Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Букшелф Klipsch + Polk Monitor XT70

Featured Replies

Харесвам си много Polk-овете (Polk Monitor XT70), обаче ми липсва малко по-чистият звук. И вчера ми дойде идеята, мога ли да съчетая ХТ70 с букшелф Klipsch R-40M или R-50M? И тук изникват някои въпроси. Ще звучат ли добре заедно? Klipsch-овете ще подобрят ли звука (ще го направят ли по-чист)? И не на последно място - мога ли да ги сложа върху Polk-овете, защото место за стойки за тонколони в стаята няма? А, ако ги сложа отгоре ще си пречат ли едни на други? 

Щом, не ти достига чистота търсиш други подходящи ОТ, които да заменят Polk Monitor XT70.

Това не е кино аудио система за да добавяш още ОТ (които допълнително ще товари стерео усилвателя)

Всеки производител има специфично звучене. Горните модели от Klipsch имат т.нар ярко звучене. т.е по остри високи честоти.

Мисля, че бях пускал виртуалното прослушване на ОТ от crutchfiled. (слуша се със добри hi-fi или мониторни слушалки)

• Автор
преди 42 минути, Mr. ?? написа:

Мисля, че бях пускал виртуалното прослушване на ОТ от crutchfiled. (слуша се със добри hi-fi или мониторни слушалки)

Пускал си го. Слушал съм много ОТ тук.

преди 43 минути, Mr. ?? написа:

Горните модели от Klipsch имат т.нар ярко звучене. т.е по остри високи честоти.

Да, знам го от теб това и затова споменах точно Klipsch в темата . Плюс, слушах ги в един от магазините, в които ходих да слушам ОТ. Явно няма да се получи идеята, която имах.

преди 17 минути, plmen88 написа:

Пускал си го. Слушал съм много ОТ тук.

Да, знам го от теб това и затова споменах точно Klipsch в темата . Плюс, слушах ги в един от магазините, в които ходих да слушам ОТ. Явно няма да се получи идеята, която имах.

Може да се получи идеята ти, която искаш с малко по вече парички и една нова рокличка на женчето. Аз винаги така правех, като по млад. Хем ти ще си доволен, а "лъвицата"опитомена отново.

• Автор
преди 37 минути, Колев 74 написа:

Може да се получи идеята ти, която искаш с малко по вече парички

Как по-точно?

преди 41 минути, plmen88 написа:

Как по-точно?

Написал съм ти как.  А тези ги продаваш. И се почва това, което бях ти споменал отдавна. Подаръците за булката, те са си задължителни към думите за нови изделия, за да е мирно и тихо...в къщи.

Иначе, не само ти, а и аз ще опера пешкира.

Имам познат, който е включил едновременно два чифта подови тонколони, разположени една до друга. Единият чифт е Klipsch Heresy IV, а другият - някакви високи JBL с по два басови говорителя на колона 8 или 10 инча, май от някаква кинаджийска серия. Джибиелите ги захранва от крайно стъпало Advance Paris, a Клипшовете - от пуш-пул интегриран китайски лампов усилвател.

Двата усилвателя ги захранва едновременно от стримър/ ДАК/предусилвател Eversolo DMP A8. На крайното стъпало подава сигнал по XLR, а на лампата- по RCA. Нагласил е на слух усилването на лампата и усилва едновременно двата усилвателя от предусилвателя на Еверсолото.

Той живее в друг град и никога не съм чувал как звучи такава комбинация.

Но на мен ми се струва, че звученето ще е малко странно, меко казано.

А за Клипш - всички тонколони на Клипш, особено от високия клас, използват за високите честоти така наречените хорни - висоговорител с титанова пластина, с излъчвател (фуния от твърд материал с особена форма - така наречената хорна или рупор). При най-високия клас хорните са две - за средните и за високите честоти. Това придава на звука едно специфично звучене. При някои хора това звучене им харесва, при други - не. Затова ако ще купуваш Клипш е хубаво предварително да ги чуеш.

За мен звученето на високите честоти при Клипш въобще не е толкова остро. Дори ми се струва много приятно. Но аз не съм първа младост и едва ли чувам звуци с честота над 15 килохерца. Но пък все още чувам прекрасно един музикален ударен инструмент от симфоничния оркестър, наречен триъгълник. Той звучи като звънче с нежен сребрист звук. Примерно в симфоничната поема "Пер Гинт" на Едвард Григ една от частите се нарича "Танцът на Анитра". Та там звучи "триъгълникът" на Анитра.😀 Шегичка, свързана с интимния триъгълник на Анитра. 😂

на 8.09.2025 г. в 15:01, plmen88 написа:

И вчера ми дойде идеята, мога ли да съчетая ХТ70 с букшелф Klipsch R-40M или R-50M?

Идеята изобщо не е добра. Даже и отделните чифтове колони да са захранени с отделни усилватели пак няма да звучи добре. Това е пълна какафония. То в една колона между отделните драйвери не може да се направи идеално да са съгласувани по фаза, а пък така е страшно.

Избираш си колонки които да ти звучат на тебе добре. За различните стилове музика са подходящи различни по звучене колони и затова е хубаво да имаш няколко чифта колони и още толкова усилватели в различни класове. 

Добре де, ако не греша, избраният усилвател има изходи за две двойки колони, нали така? Значи няма да е проблем @plmen88 да си купи и Klipsch-овете (стига да му се дават парите), и да ги свърже и тях. Разбира се, ще трябва да избира или едната двойка, или другата. Четирите заедно едва ли биха дали нещо качествено за слушане.

Относно поставянето, мисля, че няма да има проблем. Polk-овете може би ще станат малко по-стабилни, след като са затиснати с допълнителна тежест. Евентуално това може да усили баса. Но ще се разбере на място. А пък Klipsch-овете така или иначе са букшелф - дали върху рафт или върху други колони, все тая. 

Пък може с течение на времето авторът да избере само едната двойка, и да се раздели с другата.

преди 1 час, AGD написа:

затова е хубаво да имаш няколко чифта колони и още толкова усилватели в различни класове. 

Нелоша идея - ако имаш няколко чифта банкови сметки :D .

преди 16 минути, Rudy M. написа:

Нелоша идея - ако имаш няколко чифта банкови сметки :D .

Тези работи не се купуват за три дни. Днеска купуваш едни колони, утре други, после продаваш тези които не ти харесват и така цял живот докато стигнеш до това което ти харесва. Пък и горните колони не са от 20 - 30  000 лв.

• Автор
преди 22 минути, Rudy M. написа:

Добре де, ако не греша, избраният усилвател има изходи за две двойки колони, нали така? Значи няма да е проблем @plmen88 да си купи и Klipsch-овете (стига да му се дават парите), и да ги свърже и тях. Разбира се, ще трябва да избира или едната двойка, или другата. Четирите заедно едва ли биха дали нещо качествено за слушане.

Така погледнато не е никак лоша идея.

преди 24 минути, Rudy M. написа:

Евентуално това може да усили баса. Но ще се разбере на място.

Имам еквалайзер, така че това ще мога да го коригирам.

• Автор

Вероятно точно така ще процедирам и вероятно ще взема Klipsch R-50M. Въпреки, че отзивите за Klipsch RP-500M II са по-добри, но не съм сигурен дали ми се дават 1100 лева...

преди 4 часа, plmen88 написа:

Вероятно точно така ще процедирам и вероятно ще взема Klipsch R-50M. Въпреки, че отзивите за Klipsch RP-500M II са по-добри, но не съм сигурен дали ми се дават 1100 лева...

Не ти личи много, че не ти се дават 1100 лева.

Хората са я казали тази приказка: Рак, мерак и глупак - с пари се лекуват! Ще напреавиш още 4-5 теми като тази и незаметно ще преминеш в другата категория - на отговарящ, а не на питащ. Кръговрата започва когато попаднеш в долината на "евтината любов"

Честно казано, поне според мен едновременно пускане на два чифта колони, които са коренно различни като изпълнение, а най-вероятно и като звучене, не е добра идея. Има голяма опасност звукът да се превърне образно казано, в манджа с грозде.

И още нещо - когато един усилвател има два чифта изводи за два чифта колони, производителят задължително дава изисквания за импеданса на двата чифта колони, които се явяват свързани паралелно на изхода на усилвателя. Обикновено изискването е и двата чифта колони да имат импеданс поне 8 ома всяка една от тях. Освен това при два чифта колони подаваната мощност от усилвателя към всеки към всяка една колона от двата чифта колони най-вероятно е по-ниска, отколкото ако свържеш само един чифт колони.

И последно - при свързани два чифта колони за всеки случай не надувай усилвателя до дупка (докрай).

• Автор
преди 6 часа, Михайлов написа:

Честно казано, поне според мен едновременно пускане на два чифта колони, които са коренно различни като изпълнение, а най-вероятно и като звучене, не е добра идея. Има голяма опасност звукът да се превърне образно казано, в манджа с грозде.

Идеята с пускането на два чифта различни ОТ едновременно - отпадна, както ми казахте по-горе, че няма да стане. Сега съм повече привлечен от идеята на @Rudy M. да взема втори чифт ОТ и да ги пускам отделно на различни жанрове музика или нещо подобно (все още не съм сигурен как ще процедирам).

Би трябвало в упътването да пише как се превключва между двете двойки колони. Или на дистанционното да има съответния бутон. 

Ако си сложил мостчета между изходите, както ти бяха писали в предната тема - трябва да ги махнеш.

• Автор
преди 2 часа, Rudy M. написа:

Би трябвало в упътването да пише как се превключва между двете двойки колони. Или на дистанционното да има съответния бутон. 

Има да. А, В или А+В

преди 2 часа, Rudy M. написа:

Ако си сложил мостчета между изходите, както ти бяха писали в предната тема - трябва да ги махнеш.

Ако не греша в миналата тема говорихме за мостечатата отзад на тонколоните за bi-wiring свързване, не на усилвателя. Усилвателя май няма мостчета отзад.

преди 10 часа, Михайлов написа:

И последно - при свързани два чифта колони за всеки случай не надувай усилвателя до дупка (докрай).

До сега не се е случвало и може и да не се случи, защото звука става достатъчно силен за моето слушане още на -15, -14 (около 100 децибела измерени от 3 метра разстояние от тонколоната).

Ако колоните са изработени за bi-wiring, те имат по два чифта входове на всяка колона. И на тях фабрично са сложени мостчета, които свързват плюс с плюс и съответно минус с минус (т.е. червено с червено и черно с черно). Ако колоните се захранват с по един чифт кабели за колона, мостчетата трябва да стоят. При бивайъринг от усилвателя се подават.по два чифта кабела към колона. Само тогава мостчетата на колоните се махат.

• Автор
преди 30 минути, Михайлов написа:

Ако колоните са изработени за bi-wiring, те имат по два чифта входове на всяка колона. И на тях фабрично са сложени мостчета, които свързват плюс с плюс и съответно минус с минус (т.е. червено с червено и черно с черно). Ако колоните се захранват с по един чифт кабели за колона, мостчетата трябва да стоят. При бивайъринг от усилвателя се подават.по два чифта кабела към колона. Само тогава мостчетата на колоните се махат.

JBL-ите, които върнах бяха с два чифта входове. Polk-овете, а и Klipsch-овете (който и от двата модела Klipsch да взема) са с един чифт входове.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.