Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем със смарт TV Samsung

Featured Replies

Телевизорът е Samsung модел UE43NU7092 купен в края на 2019 година и редовно експлоатиран от тогава.

Предимно се гледа телевизия и понякога свалени от торент сериали чрез USB връзка с външен хард. Почти не го ползваме за интернет. Опитвах се да гледам футболни мачове през едни сайтове преди време, но не се получи. ОС е Тизен. Последният ъпдейт на софтуера на смарт телевизора е от февруари 2024 година и според поддръжката на Самсунг нови такива вече няма за този модел.

От една седмица започна едно странно поведение, което се изразява в самоволно престартиране и много рядко дори изключване. Както си работи съвсем нормално  и все още с кристална картина изведнъж минава на черен екран и след малко изписва логото Samsung Smart TV и после издава музикален звук и картината се връща. След малко може да повтори и потрети, а може и да минат 10-15 минути преди следващото рестартиране. Два три пъти просто си се изключи и за да го включа се наложи да извадя захранването и да изчакам 15-20 минути. Забелязах, че отзад в горния ъгъл доста се загрява, но преди не съм го пипал и не знам дали това е нормално. Горял ми е плосък монитор Самсунг и той така се загря, че се усети миризма на бакелит. Тук до миризма не се стига. 

Проверих контакта и разклонителя и за всеки случай смених захранващия кабел на телевизора. След смяната на кабела 2-3 дена си работи без проблем и вече бях решил, че е имало прекъсване точно там. За съжаление това досадно рестартиране се върна пак. Не съм сигурен дали не е нещо софтуерно. Извадих кабела на външния хард диск и смених HDMI входа , където влиза кабелната от 1 на 2. Това не помогна. 

Днес последно си мислех, че тъй и тъй не ползвам смарт функциите и интернета и спрях достъпа на  телевизора до WIFI мрежата. Рових се в менютата му и навсякъде спрях обновяванията и всякакви  други автоматични актуализации. След това си работи два часа без да се рестартира. Това обаче още не е никаква гаранция, че положението е под контрол.

Явно си плаче за нов телевизор, но все пак се опитвам да го спася ако е възможно. Чатих си със служител в чата на Самсунг, но той освен адресите на сервизите в София друга помощ не ми оказа. 

Не знам дали си струва да се мъкне на сервиз? Чувал съм, че само диагностиката струва около 100 лева, а след това поне още 200 за ремонта. В смисъл, че е май по-добре да се пренасочат тези пари направо за нов телевизор. Чета тука по темите - ако е телевизор да не е марка Самсунг. Аз също не бих взел Самсунг най-вече заради ОС Тизен, която ми е несъвместима с андроида на телефона. 

Вие какво ще ме посъветвате и какво ви е мнението за TCL ? 

Колко ще е ремонта и дали ще може и си струва да се направи ще ти кажат само в сервиз. Може и някоя платка да е изгоряла. На баща ми така един телевизор Sony на няколко години малко след включване се изключваше и се оказа повредена платка.

Добре сте подходили с различни варианти, но без отварянето на телевизора не мисля, че може да се направи нещо повече.

Трябва да се види кое толкова топли там вътре и това ли е проблема или друг.

Сега е лято - околната температура е по-висока (освен ако не е в климатизирано помещение) - явно и телевизора работи без проблеми в някакъв интервал преди да получи проблем или да достигне някакво критично състояние - което пак сочи към температурите му.

Според мен трябва да иде на сервиз - така с гледане от вън няма да стане.

Върни го до фабрични/заводски настройки и виж как се държи.

Не си писал колко е е околната температура в стаята. Както и точния модел ТВ.  Нпаример: когато модела на ТВ е сранително скъп, и ремонта е сравнително евтин, само тогава, има смисъл от ремонт.

Относно избора на телевизора: марките, ТВ които си заслужават внимание са основно само три: Sony, LG Samsung.

От китайските TCL, и флагманите/скъпите OLED модели на Panasonic.

Разбира се се гледат моделите (от среден клас нагоре).

Ако, държиш да има Andorid/Google TV, ОС. Която, позволява инсталиране на множество достъпни приложения. Тогава марките ги свеждаш до 2: Sony, TCL

Като, отварям една скоба всеки добър Android  TV Box, може да превърне  всеки ТВ в Android/Google TV

Според типа на панела ТВ и съответно по-доброто качество на картината: LED TV>QLED>Mini LED>OLED

• Автор
преди 6 минути, Mr. ?? написа:

Върни го до фабрични/заводски настройки и виж как се държи.

Не си писал колко е е околната температура в стаята. Както и точния модел ТВ.  Нпаример: когато модела на ТВ е сранително скъп, и ремонта е сравнително евтин, само тогава, има смисъл от ремонт.

Относно избора на телевизора: марките, ТВ които си заслужават внимание са основно само три: Sony, LG Samsung. от китайските TCL, и флагманите/скъпите OLED модели на Panasonic.

Разбира се се гледат моделите (от среден клас нагоре).

Ако, държиш да има Andorid/Google TV, ОС. Която, позволява инсталиране на множество достъпни приложения. Тогава марките ги свеждаш до 2: Sony, TCL

Като, отварям една скоба всеки добър Android  TV Box, може да превърне  всеки ТВ в Android/Google TV

Според типа на панела ТВ и съответно по-доброто качество на картината: LED TV>QLED>Mini LED>OLED

Върнах го до заводските настройки, но това не помогна. 

Моделът го написах в началото - Samsung UE43NU7092 от края на 2019 година. Тизен Ос, за която няма ъпдейти от февруари 2024 година. Не беше прекалено скъп, но не беше и супер евтин (около 630 лв.) и вече не се продава по магазините освен като частни обяви втора ръка. Температурата в стаята е около 25-27 градуса и в най-големите жеги не надвишаваше 30 градуса. Няма климатик, но и не пече пряко слънце. Зимата е проблем, че готвим в съседния бокс и се образуваше конденз по стените. Но точно тогава телевизорът не е правил мизерии. 

UE43NU7092 e бюджетен/начален клас модел от 2018г. ТВ е със Edge LED подсветкта (тоест, подсветката е само в ъглите на екрана).

В горния сайт може да се проверяват общите спецификации на модели ТВ и монитори.

Ако е софтуерен проблем, няма да загрява. При загравяне в 90% от случаите, е проблем със захранването. Кондензатори, мосфет - и го казвам като лаик по електротехника.

За модели/марки няма да се изказвам - всеки с предпочитанията. Варианта с твбокс е много удобен и рентабилен. 

офф -  разету знае един страхотен модел. Как не го е споменал...

• Автор
преди 48 минути, Докладчик написа:

Ако е софтуерен проблем, няма да загрява. При загравяне в 90% от случаите, е проблем със захранването. Кондензатори, мосфет - и го казвам като лаик по електротехника.

За модели/марки няма да се изказвам - всеки с предпочитанията. Варианта с твбокс е много удобен и рентабилен. 

офф -  разету знае един страхотен модел. Как не го е споменал...

Сега телевизорът пак си правеше "магариите", но има промяна. Работи нормално около 25 минути и тогава се изключи на черен екран и така почива 5-10 минути и чат пат се включва за около 1-2 минути. В началото задния панел в горния ъглъл беше позагрял, но след това изстина и въпреки това престартирането си продължаваше. Всъщност сега дори рестартирането е различно. Показва се логото след черния екран, но го няма музикалния звук и хъб менюто в долния край не се появява. Вместо това се появява за малко горната информационна лента за резолюцията.  В тези моменти дистанционното все едно го няма и не приема нищо от него. Когато стои на черен екран около 10 минути долу не светва червената индикаторна лампа. Значи не се изключва съвсем, а стои в някакво висящо положение. В същото време загряването почти изчезва. Доста странна ситуация. 

На захранващата платка има няколко електролитни кондензатора. Ако те са изсъхнали (издути отгоре)- от това се рестартира телевизора.  Те са по лев/два максимум 3лв. всеки... 

Смотаните майстори сменят цялата захранваща платка. А то е 10 мин работа да се сменят кондензаторите....

• Автор
преди 4 минути, Belefor написа:

На захранващата платка има няколко електролитни кондензатора. Ако те са изсъхнали (издути отгоре)- от това се рестартира телевизора.  Те са по лев/два максимум 3лв. всеки... 

Смотаните майстори сменят цялата захранваща платка. А то е 10 мин работа да се сменят кондензаторите....

А захранващата платка сигурно струва 100 лева и като сложим и минимум 70 лева за отварянето и още 30 лева за пътни, то стават едни 200 лева за ремонт на вече морално остарял модел, за който не излизат нови ъпдейти. Дали си струва? 

преди 7 минути, Res Pect написа:

А захранващата платка сигурно струва 100 лева и като сложим и минимум 70 лева за отварянето и още 30 лева за пътни, то стават едни 200 лева за ремонт на вече морално остарял модел, за който не излизат нови ъпдейти. Дали си струва? 

Точно затова писах , ако имаш някой познат , който може да смени 2-3 кондензатора за 5 лева и да го черпиш нещо ?

Ако е от тях де. Лесно се познава дали е от тях - както вече писах.

• Автор

Като каза "смотаните майстори" се сетих как ремонтирах едно мое старо видео преди доста години. Взех го на старо от мой приятел на символична цена. Тежеше над 5 кг, защото беше изцяло с метална механика. Бях предупреден, че прави мизерии и верно често нещо прекъсваше и губеше образ. Четящата глава обаче беше почистена и изглеждаше читава. Намерих сервиз по обява във вестник, каквито още имаше тогава. Ходих чак до края на София в Дружба не знам коя си част. В панелка на последния етаж в един хол имаше работилница пълна с всякаква техника. Майсторът беше голям мераклия и ми каза, че това е страхотно видео и дори ми предложи два варианта. Или да го поправи за определената цена или да го купи от мене и да си го ползва. Навих се на ремонта и не сбърках. След това години още ми вършеше идеална работа. След това си купих някаква пласмасотия Панасоник за луди пари уж последен модел с таймери и всякакви екстри. Работи точно 2 години да изтече гаранцията и пластмасовата механика направо се разпадна на части. Дори не го поправях а го захвърлих, защото по принцип ерата на видеокасетите вече беше приключила и можеше да се гледа ДВД на компютъра. Но казвам всичко това за да наблегна, че сега всичко се прави с идеята да изкара 2-3 години и след това да си купиш ново. 

Преди с едно ножче се бръснех от месец до три, а сега оня ден вадя ново ножче и на половината лице вече взе да ме стърже на тъпо. Пълни боклуци за много пари.

преди 7 минути, Belefor написа:

Точно затова писах , ако имаш някой познат , който може да смени 2-3 кондензатора за 5 лева и да го черпиш нещо ?

Ако е от тях де. Лесно се познава дали е от тях - както вече писах.

Нямам вече такива познати. Преди когато бях по-млад имах много колеги техничари, но те сега са или много стари или не са между живите. Сегашните ми познати една крушка да сменят  викат техник. 

• 1 месец по-късно...
  • Автор

За почти месец телевизорът се беше закротил  и не правеше номера. Всъщност и ние не го гледаме повече от час-два дневно.

Сега обаче играта загрубя. Оня ден почна да се рестартира пак и взе, че спря напълно. Какво ли не опитах, но нямаше сила, която да 

го върне към работен режим. Стоя цяла нощ изключен и на сутринта си работеше все едно нищо не се е случило.

Обаче след 2 часа работа пак спря. Не знам какво му става, но явно вътре нещо блокира?

Може би нещо прегрява и се активира защита? Ако се отвори и почистят основно платките може и да се оправи, но най-добре да го видят в някой сервиз, докато съвсем не е изгорял.

• 8 месеца по-късно...
  • Автор
на 25.09.2025 г. в 15:26, Raze написа:

Може би нещо прегрява и се активира защита? Ако се отвори и почистят основно платките може и да се оправи, но най-добре да го видят в някой сервиз, докато съвсем не е изгорял.

Вдигам темата, за да поставя един важен въпрос.

Изгоря си телевизорът и вече не дава никакви признаци на живот. Понеже е Самсунг модел 2018 година се питам дали има смисъл да

давам пари за подмяна на захранването, което явно е сдало багажа.? Грубо сметнато с пътните разходи и всички такси ремонта ще ми излезе

около 100 евро (възможно е и повече да ми поискат в сервиза). А нов модел смарттелевизор същия размер екран и дори с повече екстри

може да се намери за малко над 200 евро.

Втори въпрос е дали да сменя марката Самсунг с някоя друга заради ОС Тизен, която не е съвместима с андроида на телефона ми и пречи на

всякакви сдвоявания и не мога да използвам пълния капацитет на интернет приложенията.

преди 39 минути, Res Pect написа:

Изгоря си телевизорът и вече не дава никакви признаци на живот. Понеже е Самсунг модел 2018 година се питам дали има смисъл да

давам пари за подмяна на захранването, което явно е сдало багажа.? Грубо сметнато с пътните разходи и всички такси ремонта ще ми излезе

около 100 евро (възможно е и повече да ми поискат в сервиза). А нов модел смарттелевизор същия размер екран и дори с повече екстри

Втори въпрос е дали да сменя марката Самсунг с някоя друга заради ОС Тизен, която не е съвместима с андроида на телефона ми и пречи на

всякакви сдвоявания и не мога да използвам пълния капацитет на интернет приложенията.

Сам сте отговорил на въпроса.

Ето Ви едно моделче - добро телевизорче с размер 43 инча. Няма да посочвам линк, за да не е реклама. Проверяваш, и там където ти е най изгодно като цена си го поръчваш.

Старият ти модел може да се ремонтира, но от техник, добре запознат с тази материя и имащ възможност за пространство при ремонта. За ремонт в къщи - също може но техника да е истински техник, а не рибар със въдица в ръце.

Телевизор TCL QLED 43P7K, 43" (108 см), Smart Google TV, 4K Ultra HD, Клас F (Модел 2025)

• Автор
преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Сам сте отговорил на въпроса.

Абе, сложно е, защото аз съм от старото поколение, когато с един телевизор в къщи карахме 20 години и кусур.

Идваше един колега на наште сменяше лампи, запояваше разни елементи и закрепвахме нещата.

После се записахме в един списък за цветен телевизор в Цум и чакахме няколко месеца докато дойде.

То тагава нямаше и какво да се гледа освен речите на Бай Тошо и Робинята Изаура.

Сега е другата крайност и поне аз бързо се заситих от гледане на какво ли не по над 200 канала.

Затова все по-рядко гледам телевизия и този Самсунг си е много лъскав и запазен. Направо ми се свиди да го хвърля.

Всъщност дори не знам как се постъпва сега със стар телевизор? Преди такива неща се оставяха в общия таван или мазе и

там "сръчни майстори" си взимаха каквото им трябва.

преди 2 часа, Res Pect написа:

Ако сте сигурен че захранването е изгоряло има проверете по номера на платката за цена като има два варианта за ремонт - по евтиния е да се открие дефекта в захранването в много случай е електрилитен кондензатор и ремонта излиза на символична цена ,другия вариант е замяна на цялата платка на захранването с нова, по бързо решение но и по скъпо. Всичко това в случай че сте сигурен че това е проблема ,защото може и да е на други място например в main board. Ако нямате опит във сервиз ще му направят диагнистика и ще Ви кажат в какао е повредата а след това ще решите дали си заслужава ремонта. Нов смарт телевизор за 200€ ще работи ,но ще му е трудно да се справя със смарт функциолността си поради слабият си хардуер.

Цитирам част от отговора на AAUUXX понеже е съществено, за да няма разправии, че не са Ви предупредили.

"Нов смарт телевизор за 200€ ще работи ,но ще му е трудно да се справя със смарт функциолността си поради слабият си хардуер."

преди 2 часа, Res Pect написа:

сменяше лампи, запояваше разни елементи

Бил съм там, нямаш идея колко пъти се е запалвал телевизора докато гледаме ...

Казваш, че този ти е неудобен, възпрепятства те да правиш разни неща на него и на всичкото отгоре е спрял да работи - щом не можеш да си го оправиш без пари - значи избора е ясен - нов телевизор който да може да прави това което наистина желаеш.

• Автор
преди 8 часа, Колев 74 написа:

Цитирам част от отговора на AAUUXX понеже е съществено, за да няма разправии, че не са Ви предупредили.

"Нов смарт телевизор за 200€ ще работи ,но ще му е трудно да се справя със смарт функциолността си поради слабият си хардуер."

Мисълта ви е, че трябва да купя нов телевизор за много повече от 200 евро? Правилно ли съм разбрал намека?

преди 4 часа, Res Pect написа:

Мисълта ви е, че трябва да купя нов телевизор за много повече от 200 евро? Правилно ли съм разбрал намека?

Да, колкото е по скъп телевизора толкова по добър/ бърз хардуер ще има в него ,това важи с пълна сила за Андроид базираните телевизори. Има компромисен вариант когато се търси нискобюджетно решение ,като той е телевизор с Vidaa OS по лека ОС и работи по добре на слаб хардуер ,но няма част от приложенията и функционалност както при Андроид. Друга опция е Web OS тя се изолзва от LG също работи добре при бюджетни решения макар с някой условия от към бързодействие. Samsung Също е опция ,разполага с добре оптимизирана ОС ,но едвали ще намерите за 200€ модел който да си заслужава. Колев по горе е дал добро предложение на телевизор TCL ,добре балансиран като цена / качество ,но надхвърля тези 200€ ценово.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.