Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ползвате ли още форуми?

Featured Replies

преди 3 часа, Емил Костов написа:

... И не разбрах какво искаше да кажеш с тоя коментар...

Нищо лошо, обидно или нещо друго от сорта, Емо.

А Жорката... Жорката го разбирам.

• Отговори 69
  • Прегледи 6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ползвам ги, когато имам време, защото има някакъв контрол.  Форумите може да са пълни с драскачи, но поне имат контрол – модератори, правила, ред. В социалките като Фейсбук, Инстаграм, ТикТок..

• Емил Костов
    Емил Костов

Не, но работя във Виваком и всяко поколение ми звъни денонощно. И думата е трагедия, тотална! 

• На въпроса: "Ползвате ли Интернет?" - положително са отговорили 100 процента от анкетираните българи. Анкетата е била проведена съвсем наскоро онлайн.

преди 18 минути, lebel написа:

Нищо лошо, обидно или нещо друго от сорта, Емо.

А Жорката... Жорката го разбирам.

Не съм твърдял, че е обидно или, че си ме обидил. Просто не те разбрах, това е! :beer:

на 18.09.2025 г. в 13:44, Anastasya L написа:

Здравейте, 

интересно ми е дали все още има хора, които са активни във форумите, или вече са си пълна отживелица? 🤭

П.с, аз съм от поколението Z, та не ползвам особено... даже хич

Аз не съм сигурна, от кое "поколение" съм, или пък да има значение за ползвателите на форуми, защото лично аз по каквито и форуми да съм писала, хората са били на различна възраст. Още ... преди 10-на години, ако не и повече беше "залезът" на Форумите (май)- и беше малко тъжно всъщност. Съгласна съм с едно мнение по-горе, че докато ФейсБук не навлезе масово в ежедневието и социалното виртуално общуване- защото там се създаваха Групи "по интереси" да го наречем, и си бяха като мини-Форуми- беше много по-различно и по-полезно, да си част от Форум. Имаше изключително интересни "персонажи". В специализирани раздели и теми можеше да се научат много неща и да ти се помогне. Аз лично бях започнала да пиша в един Философски форум, който се казваше Projectoria. Там и администраторите и пишещите бяха завършили Философия- доценти, асистенти, преподаватели - млади, дръзновени и страшно интересно пишещи. По конкретни философски казуси, автори, проблеми ...невероятно образователно беше за мен! Включително самият стил на писане, използването на ирония ... чисто личностно дори вдъхновяващо и "разгарящо" собственият ти капацитет, ако имаш такъв. Разбира се, някакви изцепки, псувни, нагрубявания, липсваха! Но като навсякъде все имаше по една ...персона (нарочно не споменавам никнеймове от тук-за да не се прецени като комплимент и да се започне дълбоко-проникновена дискусия за ...комплекси), която можеше и успяваше (по-неприятното) да разсмърди всичко. И в един момент Жалко за хубавата Идея. Чистата. Не ви говоря за теми като: Имам есе по философия. Какво да напиша ...Имаше и такива, но инцидентни. И винаги препоръчваха хората литература, конспект, акценти ... чисто педагогически даваха насоки. 

После имаше един Форум за уфология и мистика :cool: там също беше доста интересно. Колкото и луди да имаше, пак админите доста добре поддържаха тематиката и се получаваха пак образователни дискусии. 

Тези популярните БеГеМама и ДирБеГе, ми бяха мега-тъпи и скучни. Направо се изумявах, как специално БеГеМама-та имаше толкова потребител-ки, и коя от коя по-компетентни и разбиращи. Но няма да злословя или нещо, защото всеки си знае.

И така ( с изключение на един Форум, който умишлено не споменавам, но ми беше най на сърцето) кацнах тук, като дори не мога да се сетя, как и защо. Въпросът е, че не бях от началото, и много от участниците вече се "познаваха", имаха си приказка-шегите, закачките ... била съм и много активна, и на моменти "обидена" или разочарована, друг път ...приятно усмихваща се пред монитора, без да се усещам, защото макар и виртуално, в представите ми всичко си се случваше все едно в реално време, с реални хора, като разговор и комуникация.

Като някакъв пристан или Остров ми е този форум ... но не изпитвам като преди онова желание и радост. Може би времената се промениха, с тях и хората ... но вече я няма онази "необходимост", когато знаеш, че каквото и да споделиш, било лично, тъжно, радостно, важно за теб или по принцип, вече няма да можеш да го обсъдиш смислено, а ще има нападки, подигравки, неразбрали, обикновени спамери, които просто да се "чекнат" като наясно с всичко във Вселената, без оглед на това, Защо си решил да напишеш каквото и да било. И така. Малко дълго стана, но вероятно, ако някой се осмели да го прочете цялото, се подразбира причината, защо форумите вече не са това, което бяха, и как са си загубили първоначалната, иначе нелоша Идея, да са виртуалната възможност на хора, да комуникират ползотворно. С две думи: Все тая! (ползваме или неползваме форуми)- Важното е да сме здрави.

преди 58 минути, Maleficient написа:

Важното е да сме здрави.

И това не е важно! ;) 

Някои не сме вече здрави, но във форума е по-важно друго: Да се активизира мисълта ти! ;) 

Основното е: Да може да провокираш (и да дадеш възможност да те провокират) ,и, да споделяш честно нещата такива каквито ги усещаш. Не споделяш ли, то няма как да получиш информация. 

Друг е въпроса, че някои "тук" са неуместни провокатори. При грешка = други те нападат и прочие. 

Все пак във форума дали манипулираш или те манипулират, то по-важно е, че рано или късно разбираш истина или истини по темата и с времето се научаваш, че е трудно да поставиш тема за диспут. ;) 

Във форума не се обсъждат само проблеми. За тях по-добре се ползват специалисти! И да напомня: В свободен форум не е за изява и/или получаване на помощ, а за обмен на информация. Все пак платформата е за IT, т.е. помага за развитието на информативните технологии. = Не си ли обективен = не ще получиш обективна информация, но активния си ти, каквото споделиш, то без значение какво, все от някой ще получиш необходимата информация, макар, че не си ли бил откровен, то няма как да получиш и откровена информация. ;) 

По-важно е да споделяш информация, но в рамките на свободната ти воля! ;) 

• Автор
на 18.09.2025 г. в 19:26, Емил Костов написа:

Не си от поколението Z. То нито ще намери този форум, нито ще напише такава тема, камо ли пък ще зададе подобен въпрос. Надявам се просто да не те апе кучето.

Що бе? Ами ако работя професия, която изисква да се ровя във форуми, каталози, доректории, за да развивам профили и  генерирам съдържание? 😃 

преди 3 часа, Anastasya L написа:

Що бе? Ами ако работя професия, която изисква да се ровя във форуми, каталози, доректории, за да развивам профили и  генерирам съдържание? 😃 

Това, което написа ми е предостатъчно, за да знам че не си от това поколение. Освен това, то не може да пише и подрежда изреченията както го правиш ти. Както и да е. За мен е без значение.

• Автор
преди 42 минути, Емил Костов написа:

Това, което написа ми е предостатъчно, за да знам че не си от това поколение. Освен това, то не може да пише и подрежда изреченията както го правиш ти. Както и да е. За мен 

Gen Z са от 1997 до 2012. 

• Автор
преди 3 часа, Емил Костов написа:

Да, точно! 

Е, че аз съм 99. What do you mean? 😃

на 18.09.2025 г. в 16:42, ostavime написа:

Ползвам ги, когато имам време, защото има някакъв контрол. 

Форумите може да са пълни с драскачи, но поне имат контрол – модератори, правила, ред.
В социалките като Фейсбук, Инстаграм, ТикТок... няма никакъв контрол – там виреят лъжи, пошлост, пълна анархия и откровено глупави инфлуенсъри, които пълнят главите на хората с глупости. Не носят знания, не обогатяват и не възпитават в нищо нормално! 

Да, кефи те, че можеш да цензурираш мнението на всеки, който не е съгласен с теб... Щом губиш спора, веднага почваш да тряскаш банове, вместо да се аргументираш.

преди 46 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Да, кефи те, че можеш да цензурираш мнението на всеки, който не е съгласен с теб... Щом губиш спора, веднага почваш да тряскаш банове, вместо да се аргументираш.

Най-вече това, да. Никога не съм го крил. Сбъднал съм една моя детска мечта. Да наказвам хора във форума. Ако днес не цензурирам и не накажа поне 5 човека, не заспивам. Ей, го, 23 часа стана, а аз съм само с 3-ма днес. Явноооо... нема да се спи тази нощ. 

• Автор
преди 2 часа, HelpMeGetOut1 написа:

Впрочем, прав си. Дето викаш Цензура може да се наложи по субективни причини. Просто щото на някой нещо не му харесва...

преди 1 час, ostavime написа:

Най-вече това, да. Никога не съм го крил. Сбъднал съм една моя детска мечта. Да наказвам хора във форума. Ако днес не цензурирам и не накажа поне 5 човека, не заспивам. Ей, го, 23 часа стана, а аз съм само с 3-ма днес. Явноооо... нема да се спи тази нощ. 

Моят въпрос е, ако си модератор. Какво работиш, че да имаш време да се занимаваш да модерираш форум? От всичко, баш форум... 

преди 6 часа, Anastasya L написа:

Впрочем, прав си. Дето викаш Цензура може да се наложи по субективни причини. Просто щото на някой нещо не му харесва...

Моят въпрос е, ако си модератор. Какво работиш, че да имаш време да се занимаваш да модерираш форум? От всичко, баш форум... 

Aз съм мдератор, защо да работя? 

преди 6 часа, Anastasya L написа:

Какво работиш, че да имаш време да се занимаваш да модерираш форум?

Дефинирай какво е за теб работа?! 

Цитат

Модератор е човек, който управлява, регулира и поддържа ред в онлайн платформи (форуми, чатове, уебсайтове) и в социални дискусии (конференции, токшоута). Неговите основни задължения са да осигури спазването на правилата, да контролира съдържанието и да създаде безопасна и приятна среда за комуникация. 

Някъде да виждаш, че налага цензура?! 

За да управляваш, регулираш и поддържаш ред ти трябва ценз, т.е. не сертификат или диплома. 

Цитат

Правило, което определя условията или ограниченията за допускане на лице до нещо или до упражняване на определени права. 

Това правило го дава собственика на форума и изисква да носиш по-голяма отговорност, не само морална, а и материална и прочие. 

Да съблюдаваш ред не е лесно. Друг е въпроса, защо някои се наемат с тази отговорност. => Това не е работа, а поет ангажимент към собственика на форума! 

Тук, във форума, повечето сме гости. Има си правила: Правила на форума - Kaldata.com - Форуми, а така също и екип. 

Успех!

• Автор
преди 2 часа, (:IdioibI:) написа:

Дефинирай какво е за теб работа?! 

Damn, да обяснявам какво е да работиш... преди GTI 6 😃

преди 2 часа, ostavime написа:

з съм мдератор, защо да работя? 

Fair enough 

на 20.09.2025 г. в 19:13, Greta Simmer написа:

Нареди ги, цяло поколение младежи. :ohmy:

Аз 19 години работя с всякакви хора. Много добре знам всяко едно поколение какво може и докъде е изплискало лигена ( за съжаление).

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
преди 20 минути, Емил Костов написа:

Аз 19 години работя с всякакви хора. Много добре знам всяко едно поколение какво може и докъде е изплискало лигена ( за съжаление).

Пък аз съм на Тръмп дъщерята и на Хитлер пра-внучка, братовчед ми е Путин от 5тото поколение. Английската кралица ми беше леля 

преди 24 минути, Емил Костов написа:

Аз 19 години работя с всякакви хора.

Е, моя стаж е повече. :) Но, това не означава, че няма съвпадение, т.е. от как бях аз на 19 .... :) 

преди 1 час, Емил Костов написа:

Специалист по поколенията ли си?

Аз съм от поколението Gen X - ние сме родителите на Gen Z и Gen Alpha. 😆

преди 2 минути, Greta Simmer написа:

Специалист по поколенията ли си?

Аз съм от поколението Gen X - ние сме родителите на Gen Z и Gen Alpha. 😆

Не, но работя във Виваком и всяко поколение ми звъни денонощно. И думата е трагедия, тотална! 

преди 5 часа, Емил Костов написа:

Няма ли изключения? 

преди 1 час, ostavime написа:

Няма ли изключения? 

Изключения като хора винаги има, като „средно статистическо поведение“ - не.

преди 7 часа, Greta Simmer написа:

Аз съм от поколението Gen X - ние сме родителите на Gen Z и Gen Alpha. 😆

И на двете поколения ли?

undefined

Някоя - родена в началото на 70-те - дали ражда след 2013 година?

преди 1 час, jhoro написа:

И на двете поколения ли?

undefined

Някоя - родена в началото на 70-те - дали ражда след 2013 година?

Да, и на двете поколения. 

А иначе, родените през 1970, след 2013-та са на 43+ и ако искат, все още могат да правят/раждат деца. 

преди 5 часа, Greta Simmer написа:

А иначе, родените през 1970, след 2013-та са на 43+ и ако искат, все още могат да правят/раждат деца. 

За правенето съм съгласен, но за раждането .... хм ... съм скептичен. ;) Самата процедура за вземане на яйцеклетки е "мъчителна", а коя жена на млади години извършва такава манипулация и до известна степен "отвратителна" процедура?! 

Някои неща са по-добре да стават преди 33-та възраст. ;) Друг е въпроса, ако си загубил детето си по нелеп начин. ;) 

И, тук идва момента: Някои млади не се сещат, че имат родители! ;) Те също помагат в отглеждането на децата или новото поколение. ;) 

И, я ми кажи как родител на 43+ ще помогне на отрочето си? :) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.