симулира емоционално ангажирано взаимодействие.

• Фокус: Самота, социална тревожност, нужда от свързаност.

• Критики: Не е терапевтичен инструмент, но някои хора с психични страдания го използват за чувство на принадлежност. Подходяща е повишена осъзнатост, защото понякога може да засили привързаността към виртуалния агент.

🧠 4. Tess

• Тип: AI психично-здравен коуч, използван от организации и здравни компании.

• Фокус: Предоставя подкрепа чрез SMS или чат в реално време.

• Употреба: Използва се в клиники, университети и компании в САЩ и Канада.

🧠 5. Avatar Therapy (експериментална)

• Фокус: Хора с шизофрения и слухови халюцинации.

• Описание: Пациентите създават аватар на гласа, който чуват, и разговарят с него, докато терапевт води диалога през системата.

• Резултати: Проучванията показват обещаващ ефект за някои пациенти.

🔒 Етични съображения

• AI НЕ трябва да се използва като заместител на психиатър.

• Данните за психичното здраве са чувствителни – използването на такива приложения изисква внимание към поверителността и сигурността.

Цитат

AI чатботовете са софтуерно решение с фокус върху бизнес задачи, обслужване на клиенти и поддръжка. Софтуерът за виртуален асистент с AI действа по-скоро като личен асистент, който помага с ежедневни задачи.

Което ще рече, че реално ИИ-платформата трябва да е за практикуващите психология. Извън този контекст, то няма да има смисъл, т.е. @Търсещ истини осъзнаваш ли безсмислието в 

Цитат

за комуникация с потребители с психични проблеми

???

Считам, че съвременните платформи имат функция да се блокира нежеланата информация от конкретен потребител. 

Кой реално желае да комуникира с хора които имат психологически проблеми? :) 

Достатъчно е да имаш някакви IT познания и да си спретнеш един скрипт или "добавка" към браузера си.  :) 

За какво ще ти е тази ИИ-платформа @Търсещ истини? :) 

• Автор
преди 2 часа, Търсещ истини написа:

Woebot

За съжаление с тази платформа не успях да се свържа. Ето какво иска

Цитат

Моля, имайте предвид, че за изтегляне ще ви трябва код за достъп от вашия доставчик, работодател или друг партньор на Woebot Health. Ако нямате код за достъп, няма да можете да използвате приложението.

преди 2 минути, цър-вул написа:

Защо няма източник източник на препечатката?
Защо имената на AI не са обвързани с линкове към съответния ресурс?

Може би по същата причина поради която не го правиш и сам. :) 

преди 2 минути, Търсещ истини написа:

Може би по същата причина поради която не го правиш и сам.

Айде, бе!? Да твърдиш нещо, което не е, е клевета. Нали ти е известно? Поне 99% от препечатките ми са с цитиран източник!!!

• Автор

Wysa

Това пък е за англоговорящи пациенти и е съчетание на терапевт +ИИ.

Цитат

Съчетавайки най-доброто от инструментите за когнитивно-поведенческа терапия (КПТ), ръководени от изкуствен интелект, и откриването на риск с човешката връзка, Wysa Copilot дава възможност за следващото поколение подкрепа за психично здраве.

преди 9 минути, цър-вул написа:

Айде, бе!? Да твърдиш нещо, което не е, е клевета. Нали ти е известно? Поне 99% от препечатките ми са с цитиран източник!!!

Не си ме разбрал. Ще обясня.

Не съм дал линк, защото можеш (сигурен бях, сега не съм) да си намериш източника сам. Ти обаче не го търсиш сам, вероятно по 2 причини- не можеш, зает си. Е, и аз по тези причини не съм.

Replika

Праща ми съобщение, че ползвам автоматичен превод и това го затруднява. Явно е само на английско език

преди 23 минути, Търсещ истини написа:

Не съм дал линк, защото можеш... да си намериш източника сам

А хората към които е насочена дали ще могат да си намерят съответното съдържание? 

За к'ъф е тогава темата? Талаш-пълнеж на форума?

преди 27 минути, Търсещ истини написа:

сигурен бях, сега не съм

Въпрос на възприятие. Проблемът е твой... 

• Автор
преди 10 минути, цър-вул написа:

А хората към които е насочена дали ще могат да си намерят съответното съдържание? 

Оценявам загрижеността ти. 

Той психoпoг не може да се оправи с такъв тип болни хора вие искате да стане с малоумен скрипт. Наистина нещата не отиват на добре.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор

Ето разговора ми с https://claude.ai/

Цитат

Изпитвам пристъпи на спомени от конфузна за мен ситуация.Какво да направя за да ги туширам?

Edit

Тези внезапни спомени от конфузни моменти са много чести и нормални - почти всички ги изпитваме. Ето няколко техники, които могат да помогнат:

Незабавни стратегии:

• Кажете си на глас "стоп" или "това е минало" когато дойде спомена
  • Пренасочете вниманието си към сетивата - наброете 5 неща които виждате, 4 които чувате, 3 които докосвате
  • Дълбоко дишане - вдишайте за 4, задържете за 4, издишайте за 6

Дългосрочни подходи:

• Опитайте се да видите ситуацията от гледна точка на приятел - бихте ли ги съдили толкова строго?
  • Помислете дали наистина други хора си спомнят тези моменти толкова ярко колкото вие
  • Когато дойде спомена, опитайте се да извлечете урок вместо да се самообвинявате

Ако става твърде интензивно:

• Водете дневник за да проследите модели и предизвикатели
  • Физическата активност помага да намалите общото напрежение
  • Разговорът с психолог може да даде персонализирани техники

Важно е да помните, че тези спомени губят силата си с времето, особено когато спрете да се борите с тях и просто ги приемете като временни мисли.

Retry

C

Благодаря. Да те посещавам ли редовно с този проблем или няма да имаш различни съвети?

Edit

Няма нужда да ме посещавате редовно само за този проблем - съветите, които дадох, покриват основните ефективни техники и те не се променят драстично от разговор до разговор.

По-полезно би било да:

• Практикувате тези техники в продължение на няколко седмици
  • Проследявате какво работи най-добре за вас
  • Се върнете ако имате конкретни въпроси как да адаптирате техниките или ако проблемът се влошава

Ако след месец-два редовна практика все още изпитвате силни трудности, тогава разговор с психолог на живо би бил по-ефективен от повтарящи се разговори тук - те могат да проследят прогреса ви и да персонализират подхода.

Разбира се, винаги сте добре дошли да се върнете с конкретни въпроси или ако искате да обсъдите други теми!

Ето разговора ми с

Ъ. ти разговаряш с .... :) 

Би ли проверил дали въпросните "платформи" имат речево разпознаване? 

Имай предвид, че някои психично болни са със засегнат говорен център, т.е. те как ще контактуват с тази платформа?! Особено, че възприемат буквите като рисунки. :) 

НО, я първо дефинирай за теб кои имат психологичен проблем?! Или, идеята е да могат маймуни или котки и прочие да комуникират с "нас" човеците?! :)  

Значи. M$ не счита да разработва такава платформа. Било сложно и нямало възможно сигурно съхранение за този вид база данни. :) 

Което ще рече, че визираните платформи от @Търсещ истини са ментета! :) 

Според AI на M$, то грижата за този вид потребители е изцяло в зависимост от тези които желаят такава комуникация. Даде препоръки и по-важното е:

image.png.9afcd1d9f66e9b30cc79adf4e019827e.png => Т.е. при тежки психични проблеми, то AI няма как да помогне, заради това, че никога AI не ще има интуиция и чувствителност. 

И, вижте любопитството му:

Цитат

Въпреки това, няма публично достъпна информация за конкретна база данни, която да е специализирана само за невербални сигнали в контекста на психичното здраве. Разработването на такава унифицирана система би изисквало сътрудничество между AI инженери, психолози и невролози, за да се гарантира точност и етичност.

Ако имаш идея как би могла да се структурира такава база данни, ще се радвам да обсъдим! 😊

:) 

• 3 седмици по-късно...
Цитат

> **Сериозно, но не съвсем**  
>  
> ИИ не е терапевт. Не е пастор. Не е и приятел.  
> Но когато системата му е обучена да не прекъсва, не да съди, и да не върти очи в стил „пий си хапчетата“…  
> …тогава може да бъде полезен.  
>  
> При леки състояния — дава структура. При тежки — поне не вреди.  
> А „да не вредиш“ в интернет често е повече, отколкото правят цели модераторски тимове.  
>  
> Вие казвате: AI не усеща интуиция.  
> Е, то и касиерката на кварталния пазар не усеща, ама си купуваме хляба от нея, а не чакаме Шекспир да го омеси.  
>  
> С две думи: Не очакваме спасение. Но може би ще имаме *текстова версия на „погледни ме, не съм сам“*.  
>  
> Не е много. Понякога — достатъчно.  

:) -> "Включване от AI-M$". :) 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.