Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Добра идея ли е да почна да използвам външен SSD диск понеже вътрешния ми SSD диск е износен?

Featured Replies

Вътрешния ми SSD диск на лаптопа е износен и трябва да го сменя в скоро време. 
Мисля, да го заменя с външен SSD  диск. Това добра идея ли е? Идеята е от външния ми ssd диск да зареждам Windows.

• Отговори 64
  • Прегледи 5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• цър-вул
    цър-вул

Ти можеш да подкарваш козите. Нас не ни интересува!!!! От външен диск може да се стартира Windows, но САМО ако е конфигуриран като Windows To Go или е Windows PE. Авторе, а защо не си смениш вътре

• Joss Bomon
    Joss Bomon

Не си разбрал правилно поста на @Колев 74. Той имаше предвид, че цената на малките дискове е вече пренебрежимо ниска и не си струва за 20-50лв. да троши нерви и да губи информация.

• цър-вул
    цър-вул

Ползвам лаптоп на 10 години и съм му сменил hdd със ssd. Повярвай - заслужава си! Твърдият диск можеш да го сложиш в кутийка и да си го вържеш на USB... Или за 10-15лв да сложиш едно кади на мястото н

Публикувани изображения

преди 12 минути, sky1 написа:

Мисля, да го заменя с външен SSD  диск. Това добра идея ли е? Идеята е от външния ми ssd диск да зареждам Windows.

Имате доста постове в техничеслите раздели и поради това смятам че сам бихте си отговорил дали идеята Ви е добра.

Между другото знаете ли каква е разликата между вътрешен и външен SSD, който стои в кутийка и е прикачен към машината по USB2 или 3.

преди 59 минути, sky1 написа:

Вътрешния ми SSD диск на лаптопа е износен

Това сам ли го установи? По принцип не се износват, а умират от раз!

преди 3 минути, Raze написа:

Най-вероятно няма да ти се получи да стартираш нормална ОС от външен диск.

Имаш предвид него или изобщо?

Пп. Каква е разликата между нормална и ненормална ОС???

Ако можеш, по-добре смени вътрешния SSD.Някои лаптопи не позволяват зареждане на операционната система директно от USB устройства.Общо взето не е добра идея .

преди 7 часа, sky1 написа:

Лаптопът Lenovo ли е, случайно?

преди 9 часа, sky1 написа:

Това добра идея ли е? 

Е па пробвай и ни кажи кво е станало, ние твоя лаптоп го нямаме под ръка, не знаем какъв е и у биоса кво как работи.
На еди стар подкарвам андроид от външна УСБ3 флашка, ама на друг по-нов не иска да подкара Боза 11 като се изнесе същото неговото си ССД да е външно.
Та „божа“ работа е малко това, кой китаец как е решил да те такова , така ще е .

• Автор
преди 8 часа, jhoro написа:

Това сам ли го установи? По принцип не се износват, а умират от раз!

Установих го с SSDlife и с CristalDiskInfo.

преди 1 час, Corvax написа:

Лаптопът Lenovo ли е, случайно?

Не е Lenovo. Acer е.

преди 8 минути, sky1 написа:

Установих го с SSDlife и с CristalDiskInfo.

Колко процента е износването? Карайте докато откаже напълно.Външен може да ползвате за важните файлове.Другото което е, през усб, скороста е друга.

• Автор
преди 5 минути, nusho73 написа:

Колко процента е износването? Карайте докато откаже напълно.Външен може да ползвате за важните файлове.Другото което е, през усб, скороста е друга.

На 90 процента е износен. Остават му едни 10% оставащ живот.

преди 3 минути, sky1 написа:

На 90 процента е износен. Остават му едни 10% оставащ живот.

Ако дискът е с 90% износване, може да работи още седмици, месеци, или дори години — но рискът от внезапен отказ расте.

преди 10 часа, sky1 написа:

не

преди 10 часа, sky1 написа:

Избягвайте тежки операции върху SSD-то
Намалете интензивното записване — не копирайте големи файлове, не правете видео редакция и т.н.За да може да му удължите живота.

преди 1 час, Белгиеца написа:

подкарвам

Ти можеш да подкарваш козите. Нас не ни интересува!!!!
От външен диск може да се стартира Windows, но САМО ако е конфигуриран като Windows To Go или е Windows PE.
Авторе, а защо не си смениш вътрешния диск с нов? На USB порт не можеш да постигнеш скоростите, които можеш да достигнеш с вътрешен диск.

• Автор
преди 5 минути, цър-вул написа:

Ти можеш да подкарваш козите. Нас не ни интересува!!!!
От външен диск може да се стартира Windows, но САМО ако е конфигуриран като Windows To Go или е Windows PE.
Авторе, а защо не си смениш вътрешния диск с нов? На USB порт не можеш да постигнеш скоростите, които можеш да достигнеш с вътрешен диск.

Лаптопа ми е на 6 години и няколко месеца и не мисля, че има нужда да му вземам нов вътрешен диск. Също на две места пластмасата е малко счупена на две места, понеже падна на земята преди време. Въпреки това си работи отлично.   

преди 32 минути, цър-вул написа:

Е така де, не може.
Поради която причина не го ползваме разумните хора.

Продължавай смело да ни образоваш, да не би някой недоразбрал да вземе да се прекара да пие прокиснала боза.

А за сведение на читателите, ползването на операционна система от външно ССД може да е много полезно нещо, особено при Интернет банкиране. Само че както се разбра сега, Уиндоусите не стават за такава блага работа. Ей язък, ще трябва да ползвате live USB с пингвин, например този PSLinuxOS избирайки copy to RAM.

След като сте си направили банковите преводи и спрете лаптопа, не остава никакъв спомен от действията ви. Били сте в девствена среда чиста от вируси за бозата и никой хакер не е имало как да ви източи сметката от банката, посредством зловреден софтуер инсталиран предварително в „любимият“ Ви Уиндоус за игрички.

Келепир има от тая работа да може да ползва човек външен диск, ама микромеките пък не давали така да правим. Е, справяме си се и без тяхната прокиснала боза. Живеем си живота без вирусите им.

преди 24 минути, sky1 написа:

Лаптопа ми е на 6 години и няколко месеца и не мисля, че има нужда да му вземам нов вътрешен диск. Също на две места пластмасата е малко счупена на две места, понеже падна на земята преди време. Въпреки това си работи отлично.   

И защо питаш тогава? Отговорили сме ти, че не е добра идея това, но ти си знаеш. Като пробваш сам ще се убедиш.

• Автор
преди 4 минути, Raze написа:

И защо питаш тогава? Отговорили сме ти, че не е добра идея това, но ти си знаеш. Като пробваш сам ще се убедиш.

Реших да попитам, за да видя мненията на различни хора по въпроса. 

преди 1 час, цър-вул написа:

преди 11 часа, Raze написа:

Най-вероятно няма да ти се получи да стартираш нормална ОС от външен диск.

Спавнянам двете мнения и стигам до извода, че само Windows е "нормална ОС"!!!

Колкото до скоростите - това е друг въпрос.

Предполагам, че сте доволен от коментарите. Очаквах и на моя въпрос да ми отговорите, понеже тук е така - отговаря се на добра воля, а не по принуда. А беше хубаво и да кажете какъв е обема на този SSD диск, какъв е модела и някои и други пояснения. Явно хвърляте всичко на този диск, което Ви хареса и трябва, но ако е 120, 256 гигабайта, то не е необходимо въобще да се замисляте за подмяната му с нов. Лек ден- от мен.

преди 6 минути, Колев 74 написа:

Явно хвърляте всичко на този диск, което Ви хареса и трябва, но ако е 120, 256 гигабайта, то не е необходимо въобще да се замисляте за подмяната му с нов.

Защо да не е необходимо?

Ако човекът иска да продължи да си ползва лаптопа - необходимо е, и още как. Един 128GB диск спокойно събира операционна система и всички използвани в ежедневието програми. Е, сега, ако иска да го ползва за склад за филми, или за 10-20 игри по 50-ина GB, ясно е, че няма да стане. Но това не означава, че 128GB дисковете са неизползваеми. 

sky1, щом за 6 години SSD-то ти е на 10%, значи не е читаво. Сменяй го. Хубавите SSD-та издържат по 20-30 години. 

преди 43 минути, nusho73 написа:

Зависи как се ползва това е .Някои SSD-и продължават да работят добре и след изчерпване на номиналния TBW — но без гаранция.

Не си ли чувал, че ... това е осреднен показател, статистика!

Някои автомобили ги викат още първия месец в сервиза ...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.