Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

кой модел смартфон бихте си купили до 800-850 лв но да е 4G !!?

Featured Replies

Добро утро и добър ви ден ! 
 Искам да си купя смартфон но да НЕ е 5g 
  Kой модел смартфон бихте си купили до 800-850 лв но да е 4G !!?

Като не искаш 5G (не е ясно защо), можеш в менюто на устройството да смениш вида мрежа, която да ползва:

Preferred network type - how to choose?

Honor 400 - Full phone specifications

Realme 14 Pro+ - Full phone specifications

преди 7 минути, The Lone Star написа:

Аз бих си взел Redmi Note 14.

Аз не бих си го взел - с този бюджет спокойно се взема по-добър процесор, като моделите, които предложих, вместо бюджетния 

Mediatek.

Xiaomi Redmi Note 14 4G - Full phone specifications

Google Pixel 9A е добър избор до 850-900 лв

iPhone 13 също може да се закупи като добър телефон.

Xiaomi 15T от тази година но не знам дали е топ. 

От тези "флагмани" залагам единствено на Pixel 

преди 11 минути, exHUMR написа:

Google Pixel 9A е добър избор до 850-900 лв

iPhone 13 също може да се закупи като добър телефон.

Xiaomi 15T от тази година но не знам дали е топ. 

От тези "флагмани" залагам единствено на Pixel 

При тези, особено последния, доста се надвишава бюджета, иначе Google Pixel 9a изглежда доста добре като хардуер и бъдещи ъпдейти, единствено изостава малко с камерите, но за тези пари толкова.

Compare Google Pixel 9a vs. Realme 14 Pro+ vs. Honor 400 - GSMArena.com

преди 30 минути, exHUMR написа:

И как разбра, че изостава с камерата?

Като гледам сравнения с другите телефони. Иначе като качество за тези пари изглежда добре:

Google Pixel 9a Real-World Test (Camera Comparison, Battery Test, & Vlog) - YouTube

Не съм видял да има някакви изисквания към камерата. Нито пък към нещо друго, освен за 4G.

преди 4 часа, Raze написа:

Като не искаш 5G (не е ясно защо), можеш в менюто на устройството да смениш вида мрежа, която да ползва:

За мен основният недостатък е хабенето на батерията. Телефоните с 5G имат отделен модем за него, който не може да бъде изключен. От настройките можеш да окажеш препоръчителна мрежа. Тогава телефонът ще ползва 4G/LTE, но 5G също ще работи.

преди 3 часа, The Lone Star написа:

Аз бих си взел Redmi Note 14.

Аз също, но обезателно моделът с 8 РАМ. 

Батерията се хаби при 5G само при включени мобилни данни, при липса на WiFi. Според лични наблюдения с второ такова устройство - първо Sony Xperia 5 II, в момента Realme GT 7. Ако съм включил мобилни данни и няма налични WiFi мрежи, батерията наистина се хаби малко повече от нормално. Но ако устройството се включи към WiFi мрежа, този проблем го няма, дори и при включени мобилни данни. Ако не се ползва интернет и всичко е изключено, тогава батерията трае най-много, но това е нормално. Дори и при сравнение на тези две устройства - едното от които с 5G се вижда, че то дори издържа повече, при наличието на дори по-малка батерия. Просто самия процесор е много по-икономичен:

Compare Xiaomi Redmi Note 14 4G vs. Google Pixel 9a - GSMArena.com

Xiaomi Redmi Note 14 4G - 48:49h endurance

Google Pixel 9a - 52:19h endurance

преди 6 минути, Acnapyx написа:

За мен основният недостатък е хабенето на батерията. Телефоните с 5G имат отделен модем за него, който не може да бъде изключен. От настройките можеш да окажеш препоръчителна мрежа. Тогава телефонът ще ползва 4G/LTE, но 5G също ще работи.

При съвременните телефони тази разлика в хабенето на батерията е пренебрежимо малко! Да , наистина 5Г модема хаби повече батерия от 4Г но само когато се ползва. При 5Г поради по голямата скорост всичко става по бързо и след като се 'издърпа' информацията , 5г модема не хаби батерия.... Отделно при съвременните телефони има само един 5г модем, съвместим с 4г/ЛТЕ .

• Автор

a какво ще кажете за Xiaomi Redmi Note 14s 512GB 12GB RAM Dual-SIM 
 Мене ме грабна много ( за тези пари де )

Не знам защо предпочиташ много по-слабия MediaTek Helio процесор пред Snapdragon. Единственото хубаво на този телефон е ниската цена.

Не очаквай, че телефон без 5G ще ти изкара повече на батерия.

• Автор
преди 20 минути, Raze написа:

Не знам защо предпочиташ много по-слабия MediaTek Helio процесор пред Snapdragon. Единственото хубаво на този телефон е ниската цена.

Прочетох ти коментарите , мненията по темата и сега да те попитам : ТИ МОЖЕШ ЛИ да предлобжиш модел БЕЗ 5G който да е до 700-800 лв с любимият ти Snapdragon ?

преди 19 минути, Dimbi Il написа:

Прочетох ти коментарите , мненията по темата и сега да те попитам : ТИ МОЖЕШ ЛИ да предлобжиш модел БЕЗ 5G който да е до 700-800 лв с любимият ти Snapdragon ?

Аз не казвам, че ми е 'любим', а е много по-добър избор и в пъти по-бърз от избрания от теб процесор. Дори моя GT7 е също с Mediatek процесор, само че Dimensity, който е много по-добър от Helio. Иначе няма да намериш нов смартфон от последните няколко години със Snapdragon или висок клас процесор, който да не е 5G, просто няма смисъл да се правят такива. Без 5G са все още единствено ниския клас устройства.

Според мен не виждам смисъл да се мъчиш с по-слаб и стар модел при достатъчен бюджет, но твоя работа, щом си си наумил, че без 5G ще ти изкара няколко минути повече батерията евентуално. Ето примерно според сайта на технополис кои модели са без 5G - отстрани има филтър за това: Смартфони и мобилни телефони на изгодни цени - Технополис

И още един вариант - вземи си телефон с по-голяма батерия от стандартните, които са около 5000 mAh, например:

Смартфон GSM HONOR MAGIC 7 LITE 256/8 PURPLE 6.78 ", 256 GB, RAM 8 GB, 108+5 MP, 5G - батерия 6600 mAh

Смартфон GSM MOTOROLA G86 POWER 5G BLPB8X0032PL 6.67 ", 256 GB, RAM 12 GB, 50+8 MP, 5G - 6720 mAh

Има и други марки и модели с големи батерии, със сравнително мощни процесори, които също могат да ти влязат в бюджета.

През 2025 година няма да намериш телефон, който да не поддържа 5G.

А и какво пречи ръчно да преминеш на LTE? 

Щом ти харесва шалмито- купувай него. 

Нямаше нужда да пускаш излишна тема и да гледаш сеира от чуждите мнения, които така и не слушаш и няма да изслушаш и пак ще си купиш това, което ТИ си наумил. 

преди 2 часа, Raze написа:

Очаквай. Много зависи от клетъчната мрежа и покритието. За сравнение моят Редми Ноут 13 4джи кара 2 дена с не много ползване - 2-3 часа на ден браузер новини, Уотсап, телефония. На пиятелката Галакси А54 кара 1 ден без никакво ползване. С 5джи даже и в айдъл хаби батерия. Това е в регион с лошо покритие на всякакъв сигнал поради много и високии сгради. 

преди 4 часа, Belefor написа:

Отделно при съвременните телефони има само един 5г модем, съвместим с 4г/ЛТЕ .

Няма такъв. 2 отделни модема са - един за 2/3/4G/LTE и друг за 5G. Не можеш да ги изключваш или да им прилагаш какъвто и да е контрол както на нормален комютър. Единствено можеш да зададеш предпочитания, но и двата винаги работят. Предполагам телефон само с 5G модем ще хаби много по-малко батерия, но не ми е известно да има такъв. Мрежите не са толкова развити - без 5G можеш, без 4G/LTE - не. 

преди 2 часа, exHUMR написа:

А и какво пречи ръчно да преминеш на LTE? 

Нищо не пречи, но не може да изключи 5джи, за да пести батерия. В район с добро покритие по-добре да си ползва 5джи. Така или иначе не може да го спре.

Впрочем има и един детайл, който отблъсква някой хора от 5джи - локацията. При този тип връзка местоположението на устройството е и във височина. Всяка клетка знае точното местоположение на ресийвъра с точност до няколко саниметра. При 4джи/лте е извесно само разстоянието между тях. Почти невъзможно е точно да се локализира устройство в блок с 15 етажа и и по8 апартамента на етаж. Ясно е, че е там, ама не на кой етаж. При 5джи локацията е до сантиметри. Така работи самият протокол. 

преди 2 часа, exHUMR написа:

Нямаше нужда да пускаш излишна тема и да гледаш сеира от чуждите мнения, които така и не слушаш и няма да изслушаш и пак ще си купиш това, което ТИ си наумил.

Има - клик-байт да става. Това е добре за форума.

преди 39 минути, Acnapyx написа:

Очаквай. Много зависи от клетъчната мрежа и покритието. За сравнение моят Редми Ноут 13 4джи кара 2 дена с не много ползване - 2-3 часа на ден браузер новини, Уотсап, телефония. На пиятелката Галакси А54 кара 1 ден без никакво ползване. С 5джи даже и в айдъл хаби батерия. Това е в регион с лошо покритие на всякакъв сигнал поради много и високии сгради. 

Това е доста относително. И двата телефона са стари модели, а това Galaxy A54 веч е на почти 3 години, може и батерията да му е заминала. Пробвай да му изключиш мобилния интернет и виж колко ще изкара, както вече написах - това хаби доста батерия, дори и в idle.

Нз при другите как е, но при s25u ъпдейта на андроида беше 4+ГБ, колкото една win 10. Има доста излишни неща. Трябва да се оптимизира добре и после всичко си идва на мястото. И при заряд до 80%, пак изкарва един ден. В 22 и 30 минава в режим сън, гаси всичко ненужно и те така.....Иска си добра оптимизация...

преди 51 минути, Zaza Zaraza написа:

Новите телефони ги дават, че имат само един модем. 

Модем не е SoC. SoC е всичко компоненти - процесор, рам, модем, wifi, bluetooth и т.н. Не знам защо този АЙ го дава в скоба, като синоним. SoC може изобщо да няма модем, като някои лаптопи на Майкрософт. 

"5G and LTE run on different modem chipsets, and specific hardware is required to access each network type"

Това е от Джеминай

Може би трябва да се попита за конкретен телефон. Всичко се прави с цел икономия, не ми вярва във всеки телефон да слагат по два модема. Виж ко пише за с25 ултра. :) 

2025-12-04_202533.jpg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.