Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем със смарт TV Samsung

Featured Replies

Телевизорът е Samsung модел UE43NU7092 купен в края на 2019 година и редовно експлоатиран от тогава.

Предимно се гледа телевизия и понякога свалени от торент сериали чрез USB връзка с външен хард. Почти не го ползваме за интернет. Опитвах се да гледам футболни мачове през едни сайтове преди време, но не се получи. ОС е Тизен. Последният ъпдейт на софтуера на смарт телевизора е от февруари 2024 година и според поддръжката на Самсунг нови такива вече няма за този модел.

От една седмица започна едно странно поведение, което се изразява в самоволно престартиране и много рядко дори изключване. Както си работи съвсем нормално  и все още с кристална картина изведнъж минава на черен екран и след малко изписва логото Samsung Smart TV и после издава музикален звук и картината се връща. След малко може да повтори и потрети, а може и да минат 10-15 минути преди следващото рестартиране. Два три пъти просто си се изключи и за да го включа се наложи да извадя захранването и да изчакам 15-20 минути. Забелязах, че отзад в горния ъгъл доста се загрява, но преди не съм го пипал и не знам дали това е нормално. Горял ми е плосък монитор Самсунг и той така се загря, че се усети миризма на бакелит. Тук до миризма не се стига. 

Проверих контакта и разклонителя и за всеки случай смених захранващия кабел на телевизора. След смяната на кабела 2-3 дена си работи без проблем и вече бях решил, че е имало прекъсване точно там. За съжаление това досадно рестартиране се върна пак. Не съм сигурен дали не е нещо софтуерно. Извадих кабела на външния хард диск и смених HDMI входа , където влиза кабелната от 1 на 2. Това не помогна. 

Днес последно си мислех, че тъй и тъй не ползвам смарт функциите и интернета и спрях достъпа на  телевизора до WIFI мрежата. Рових се в менютата му и навсякъде спрях обновяванията и всякакви  други автоматични актуализации. След това си работи два часа без да се рестартира. Това обаче още не е никаква гаранция, че положението е под контрол.

Явно си плаче за нов телевизор, но все пак се опитвам да го спася ако е възможно. Чатих си със служител в чата на Самсунг, но той освен адресите на сервизите в София друга помощ не ми оказа. 

Не знам дали си струва да се мъкне на сервиз? Чувал съм, че само диагностиката струва около 100 лева, а след това поне още 200 за ремонта. В смисъл, че е май по-добре да се пренасочат тези пари направо за нов телевизор. Чета тука по темите - ако е телевизор да не е марка Самсунг. Аз също не бих взел Самсунг най-вече заради ОС Тизен, която ми е несъвместима с андроида на телефона. 

Вие какво ще ме посъветвате и какво ви е мнението за TCL ? 

Колко ще е ремонта и дали ще може и си струва да се направи ще ти кажат само в сервиз. Може и някоя платка да е изгоряла. На баща ми така един телевизор Sony на няколко години малко след включване се изключваше и се оказа повредена платка.

Добре сте подходили с различни варианти, но без отварянето на телевизора не мисля, че може да се направи нещо повече.

Трябва да се види кое толкова топли там вътре и това ли е проблема или друг.

Сега е лято - околната температура е по-висока (освен ако не е в климатизирано помещение) - явно и телевизора работи без проблеми в някакъв интервал преди да получи проблем или да достигне някакво критично състояние - което пак сочи към температурите му.

Според мен трябва да иде на сервиз - така с гледане от вън няма да стане.

Върни го до фабрични/заводски настройки и виж как се държи.

Не си писал колко е е околната температура в стаята. Както и точния модел ТВ.  Нпаример: когато модела на ТВ е сранително скъп, и ремонта е сравнително евтин, само тогава, има смисъл от ремонт.

Относно избора на телевизора: марките, ТВ които си заслужават внимание са основно само три: Sony, LG Samsung.

От китайските TCL, и флагманите/скъпите OLED модели на Panasonic.

Разбира се се гледат моделите (от среден клас нагоре).

Ако, държиш да има Andorid/Google TV, ОС. Която, позволява инсталиране на множество достъпни приложения. Тогава марките ги свеждаш до 2: Sony, TCL

Като, отварям една скоба всеки добър Android  TV Box, може да превърне  всеки ТВ в Android/Google TV

Според типа на панела ТВ и съответно по-доброто качество на картината: LED TV>QLED>Mini LED>OLED

• Автор
преди 6 минути, Mr. ?? написа:

Върни го до фабрични/заводски настройки и виж как се държи.

Не си писал колко е е околната температура в стаята. Както и точния модел ТВ.  Нпаример: когато модела на ТВ е сранително скъп, и ремонта е сравнително евтин, само тогава, има смисъл от ремонт.

Относно избора на телевизора: марките, ТВ които си заслужават внимание са основно само три: Sony, LG Samsung. от китайските TCL, и флагманите/скъпите OLED модели на Panasonic.

Разбира се се гледат моделите (от среден клас нагоре).

Ако, държиш да има Andorid/Google TV, ОС. Която, позволява инсталиране на множество достъпни приложения. Тогава марките ги свеждаш до 2: Sony, TCL

Като, отварям една скоба всеки добър Android  TV Box, може да превърне  всеки ТВ в Android/Google TV

Според типа на панела ТВ и съответно по-доброто качество на картината: LED TV>QLED>Mini LED>OLED

Върнах го до заводските настройки, но това не помогна. 

Моделът го написах в началото - Samsung UE43NU7092 от края на 2019 година. Тизен Ос, за която няма ъпдейти от февруари 2024 година. Не беше прекалено скъп, но не беше и супер евтин (около 630 лв.) и вече не се продава по магазините освен като частни обяви втора ръка. Температурата в стаята е около 25-27 градуса и в най-големите жеги не надвишаваше 30 градуса. Няма климатик, но и не пече пряко слънце. Зимата е проблем, че готвим в съседния бокс и се образуваше конденз по стените. Но точно тогава телевизорът не е правил мизерии. 

UE43NU7092 e бюджетен/начален клас модел от 2018г. ТВ е със Edge LED подсветкта (тоест, подсветката е само в ъглите на екрана).

В горния сайт може да се проверяват общите спецификации на модели ТВ и монитори.

Ако е софтуерен проблем, няма да загрява. При загравяне в 90% от случаите, е проблем със захранването. Кондензатори, мосфет - и го казвам като лаик по електротехника.

За модели/марки няма да се изказвам - всеки с предпочитанията. Варианта с твбокс е много удобен и рентабилен. 

офф -  разету знае един страхотен модел. Как не го е споменал...

• Автор
преди 48 минути, Докладчик написа:

Ако е софтуерен проблем, няма да загрява. При загравяне в 90% от случаите, е проблем със захранването. Кондензатори, мосфет - и го казвам като лаик по електротехника.

За модели/марки няма да се изказвам - всеки с предпочитанията. Варианта с твбокс е много удобен и рентабилен. 

офф -  разету знае един страхотен модел. Как не го е споменал...

Сега телевизорът пак си правеше "магариите", но има промяна. Работи нормално около 25 минути и тогава се изключи на черен екран и така почива 5-10 минути и чат пат се включва за около 1-2 минути. В началото задния панел в горния ъглъл беше позагрял, но след това изстина и въпреки това престартирането си продължаваше. Всъщност сега дори рестартирането е различно. Показва се логото след черния екран, но го няма музикалния звук и хъб менюто в долния край не се появява. Вместо това се появява за малко горната информационна лента за резолюцията.  В тези моменти дистанционното все едно го няма и не приема нищо от него. Когато стои на черен екран около 10 минути долу не светва червената индикаторна лампа. Значи не се изключва съвсем, а стои в някакво висящо положение. В същото време загряването почти изчезва. Доста странна ситуация. 

На захранващата платка има няколко електролитни кондензатора. Ако те са изсъхнали (издути отгоре)- от това се рестартира телевизора.  Те са по лев/два максимум 3лв. всеки... 

Смотаните майстори сменят цялата захранваща платка. А то е 10 мин работа да се сменят кондензаторите....

• Автор
преди 4 минути, Belefor написа:

На захранващата платка има няколко електролитни кондензатора. Ако те са изсъхнали (издути отгоре)- от това се рестартира телевизора.  Те са по лев/два максимум 3лв. всеки... 

Смотаните майстори сменят цялата захранваща платка. А то е 10 мин работа да се сменят кондензаторите....

А захранващата платка сигурно струва 100 лева и като сложим и минимум 70 лева за отварянето и още 30 лева за пътни, то стават едни 200 лева за ремонт на вече морално остарял модел, за който не излизат нови ъпдейти. Дали си струва? 

преди 7 минути, Res Pect написа:

А захранващата платка сигурно струва 100 лева и като сложим и минимум 70 лева за отварянето и още 30 лева за пътни, то стават едни 200 лева за ремонт на вече морално остарял модел, за който не излизат нови ъпдейти. Дали си струва? 

Точно затова писах , ако имаш някой познат , който може да смени 2-3 кондензатора за 5 лева и да го черпиш нещо ?

Ако е от тях де. Лесно се познава дали е от тях - както вече писах.

• Автор

Като каза "смотаните майстори" се сетих как ремонтирах едно мое старо видео преди доста години. Взех го на старо от мой приятел на символична цена. Тежеше над 5 кг, защото беше изцяло с метална механика. Бях предупреден, че прави мизерии и верно често нещо прекъсваше и губеше образ. Четящата глава обаче беше почистена и изглеждаше читава. Намерих сервиз по обява във вестник, каквито още имаше тогава. Ходих чак до края на София в Дружба не знам коя си част. В панелка на последния етаж в един хол имаше работилница пълна с всякаква техника. Майсторът беше голям мераклия и ми каза, че това е страхотно видео и дори ми предложи два варианта. Или да го поправи за определената цена или да го купи от мене и да си го ползва. Навих се на ремонта и не сбърках. След това години още ми вършеше идеална работа. След това си купих някаква пласмасотия Панасоник за луди пари уж последен модел с таймери и всякакви екстри. Работи точно 2 години да изтече гаранцията и пластмасовата механика направо се разпадна на части. Дори не го поправях а го захвърлих, защото по принцип ерата на видеокасетите вече беше приключила и можеше да се гледа ДВД на компютъра. Но казвам всичко това за да наблегна, че сега всичко се прави с идеята да изкара 2-3 години и след това да си купиш ново. 

Преди с едно ножче се бръснех от месец до три, а сега оня ден вадя ново ножче и на половината лице вече взе да ме стърже на тъпо. Пълни боклуци за много пари.

преди 7 минути, Belefor написа:

Точно затова писах , ако имаш някой познат , който може да смени 2-3 кондензатора за 5 лева и да го черпиш нещо ?

Ако е от тях де. Лесно се познава дали е от тях - както вече писах.

Нямам вече такива познати. Преди когато бях по-млад имах много колеги техничари, но те сега са или много стари или не са между живите. Сегашните ми познати една крушка да сменят  викат техник. 

• 1 месец по-късно...
  • Автор

За почти месец телевизорът се беше закротил  и не правеше номера. Всъщност и ние не го гледаме повече от час-два дневно.

Сега обаче играта загрубя. Оня ден почна да се рестартира пак и взе, че спря напълно. Какво ли не опитах, но нямаше сила, която да 

го върне към работен режим. Стоя цяла нощ изключен и на сутринта си работеше все едно нищо не се е случило.

Обаче след 2 часа работа пак спря. Не знам какво му става, но явно вътре нещо блокира?

Може би нещо прегрява и се активира защита? Ако се отвори и почистят основно платките може и да се оправи, но най-добре да го видят в някой сервиз, докато съвсем не е изгорял.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.