Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мечтата която гоните.

Featured Replies

Такива ли?

преди 7 часа, (:IdioibI:) написа:

Значи, до момента много мои мечти са се сбъднали. Остава само една: Компютър кой в сгънато положение е под удобна форма да влиза в джоба ми, а в разгънат вид да е във формат А4.

Споделете ваши мечти! 

освен една пенция от чужбина никва мечта не си постигнал 

държавата е в разпад

гледам едно задъхано младо момиче без цел и посока в живота тръгнало да види безплатен концерт спонсориран от общината за празник на града 

ЖАЛКО за ненужни човешки материал .

преди 2 часа, Greta Simmer написа:

Докторите имат пациенти. Ти доктор ли си? 👨‍⚕️

Клиентите се наричат и пациенти, защото винаги имат разни раздвоявания или ОКР-та, които ги показват по време на разговора.

Полицай седи в патрулката, с линия бие мухите които кацат на арматурното табло. Внезапно една от мухите проговаря с човешки глас:
- Не ме убивай, ще ти изпълня три желания!
Полицаят:
- Първо, искам да живея някъде на юг, на брега на морето, в собствена вила.
Хоп - и седи под палма, в двора на разкошна вила с изглед към морето.
- Второ, искам да имам няколко прекрасни жени.
Хоп - и покрай него тълпа от страхотни мацки, готови да изпълнят заповедите му.
- Трето, искам да си живея добре и нищо да не правя.
Хоп - и седи в патрулката, с линия бие мухите.

Емо (Емил Костов) ми се чини да е прав. Споделянето превръща мечтата в нещо друго. Не знам в какво (а то може би е различно за всеки), но не е същото.

Но пък се сещам за нещо по-времеустойчиво...

Като дете Иванчо мечтаеше да стане космонавт, Тони - футболист, а Тошко - пияница... Тошко сбъдна мечтата си, а другите двама се пропиха.

Асоциативната нишка (причинно-следствената връзка), довела до спомена за този виц, са мечтите, а не авторът, зa когото често твърдите, че е изкушен от идеите на бакхусианството (дионисианството) ... или там както му викат...

Да го отбележа, че като ви знам к'ви четци сте, като нищо ше видите подтекст там дето го няма. И обратното.

• Автор
преди 1 час, lebel написа:

Не знам в какво (а то може би е различно за всеки)

Аз пък се сещам за филма "Италианска афера".=> К'во прави този който е прецакал другарите си?! => Реализирал техните мечти, гледа телевизора си 65" сам с невероятна параноя и те ти. = "Верно няма въображение!" ;) 

И аз ще

преди 1 час, lebel написа:

отбележа, че като ви знам к'ви четци сте, като нищо ше видите подтекст там дето го няма.

НО, едно е да ползваш чужда мечта, а друго е да имаш своя (дори да я споделиш открито), която сам си постигнал без да лишиш друг от каквато и да е нужда. 

И, какво излиза?! Ако ограбиш по-богат е геройство, но ако си отдал здравето си => си мизерник и пропаднал. 

преди 7 минути, (:IdioibI:) написа:

Аз пък се сещам за филма "Италианска афера".=> К'во прави този който е прецакал другарите си?! => Реализирал техните мечти, гледа телевизора си 65" сам с невероятна параноя и те ти. = "Верно няма въображение!" ;) 

И аз ще

НО, едно е да ползваш чужда мечта, а друго е да имаш своя (дори да я споделиш открито), която сам си постигнал без да лишиш друг от каквато и да е нужда. 

И, какво излиза?! Ако ограбиш по-богат е геройство, но ако си отдал здравето си => си мизерник и пропаднал. 

Чудесен филм, любими актьори... особено Съдърланд, Доналд, светла му памет. Абсолютен фен съм му още от "Клут" (1971).

Колкото до останалото... не виждам причина да го коментирам, предвид липсата на каквато и да е връзка с това, което си цитирал.

Ще допълня само, нагло ограбвайки Рей (Бредбъри), друг мой любимец, че мечтите също са занимание самотно.

Хау!

преди 24 минути, lebel написа:

Ще допълня само, нагло ограбвайки Рей (Бредбъри), друг мой любимец, че мечтите също са занимание самотно.

Точно тази книга на Бредбъри нещо не ме грабна особено. Въпреки, че доста я хвалят.

преди 7 минути, The Lone Star написа:

Точно тази книга на Бредбъри нещо не ме грабна особено. Въпреки, че доста я хвалят.

Изобщо не си я спомням. Но заглавието и не забравих никога. За толкова неща от живота е валидно.

на 18.10.2025 г. в 19:13, (:IdioibI:) написа:

Защо??? До момента всяка моя е изпълнена! ;) 

п.п. До колкото разбрах проблема е А4. ;) = Има време!!!

тази твоя мечта да пиеш всеки ден без да припадаш си я постигнал :party4:

преди 21 минути, buldak написа:

тази твоя мечта да пиеш всеки ден без да припадаш си я постигнал :party4:

Не е сигурно. 😂

на 18.10.2025 г. в 14:03, plmen88 написа:

-Имам една мечта. -И каква е тя? -Да спра да пия. -Е ми спри де. -Да бе и после да нямам мечти.

и после като се сетя че и барманът е човек и има да храни семейство :D

• Автор
преди 11 часа, lebel написа:

Няма как да ограбиш чужда мечта! ;) По-скоро на 21-на да си направиш списък с мечти. ;) И една по една да ги сбъдваш. Това май бе от друг филм. Прецакването – Уикипедия

Тук споделих една, която или 2026 или 2027 ще стане, т.е. е, не ще е във формат А4, но поне ще се сгъва на три! ;) 

Но си прав, т.е. рано или късно става самотно занимание, защото когато си пенсионер, то приоритети на младите са по-важни и някои твои мечти вече зависят от тях. = Примерно: Да станеш прадядо! ;) 

• 1 месец по-късно...

Мечтата свързвам повече с надеждата, а целта - с вярата. Мечтата, докато не прерастне в цел, сякаш зависи повече от външни фактори и от другите. Поставяйки си цел, човекът вече се ангажира с постигането й. Дори и да не може да я постигне сам, той участва. 

Човек, разбира се, се променя, колкото и незабележимо да е това понякога. Променя се светогледът, знанията, уменията и опита, и е нормално желанията му, целите и мечтите също да претърпяват съответните промени. Най-вече може да се промени начинът по който човек вижда и работи по постигането им, и много по-рядко самите цели и приоритети.

Това, което свързва и привлича човека към мечтаното и целта е желанието, което пък е форма на проява на любовта. Тя е която насочва и канализира надеждата и вярата. Надеждата във връзка с осмислянето на мечтата, на нейната реалност и постижимост; вярата - със стремежа към целта и силата на този стремеж.

на 11.12.2025 г. в 10:34, Theros написа:

желанието, което пък е форма на проява на любовта.

Тва да си вярваш, демек значи че можеш да си сипеш каквито си искаш щуротийки... но щом ги вярваш, те са важни, дълбоки, истинни, мъдри... :) 

Желанията са съвсем елементарни и атавистични психични явления и въобще не са форми на "проявите на любовта". Когнитивните им прояви са само част от ранните етапи в когнитивното развитие, а в същността си са прояви и изрази на потребности и нужди, като постепенно в развитието нивото на изразяване се променя и усложнява, заради наслагването с представи, чувства, заместващи атавизмите и инстинктивизм. 

Но интересното за мен е друго:

Важното става че си вярваш и каквито си ги вярваш - такива са някъде в твоите си сънища. И е без всякакво значение извън вярването че е дори и пълна глупост.

И напират да си ги изразиш - всеки сън, всяка заблуда винаги напират да бъдат изразени. Затова си търсиш местенца, начини да го правиш, защото това е потискано извън виртуала, а напира да се излее, защото много е насъбрано... Нужна е рефлексия за всяка фантазия, колкото и да е лична и интимна и затова е толкова важно да се намери начин и място за изразяване.

А малките игри на сценки на говорене пред публика, с посланията... са просто обикновен мизансцен на общия театър от илюзии, потребности. Всички те са просто симптоматика на изгубения, чрез система от вярвания колко се е намерил. Именно това е патеричката и тя води до зависимост и непрекъснато потъване още и още. И още изразяване, още обогатяване, разнообразяване, търсенето се огражда само в периметъра... и дотам. Хем изглежда като "спасение", хем е мираж, но пък дава илюзията за възход... А това е само за удавници, които дори стигат да се играят и на "спасители".

Въобще стандартната народна картинка на удавниците и никаква компетентност по същото, докато си губят ъкъла в сънища, самоуверения, самоутвърждения... и презентации колко са станали умни, важни, ценни, нужни, човечни, загрижени, сигурни и... даже мъдри. 

• Автор
на 11.12.2025 г. в 10:34, Theros написа:

Мечтата свързвам повече с надеждата, а целта - с вярата.

Надежда всяка оставете. Тя е за отчаяните. Образно изказано "в торбата си" трябва да има много мечти. = Да знаеш след поредната реализирана мечта коя следва. 

Неуверен не изпреварвай! Друг е момента как придобиваш умения. 

Но запомни: Който бърза греши! Не вложиш ли нещо от себе си = не може да реализираш и една мечта. ;) 

Весели семейни празници! 

Какво правят хората, които нямат мечти? С какво ги заменят? - Гледат отстрани и коментират. И докато мечтата може да прерасне в действие, защото е свързана с желанията, амбициите и стремежите, то хората без мечти просто стоят на едно място. Те нито могат да натрупат опит, нито да излязат от черупката си, нито да разберат другите в неспособността си да се поставят на тяхното място. Жалка съдба, без перспектива и надежда, проявяваща се главно в крякане, изразяващо празнотата отвътре. Така те имат необходимостта да изразят оценката си - не могат без това, защото нямат нищо друго освен нея. 

преди 1 час, Theros написа:

Какво правят хората, които нямат мечти

мдааа - :) яки са само ората дето са с мечти, а двете висши не стигат да направиш разлика между мечти, цели и блянове.

Останалите дежурни защитни щуротийки не ми се губи времето с поредния фантазен малък принц.

Напира ме смях само като си спомня за изцепката ти как "ти си бил единствения сред раздела, дето си имал делегирано образование сред психологията"... :) Егати делегирания, че даже и с две висши - и пак комплексар, стигнал до приказен мечтател след поредното си психично пропадане, щот за това не помагат никви дипломи, дори и фалшиви да са. Ма много е яко да си мечтател, да си с опит, да си излезнал от от сякви черупки... Ама така - щот така си го вярваш. 

===============

Празните мечтатели и вярващи просто преживяват чрез проекциите и бляновете си. Те друго си нямат - не само че са житейски и екзистенциални патерички, а и защото те вече не могат без тях. 

Заради това им остава само да се напъват да изписват празните си мечтания и да симулират чрез автопрезентации колко "са ги постигнали", колко е яко така и как "другите, дето не са като тях" нямали опит, не можели да излезнат от черупките си и всички останали дивотии от горното невежо изхождане - поредното. 

Значи тва да си вярваш и да си презентираш вярванията е достатъчно, без значение че са пълни глупости, но понеже са важни и нужни на сакатия... са най-яките сред вселената и той е именно от яките, виждащите, ясните, умните, правилните...

А иначе извън бляна - тотални малоумия, ама щом носят полза да си ги вярваме - що да не. Дори малоумията също се крият зад "гледна точка" и "аз мисля различно и тва ми е мнението " :) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.