Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ползвате ли още форуми?

Featured Replies

преди 8 часа, Greta Simmer написа:

Да, и на двете поколения. 

А иначе, родените през 1970, след 2013-та са на 43+ и ако искат, все още могат да правят/раждат деца. 

Много важно и съществено ,уточнение - ако искат!

Технически погледнато - фертилната възраст се повишава, но дали искат още деца

преди 3 часа, (:IdioibI:) написа:

И, я ми кажи как родител на 43+ ще помогне на отрочето си? :) 

Все повече се увеличава възрастта за първо раждане - най-вече заради кариерното развитие, но моя въпрос беше за Gen X конкретно. Те раждаха предимно до и малко след 30.

Чувал съм да казват за жена над 30 - че е „стара мома“, защото още не е омъжена.

• Отговори 69
  • Прегледи 6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ползвам ги, когато имам време, защото има някакъв контрол.  Форумите може да са пълни с драскачи, но поне имат контрол – модератори, правила, ред. В социалките като Фейсбук, Инстаграм, ТикТок..

• Емил Костов
    Емил Костов

Не, но работя във Виваком и всяко поколение ми звъни денонощно. И думата е трагедия, тотална! 

• На въпроса: "Ползвате ли Интернет?" - положително са отговорили 100 процента от анкетираните българи. Анкетата е била проведена съвсем наскоро онлайн.

преди 1 час, jhoro написа:

защото още не е омъжена.

По модерно му или по старо му - не се е задомила! ;) 

преди 34 минути, (:IdioibI:) написа:

По модерно му или по старо му - не се е задомила! ;) 

Поредната глупава отживелица - да се свързва дома с брака!

Някои хора са си самодостатъчни!

преди 8 минути, jhoro написа:

Поредната глупава отживелица - да се свързва дома с брака!

Някои хора са си самодостатъчни!

Не нам джоре, в двора "ми" има помещение за невеста. ;) 

Та, по-удачно е, още калпава, за да е майка на децата ми, но това си е мъжко "дървено" мислене, а иначе = все още е невинна докато не се споходи с достоен мъж! 

Та, брак или бракувана, то омъжена или прочие, но доде не я "вземат" от бащиния дом, то се води несемейна! ;) Тъй го знам, а да ли е глупост ... не смея да опонирам! :)  

преди 2 часа, jhoro написа:

Който иска да прави, който не иска - да не прави. Не е моя работа да осъждам решенията на хората.

Мисълта ми беше, че ако Gen Z е "изплискало легена", както казва @Емил Костов, то за това сме отговорни ние, Gen X, защото ние сме ги създали и отгледали.

преди 59 минути, (:IdioibI:) написа:

... това си е мъжко "дървено" мислене.

Не просто "дървено", а "надървено"!

преди 1 час, (:IdioibI:) написа:

а иначе = все още е невинна докато не се споходи с достоен мъж! 

Тези ще ги търсиш в детската градина.

преди 22 минути, Greta Simmer написа:

Който иска да прави, който не иска - да не прави. Не е моя работа да осъждам решенията на хората.

Мисълта ми беше, че ако Gen Z е "изплискало легена", както казва @Емил Костов, то за това сме отговорни ние, Gen X, защото ние сме ги създали и отгледали.

Това важи за всички поколения.

преди 5 часа, Greta Simmer написа:

то за това сме отговорни ние, Gen X

По твоята логика трябва да настане "обратно" броене. :) = Казва се причинно следствие. ;) 

Та, по този повод: Отговорни са силните към то '89. ;) Т.е. промяната е процеса, за да има Gen Z. ;) Преди промяната нямаше някаква генерация, а имаше следващо поколение. 

А, защо е така?! Колко време мина от 'промяната"?! => Т.е. да ме тикаш да нося и "вашата" отговорност, малко ми се вижда неетично от твоя страна. ;)

И, ОК, ти се "спасила", т.е. отишла си да живееш като бял човек, но някои не пожелахме! Някак си да си поделим отговорността не става, след като изобщо не си било по време на промените в България и, ако се считаш за отговорна, то в какво се изразява това?! Да упрекваш и да желаеш и ние, които сме останали в България да носим и вашата отговорност ли?! 

Лесно предлагаш да споделим отговорностите, но как го виждаш?! Доволно отговорности съм носил от промените до днес. В момента съм напълно амортизиран, т.е. аз съм си поел отговорността към ту следващите български поколения, но в какво точно ще се изразява твоята отговорност?! 

И ще прощаваш, но когато говориш за отговорности, то ставам страстен! 

преди 17 минути, (:IdioibI:) написа:

Та, по този повод: Отговорни са силните към то '89. ;) Т.е. промяната е процеса, за да има Gen Z. ;) Преди промяната нямаше някаква генерация, а имаше следващо поколение. 

Не се прави на луд - не е въпрос на терминология!!!

Пп. Думата "къмто" се пише слято!

преди 3 минути, jhoro написа:

Не се прави на луд - не е въпрос на терминология!!!

Пп. Думата "къмто" се пише слято!

Не нан джоре ... аз съм от поколение Ъ! :) 

преди 2 часа, (:IdioibI:) написа:

И, ОК, ти се "спасила", т.е. отишла си да живееш като бял човек, но някои не пожелахме! Някак си да си поделим отговорността не става, след като изобщо не си било по време на промените в България и, ако се считаш за отговорна, то в какво се изразява това?! Да упрекваш и да желаеш и ние, които сме останали в България да носим и вашата отговорност ли?! 

Държа да изясня, че никога не съм употребявала следните думи и изрази: Никога не съм казвала, че съм се "спасила", че съм "отишла да живея като бял човек" и също така не съм уточнявала къде съм била по време на промените. Единственото, което съм споменала в една друга тема е, че на първо място за мен са интересите на семейството ми. 

преди 7 часа, Greta Simmer написа:

то за това сме отговорни ние, Gen X, защото ние сме ги създали и отгледали.

Тук просто обобщих, че поколението на родителите носи отговорност за поколението на децата. Това е в глобален мащаб, а не се отнася само за територията на България.

Дали са "изплискали легена" или не, няма значение. Времето върви само напред. Един ден те ще са силните, а ние ще разчитаме на тях.

преди 1 час, (:IdioibI:) написа:

Не нан джоре ... аз съм от поколение Ъ! :) 

От поколението Ъ или от поколението Ь (ер малък)?

преди 5 минути, plmen88 написа:

Пак добре, ако не е от поколението ... ѣ и ѫ!

преди 47 минути, plmen88 написа:

Аз пък съм от поколението „четяха и гадаеха с черти и резки“!

преди 9 часа, Greta Simmer написа:

Тук просто обобщих, че поколението на родителите носи отговорност за поколението на децата.

Не е точно така, т.е. да, на ниво семейство (като основна единица в даден социум) е така, но на ниво държава, континент и по-общо свят нещата са различни. ;) 

Водещо е силните на деня! "Силата" която днес "движи" поколенията са финансовите средства. Останалото са традиции! ;) 

И, ако приемем, че ти си приела традицията на Gen X, то други не сме. Затова и шеговито споделих, че аз съм от поколение Ъ. :) 

Догодина ще е поколение €, но за други ще е э и в случая "голямото" е отговорно, а не "малкото". ;) Т.е. това е демокрацията: Множеството е отговорно, а не индивида в дадена човешка система! 

Аз лично мразя да ме слагат в кюпа! Ни ме интересува скрупулите на Gen X, ни към кого имаш отговорност ти (или да ви наричам вие?) или, че изпитваш вина към твоите деца! 

Ясно ли се изразих или отново съм "счупено огледало"? :) 

преди 9 часа, plmen88 написа:

Имаш предвид от Генерация "Пи" ли? :) 

Се, Я, съм от това котило (набор): Трудно е да си Бог! :) 

Значи, като бях малък имаше максима: За да опознаеш даден друг човек, то трябва да "видиш" какви филми и книги е чел!?

По отношение на младите, то, жената обича приказките, т.е. тя купуваше и купува книгите! Аз пък следях филмите!  Така сме си разделили отговорностите! :) 

преди 2 часа, (:IdioibI:) написа:

... Ни ме интересува скрупулите на Gen X, ни към кого имаш отговорност ти (или да ви наричам вие?) или, че изпитваш вина към твоите деца! 

След като не те интересува, можеше просто да подминеш. Репликата ми и без това не беше насочена към теб. 

преди 9 минути, Greta Simmer написа:

След като не те интересува, можеше просто да подминеш. Репликата ми и без това не беше насочена към теб. 

Не нам "прехванал" съм нещо от @jhoro ... та, затова и не го подминах! :) 

п.п. За разлика от другите, то, не игнорирам някой! ;) Все пак е свободен форум, а не затворен! :) 

Вашето (твоето) мнение е важно за нас (за мен)! :) 

преди 7 часа, (:IdioibI:) написа:

Вашето (твоето) мнение е важно за нас (за мен)! :) 

Вашето обаждане е важно за нас. В момента всички оператори са заети. •  Картинки • Смешни и забавни вицове и нищо сериозно - ritnikotkata.com

преди 12 часа, jhoro написа:

Вашето обаждане е важно за нас. В момента всички оператори са заети. •  Картинки • Смешни и забавни вицове и нищо сериозно - ritnikotkata.com

Вчера, ме обезпокои една операторка на един доставчик на "фирмения" ми телефонен план. Тоя път (понеже и друг път съм вдигал на въпросния непознат номер) не чух на бота "моля изчакайте", а бе операторката. След любезно встъпление от нейна страна, то кратко казах "Не"! Предлагаше някакви услуги. Дори ме информира, че разговора се записва. 

Кратко: Пенсионерът го безпокоят за какво ли не, но никой не му предлага по-висок стандарт, а по-добра услуга. Защо ли?! :)  

• Автор
на 23.09.2025 г. в 10:20, jhoro написа:

Много важно и съществено ,уточнение - ако искат!

Все повече се увеличава възрастта за първо раждане - най-вече заради кариерното развитие, но моя въпрос беше за Gen X конкретно. Те раждаха предимно до и малко след 30.

Чувал съм да казват за жена над 30 - че е „стара мома“, защото още не е омъжена.

Впрочем, не точно. 

Пра баба ми е родила в 30те си. Баба ми също. На моя приятел бабите му също в 30те. Единствено родителите ни са ни родили в 20те си. 

Имам един лектор в университета, той е на 40, родителите му са на по 70 и нещо, близо 80. 

Та и едно време не са бързали за деца, особено с тия войни и кризи

Едно време в зората на интернет, когато само природно интелигентните имахме достъп до технологията интернет, тогава се зародиха и форумите и IRC chat, нямаше злоба, а само смях и обмяна на опит и знания. Никой не се взимаше на сериозно или нещата на сериозно. После всеки с две гънки на мозъка се докопа до интернет и останаха само глобалните мрежи като Фейсбук, където пак има злоба, но поне се модерират наистина обективно, и правилата са за апсолютно всички еднакви.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.