Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

ПИЦАТА най-полезната храна

Featured Replies

какви пици ядете кажете някоя рецепта

предпочитам тънко тесто

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

домати,  кашкавал, шарена сол

не задължително

сирене,  гъби, някакво месо,  салам  свинско или пилешко,

лук червен, чушки,чубрика 

По принцип знам от известни пицари, че в една хубава пица не трябва да има повече от три, максимум четири продукта. Иначе става "манджа" и наистина, от доста години вече не харесвам претрупани пици, не можеш да усетиш вкуса на истинската пица. Хубаво е, че вече в България на много места можеш да ядеш истинска такава

• Автор
току-що, Greta Simmer написа:

На пицата се слага риган, а не шарена сол и чубрица.

на мен ми харесва със шарена сол и чубрица

преди 39 минути, Gaming_Solutions написа:

По принцип знам от известни пицари, че в една хубава пица не трябва да има повече от три, максимум четири продукта. Иначе става "манджа" и наистина, от доста години вече не харесвам претрупани пици, не можеш да усетиш вкуса на истинската пица. Хубаво е, че вече в България на много места можеш да ядеш истинска такава

може да се ложат както казваш 4 неща 

обаче другите да са в много малко  количество и пак ще стане добре  няма да се  усети

така е и супите

казва се маджа с грозде като се сложат много неща 

примерно риба свинско яйца сирене   пилешко заедно 

преди 15 минути, Greta Simmer написа:

На пицата се слага сушен риган, а не шарена сол и чубрица.

пп колко пици правиш на месец

и на година ?

Чак най-полезната. Полезна, полезна, колко да е полезна? Тесто. Иначе е вкусна спор няма.

Колкото до претрупаните пици, много зависи от самите пици. Ял съм такива с доста продукти, които са били доста добре балансирани и не се е усещало, че са претрупани.

Иначе от семплите, си обичам класическите - Четири сирена (Куатро Формаджи / Четири Сезона или както още я водят). Зимната комбинация - пица с луканка и топено сирене и разбира се, къде без Капричозата (но класическата, защото на много места я правят по различен начин - домати, шунка, гъби, кашкавал и риган).

преди 22 минути, Banesc написа:

на мен ми харесва със шарена сол и чубрица

Ти още малко сложи олио и червен пипер и ето ти "циганска" баница. :)

• Автор
преди 7 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Иначе от семплите, си обичам класическите - Четири сирена (Куатро Формаджи /

ако си я правиш сам

в заведенията слагат най -евтините сирена имитиращи продукти и извара 

един път направих  грешката да си поръчам 

иначе  люто също си слагам когато се сетя  на  половината  пици 

Най-хубавите пици, които съм ял, се правеха в една барака на главната улица във Варна (до бившия ресторант "България"), през 1980-те. Лелките мажеха тавичките (около 25 см. диаметър) с олио и разплескваха тестото директно в тях. След това ги мажеха с нещо доматено (сос или пюре, не съм сигурен), и ги оставяха така да втасат. Тестото ставаше дебело - около 1.5-2 см. Печаха ги в голяма електрическа фурна, само отгоре. Имаше три варианта - салам и кашкавал (68 ст.), шунка и кашкавал (72 ст.), и любимата ми - шунка, гъби и кашкавал (82 ст). И се чакаше много, винаги имаше голяма опашка. 

Никоя от съвременните пицарии не може да възпроизведе този вкус ... :(

преди 39 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Иначе от семплите, си обичам класическите - Четири сирена (Куатро Формаджи / Четири Сезона или както още я водят). Зимната комбинация - пица с луканка и топено сирене и разбира се, къде без Капричозата (но класическата, защото на много места я правят по различен начин - домати, шунка, гъби, кашкавал и риган).

Малко си се объркал. Куатро Формаджи (Четири сирена) и Куатро Стаджиони (Четири сезона) са две различни пици.

Куатро Формаджи е с четири вида сирене, а Куатро Стаджиони е с шунка, гъби, маслини и артишок.

преди 3 минути, Rudy M. написа:

Най-хубавите пици, които съм ял, се правеха в една барака на главната улица във Варна (до бившия ресторант "България"), през 1980-те. Лелките мажеха тавичките (около 25 см. диаметър) с олио и разплескваха тестото директно в тях. След това ги мажеха с нещо доматено (сос или пюре, не съм сигурен), и ги оставяха така да втасат. Тестото ставаше дебело - около 1.5-2 см. Печаха ги в голяма електрическа фурна, само отгоре. Имаше три варианта - салам и кашкавал (68 ст.), шунка и кашкавал (72 ст.), и любимата ми - шунка, гъби и кашкавал (82 ст). И се чакаше много, винаги имаше голяма опашка. 

Никоя от съвременните пицарии не може да възпроизведе този вкус ... :(

Това е всичко друго, но не и пица. Да, понякога и на мен ми се яде от същото нещо, спомен от детството, но това просто не е пица

преди 12 минути, Greta Simmer написа:

Малко си се объркал. Куатро Формаджи (Четири сирена) и Куатро Стаджиони (Четири сезона) са две различни пици.

Куатро Формаджи е с четири вида сирене, а Куатро Стаджиони е с шунка, гъби, маслини и артишок.

Ами не съм се. Явно ресторантите са се объркали, защото точно четири сезони водят четирите сирена в моя град на някои места. :)

https://pizzamerica.bg/p/153/Пица-Четири-Сезона.html

преди 37 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Ами не съм се. Явно ресторантите са се объркали, защото точно четири сезони водят четирите сирена в моя град на някои места. :)

https://pizzamerica.bg/p/153/Пица-Четири-Сезона.html

Странно. При нас, във всички пицарии, наричат Четири Сезона пицата с артишиок.

Ето примерно, тази пицария я държи едно италианско семейство. 

https://www.petronespizzeria.com/_files/ugd/272cc8_217cac65652d46fcac780a39b465979d.pdf

pizza.jpg.7e43a821b1ee7ed13b6b7dde5ada5c0a.jpgpizza2.jpg.765fc56e9c21dbd00e5f5f548ad29385.jpg

П.П. Явно в PizzAmerica са ги наименували по американски стандарт. 😄

Някои други "пицари" може и да ги побългаряват с шарена сол и чубрица. 

преди 29 минути, Greta Simmer написа:

И аз това си помислих честно казано. :lol6:

преди 2 часа, Banesc написа:

какви пици ядете кажете някоя рецепта

Правени от жена ми. Всеки път е различна! :) 

Значи, купих и това:

sbornik-recepti-za-zavedeniata-za-obshte => Тя го разгледа и каза: Тука пишат глупости! :) 

И ... почна една лекция ... и прочие ... = Кратко: Забранила ми е да готвя! Нищо не съм разбирал! :) 

Царевица, кисели краставички, зелена чушка.

Това са моите задължителни 3 съставки.

Също така предпочитам моцарела пред кашкавал.

преди 5 минути, Megumi написа:

И аз обичам това "комбо". Затова и Венецията ми е една от любимите.

https://pizzavenecia.bg/product/венеция/

Между другото @Greta Simmer в тази пицария си е правилната четири сезони явно. :)

https://pizzavenecia.bg/product/куатро-стаджони/

Американците не му разбират просто хихи. Сетих се за костенурките Нинджа...все нагъваха разни с пеперони. :D

Значи докато ги имаше, то аз предпочитах тези: Пица Хът – Уикипедия

И, като типично българче предпочитах меките, т.е. не тънките! :) 

Имаше една горска - туте бени! :) 

Поради това, че и жената е месоядна, то пица без месо не е манджа! Гарнитурата към месото (което е желателно да изглежда като прошуту), то е в зависимост от сезона, че жената побеснява, ако мътреълът не е пресен. :) И се сетете, че вечно мели месо, щото не знаела дали прошутуту дали било качествено, т.е.  така ги е стреснала в околията продавачките, че веч ми съчувстват и помагат когато отивам сам да пазарувам, за да не ме налага жената с тиганя, ако съгреша! :) 

Къ нема свестни продукти, то жената най-често прави пица с две сирена, т.е. бяло и жълто + лютеница. Туй за нея била постна пица! 

Принципно прави пица или когато я мързи или когато е махмурлия! :) Ако я уважа, то прави мусака! :) 

• Автор
преди 1 час, Megumi написа:

за тва ли си толкова кисела 

не обичам кисели краставички щото слагам люто и става много  кисело 

преди 49 минути, Banesc написа:

не обичам кисели краставички щото слагам люто и става много  кисело 

Не се бях сетила, може и от това да е. 🤣

преди 3 часа, Greta Simmer написа:

Странно. При нас, във всички пицарии, наричат Четири Сезона пицата с артишиок.

Ето примерно, тази пицария я държи едно италианско семейство. 

https://www.petronespizzeria.com/_files/ugd/272cc8_217cac65652d46fcac780a39b465979d.pdf

pizza.jpg.7e43a821b1ee7ed13b6b7dde5ada5c0a.jpgpizza2.jpg.765fc56e9c21dbd00e5f5f548ad29385.jpg

Някои други "пицари" може и да ги побългаряват с шарена сол и чубрица. 

На Американец, за пица не му вярвай, освен ако, не се казва Джовани :) Във Варна примерно, от около 100 (поне) пицарии, истински италиански пици се правят в не повече от 15 обекта - другото е тюрлюгьовеч, дето майстора се напил и не гледал, какво слага на пицата.

Преди време, като бяхме в Сицилия с караваните, имах дълъг разговор на по няколко грапи, с един дърт пицар. Та, според него, пицата "4 сезона" е всъшност един блат, разделен на 4 самостоятелни части, като всяка част е с различна плънка. Самите продукти, всеки си ги избира, но важното е да се плоучат 4 различни вкуса в една пица.

Имаше една пица, била типична за Сицилия, дето вместо доматен сос, слагаше сметана, смесена с пармезан, пилешко месо (накълцано, като за дюнер), червен лук, чесън и още някакви подправки......май беше розмарин. И отгоре слагаше парчета някакво сирене, но не помня какво. Мисля, че се казваше "Бианка" или "Бианко"....бе нещо такова. Страшна вкусотия

:beer:

преди 1 час, Banesc написа:

По-скоро заради подхода ти и отношението. :) Ама това е само hint. Сам виж назад къде сгази лука в една друга тема. ;)

аз домашната си я обичам - тесто за пица или такова от фурната за хляб после лютеница, кренвирш/наденица, кашкавал, царевица, маслина, лук

другата е на парче дето я продават с царевица или маслина, тя е с тънко тесто и също е хубава

яде ми се пица на пещ, а може и да съм ял в Бургас на Red Fox не знам там как ги правят пак са тънки

обичам също така и пица с ананас колкото и да реват някои хора, че не става, бих опитал и такава с пиле и грах, няма лоша пица за мен

преди 7 часа, Banesc написа:

какви пици ядете

Италиански!

преди 6 часа, Gaming_Solutions написа:

По принцип знам от известни пицари, че в една хубава пица не трябва да има повече от три, максимум четири продукта.

Това са суеверия! Като сложиш само сирената - на Quattro formaggi - значи и блата става излишен!

преди 19 минути, buldak написа:

обичам също така и пица с ананас

i7t4ihc.jpeg.9894624f4b787e9a95e108d204a4e63c.jpeg

На скоро в Добрич отвори една нова пицария уж италианска взех да пробвам една маргарита едно парче ма малее то дебело като питка и тук там доматен сос и кашкавал .Да попитам , който разбира от италиански пици така ли трябва да е парчето дебело аз по принцип  ги харесвам  тънки с повече продукти малко шунка , луканка , филенце . 

По принцип като отида на истинска пицария в града си поръчвам капричоза , пица с прошуто , и от миналата година съм фен и на пица с четири пушени меса ама за тази пица трябва да не си ял сутринта или на обяд , чеее много кърти после + една голяма бира и ще те държи сид до вечерта .

преди 9 минути, adersa написа:

На скоро в Добрич отвори една нова пицария уж италианска

Ама само така са я кръстили - щом

преди 9 минути, adersa написа:

взех да пробвам една маргарита едно парче ма малее то дебело като питка и тук там доматен сос и кашкавал

На пица Маргарита кашканал не се слага!

Цитат

„Маргарита“ е вид пица, характерна за град Неапол, съставена от пшеничено тесто, домати „Сан Марцано“, сирене моцарела, пресен босилек, сол и необработен зехтин.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.