Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ползването на платформата за онлайн търговия AliExpress ?

Featured Replies

Искам да ползвам този китайски сайт за онлайн търговия, защото там вече повече от месец,

се предлагат масово стоки с намаление от 50 процента. Това е така от момента в който започна

търговската война между САЩ и Китай. Борбата е да се разпродадат все повече стоки от препълнените

складове, за да не се плащат високите наеми за ползването на складова площ. 

Тъй като съм решил да взема артикул от раздела БИТОВА ЕЛЕКТРОНИКА на стойност около 200 евро,

с размер на опаковката 325x113x315 мм се притеснявам изделието, няма ли да бъде подложено на обмитяване

от българските митнически власти ?

• Отговори 63
  • Прегледи 5,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Благодаря ви момчета, че ми "избихте от главата" моята фикс идея, да закупя модерен водонагревател от китайски търговски сайт в интернет. Сега точно сметнах с калкулатора че цената на поръчката,

• Но тези електронни джаджи се побират в малки кутийки, а не в кашон тежък няколко килограма и висок половин метър. За това, за да не "хапна дървото" и този артикул да ми излезе "солен", както спом

• Благодаря ви за изчерпателната информация която ми дадохте ! И тъй като поръчката ми ще бъде на стойност от 439 лева и влиза в раздела ДОМАКИНСКИ УРЕДИ -> ЕЛЕКТИЧЕСКИ НАГРЕВАТЕЛИ, според

Публикувани изображения

Купувал съм техника и компютърни компоненти, всичко си е изчислено в цената, нищо допълнително не се плаща при получаване.

Нали има теми по въпроса във форума
Ще бъде обмитено и митото не е в крайната цена. Плаща се в България.Ако е в пощите, се плаша и представителство.

• Автор

Електронните компоненти са дребни, но тук опаковката е между 30 и 50 сантиметра ?

Това не "бие ли на очи" !?

Това не е свръх габарит. Обикновено размерите влияят на транспортния разход, не на митото.
Чети и коментарите под изделието, за да несе  окаже, че купуваш само празна кутия.

Поръчах дъно с RAM и процесор, нищо допълнително не съм плащал. Пристигали са ми и много неща в доста голяма опаковка също.

• Автор
преди 4 минути, цър-вул написа:

Нали има теми по въпроса във форума
Ще бъде обмитено и митото не е в крайната цена. Плаща се в България.Ако е в пощите, се плаша и представителство.

Тук проблема с митата се развива главоломно бързо, така че всяка тема по-стара от месец, вече е ...неактуална !

Вчера имах личен контакт с представители на митницата, които не можаха да ми дадат никакъв сносен отговор !

За това ще ви помоля относно бъдещото плащане, да ми обясните каква е тази неизвестна за мен такса, която се плаща

/освен митото/, наречена - представителство !?

В Централна поща ли могат да ми дадат информация за нея и митото . . .

преди 2 минути, Сiнбад написа:

Тук проблема с митата се развива главоломно бързо, така че всяка тема по-стара от месец, вече е ...неактуална !

Вчера имах личен контакт с представители на митницата, които не можаха да ми дадат никакъв сносен отговор !

За това ще ви помоля относно бъдещото плащане, да ми обясните каква е тази неизвестна за мен такса, която се плаща

/освен митото/, наречена - представителство !?

В Централна поща ли могат да ми дадат информация за нея и митото . . .

Не знам къде ги гледаш тези глупости, аз досега нищо не съм плащал, а последните месеци/година имам за над 500 лева поръчки, има хора с поръчки и за много по-големи суми.

• Автор
преди 27 минути, цър-вул написа:

Чети и коментарите под изделието, за да несе  окаже, че купуваш само празна кутия.

Проверих много отдавна за коментари /заради които се регистрирах в AliExpress/, тъй като най-добрата информация бих я получил от тях.

Но такива от българи, не успях да открия. В офертата на "жълтурите" само пише че са продадени до този момент 100 000 екземпляра от този артикул !

преди 16 минути, Raze написа:

Не знам къде ги гледаш тези глупости, аз досега нищо не съм плащал, а последните месеци/година имам за над 500 лева поръчки, има хора с поръчки и за много по-големи суми.

Информацията която тези дни успях да открия по този въпрос в "BG-Mamma", а знаете че жените са по-предпазливи и внимателни

в покупките си /от нас мъжете/, е че:

ЗА ДА НЕ ТЕ ОБМИТЯТ, ТРЯБВА ПОКУПКИТЕ ТИ ДА СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДРЕБНИ, НА СТОЙНОСТ ПОД 100 ЛЕВА !

Щом така си решил, да четеш глупости. Хората поръчват телефони, таблети и всичко си е включено в цената. Ето най-скъпата ми поръчка, платил съм колкото си пише, без нищо допълнително:

1YX6FQe.png

• Автор
преди 15 минути, Raze написа:

Хората поръчват телефони, таблети и всичко си е включено в цената. Ето най-скъпата ми поръчка, платил съм колкото си пише, без нищо допълнително:

Но тези електронни джаджи се побират в малки кутийки, а не в кашон тежък няколко килограма и висок половин метър.

За това, за да не "хапна дървото" и този артикул да ми излезе "солен", както споменава "цър-вул" по-горе в темата че се плаща

мито и представителство, затова кой може да ми каже:

- Къде мога да получа ИЗЧЕРПАТЕЛНА информация по този въпрос от официален източник !?

преди 6 минути, Сiнбад написа:

Но тези електронни джаджи се побират в малки кутийки, а не в кашон тежък няколко килограма и висок половин метър.

За това, за да не "хапна дървото" и този артикул да ми излезе "солен", както споменава "цър-вул" по-горе в темата че се плаща

мито и представителство, затова кой може да ми каже:

- Къде мога да получа ИЗЧЕРПАТЕЛНА информация по този въпрос от официален източник !?

Никъде! Гледай какво пише в обявата. Преди 4 дена ми дойде пратка - 16 камери + NVR. С опаковките си беше пале около 1х1х0.7 м. До адрес /доставят го Спиди/ - точно колкото е в бявата.

• Автор

Вчера бях при тези "пукели" в Дирекцията им /до Централна автогара/ и ми казаха че се занимават с акцизите и тези неща

не са им ясни !?

Цитат

Обметяването на стока от AliExpress най-често се отнася до митническото оформяне и облагане на пратки, които пристигат от държави извън Европейския съюз — в случая Китай. Ето какво трябва да знаеш:

📦 Какво означава „обметяване“?

Това е разговорен термин, който обикновено означава:

• Митническо освобождаване на пратката.
  • Заплащане на ДДС и евентуално мито, ако стойността го изисква.
  • Попълване на митническа декларация, ако не е направено автоматично от търговеца или куриера.

📌 Какви са правилата за пратки от AliExpress (след 1 юли 2021 г.):

Стойност на пратката (вкл. доставка) Какво се дължи Забележка
До 150 евро Само ДДС (20%) Ако търговецът е регистриран по IOSS, ДДС се плаща при поръчката.
Над 150 евро ДДС + мито Митото зависи от вида на стоката (напр. 12% за дрехи, 0% за електроника) 1.

🧾 Как става обметяването?

1. Ако AliExpress търговецът е регистриран по IOSS:

• ДДС се начислява още при плащането.
    • Пратката пристига директно, без нужда от митническа декларация.
    • Обикновено куриерът (напр. Speedy, Български пощи) не иска допълнителни документи.
  2. Ако НЕ е регистриран по IOSS:

• Пратката се спира от митницата.
    • Получаваш известие от куриера или пощата.
    • Трябва да подадеш митническа декларация (може и онлайн).
    • Плащаш ДДС (и евентуално мито), плюс такса за обработка (напр. 6–12 лв).

🧠 Съвети:

• Винаги проверявай дали в цената е включено ДДС — AliExpress го отбелязва при финализиране на поръчката.
  • Ако искаш да избегнеш обметяване, поръчвай от търговци с IOSS регистрация.
  • За по-скъпи стоки (над 150 евро), подготви се за митническа процедура.

Ако искаш да избегнеш обметяване, поръчвай от търговци с IOSS регистрация.

За по-скъпи стоки (над 150 евро), подготви се за митническа процедура.

Все пак уточнение: Зависи от това дали стоката е със съпътстващ документ като фактура. ;) Ако няма = ще ти изискват документ, за да докажеш за колко си го закупил, т.е. в някои случаи ще се наложи да платиш само ДДС. 

Успех!

• Автор
преди 3 минути, NewRedDragon написа:

Гледай какво пише в обявата. Преди 4 дена ми дойде пратка - 16 камери + NVR. С опаковките си беше пале около 1х1х0.7 м. До адрес /доставят го Спиди/ - точно колкото е в бявата.

Това което е написано да не е метър х метър х 70 сантиметра !?

Защото ако е така, то моя пакет ще е с по-малки размери !

Не мога да повярвам обаче, как тези "хайдуци" от СПИДИ, не са те таксували, въобще ?

Мен лятото за една банкова дебитна карта, с нищожни размери и грамаж ми взеха 11 лева ! 

А от Банката  ми бяха обявили, че доставката ще ми бъде безплатна .

преди 3 минути, Сiнбад написа:

Това което е написано да не е метър х метър х 70 сантиметра !?

Защото ако е така, то моя пакет ще е с по-малки размери !

Не мога да повярвам обаче, как тези "хайдуци" от СПИДИ, не са те таксували, въобще ?

Мен лятото за една банкова дебитна карта, с нищожни размери и грамаж ми взеха 11 лева ! 

А от Банката  ми бяха обявили, че доставката ще ми бъде безплатна .

Казах ти да четеш обявата! Ако стоката идва от ЕС - всичко е в цената, която е обявена. В моя случай, стоката дойде от Чехия. Но и от Испания - същата работа.

• Автор
преди 18 минути, (:IdioibI:) написа:

Ако искаш да избегнеш обметяване, поръчвай от търговци с IOSS регистрация.

За по-скъпи стоки (над 150 евро), подготви се за митническа процедура.

Все пак уточнение: Зависи от това дали стоката е със съпътстващ документ като фактура. ;) Ако няма = ще ти изискват документ, за да докажеш за колко си го закупил, т.е. в някои случаи ще се наложи да платиш само ДДС. 

Успех!

Благодаря ви за изчерпателната информация която ми дадохте !

И тъй като поръчката ми ще бъде на стойност от 439 лева и влиза в раздела ДОМАКИНСКИ УРЕДИ -> ЕЛЕКТИЧЕСКИ НАГРЕВАТЕЛИ,

според това което сте ми написали ще настъпя "два пъти мотиката", като ще трябва да платя - ДДС+МИТО.

Така че вече мога спокойно да се откажа от тази моя необмислена авантюра  . . .

Забележка:

Сега разбирам защо под офертата при  обявени продадени 100 000 бройки, 

не срещнах нито един коментар от България !

• Автор
преди 8 минути, цър-вул написа:

ДДС не плащаш -той е в цената. Търговецът го калкулира.

Интересно, какво мито биха ми сложили нашите "хубостници", които вчера пред мен се правеха на "приятно" разсеяни.

Целта им е била да вкарат поредния "балък" в преразход, за да си осигурат големите заплати ! 

преди 15 минути, Сiнбад написа:

Така че вече мога спокойно да се откажа от това начинание . . .

Елементарно е. Принципно китайците имат способи да пращат стоки през субекти които имат IOSS регистрация?! ;) = На мен една стока от там не я получих през клона на Българска Поща, а през Спиди, т.е. бяха ползвали определено международно българотърговско дружество, което и го е препратила към мен. ;) 

Хем съм на село, т.е. дори други стоки получени от там и минали през Българска Поща - не попълвах декларации и други неща, но стоката е имала прилежен документ, който самите китайци са го изготвели, за да нямаш грижи по отношение на мита и такси.

Успех! 

преди 6 минути, Сiнбад написа:

Интересно, какво мито биха ми сложили нашите "хубостници", които вчера пред мен се правеха на "приятно" разсеяни.

Целта им е била да вкарат поредния "балък" в преразход, за да си осигурат големите заплати ! 

Toлкова си далеч от нещата, че ..... не може да бъде! На треб в комунистическата ти глава само конспирации се въртят. Хората си ползват платформата и нямата ядове. Стокат за която писах е далеч над 200 € - почти 5 пъти.

Дай линк към стоката, да ти кажем какво колко и къде ще платищ, щом не можеш да се справиш с три изречения

преди 41 минути, (:IdioibI:) написа:

а през Спиди, т.е. бяха ползвали определено международно българотърговско дружество, което и го е препратила към мен. ;) 

Спиди са регионален, оторизиран партньор (разбирай, подизпълнител) на DHL_EU

преди 2 минути, BANKATA написа:

Първо се регистрирай и виж дали цените ще са същите

Tова към мен ли беше? Не разбирам точно какво искаш да кажеш....

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.