Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Скорост на запис на дискове

Featured Replies

Значи има ли значение на каква скорост пиша CD и DVD дискове, като се има впредвид, че ги пускам на dvdplayer?

Принципно колкото по-бавно толкова по-добре. Аз лично ги пека на 4x и за сега не съм имал проблеми :wors:

А CD?

Там е същата работа. Експериментирал съм със скорости над 40х и общо взето рано или късно диска почва да запича, а да го пуснеш на някое по-старо CD забрави. Там максимум 16х пека.

Общо взето няма къде толкова да бързаме, че да ги пържим на максимума. По-добре да се изчака 5-10, а дори и 15 минути, но да се знае, че все пак ще работят повече от 1 месец. :wors:

Скоростта на запис сама по себе си има влияние само върху трансфера на данни върху носителя и дали компютърът ще насмогне. Втората и истинската причина да се говори за скоростта на запис е в различните стратегии на запис. Има 4 такива: CLV (Constant Linear Velocity), CAV (Constant Angular Velocity), P-CAV (Partial Constant Angular Velocity) и Z-CLV (Zoned Constant Linear Velocity). Чрез последната се достигат най-високи скорости, но ако дискът ще се възпроизвежда на хардуерен плеър, тази стратегия е нежелателна, защото тя разделя диска на зони (оттам и името) и всяка я пише на различна скорост, като се оставя свръзка между отделните зони (лазерът изгася за кратко). Това прави дисковете по-трудно четими в DVD/CD плеъри и др. Колкото по-висока е скоростта на запис, толкова по-вероятно е да се ползва тази стратегия на запис. Затова е разпространен съвет да се записва на по-ниска скорост - за да е сигурно/много вероятно писачката да ползва някоя от другите три стратегии.

Някои писачки записват на някоя от другите три стратегии дори и след 16х, докато други и по-рано минават на Z-CLV.

Отделно зависи и какви дискове се купят. По-качествените имат по-добър слой като качество. Някои дискове са (така да се каже) по-оптимизирани да се записват на по-високи скорости, така че най-ниската не може да се каже, че е най-добра.

Зависи и от самия тип слой - дисковете със сребрист долен слой се пекат по-трудно (слоят се прогаря по-трудно), но издържат повече време. Дисковете със син долен слой на теория имат по-кратък живот, но слоят се прогаря по-лесно и се чете по-добре.

Разбира се зависи и от четеца - дали ще е РС оптично устройство или стационарен плеър. Зависи и от марките.

Фактори много. :)

Коя писачка на кои скорости какви стартегии използва се проверява в интернет - търси се. Не винаги се намира лесно. Другият вариант е със CDSpeed да седнеш и да си направиш тестове. :)

Като глобален съвет:

Data CD - колкото по-скъп е диска, толкова по-висока скорост. Тук Z-CLV не е проблем.

Audio CD - 4х не е лош избор, но мисля, че е изсилване. 8х е добре - гарантира използване на качествена стратегия. 12х и 16х също ще са добър избор ако не се ползва Z-CLV.

Data DVD - също не е толкова от значение. Стига компютърът да може да се справи с потока и да се ползват качествени дискове, може и 12х и 16х.

DVD Video - тук е относително. Някои писачки ползват Z-CLV още от 8х или 12х. Затова например 4х според мен би гарантирала качествен запис. 8х е леко рискована според мен, но и там има много писачки, които пишат както трябва. Над тази скорост вече става доста несигурно.

Разбира се никой диск няма да оцелее дълго ако не се складира както трябва. Прах, влажност, светлина са все фактори с негативно влияние.

dvd рекордера ,които имам е panasonik,той пише и чете дискове до 4x

8х е леко рискована според мен, но и там има много писачки, които пишат както трябва. Над тази скорост вече става доста несигурно.

8X e не само рискована,дори е най-рискованата скорост!Дори при по-висока скорост дисковете имат по-голям шанс да оцелеят.Много познати специалисти ми се оплакаха,защо съм ги бил предупредил да не записват на осма скорост,преди това не са имали проблеми,и,след като аз съм ги предупредил,тогава много дискове са им се прецакали ohmy.gif

Аз пък имам друго правило,записвал съм на големи скорости скапани дискове и резултата е че след време заминават или въобще не се четат от стари устройства като музикални уредби например.Затова аз винаги записвам на най-малката скорост,все пак не записвам всеки ден и 2 или 3 минути повече не са ми проблем с оглед на това че ще избегна бъдещи проблеми.Това правило особено важи за дискове от разни недоказани марки които вярвам всички купуваме.

Значи има ли значение на каква скорост пиша CD и DVD дискове, като се има впредвид, че ги пускам на dvdplayer?

Да, според мен има значение, заради по-капризният четец на тези плейъри!

За СД, не ти препоръчвам да го записваш на скорост по-голяма от 8 , а за ДВД ти препоръчвам скорстта на запис да е 4, иначе може да имаш проблем с разчитането им от някои по-стари модели ДВД-плейъри! :nono:

• 2 седмици по-късно...

Ама пълни глупости написахте всички досега(за двд видео дисковете).Записвам дискове от 2 години и то за всякакви двд плеари.Никакъв проблем нямат с прочитането на диска колкото и стари да са плеарите.Самата записвачка за двд ти дава максималната скорост и разбира се с диск от порядъка на над 0.50ст на брой в шпиндел няма да имате проблеми.Казвам това,като отписвам princko,medilyst,traxdata i още много други евтини боклуци!!

Ама пълни глупости написахте всички досега(за двд видео дисковете).Записвам дискове от 2 години и то за всякакви двд плеари.Никакъв проблем нямат с прочитането на диска колкото и стари да са плеарите.Самата записвачка за двд ти дава максималната скорост и разбира се с диск от порядъка на над 0.50ст на брой в шпиндел няма да имате проблеми.Казвам това,като отписвам princko,medilyst,traxdata i още много други евтини боклуци!!

Ама ти тук си бил най умния от всички Бре! Точно ето тия хора дето са поствали преди теб, всичките ТЕ, съм сигурен, че записват повече от две години. И всичките Те имат много добър опит. А не видях и не прочетох някаква твоя теория и препоръки за записа. Освем за 0.50 ст което ти беше най точно - друго нищо съществено не си казал. Друг път, се въздържай от подобни изказвания!

Казвам това,като отписвам princko,medilyst,traxdata i още много други евтини боклуци!!

"Princo" се пише. Казвам да знаеш занапред. Колкото до Traxdata, те не са боклуци. Произвеждат се от Ritek, които правят доста сносни дискове. Traxdata за мен са най-голямата далавера на българския пазар като съотношение цена/качество. Моля те занапред да задържаш комплексите си за себе си.

"Princo" се пише. Казвам да знаеш занапред. Колкото до Traxdata, те не са боклуци. Произвеждат се от Ritek, които правят доста сносни дискове. Traxdata за мен са най-голямата далавера на българския пазар като съотношение цена/качество. Моля те занапред да задържаш комплексите си за себе си.

Уважавам мнението ти,но тук наистина грешиш.Тоя производител е много калпав,и всички ОЕМ,правени за MAXELL,също са такива от професионална гледна точка.

Уважавам мнението ти,но тук наистина грешиш.Тоя производител е много калпав,и всички ОЕМ,правени за MAXELL,също са такива от професионална гледна точка.

Ritek има и не дотамм добри носители, но като цяло са на доста добро ниво. Особено за парите си. Само не ми казвай, че предпочиташ Prodisc, CMC или още повече Plasmon.

Ritek има и не дотамм добри носители, но като цяло са на доста добро ниво. Особено за парите си. Само не ми казвай, че предпочиташ Prodisc, CMC или още повече Plasmon.

Prodisc е върхът,особено за Universal и EPRO,които практически са едни и същи.Също и за Datawrite и FUJIFILM.А за цената си Datawrite Mach4 (TTH02),което всъщност е TDK-Luxembourg,е несравним диск за 0,42 лв.

Код-ТУК

Снимчица-ЕТО ТУК

Редактирано от Fixt00l (преглед на промените)

Имай предвид че не винаги бавната скорост е гаранция за ефективност.Потроших 10 диска Princo докато установя че се записват само от 32x на горе.Просто на по ниска скорост не става и не става.

Имай предвид че не винаги бавната скорост е гаранция за ефективност.Потроших 10 диска Princo докато установя че се записват само от 32x на горе.Просто на по ниска скорост не става и не става.

Съгласен съм,че се е случило така,но тук си говорим за дискове,а PRINCO не е диск,това не е техника,както се казва ;)

През 2000 г. си купих записвачка НР (220 $) записва на 4х, не презаписва

записал сам над 2000 диска всякакви марки (най-много Принко)

и е "пушка" още работи и записва.

Миналата год. си купих DVD LG записвачка, записах 50-ситина диска и се скапа

нито чете нито записва.

Сега трябва да купувам нова.

Вярно, че има дискове и дискове, но

много зависи от записвачката, ако е качествена, ще работи , ако не.....

каквито и дискове да сложите все ще се скапят

През 2000 г. си купих записвачка НР (220 $) записва на 4х, не презаписва

записал сам над 2000 диска всякакви марки (най-много Принко)

и е "пушка" още работи и записва.

Миналата год. си купих DVD LG записвачка, записах 50-ситина диска и се скапа

нито чете нито записва.

Сега трябва да купувам нова.

Вярно, че има дискове и дискове, но

много зависи от записвачката, ако е качествена, ще работи , ако не.....

каквито и дискове да сложите все ще се скапят

Малко няма връзка с темата.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.