Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сетъп на интернет/тв през Vivacom EON при налично вътрешно окабеляване

Featured Replies

Предвиждам 2 суича. Най-вече, защото ZyXEL не предлагат на пазара 16-портов полу-PoE суич, каквито са тези 8-мици. А да си купиш такъв на Ubiquiti, струва скъпо, иска контролер, тоест е и сложно. Два такива суича, възрани с единия си порт към един hEX S (2025) и ще му останат 2 рутера на порта свободни. Да не говорим, че hEX S има и PoE Out на 5-ти порт, та ако за още 36 лева му купиш 48-волтов траф, можеш да ползваш едно специално PoE за нещо критично, което да си е отделно от домашната мрежа. Алармена система AJAX, примерно. Моята върви през PoE, от отделен порт на рутера. Като ще е секюрити, да е такова докрай. :) Причини много.

• Отговори 50
  • Прегледи 3,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

И откога стана специалист по Вивакомски въпроси На ЕОН приемниците им трябва интернет ( не е като при старата IPTV) така, че няма да имаш проблеми. Колкото до WiFi покритето рутер на Виваком, д

• Привет! Щом има кабели до всяка стая, то най-разумното решение е да бъдат инсталирани 2 безжични точки за достъп - по една в геометричния център на всеки етаж, доколкото е възможно. За скоростта

• Да, чиста мед без алуминий - FTP Cat5E, CU, 24 AWG

Публикувани изображения

преди 3 часа, Corvax написа:

Предвиждам 2 суича. Най-вече, защото ZyXEL не предлагат на пазара 16-портов полу-PoE суич, каквито са тези 8-мици. А да си купиш такъв на Ubiquiti, струва скъпо, иска контролер, тоест е и сложно. Два такива суича, възрани с единия си порт към един hEX S (2025) и ще му останат 2 рутера на порта свободни. Да не говорим, че hEX S има и PoE Out на 5-ти порт, та ако за още 36 лева му купиш 48-волтов траф, можеш да ползваш едно специално PoE за нещо критично, което да си е отделно от домашната мрежа. Алармена система AJAX, примерно. Моята върви през PoE, от отделен порт на рутера. Като ще е секюрити, да е такова докрай. :) Причини много.

А да си купиш такъв на Ubiquiti, струва скъпо, иска контролер, тоест е и сложно. - Струва скъпо и има контролер,защото това е L3 суич. Не е обикновен! 

Емо ... моля те да си изтриеш поста, за да не го коментирам. Работиш в телеком, не ти прави чест да казваш такива неща. 😄 Нито правиш добра реклама на работодателя си.

преди 5 часа, Corvax написа:

А да си купиш такъв на Ubiquiti, струва скъпо, иска контролер, тоест е и сложно.

Най евтиния L2 управляем сучи на Ubiquiti е около 200 € в бг (USW-LITE-16-POE). Така, че може би наистина 2 бр. от ZYXEL-ите е по удачен вариант.

Що се отнася до контролера, той така или иначе ще е необходим, ако се спре автора на Ubiquiti AP - та - поне за базовите първоначални настройки. Но ако не се ползват специфични функции на устройствата, контролера не е необходимо да бъде on-line в мрежовия сегмент. В този смисъл, просто се инсталира на някоя машина софтуерния контролер за първоначалните настройки.

Аз поне разбирам, че автора не говори за 2 самостоятелни жилища, а по-скоро за нещо тип "мезонет". Т.е едва ли ще му се налага да вдига VLAN-и или някакви други мрежови извращения, но знае ли човек, какво ще му хрумне в бъдеще :) По принцип "out of the box", USW-LITE-16-POE (и не само той) работи като обикновен суич - нищо не трябва да се пипа.

Това за контролера и суича/овете на Уби, го казвам само за информация - аз не съм фен на routing/switching решенията на Ubiquiti. Но що се отнася до WiFi, съм направо пристрастен :) 

ПС: Някъде бяхне коментирали "хардуерен контролер" на Ubiquiti, върху някакво бюджетно Pi :) 

преди 2 часа, Емил Костов написа:

Струва скъпо и има контролер,защото това е L3 суич. Не е обикновен! 

Емо. L2/L3 устройствата са съвсем друга бира и на съвсем други цени. Абслютно цялата "серия" UniFi на Ubiquiti иска контролер (бил той софтуерен или хардуерен), поне за базовите настройки или за някакъв мониторинг

преди 4 минути, NewRedDragon написа:

Най евтиния L2 управляем сучи на Ubiquiti е около 200 € в бг (USW-LITE-16-POE). Така, че може би наистина 2 бр. от ZYXEL-ите е по удачен вариант.

Що се отнася до контролера, той така или иначе ще е необходим, ако се спре автора на Ubiquiti AP - та - поне за базовите първоначални настройки. Но ако не се ползват специфични функции на устройствата, контролера не е необходимо да бъде on-line в мрежовия сегмент. В този смисъл, просто се инсталира на някоя машина софтуерния контролер за първоначалните настройки.

Аз поне разбирам, че автора не говори за 2 самостоятелни жилища, а по-скоро за нещо тип "мезонет". Т.е едва ли ще му се налага да вдига VLAN-и или някакви други мрежови извращения, но знае ли човек, какво ще му хрумне в бъдеще :) По принцип "out of the box", USW-LITE-16-POE (и не само той) работи като обикновен суич - нищо не трябва да се пипа.

Това за контролера и суича/овете на Уби, го казвам само за информация - аз не съм фен на routing/switching решенията на Ubiquiti. Но що се отнася до WiFi, съм направо пристрастен :) 

ПС: Някъде бяхне коментирали "хардуерен контролер" на Ubiquiti, върху някакво бюджетно Pi :) 

Емо. L2/L3 устройствата са съвсем друга бира и на съвсем други цени. Абслютно цялата "серия" UniFi на Ubiquiti иска контролер (бил той софтуерен или хардуерен), поне за базовите настройки или за някакъв мониторинг

Разбир се.И не са само те такива. Затова няма смисък от подобни изпълнения.

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Разбир се.И не са само те такива. Затова няма смисък от подобни изпълнения.

Ми то и никой до тук не коментира подобни устройства. Просто излиза, че най - евтиния L2 16 портов (8+8PoE) на Уби е по-скип от 2 бр. 0смизи на Zixel

преди 6 минути, NewRedDragon написа:

Ми то и никой до тук не коментира подобни устройства. Просто излиза, че най - евтиния L2 16 портов (8+8PoE) на Уби е по-скип от 2 бр. 0смизи на Zixel

Според мен няма нужда от такива изпълнения за една телевизия. Но както и да е.

• Автор
преди 49 минути, NewRedDragon написа:

Аз поне разбирам, че автора не говори за 2 самостоятелни жилища, а по-скоро за нещо тип "мезонет". Т.е едва ли ще му се налага да вдига VLAN-и или

Да, за мезонет става на въпрос, две нива с вътрешни стълби.

Благодаря на всички за активността по темата и ценните съвети!

За момента, може би ще се спра на варианта на @Corvax :
- рутер: hEX S

- суич: 2 x ZyXEL GS-1200-8HPV2
- wifi: Pro-6-Litе

За бройките AP-та, както беше посъветвал @NewRedDragon
, мисля да взема за начало едно, и после ако не стига, вземам вторo.
Имам едно централно място между двете нива, което се пада точно център на целия апартамент и може и да хваща добре там и с едно AP.

А да попитам, има ли вариант Vivacom да ми откажат да ми сложат чисто ONT (ако има значение, за гр. София става дума) ? Тук може би @Емил Костов ще знае 🙂

И втори въпрос, някъде бях чел, че като се връзват телевизорите, било добре да не се минава през розетка, а директно кабела към тв-то.
Има ли някаква истина в това или са измислици ? Питам, тъй като към момента, част от кабелите, все още стърчат от конзолите и не са инсталирани розетки, и ако би имало проблем с розетка - мога да не ги слагам там, където ще е тв ? а направо кримпване и в телевизора ?

преди 6 минути, m-stefanov написа:

А да попитам, има ли вариант Vivacom да ми откажат да ми сложат чисто ONT ?

To не се зане, дали на твоя адрес ще бъде FTTH или FTTB изпълнение от страна на Вива. Тук /Варна/ съм виждал и двата вариянта. В първия, Fiber to the Home, не правят проблеми. Но при втория, Fiber to the Building, в твоя имот влиза мед, а оптиката е до самата сграда и от там всеки клиент се менажира на отделен порт в "суич" на ISP някъде в сградата. Тук може да се наложат малко "преговори" :) 

преди 17 минути, m-stefanov написа:

И втори въпрос, някъде бях чел, че като се връзват телевизорите, било добре да не се минава през розетка, а директно кабела към тв-то.
Има ли някаква истина в това или са измислици ? Питам, тъй като към момента, част от кабелите, все още стърчат от конзолите и не са инсталирани розетки, и ако би имало проблем с розетка - мога да не ги слагам там, където ще е тв ? а направо кримпване и в телевизора ?

При трасета изтеглени с читав кабел, качествени "инсърти" за розетките няма ядове.

ПС: Ти с какъв тип мрежов кабел си направил опорната инфраструктура в апартамента? Надявам се, че е поне 5е, чиста мед....

преди 36 минути, m-stefanov написа:

Да, за мезонет става на въпрос, две нива с вътрешни стълби.

Благодаря на всички за активността по темата и ценните съвети!

За момента, може би ще се спра на варианта на @Corvax :

- суич: 2 x ZyXEL GS-1200-8HPV2
- wifi: Pro-6-Litе

За бройките AP-та, както беше посъветвал @NewRedDragon
, мисля да взема за начало едно, и после ако не стига, вземам вторo.
Имам едно централно място между двете нива, което се пада точно център на целия апартамент и може и да хваща добре там и с едно AP.

А да попитам, има ли вариант Vivacom да ми откажат да ми сложат чисто ONT (ако има значение, за гр. София става дума) ? Тук може би @Емил Костов ще знае 🙂

Не може да ти откажат при твое искане! И пак ще напиша! При ЕОН услугата се иска да има интернет! ВВМ е без значение, стига да е читава! 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 33 минути, m-stefanov написа:

Много внимавай на кой hEX S ще се нашиеш. Изрично си искай модела от 2025-та година. Че цената на първата и втората генерация е една и съща, но разликата в мощността е двойна. :) Не че старият е за изхвърляне, ама като вече го има новия, защо да вземаш "стар вестник"?

преди 13 минути, NewRedDragon написа:

Но при втория, Fiber to the Building, в твоя имот влиза мед, а оптиката е до самата сграда и от там всеки клиент се менажира на отделен порт в "суич" на ISP някъде в сградата.

Това за мен е пародия, компромис някакъв! Но щом клиентите са съгласни ...

• Автор
преди 37 минути, NewRedDragon написа:

ПС: Ти с какъв тип мрежов кабел си направил опорната инфраструктура в апартамента? Надявам се, че е поне 5е, чиста мед....

Да, чиста мед без алуминий - FTP Cat5E, CU, 24 AWG

преди 1 час, m-stefanov написа:

Да, чиста мед без алуминий - FTP Cat5E, CU, 24 AWG

Това къде е - с този размер?

преди 11 минути, jhoro написа:

Това къде е - с този размер?

Що за въпрос? Имаш ли идея, какъв е кабела по посочените параметри?

Не, нали?

Ако искаш нещо да научиш, просто питай! Иначе, просто си на всяка торта сметана. Далеч си от материята, която се коментира!

преди 3 минути, NewRedDragon написа:

Що за въпрос? Имаш ли идея, какъв е кабела по посочените параметри?

Не, нали?

Ако искаш нещо да научиш, просто питай! Иначе, просто си на всяка торта сметана. Далеч си от материята, която се коментира!

За твое учудване - нищо свързано с кабели (и проводници) не ми е непознато!

Ако си платиш - мога да ти обяснявам.

преди 7 минути, jhoro написа:

За твое учудване - нищо свързано с кабели (и проводници) не ми е непознато!

Ако си платиш - мога да ти обяснявам.

Няма нужда, благодаря. 

Просто винаги задаваш тъпи въпроси и явно не си в час. 

преди 59 минути, NewRedDragon написа:

Няма нужда, благодаря. 

Просто винаги задаваш тъпи въпроси и явно не си в час. 

Просто често ви провокирам и ви гледам сеира! Тук не е училище - да се изпитваме! Никой не е длъжен да дава само верни отговори.

преди 19 минути, jhoro написа:

Просто често ви провокирам и ви гледам сеира! Тук не е училище - да се изпитваме! Никой не е длъжен да дава само верни отговори.

Ти верен отговор нямаш.

преди 16 часа, NewRedDragon написа:

Аз поне разбирам, че автора не говори за 2 самостоятелни жилища, а по-скоро за нещо тип "мезонет". Т.е едва ли ще му се налага да вдига VLAN-и или някакви други мрежови извращения, но знае ли човек, какво ще му хрумне в бъдеще :)

VLAN-овете вече ги виждам като необходимост, но ми е трудно да убедя редовия потребител в това, преди да пострадат и да се убедят сами. Всякаквите домашни устройства - телевизори, климатици, прахосмукачки, хладилници, наблюдения - просто трябва да са в отделна мрежа.

преди 16 часа, NewRedDragon написа:

Ау, това беше камък по мойта градина. :D Не съм го забравил, но имам толкова други неща на дневен ред, че въобще не се и сещам да седна да го чопля това.

преди 23 минути, Corvax написа:

VLAN-овете вече ги виждам като необходимост, но ми е трудно да убедя редовия потребител в това, преди да пострадат и да се убедят сами. Всякаквите домашни устройства - телевизори, климатици, прахосмукачки, хладилници, наблюдения - просто трябва да са в отделна мрежа.

Абсолютно подкрепям! Въпреки, че нямам повече от 15 конекции в локалната мрежа - току някоя хартисва!

преди 4 часа, Corvax написа:

Ау, това беше камък по мойта градина. :D Не съм го забравил, но имам толкова други неща на дневен ред, че въобще не се и сещам да седна да го чопля това.

И аз го изоставих това на този етап. След като успях да инсталирам контролера на едно mini PC под Debian 11.... Сега "кутийката" седи в шкафа в бойна готовност, ако cloud key-чето се предаде :) 

преди 10 часа, Corvax написа:

преди 5 часа, NewRedDragon написа:

И аз го изоставих това на този етап. След като успях да инсталирам контролера на едно mini PC под Debian 11.... Сега "кутийката" седи в шкафа в бойна готовност, ако cloud key-чето се предаде :) 

Като ви чете човек - може да помисли, че поне управлявате совалките - от Кейп Канаверъл!

преди 40 минути, jhoro написа:

Като ви чете човек - може да помисли, че поне управлявате совалките - от Кейп Канаверъл!

Не разбираш правилно разговора.

Някои неща ги правим просто за спорта. Особено, след като Ubiquiti прекратиха поддръжката на Gen 1, а в същото време самата OS си е free.

Каква е разликата с CapsMan на латвийците?

преди 10 минути, NewRedDragon написа:

Не разбираш правилно разговора.

Определено!

преди 10 минути, NewRedDragon написа:

Някои неща ги правим просто за спорта. Особено, след като Ubiquiti прекратиха поддръжката на Gen 1, а в същото време самата OS си е free.

А междувременно - карате на мускули?

Какво ми пуща, че нещо което не ми върши работа - било безплатно? Нали има постоянни текущи разходи?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.