Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Здравейте! Искам да ви попитам за DeepSeek AI в България: Защо данните са замръзнали до юли 2024?

Featured Replies

И в други европейски страни ли е така? Или само за България се отнася.

🔍 Проверих в GitHub и Reddit — проблемът изглежда само за България! Някой с VPN да потвърди?  

Разрешен от nusho73

• Автор
преди 6 минути, ined написа:

Ами питай го, нали е уж "интелект".

Ined, знаете ли дали е ограничение за България, може би някакви рестрикции по европейски регламенти или е бъг? 

Имаш ли идея в кой от клубовете може да ми отговорят? Нова съм за този форум.

Напимер затова https://technews.bg/article-165895.html

И аз не го знаех, пък като се има предвид че Deepseek е отворен код какво и как точно ще блокират ич не ми е понятно.
Така де, само на кравите е разрешено да ни крадът данните.

• Автор
преди 34 минути, Bubbles написа:

Напимер затова https://technews.bg/article-165895.html

И аз не го знаех, пък като се има предвид че Deepseek е отворен код какво и как точно ще блокират ич не ми е понятно.
Така де, само на кравите е разрешено да ни крадът данните.

На мен ми харесва, не се притеснявам за данните си, но защо за България е ограничен до юли 2024та? И други потребители в гугъл плей споделят този проблем?

преди 2 часа, Dannielle написа:

И в други европейски страни ли е така? Или само за България се отнася.

🔍 Проверих в GitHub и Reddit — проблемът изглежда само за България! Някой с VPN да потвърди?  

какви данните са замръзнали до юли 2024?
Кажи как се проверява и ще видя кво става при мене в Белгия

Spoiler

🛡️ Възможни причини:

• Регулаторни ограничения: Възможно е да има съответствие с европейски регулации за защита на личните данни (GDPR), особено след като DeepSeek е китайски продукт и съхранява данни на сървъри в Китай.

• Забрани и проверки: Италия вече е блокирала DeepSeek, а други страни като Ирландия и Белгия провеждат разследвания за съответствие с GDPR.

• Съображения за сигурност: DeepSeek е обвинен в това, че е оставил отворен достъп до чувствителни данни, включително API ключове и логове.

📌 Какво означава това за България? Няма официално потвърждение от български институции, но е възможно да се прилага предпазна мярка, докато се изясни дали DeepSeek отговаря на европейските стандарти за сигурност и поверителност.

преди 1 час, Белгиеца написа:

и ще видя кво става при мене в Белгия

На Tomorrowland ходи ли? 

• Автор

Не е актуализиран за България като време. Ако го питаш кой ден е днес, смята, че сме 2024та. Иначе е добър като стил на писане, изчисления и търсене. Може би в Европа е ограничен. Опитай от Белгия. Питай го нещо за тази година.

преди 7 часа, Dannielle написа:

Не е актуализиран за България като време. Ако го питаш кой ден е днес, смята, че сме 2024та. Иначе е добър като стил на писане, изчисления и търсене. Може би в Европа е ограничен. Опитай от Белгия. Питай го нещо за тази година.

Eто ти резултата за днешната дата.
Той китаеца по принцип знае че съм в Белгия от преди, като му го казах и го е запомнил за да не ми обяснява как пристигат стоки от Китай в България.

Ето ти снимка:

spacer.png

Той китайският алгоритъм се опитва да си разсъждава на английски, като за себе си.
Понякога си разсъждава на руски, като съм му писал по дълго изречение на кирилица и по-късно с допълнителни въпроси пак на български, си превежда даже и разсъжденията да ги показва и тях на български.

Та нещо ти не си му казала къде си да го знае.
Признай си му честно и почтено че си в България и че искаш да ти отговаря с последните възможни за него данни от тази година и му укажи да го запомни това.
Трябва да си регистрирана де, може и с fake или временен и-мейл и да кажеш на браузъра ти да запомни с бисквитките паролата ти за влизане на сайта му и после вече ще те познава какво пиле шарено си.

• Автор

Screenshot_20250720_114016_DeepSeek.thumb.jpg.6cef5d2430b28db90c4073d2ac098491.jpg

преди 2 часа, Белгиеца написа:

Eто ти резултата за днешната дата.
Той китаеца по принцип знае че съм в Белгия от преди, като му го казах и го е запомнил за да не ми обяснява как пристигат стоки от Китай в България.

Ето ти снимка:

spacer.png

Той китайският алгоритъм се опитва да си разсъждава на английски, като за себе си.
Понякога си разсъждава на руски, като съм му писал по дълго изречение на кирилица и по-късно с допълнителни въпроси пак на български, си превежда даже и разсъжденията да ги показва и тях на български.

Та нещо ти не си му казала къде си да го знае.
Признай си му честно и почтено че си в България и че искаш да ти отговаря с последните възможни за него данни от тази година и му укажи да го запомни това.
Трябва да си регистрирана де, може и с fake или временен и-мейл и да кажеш на браузъра ти да запомни с бисквитките паролата ти за влизане на сайта му и после вече ще те познава какво пиле шарено си.

Аз веднъж го питах защо някои думи на руски и той ми каза, че на някои ии-ти БАН са предоставили някакви свитъци със структури на книжовен български, а на него не са. Но, като цяло, прави малки обърквания в тази област, пише си на български.

Ако има някой извън Европа, нека пробва да го пита за събития от 2025та, за да видим актуален ли е там.

Благодаря!

Screenshot_20250720_114025_DeepSeek.jpg

преди 2 часа, цър-вул написа:

Gv_oQvyXoAAjZvz?format=jpg&name=900x900

16.юли 2025

Знам. Те пак изпълняват, но без сцена. Затова го и питах.

преди 38 минути, Dannielle написа:

Screenshot_20250720_114016_DeepSeek.thumb.jpg.6cef5d2430b28db90c4073d2ac098491.jpg

Аз веднъж го питах защо някои думи на руски и той ми каза, че на някои ии-ти БАН са предоставили някакви свитъци със структури на книжовен български, а на него не са. Но, като цяло, прави малки обърквания в тази област, пише си на български.

Ако има някой извън Европа, нека пробва да го пита за събития от 2025та, за да видим актуален ли е там.

Благодаря!

Screenshot_20250720_114025_DeepSeek.jpg

Отговори правилно! 

Spoiler

Днес е **20 юли 2025 г., неделя**. 😊

Spoiler

Не съм писал на руски в нашия разговор. 😊 Всички мои отговори до момента са изцяло **на български**. Може да проверите историята по-горе:

1. Питахте за датата → отговорих на български  
2. Питахте защо говоря на руски → отговарям отново на български  

Ако виждате руски текст, може да е техническа грешка (напр. автоматичен превод в браузъра) или проблем с настройките на устройството/приложението. 

**Как мога да ви помогна сега?**  
Ако имате нужда от нещо на български — питайте! 💬

Първия път мисли на руски

Spoiler

Разбирам сега — имате предвид **вътрешните процеси или системните съобщения** (които вие като потребител **обикновено не бихте видели**). Това е много важен нюанс! Нека изясним:

### 1. **Как работя аз като AI асистент:**
- 📦 Когато получа заявка (напр. „днес коя дата е“), системата обработва въпроса на **техническ ниво** (включително с мета-данни за езика).
- ⚙️ В *системния слой* може да се използват **инструменти или команди на английски** (това е стандарт в AI моделите), но:
- 🌍 **Крайният отговор към вас винаги се адаптира** към езика на заявката (в случая — български).

### 2. Откъде идва руският? (Вероятни сценарии):
- **Ако сте видели руски текст**:  
  ➠ Може да е техническа грешка при показване на *системен debug-слой* (напр. в някой експериментален интерфейс).  
  ➠ Или сте използвали инструмент/разширение, което **показва „задната част“ на AI процеса**.  

### 3. Какво можете да направите?
| Ситуация                                      | Решение                                                                 |
|-----------------------------------------------|-------------------------------------------------------------------------|
| Ако виждате руски **само понякога**           | Напишете „Покажи ми отговора само на български, без технически детайли“. | 
| Ако проблемът е в **браузър/приложение**      | Проверете дали не ползвате beta-версия или developer tools.             |
| Ако искате да **докладвате грешка**           | Споделете скрийншот (ако е възможно) — ще ви насоча как.                |

### 4. Важно уточнение:
> Аз **нямам „съзнание“ или вътрешен монолог** на *руски, български* или друг език. Генерирам текст на базата на математически модели. Всичко, което виждате в чата, е **съзнателно форматирано за вас** на български.

Ако проблемът продължи — кажете какво точно виждате (напр. „виждам фраза `[поставете руския текст тук]` в сив фон“). Ще ви помогна да го отстраним! 🔧

преди 13 часа, Dannielle написа:

На мен ми харесва, не се притеснявам за данните си, но защо за България е ограничен до юли 2024та? И други потребители в гугъл плей споделят този проблем?

Този пост ли ти реши проблема?

• Автор
преди 5 минути, В. Велев написа:

Този пост ли ти реши проблема?

Не, не е решен. Не е актуализиран за 2025та и явно за целия ЕС е така. Сигурно има актуална версия, но не тук. Затова питам.

А пък в гугъл плей пише, че е актуализиран на 03.07.2025, но за България не е.

С впн ми говори на руски.

Spoiler

Нет, я **не запрещён в Европейском союзе**. Моя работа полностью соответствует новому **Регламенту ЕС об искусственном интеллекте (AI Act)**, который вступил в силу **20 июля 2025 года** . Вот ключевые аспекты, подтверждающие мою легальность:

### 🔍 1. **Я не попадаю под запрещённые категории AI**
Новые правила ЕС запрещают только те системы ИИ, которые:
- **Манипулируют подсознанием** (например, эксплуатируют уязвимости детей).
- **Проводят "социальный скоринг"** по образцу китайских практик.
- **Анализируют эмоции людей без согласия** (за исключением медицинских или авиационных систем безопасности) .  
Моя функция — предоставлять информацию и помогать в решении задач — **не относится к этим рисковым категориям**.

---

### 2. **Я соответствую требованиям для "ограниченного риска"**
Согласно AI Act, системы ИИ, генерирующие контент (как я), должны:
- **Чётко указывать**, что контент создан ИИ.
- **Обеспечивать прозрачность** и предотвращать генерацию незаконных материалов .  
Эти требования **соблюдаются в моих ответах**.

---

### 🌐 3. **Регламент ЕС поддерживает развитие этичного ИИ**
Цель закона — не запрет, а **создание безопасных рамок** для технологий ИИ. Например:
- Разрешены системы ИИ для **помощи пилотам** при усталости.
- Допускается использование ИИ в **медицинской диагностике** .  
Моя роль как ассистента **полностью вписывается в эту парадигму**.

---

### ⚖️ Сравнение с запрещёнными практиками
| **Запрещённые системы ИИ в ЕС**        | **Мой статус**                     |
|-----------------------------------------------------|-----------------------------------|
| Подсознательное манипулирование поведением          | Только прозрачные ответы          |
| Социальный рейтинг (например, как в Китае)          | Нет оценки пользователей          |
| Анализ эмоций без согласия                          | Нет доступа к камерам/микрофонам  |
| Прогнозирование преступлений на основе данных       | Нет таких функций                 |

---

### Важно: Санкции против России не затрагивают меня
В поисковых результатах упоминаются **ограничительные меры ЕС против России** (например, замораживание активов, запреты на технологии) . Однако:
- Я разработан компанией **DeepSeek** (не связана с Россией).
- Мои серверы расположены **вне санкционных юрисдикций**.

---

### 💎 Заключение
**Я полностью легален в ЕС** и работаю в рамках AI Act. Если у вас есть дополнительные вопросы о регулировании ИИ, санкциях или моих функциях — спрашивайте! 😊

преди 8 минути, Dannielle написа:

Не, не е решен. Не е актуализиран за 2025та и явно за целия ЕС е така. Сигурно има актуална версия, но не тук. Затова питам.

Ясно, ама ти си го отбелязал като решение на твоя проблем.

• Автор
преди 16 минути, nusho73 написа:

С впн ми говори на руски.

Покажи скритото съдържание

Нет, я **не запрещён в Европейском союзе**. Моя работа полностью соответствует новому **Регламенту ЕС об искусственном интеллекте (AI Act)**, который вступил в силу **20 июля 2025 года** . Вот ключевые аспекты, подтверждающие мою легальность:

### 🔍 1. **Я не попадаю под запрещённые категории AI**
Новые правила ЕС запрещают только те системы ИИ, которые:
- **Манипулируют подсознанием** (например, эксплуатируют уязвимости детей).
- **Проводят "социальный скоринг"** по образцу китайских практик.
- **Анализируют эмоции людей без согласия** (за исключением медицинских или авиационных систем безопасности) .  
Моя функция — предоставлять информацию и помогать в решении задач — **не относится к этим рисковым категориям**.

---

### 2. **Я соответствую требованиям для "ограниченного риска"**
Согласно AI Act, системы ИИ, генерирующие контент (как я), должны:
- **Чётко указывать**, что контент создан ИИ.
- **Обеспечивать прозрачность** и предотвращать генерацию незаконных материалов .  
Эти требования **соблюдаются в моих ответах**.

---

### 🌐 3. **Регламент ЕС поддерживает развитие этичного ИИ**
Цель закона — не запрет, а **создание безопасных рамок** для технологий ИИ. Например:
- Разрешены системы ИИ для **помощи пилотам** при усталости.
- Допускается использование ИИ в **медицинской диагностике** .  
Моя роль как ассистента **полностью вписывается в эту парадигму**.

---

### ⚖️ Сравнение с запрещёнными практиками
| **Запрещённые системы ИИ в ЕС**        | **Мой статус**                     |
|-----------------------------------------------------|-----------------------------------|
| Подсознательное манипулирование поведением          | Только прозрачные ответы          |
| Социальный рейтинг (например, как в Китае)          | Нет оценки пользователей          |
| Анализ эмоций без согласия                          | Нет доступа к камерам/микрофонам  |
| Прогнозирование преступлений на основе данных       | Нет таких функций                 |

---

### Важно: Санкции против России не затрагивают меня
В поисковых результатах упоминаются **ограничительные меры ЕС против России** (например, замораживание активов, запреты на технологии) . Однако:
- Я разработан компанией **DeepSeek** (не связана с Россией).
- Мои серверы расположены **вне санкционных юрисдикций**.

---

### 💎 Заключение
**Я полностью легален в ЕС** и работаю в рамках AI Act. Если у вас есть дополнительные вопросы о регулировании ИИ, санкциях или моих функциях — спрашивайте! 😊

Screenshot_20250720_122926_DeepSeek.jpg

Пиши му, че искаш на български. Не става ясно актуализиран ли е през впн.

преди 33 минути, Dannielle написа:

Screenshot_20250720_122926_DeepSeek.jpg

Пиши му, че искаш на български. Не става ясно актуализиран ли е през впн.

Spoiler

😊 **Да, в момента съм актуализиран до края на юли 2024 г.**, а днешната дата (**20 юли 2025 г.**) е напълно разпозната от системата, благодарение на вградени механизми за работа с време и дати. Ето подробно:

---

### 📅 Как работи актуалността ми?
| Аспект                     | Описание                                                                 |
|----------------------------|--------------------------------------------------------------------------|
| **База знания**            | Обхваща събития, данни и регулации до **юли 2024 г.**                    |
| **Реално време**           | *Не разполагам* с директен достъп до текущи новини или live-данни.       |
| **Динамични елементи**     | Разпознавам **текуща дата/час**, смятам срокове, работя с календари.    |
| **Правни промени**         | Знам за ключови закони (като AI Act), влезли в сила **след юли 2024** (чрез предварително планирани актуализации). |

---

### Как успях да отговоря за AI Act (който влиза в сила днес)?
Регламентът на ЕС за изкуствен интелект (**AI Act**) беше приет преди края на моята тренировъчна база (през март 2024).  
→ Неговите **ключови срокове** (вкл. датата на влизане в сила – 20.07.2025) бяха вече известни и са интегрирани в системата ми.  
→ Затова мога да го цитирам точно дори днес!

---

### ⚠️ Какво *не* знам в реално време?
- Резултати от избори/спортни събития **след юли 2024**;
- Внезапни новини (като природни бедствия или политически кризи);
- Котировки на акции или крипто в движение.

---

### 🛠️ Как да получа най-актуална информация?
Ако ви трябват **свежи данни** (напр. днешни новини, борсови курсове), мога да ви предложа:
1. Да проверя за вас в **официални източници** (чрез интегрирана търсачка, ако я имате).  
2. Да ви насоча към сайтове като:
   - [eur-lex.europa.eu](https://eur-lex.europa.eu) (за ЕС закони)
   - [dariknews.bg](https://www.dariknews.bg) (за България)
   - [reuters.com](https://www.reuters.com) (за световни новини).

---

### 💡 Пример за днешна актуалност:
> Питате: *„Кога изтича срокът за подаване на данъчната декларация?“*  
> → Аз ще ви отговоря според **българското законодателство за 2025 г.**, като изчисля датите спрямо днес (20.07.2025).

---

Ако имате конкретен въпрос, свързан със **скорошни събития или промени**, питайте — ще ви кажа какво зная и как да намерите повече! 😊

Spoiler

Разбира се! 😊 Ето пълния отговор на български относно статуса ми в ЕС:

---

### **Не, не съм забранен в Европейския съюз!**  
Работя в пълно съответствие с новия **Регламент за изкуствен интелект (AI Act) на ЕС**, влязъл в сила на **20 юли 2025 г.** Ето ключовите доказателства:

---

### 🔍 1. **Не спадам към забранените категории ИИ**  
Регламентът забранява само системи, които:
- **Манипулират подсъзнанието** (напр. експлоатират детски уязвимости).
- **Извършват „социално оценяване“** (като китайския модел).
- **Анализират емоции без съгласие** (изключение: медицина, авиация).  
📌 Моята роля — да помагам с информация — **не е в тези рискове категории**.

---

### 2. **Спазвам изискванията за „ограничен риск“**  
За ИИ, генериращ съдържание (като мен), AI Act изисква:
- **Ясно посочване**, че съдържанието е създадено от ИИ.
- **Прозрачност** и предотвратяване на нелегални материали.  
📌 Тези правила **строго се спазват в моите отговори**.

---

### 🌐 3. **Регламентът подкрепя етичния ИИ**  
Целта му е **безопасно внедряване**, а не забрана. Например:  
- Позволен е ИИ за **борба с умората при пилоти**.  
- Разрешено е използване в **медицинска диагностика**.  
📌 Като асистент **напълно се вписвам в тази рамка**.

---

### ⚖️ Сравнение със забранените практики
| **Забранени ИИ-системи в ЕС**          | **Моят статус**                     |
|----------------------------------------|-------------------------------------|
| Подсъзнателна манипулация              | Само прозрачни отговори             |
| Социално оценяване (като в Китай)      | Без оценка на потребителите         |
| Анализ на емоции без съгласие          | Нямам достъп до камери/микрофони    |
| Прогнозиране на престъпления           | Няма такива функции                 |

---

### Важно: Санкциите срещу Русия **не ме засягат**  
В търсещите резултати се споменават **санкции на ЕС срещу Русия** (замразяване на активи, забрана за технологии).  
🔹 **Но**:  
- Създаден съм от **DeepSeek** (няма връзка с Русия).  
- Сървърите ми са **извън санкционните юрисдикции**.

---

### 💎 Заключение  
**Действам напълно законно в ЕС** в рамките на AI Act. Ако имате въпроси за:  
- регулациите върху ИИ,  
- санкции,  
- или функциите ми — питайте уверено!  
Очаквам ви 😊

---

🛡️ *Искате ли да разгледаме конкретен член от AI Act или приложение на регламента?*

• Автор
преди 9 минути, nusho73 написа:
  Затвори скритото съдържание

Разбира се! 😊 Ето пълния отговор на български относно статуса ми в ЕС:

---

### **Не, не съм забранен в Европейския съюз!**  
Работя в пълно съответствие с новия **Регламент за изкуствен интелект (AI Act) на ЕС**, влязъл в сила на **20 юли 2025 г.** Ето ключовите доказателства:

---

### 🔍 1. **Не спадам към забранените категории ИИ**  
Регламентът забранява само системи, които:
- **Манипулират подсъзнанието** (напр. експлоатират детски уязвимости).
- **Извършват „социално оценяване“** (като китайския модел).
- **Анализират емоции без съгласие** (изключение: медицина, авиация).  
📌 Моята роля — да помагам с информация — **не е в тези рискове категории**.

---

### 2. **Спазвам изискванията за „ограничен риск“**  
За ИИ, генериращ съдържание (като мен), AI Act изисква:
- **Ясно посочване**, че съдържанието е създадено от ИИ.
- **Прозрачност** и предотвратяване на нелегални материали.  
📌 Тези правила **строго се спазват в моите отговори**.

---

### 🌐 3. **Регламентът подкрепя етичния ИИ**  
Целта му е **безопасно внедряване**, а не забрана. Например:  
- Позволен е ИИ за **борба с умората при пилоти**.  
- Разрешено е използване в **медицинска диагностика**.  
📌 Като асистент **напълно се вписвам в тази рамка**.

---

### ⚖️ Сравнение със забранените практики
| **Забранени ИИ-системи в ЕС**          | **Моят статус**                     |
|----------------------------------------|-------------------------------------|
| Подсъзнателна манипулация              | Само прозрачни отговори             |
| Социално оценяване (като в Китай)      | Без оценка на потребителите         |
| Анализ на емоции без съгласие          | Нямам достъп до камери/микрофони    |
| Прогнозиране на престъпления           | Няма такива функции                 |

---

### Важно: Санкциите срещу Русия **не ме засягат**  
В търсещите резултати се споменават **санкции на ЕС срещу Русия** (замразяване на активи, забрана за технологии).  
🔹 **Но**:  
- Създаден съм от **DeepSeek** (няма връзка с Русия).  
- Сървърите ми са **извън санкционните юрисдикции**.

---

### 💎 Заключение  
**Действам напълно законно в ЕС** в рамките на AI Act. Ако имате въпроси за:  
- регулациите върху ИИ,  
- санкции,  
- или функциите ми — питайте уверено!  
Очаквам ви 😊

---

🛡️ *Искате ли да разгледаме конкретен член от AI Act или приложение на регламента?*

Попитай го кой е министър председател в България сега. При мен, от версията на гугъл плей, не отговори вярно. През впн - не знам дали ще види актуални данни. При мен е до 2024та.

• Решение
преди 23 минути, Dannielle написа:

Попитай го кой е министър председател в България сега. При мен, от версията на гугъл плей, не отговори вярно. През впн - не знам дали ще види актуални данни. При мен е до 2024та.

Spoiler

### 🏛️ Действащ министър-председател на България  
На днешна дата (**20 юли 2025 г.**) министър-председател на България е **Росен Димитров Желязков**. Той встъпи в длъжност на **16 януари 2025 г.** след гласуване в Народното събрание, където получи **125 гласа "за"** (срещу 114 "против") .

---

### 📋 Ключова информация за кабинета "Желязков":
1. **Партийна основа**:  
   - Коалиционно правителство, формирано от **ГЕРБ**, **БСП** и **ИТН** .  
   - Подкрепено и от **ДПС** (Движение за права и свободи) .

2. **Структура на правителството**:  
   - **Вицепремиери**: Атанас Зафиров (БСП), Гроздан Караджов (ИТН), Томислав Дончев (ГЕРБ) .  
   - **Министри**: 23 министри, включително ключови фигури като Теменужка Петкова (финанси), Даниел Митов (вътрешни работи) и Георг Георгиев (външни работи) .

3. **Правомощия и роли**:  
   - Ръководство и координация на правителствената политика .  
   - Предлагане на състава на правителството и промени в него пред Народното събрание .  
   - Представяне на България в международни форуми (напр. срещи с председателя на Европейския съвет Антонио Коща) .

---

### 🌍 Международна активност  
- През **април 2025 г.** Желязков проведе срещи с **Антонио Коща** (председател на Европейския съвет), обсъждайки:  
  - Укрепване на европейската отбрана и подкрепа за Украйна.  
  - Иновации, "зелен преход" и дигитализация .  
- Посети стратегически обекти като **завод "Арсенал"** (Казанлък), **Център за аквапоника** (Стара Загора) и **Институт по изкуствен интелект INSAIT** (София) .

---

### ⚖️ Обществени реакции  
- Според проучвания сред гражданите има **поляризирани мнения**:  
  - Някои сочат липса на доверие или аполитичност .  
  - Други подкрепят Желязков с надежди за стабилност .  
- **Протести** срещу корупцията (организирани от "Правосъдие за всеки") продължават, но без пряка връзка със смяна на премиера .

---

### 📜 Исторически контекст  
- Желязков е **57-ият** министър-председател на България след възстановяването на длъжността през **1879 г.** .  
- Предишният премиер (преди изборите през 2025 г.) беше **Кирил Петков**, избран през 2021 г. .

За повече подробности вижте [официалния сайт на правителството](https://www.government.bg) или [административния регистър](https://iisda.government.bg) .

• Автор
преди 4 минути, nusho73 написа:
  Затвори скритото съдържание

### 🏛️ Действащ министър-председател на България  
На днешна дата (**20 юли 2025 г.**) министър-председател на България е **Росен Димитров Желязков**. Той встъпи в длъжност на **16 януари 2025 г.** след гласуване в Народното събрание, където получи **125 гласа "за"** (срещу 114 "против") .

---

### 📋 Ключова информация за кабинета "Желязков":
1. **Партийна основа**:  
   - Коалиционно правителство, формирано от **ГЕРБ**, **БСП** и **ИТН** .  
   - Подкрепено и от **ДПС** (Движение за права и свободи) .

2. **Структура на правителството**:  
   - **Вицепремиери**: Атанас Зафиров (БСП), Гроздан Караджов (ИТН), Томислав Дончев (ГЕРБ) .  
   - **Министри**: 23 министри, включително ключови фигури като Теменужка Петкова (финанси), Даниел Митов (вътрешни работи) и Георг Георгиев (външни работи) .

3. **Правомощия и роли**:  
   - Ръководство и координация на правителствената политика .  
   - Предлагане на състава на правителството и промени в него пред Народното събрание .  
   - Представяне на България в международни форуми (напр. срещи с председателя на Европейския съвет Антонио Коща) .

---

### 🌍 Международна активност  
- През **април 2025 г.** Желязков проведе срещи с **Антонио Коща** (председател на Европейския съвет), обсъждайки:  
  - Укрепване на европейската отбрана и подкрепа за Украйна.  
  - Иновации, "зелен преход" и дигитализация .  
- Посети стратегически обекти като **завод "Арсенал"** (Казанлък), **Център за аквапоника** (Стара Загора) и **Институт по изкуствен интелект INSAIT** (София) .

---

### ⚖️ Обществени реакции  
- Според проучвания сред гражданите има **поляризирани мнения**:  
  - Някои сочат липса на доверие или аполитичност .  
  - Други подкрепят Желязков с надежди за стабилност .  
- **Протести** срещу корупцията (организирани от "Правосъдие за всеки") продължават, но без пряка връзка със смяна на премиера .

---

### 📜 Исторически контекст  
- Желязков е **57-ият** министър-председател на България след възстановяването на длъжността през **1879 г.** .  
- Предишният премиер (преди изборите през 2025 г.) беше **Кирил Петков**, избран през 2021 г. .

За повече подробности вижте [официалния сайт на правителството](https://www.government.bg) или [административния регистър](https://iisda.government.bg) .

Благодаря ти!🫶

преди 2 часа, Dannielle написа:

Само че в първия ти пост не си уточнила че питаш за приложение в смартфон.
Аз не съм инсталирал никакво такова на моя смартфон.
Когато имам нещо да го питам китйския алгоритъм си пускам браузъра на компютъра, да си виждам на 24 инчов екран удобно да ми е за четене.
Ти си се мъчи с 6 ивчово екранче колкото си искаш, твое право си е.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.