Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Добра идея ли е да почна да използвам външен SSD диск понеже вътрешния ми SSD диск е износен?

Featured Replies

преди 8 минути, цър-вул написа:

Нищо различно няма да откриеш!

Да, аз пробвах и там сработи като инсталирах драйверите. Общо-взето се получава напълно функционална ОС, която може да се ползва/мести по различен хардуер без да се инсталира всеки път. За разлика от стрелец, където не можеш да инсталираш софтуер и драйвери и ОС е доста орязана.

• Отговори 64
  • Прегледи 5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• цър-вул
    цър-вул

Ти можеш да подкарваш козите. Нас не ни интересува!!!! От външен диск може да се стартира Windows, но САМО ако е конфигуриран като Windows To Go или е Windows PE. Авторе, а защо не си смениш вътре

• Joss Bomon
    Joss Bomon

Не си разбрал правилно поста на @Колев 74. Той имаше предвид, че цената на малките дискове е вече пренебрежимо ниска и не си струва за 20-50лв. да троши нерви и да губи информация.

• цър-вул
    цър-вул

Ползвам лаптоп на 10 години и съм му сменил hdd със ssd. Повярвай - заслужава си! Твърдият диск можеш да го сложиш в кутийка и да си го вържеш на USB... Или за 10-15лв да сложиш едно кади на мястото н

Публикувани изображения

преди 36 минути, Raze написа:

ОС е доста орязана.

Орязана, за да е "малка", но функционална. Там дори компонентите от средата (dotNet; VC) се насипват за всеки специфичен софт и само необходимото от тях
С драйвърите е маалко по-специфична ситуацията

• 3 седмици по-късно...

Моя опит с две собствени ссд-та, отбросили копыта, потвърждава внезапното им гътване, споменато по-назад.

Но това, заради което пиша настоящото, не е щото въпросният мижав опит би свършил неква работа некому (+ че пиша прибл. 3 седмици по- късно), а щото целият им живот може да се опише с един стар лаф, разглеждащ опростено етапите на развитие, на нежния пол. Лаф, който винаги ме е усмихвал (това нека си остане между нас) и който (понеже светът и без това е достатъчно сериозен) реших да споделя и с вас. Като гледам преобладаващата възраст в темата, едва ли някой от младежите тъдява ще се затрудни с руския...

Примерно... малышка, маленькая девочка, девчонка, молодая девушка, девушка, молодая женщина, молодая женщина, молодая женщина, молодая женщина, молодая женщина, молодая женщина, молодая женщина, бабушка умерла.

преди 32 минути, lebel написа:

Моя опит с две собствени ссд-та, отбросили копыта, потвърждава внезапното им гътване, споменато по-назад.

Но това, заради което пиша настоящото, не е щото въпросният мижав опит би свършил неква работа некому (+ че пиша прибл. 3 седмици по- късно), а щото целият им живот може да се опише с един стар лаф, разглеждащ опростено етапите на развитие, на нежния пол. Лаф, който винаги ме е усмихвал (това нека си остане между нас) и който (понеже светът и без това е достатъчно сериозен) реших да споделя и с вас. Като гледам преобладаващата възраст в темата, едва ли някой от младежите тъдява ще се затрудни с руския...

Примерно... малышка, маленькая девочка, девчонка, молодая девушка, девушка, молодая женщина, молодая женщина, молодая женщина, молодая женщина, молодая женщина, молодая женщина, молодая женщина, бабушка умерла.

Как звучи по добре ? Руски или Български .бебе, малко момиченце, малко момиченце, младо момиче, момиче, млада жена, млада жена, млада жена, млада жена, млада жена, млада жена, баба почина.

преди 34 минути, lebel написа:

потвърждава внезапното им гътване

Аз пък не вярвам да съм чак такъв късметлия, нито пък и всички на които съм монтирал SSD-та да са прихванали от тоя късмет, но от 2010 до момента нямам случай на нито един умрял SSD. Нито постепенно, нито "внезапно". Поне да бяха от една марка, а те предимно Intel, Adata, SP, Kingston, Crucial, Samsung. Остави го моя късмет, но и на клиентски машини не съм попадал на умрял такъв, а единствено на проблемни HDD.

И аз имам много стари SSD дискове на по 7-8+ години, които още работят, но имам приятели с лаптопи, на които съм слагал SATA SSD дискове и са умирали още в гаранционния срок.

преди 14 минути, nusho73 написа:

Как звучи по добре ? ...

...

Личното ми мнение е, че всичко звучи най-добре на езика, на който е създадено. "Мелодия", играта на думи... Дори и да знаеш подходящ идиом (а аз нямам проблем с идиомите, сленга, фенята), музиката на "родния" език на фразата е несравнима.

И винаги давам за пример (макар че случаят не е същия)

Хайде да преведем краткия анекдот...

"Как приятно лежать на голом полу, если он противоположный..."

По възможност без да го разказваме. Нека си остане анекдот. И то кратък.

преди 16 минути, Joss Bomon написа:

Аз пък не вярвам да съм чак такъв късметлия, нито пък и всички на които съм монтирал SSD-та да са прихванали от тоя късмет, но от 2010 до момента нямам случай на нито един умрял SSD. Нито постепенно, нито "внезапно". Поне да бяха от една марка, а те предимно Intel, Adata, SP, Kingston, Crucial, Samsung. Остави го моя късмет, но и на клиентски машини не съм попадал на умрял такъв, а единствено на проблемни HDD.

През 2021 г. сглобявах компютър на приятел. SSD-то беше Adata, от Варио, 128GB. Спомина се след по-малко от година.

Малко след сглобяването почнах работа в компютърна фирма. За 2 години бая дефектни SSD-та върнах към търговци на едро и вносители. Включително и от изброените от теб марки. 

Adata имаха проблемни партиди /по информация от форуми/, но не и от среден и висок клас. Няма да коментирам "практиките" в компютърните сервизи, защото не са лицеприятни...

преди 17 минути, Joss Bomon написа:

"практиките" в компютърните сервизи

В смисъл?...

Клиент си поръчва SSD , и след 2-3 дена го връща, защото не работи. Или в рамките на гаранцията. Заменяме го, а дефектното връщаме към доставчик.

За какви "практики" става дума?

преди 13 минути, Raze написа:

...но имам приятели с лаптопи, на които съм слагал SATA SSD дискове и са умирали още в гаранционния срок.

Аналогичен случай у наше село - оня ден Стойчо опъна̀ кочо и му изправѝ рогите (ссд-то)!

Иначе, споменавал съм го тук, в някакъв смисъл и аз съм късметлия. "Оригиналния" (некъф AMD Radeon 240gb... аз дотогава не знаех, че има такива, което си е изцяло мой минус) на ъпгрейднатата ми покупка (HP) от Ардес се спомина неколко дни преди да изтече гаранцията. Никакви проблеми, подмениха го с некъф Kingston, също 240. Наскоро се спомина и той. Са, трее добавя, че никак не съм го щадил - проби за възстановяване на системни имиджи, предпочитания да възстановя имидж, вместо да губя време да ровя (когато се сбози нещо) със съмнителен успех. При положение, че правя копие на системата почти след всеки месечен кумулативен ъпдейт, че възстановяването на системата ми отнема 4-5 минути и че 50-100-150 кинта на 4-5 години не ме притесняват... балсъмго. Са съм с домашен монтаж на некъф Transcend 256gb, с 5 години гаранция и ми не дреме. Аз да изкарам толко, без тая светиня лева и при тва "международно положение", както казваха по соца, пей сърце.

на 29.07.2025 г. в 9:41, Joss Bomon написа:

А амд радеон р3 64гб?

преди 22 минути, Joss Bomon написа:

???

Сад 64гб амд радеон р3 Те май бързо изгарят щот едни такова ми изгоря и от ардес ми казаха че не са сполучливи и имаш още 1 бройка на др лаптоп и го продадах 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.