Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ползването на платформата за онлайн търговия AliExpress ?

Featured Replies

преди 14 минути, Сiнбад написа:

Мога ли да проверя нагревателите поотделно и да остановя кой от тях е изгорял:

Естествено, че можеш - какъв е проблема? Вземаш "мултицет-а" и замерваш - кеф ти на съпротивление, кеф ти на амперметър, кеф ти директно на зумер, ако има такава функция /повечето от 5€ имат/

преди 18 минути, Сiнбад написа:

Или да постъпя РАДИКАЛНО, като ги сменя и . . . трите !?

И тук ще дойде драмата - ами ако и трите нагревателя са ОК?

:lol6:

• Отговори 63
  • Прегледи 5,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Благодаря ви момчета, че ми "избихте от главата" моята фикс идея, да закупя модерен водонагревател от китайски търговски сайт в интернет. Сега точно сметнах с калкулатора че цената на поръчката,

• Но тези електронни джаджи се побират в малки кутийки, а не в кашон тежък няколко килограма и висок половин метър. За това, за да не "хапна дървото" и този артикул да ми излезе "солен", както спом

• Благодаря ви за изчерпателната информация която ми дадохте ! И тъй като поръчката ми ще бъде на стойност от 439 лева и влиза в раздела ДОМАКИНСКИ УРЕДИ -> ЕЛЕКТИЧЕСКИ НАГРЕВАТЕЛИ, според

Публикувани изображения

• Автор

Имам един обикновен мултицет, който не съм го ползвал скоро.

Отново прочетох упътването, където се наблягаше единствено върху условието, че когато се ползва

за измерване на омове, изделието да не бъде под НАПРЕЖЕНИЕ ! И за да не го изгорим (мултицета) трябва

да го използваме върху най-високите СТОЙНОСТИ на скалата.

Ключът го завъртях за измерване на волтаж и ампераж, и на скалата се появяваха нормални - НУЛЕВИ СТОЙНОСТИ.

Само на омовете се мъдри постоянно една "странна" ЕДИНИЦА ( 1 )

Защо ми прави този "номер" :

Digital Multimeter ESUN DT838.jpg

преди 41 минути, Сiнбад написа:

Имам един обикновен мултицет, който не съм го ползвал скоро.

Отново прочетох упътването, където се наблягаше единствено върху условието, че когато се ползва

за измерване на омове, изделието да не бъде под НАПРЕЖЕНИЕ ! И за да не го изгорим (мултицета) трябва

да го използваме върху най-високите СТОЙНОСТИ на скалата.

Ключът го завъртях за измерване на волтаж и ампераж, и на скалата се появяваха нормални - НУЛЕВИ СТОЙНОСТИ.

Само на омовете се мъдри постоянно една "странна" ЕДИНИЦА ( 1 )

Защо ми прави този "номер" :

Digital Multimeter ESUN DT838.jpg

Какво очакваш да покаже? Колко Ω е съпротивлението на "въздуха" м/у сондите в случая? Безкрайно голямо, нали!

Мериш самия нагревател - ако е здрав ще даде някаква стойност.

ПС: Що не го включиш на верига/зумер и ще разбереш за 30 сек, кой е дефектния от трите.

на 21.10.2025 г. в 18:26, Сiнбад написа:

си закупих немски проточен бойлер от Технополис

Пак нещо не си разбрал..... Днес обикалях Технополис 2 часа - не продават, нямат и никога не са продавали немски бойлери! Ако си се набутал с някой BOSH, честито! Оригинала на Кюркчиев (гр. Смядово) е доста по евтин

• Автор
на 22.10.2025 г. в 18:26, NewRedDragon написа:

Що не го включиш на верига/зумер и ще разбереш за 30 сек, кой е дефектния от трите ?

Аз не съм електротехник, а пък в упътването за ползването на мултицета пише общи неща !

Дайте ми по-подробна инструкция за това, как да го включа на ВЕРИГА, за да разбера дали

от тях е останал някой . . . читав !? !?

Има хиляди модели мултицети. Покажи снимка на твоя отгоре. Трябва да има пиктограма говорител - или до или в обхвата за мерене на съпротивление. Верига се проверява при изключено захранване на устройството

• Автор
преди 6 часа, цър-вул написа:

Има хиляди модели мултицети. Покажи снимка на твоя отгоре.

Това е втора снимка на мултицета която правя, защото няколко коментара  по-отгоре, се намира ...първата !

Както отбелязах в коментара на първата (снимка), съм спазил инструкциите в упътването за използването на уреда:

1./ КОГАТО СЕ ИЗМЕРВАТ "ОМОВЕ", ТОЙ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОСТАВЕН НА МАКСИМАЛНИ СТОЙНОСТИ

(В КРАЯ НА КРАИЩАТА, ВСЕКИ НАГРЕВАТЕЛ Е ПО 3 KW)

2./ ИЗДЕЛИЕТО КОЕТО ИЗМЕРВАМЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗКЛЮЧЕНО ОТ ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА МРЕЖА !

Всичко това съм го спазил, но на дисплея за разлика от волтовете и ампеража (не се появяват нули),

преди да започна работа с него !? Вместо тях се появява някаква ЕДИНИЦА (1 ). Не знам защо е така:

DigitalMultimeterESUNDT838_1.thumb.jpg.835d3ccd4ea5a6911dd831f440b59458.jpg

ЗАБЕЛЕЖКА:

На NewRedDragon мога да кажа, че когато купих проточния бойлер преди около 10 дена, в наличност

бяха останали  САМО - 2 броя. Това беше в ТЕХНОПОЛИС на МОЛ СЕРДИКА, на другите места се бяха свършили.

Документацията му е с немска регистрация:

Част от гаранционна карта на проточен бойлер  CLAGE.jpg

преди 10 минути, Сiнбад написа:

Това е втора снимка на мултицета която правя, защото преди няколко коментара  по-отгоре, се намира ...първата !

Както отбелязах в коментара на първата, съм спазил инструкциите в упътването за използването на уреда:

1./ ЧЕ КОГАТО СЕ ИЗМЕРВАТ ОМОВЕ, ТОЙ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОСТАВЕН НА МАКСИМАЛНИ СТОЙНОСТИ

(В КРАЯ НА КРАИЩАТА ВСЕКИ НАГРЕВАТЕЛ Е ПО 3 KW)

2./ ИЗДЕЛИЕТО КОЕТО ИЗМЕРВАМЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗКЛЮЧЕНО ОТ ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА МРЕЖА !

Всичко това съм го спазил, но на дисплея за разлика от волтовете и ампеража, тук не се появяват нули,

преди да започна работа !? Мъдри се някаква ЕДИНИЦА (1 ). Не знам защо е така:

Не знаеш, защото нямаш идея какво и как се измерва. Тази единица ти казва че няма какво да се измери, реално! Или по просто казано, съпротивлението е безкрайно голямо - въздуха е изолатор при ниски напрежения. Допри двете сонди и ще ти покаже съпротивлението на материала в двете сонди - то също ще е граничещо с нула, но все пак ще има някаква стойност.

преди 5 минути, цър-вул написа:

Digital Multimeter ESUN DT838_1.jpg

Най-отдолу вляво от позицията за измерване на температура - знак за диод и за звук

То ...убаео, ама...никъде в инструкцията на уреда, не са написали ичебниците от 6 клас

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

За съжаление освен подмятания и подигравки, до сега не чух от вас нищо съществено.

Явно е че и вие разбирате от електротехника, колкото и аз самия, но нямате кураж да си го признаете.

За да докажа правотата си и да ви докажа че няма разлика между евтин и скъп мултицет,

публикувам по-долу тази снимка. Личният ми мултицет е този с "1-цата" на дисплея.

Другият го заснех в сектора за електроматериали, в търговската верига "TeMax", днес . . . по-случайност.

Същият се използва от консултантите там, явно за замерване параметрите на някои електроуреди.

И с "невъоръжено око" се вижда че между моя и техния уред няма никаква разлика !

Единственото което ми прави впечатление че ни са разместени "цветовете" на кабелите.

Така че се надявам да се намери някой компетентен човек от форума, който да ми обясни / нагледно/,

може ли да се измери съпротивлението на нагревателите, за да разбера кой от тях е ИЗГОРЯЛ.

ЗАЩОТО ХОРАТА КОИТО РАБОТЯТ ТАМ МИ КАЗАХА, ЧЕ ПО-ТОЗИ НАЧИН НЯМА ДА МОГА ДА РАЗБЕРА НИЩО !?

Кой от вас е "крив" и кой "прав" - никой не може да ми каже !

DigitalMultimeterDT838.png.2117e292222c9d1d42a141967b56f77f.png

преди 46 минути, Сiнбад написа:

Явно е че и вие разбирате от електротехника, колкото и аз самия, но нямате кураж да си го признаете.

Тук (както винаги) си в голяма грешка

За да докажа правотата си и да ви докажа че няма разлика между евтин и скъп мултицет,

Има и тя е огромна. Просто няма смисъл на тебе точно да се обясняват тези разлики - просто няма да разбереш нищо.

И с "невъоръжено око" се вижда че между моя и техния уред няма никаква разлика !

Няма, защото нито на тях, нито на тебе /за конкретната цел - проверка на цялостта на нагревател/ е необходим уред от 300€ Наличния е напълно достатъчен

Така че се надявам да се намери някой компетентен човек от форума, който да ми обясни / нагледно/,

може ли да се измери съпротивлението на нагревателите.

на 26.10.2025 г. в 18:08, NewRedDragon написа:

Тази единица ти казва че няма какво да се измери, реално! Или по просто казано, съпротивлението е безкрайно голямо - въздуха е изолатор при ниски напрежения. Допри двете сонди и ще ти покаже съпротивлението на материала в двете сонди - то също ще е граничещо с нула, но все пак ще има някаква стойност.

Някои от по-истинските уреди, при такова положения изписват на дисплея, примерно "OL" - OverLoad

За последен път:

1. Включи уреда на "зумер/верига"

2. Мериш м/у двата извода (клеми, обувки....) на нагревателя. При здрав нагревател, трябва да имаш верига (звук от уреда).

3. Мериш м/у всяка от 2-те клеми и корпус - Не трябва да имаш верига (звук). Ако има верига, означава, че нагревателя е "пробил", изхвърля се!

И пак ти казвам - най вероятно и трите тръбни нагреваталя са здрави!!!! 

ПС: Закона на ОМ се учи в 6 или 7 клас!

ПС2: R=V/I - в най простия случай. А сега се сети, защо ти показва уреда "1" - ами това е грепка, бе шемет! Грешка! Я вземи калкулатора и се опитай да делиш на нула! Няма ли да ти тегли една звучна, а?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.