Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Добра идея ли е да почна да използвам външен SSD диск понеже вътрешния ми SSD диск е износен?

Featured Replies

току-що, jhoro написа:

Не си ли чувал, че ... това е осреднен показател, статистика!

Някои автомобили ги викат още първия месец в сервиза ...

Някой гурловници носят в сервиза и лаптопите си ,като не знаят как да ги ползват.

• Отговори 64
  • Прегледи 5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• цър-вул
    цър-вул

Ти можеш да подкарваш козите. Нас не ни интересува!!!! От външен диск може да се стартира Windows, но САМО ако е конфигуриран като Windows To Go или е Windows PE. Авторе, а защо не си смениш вътре

• Joss Bomon
    Joss Bomon

Не си разбрал правилно поста на @Колев 74. Той имаше предвид, че цената на малките дискове е вече пренебрежимо ниска и не си струва за 20-50лв. да троши нерви и да губи информация.

• цър-вул
    цър-вул

Ползвам лаптоп на 10 години и съм му сменил hdd със ssd. Повярвай - заслужава си! Твърдият диск можеш да го сложиш в кутийка и да си го вържеш на USB... Или за 10-15лв да сложиш едно кади на мястото н

Публикувани изображения

преди 5 минути, nusho73 написа:

Някой гурловници носят в сервиза и лаптопите си ,като не знаят как да ги ползват.

Други си ги чупят сами - щото много знаят!

преди 1 час, Rudy M. написа:

Но това не означава, че 128GB дисковете са неизползваеми.

Не си разбрал правилно поста на @Колев 74. Той имаше предвид, че цената на малките дискове е вече пренебрежимо ниска и не си струва за 20-50лв. да троши нерви и да губи информация.

преди 2 часа, sky1 написа:

Лаптопа ми е на 6 години и няколко месеца и не мисля, че има нужда да му вземам нов вътрешен диск. Също на две места пластмасата е малко счупена на две места, понеже падна на земята преди време. Въпреки това си работи отлично.   

Ползвам лаптоп на 10 години и съм му сменил hdd със ssd. Повярвай - заслужава си! Твърдият диск можеш да го сложиш в кутийка и да си го вържеш на USB... Или за 10-15лв да сложиш едно кади на мястото на DVD и да имаш и hdd, и ssd.

преди 12 минути, цър-вул написа:

Ползвам лаптоп на 10 години и съм му сменил hdd със ssd. Повярвай - заслужава си! Твърдият диск можеш да го сложиш в кутийка и да си го вържеш на USB... Или за 10-15лв да сложиш едно кади на мястото на DVD и да имаш и hdd, и ssd.

Забелязал съм, че когато се ползва кади с HDD + SSD, машината губи от производителността си, в сравнение когато се ползва само SSD, особено ако се стартира софтуер от HDD. Аз бих се спрял на варианта с кутийка на USB 3.0, но диска му така или иначе е "пътник" и не може да се разчита на него, освен да си източи важна информация.

ssd>sata;hdd>caddy не съм забелязал да страда. HDD се ползва само за склад. Да не говорим, че програмно може да се скрива/показва hdd, когато ти трябва...
И и на практика авторът ще е с 2 ssd -> нов ssd>sata;стар ssd>caddy

Производителност може да страда от cady контролера. 

преди 4 часа, sky1 написа:

На 90 процента е износен. Остават му едни 10% оставащ живот.

Ще е интересно да качиш една снимка от въпросните програми които ти показват, че остава 10% живот. Честно, не съм виждал още работещо SSD с такова "здраве". 

преди 5 минути, Joss Bomon написа:

Ще е интересно да качиш една снимка от въпросните програми които ти показват, че остава 10% живот. Честно, не съм виждал още работещо SSD с такова "здраве". 

Колко работи ще има да видите.Човек се учи докато е жив.

Тествах 'windows to go' от USB SSD - SATA SSD в кутийка с USB 3.0 свързаност. Общо-взето добре работи, ъпдейтва се, инсталират се приложения и драйвери. Има ограничения на скоростите на четене и запис от USB порта, което реално не се забелязва особено при браузване и ползване на леки приложения. Ако машината ще се ползва главно за офис, интернет и филми, може би ще стане. Дори windows ъпдейтите се инсталираха, но не се ъпгрейдна до по-нов билд - ползвах Win10_22H2_English_x64v1.  Добре ще е кабела да е добре закрепен и да не се вади по време на работа, понеже може и да се повреди самата ОС, ако това се случи. Ако порта е по-бавен - USB 2.0 или по-стар, скоростта най-вероятно ще е много по-бавна, съответно и работата с ОС. Тествах го на стария лаптоп с I7 4710HQ, GTX 860M, 16 GB DDR3. Възможно е и някои по-специфични функции да не могат да се ползват, зависи за какво ще се ползва ОС и машината.

преди 21 минути, Joss Bomon написа:

Забелязал съм, че когато се ползва кади с HDD + SSD, машината губи от производителността си, в сравнение когато се ползва само SSD, особено ако се стартира софтуер от HDD. Аз бих се спрял на варианта с кутийка на USB 3.0, но диска му така или иначе е "пътник" и не може да се разчита на него, освен да си източи важна информация.

Не съм забелязал нещо подобно, лаптопа ми е точно с caddy с механичен диск. Нормално е като ползваш механичния диск да е малко по-бавен, отколкото ако е свързан директно на SATA.

преди 3 минути, Raze написа:

Тествах 'windows to go' от USB SSD - SATA SSD в кутийка с USB 3.0 свързаност. Общо-взето добре работи, ъпдейтва се, инсталират се приложения и драйвери. Има ограничения на скоростите на четене и запис от USB порта, което реално не се забелязва особено при браузване и ползване на леки приложения. Ако машината ще се ползва главно за офис, интернет и филми, може би ще стане. Дори windows ъпдейтите се инсталираха, но не се ъпгрейдна до по-нов билд - ползвах Win10_22H2_English_x64v1.  Добре ще е кабела да е добре закрепен и да не се вади по време на работа, понеже може и да се повреди самата ОС, ако това се случи. Ако порта е по-бавен - USB 2.0 или по-стар, скоростта най-вероятно ще е много по-бавна, съответно и работата с ОС. Тествах го на стария лаптоп с I7 4710HQ, GTX 860M, 16 GB DDR3. Възможно е и някои по-специфични функции да не могат да се ползват, зависи за какво ще се ползва ОС и машината.

Не съм забелязал нещо подобно, лаптопа ми е точно с caddy с механичен диск. Нормално е като ползваш механичния диск да е малко по-бавен, отколкото ако е свързан директно на SATA.

Сега ще има награда ,само където си тествал.Ако си много в час и без да тестваш ще да мине ,казали са го големи мозъци от теб.

преди 31 минути, цър-вул написа:

Производителност може да страда от cady контролера. 

Edit: Сетих се, че забавяне на машината може да има, ако hdd е болнав...

преди 14 минути, Raze написа:

Нещо не разбирам, как хем не виждаш разлика, хем е "нормално да е малко по-бавен"... Освен това кадито ползва сата порта на оптичното устройство /друг е въпроса дали е сата 2 или сата 3/.

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Нещо не разбирам, как хем не виждаш разлика, хем е "нормално да е малко по-бавен"... Освен това кадито ползва сата порта на оптичното устройство /друг е въпроса дали е сата 2 или сата 3/.

В предвид че не виждам забавяне от това, че има механичен диск в системата. Нормално е ако ползваш механичния диск и инсталираш нещо от/на него или четеш/записваш от него информация той да работи по-бавно от SSD.

преди 22 минути, nusho73 написа:

Колко работи ще има да видите.Човек се учи докато е жив.

Ти виждал ли си?! През ръцете ми са минали N-броя SSD от 2009г. насам и мисля, че това което съм виждал надали е липса на бройки...

преди 2 минути, Joss Bomon написа:

Ти виждал ли си?! През ръцете ми са минали N-броя SSD от 2009г. насам и мисля, че това което съм виждал надали е липса на бройки...

Празна пушка гърми на сто години един път.Тъй че може и да не си видял,това имам предвид.

Няколко приказки по тези въпроси и от мен.

Ползвам предимно по стари компютри с процесори от I5-4570 нагоре. Паметта на всеки е или 16 или 32 гигабайта, според това, за какво го ползвам. Всичкото е във форм-фактор - SFF или USDT и то, само от две фирми. Големите кютюци не ги обичам и много отдавна не ги ползвам. Във всеки от тях има къди на мястото на записвачката. В някои има HDD, в други - SSD. Имам и кабели за "външни дискове" от една Горублянска фирма, рекламирана от ЕМАГ. Вярно е това, че тези кабели с контролерите на тях, работят по добре отколкото контролера в самото къди. Не че нямам и кутийки, но аз тенденциозно държа на този тип кабели, защото по този начин мога да ползвам 2,5 инчовите модели за вграждане в самата кутия. Ще дам пример, понеже не си спомням къде са изображенията за да ги кача за разглеждане. По този начин, мини-компютрите ми като HP Elite 800-G1 стават с 4 диска в самата кутия.А неговите размери са само 25Х26Х6,5 см.Всичко е много прибрано и удобно за работа, без да хвърчат разни жици покрай компютрите. Това, както е споменал и Павката спомага и да можеш да"скриеш" дисковете, които са куплирани вътрeшно към SATA-3 портове. На SATA портовете имам почти двойна скорост четене запис, отколкото през къди-то. Постът ми беше информативен и то само към Вас, които обсъждате темата. Ако намеря снимките, на по късен етап бих ви ги качил, но нямам това време да търся на кой компютър бяха.

Нещо такова. Може да се включи както 2,5, така и 3,5 инча диск като на задната срана на куплунга за диска има жак за 12 волта, необходим за 3,5 инчовите дискове.

https://www.emag.bg/adapter-usb-c-3-0-jeswo-ssd-2-5-incha-type-c-kym-sata-cheren-t05/pd/DY2W4YYBM/?ref=graph_profiled_similar_fallback_1_12&provider=rec&recid=rec_49_d69a1a46d6efeeee80c441fb6067744528cc507bf0ed7a45315a7761e858d33c_1743315487&scenario_ID=49

Това 'windows to go' ми хареса. Закачих го на 'сървърната' машина с китайското дъно, Xeon E5-2680 v4 и RX 580 - инсталирах му драйверите и си заработи като нормален windows. Върнах го на лаптопа - всичко си работи пак, все едно не съм го местил. Мисля да го пробвам и на Ryzen машината.

Да, и там си заработи след инсталиране на драйверите. Доста универсално решени дори за тестване на различни машини, дори и за нормална работа.

преди 11 минути, Raze написа:

дори и за нормална работа

Препоръчваш на автора да си купува ново SSD с кутия и да го ползва, вместо да си го монтира вътре и да ползва нормална инсталация на Windows ли ?!

преди 13 минути, Joss Bomon написа:

Препоръчваш на автора да си купува ново SSD с кутия и да го ползва, вместо да си го монтира вътре и да ползва нормална инсталация на Windows ли ?!

Все още не препоръчвам. Просто тествах windows to go и описвам впечатления, досега не го бях пробвал, на някой може да му е полезно това.

преди 1 минута, Raze написа:

на някой може да му е полезно това

Не виждам с какво би изместил флашка или диск със Strelec и всичките му възможности, но ти явно имаш предвид някакви неясни за мен ситуации...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.