Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

кой модел смартфон бихте си купили до 800-850 лв но да е 4G !!?

Featured Replies

преди 26 минути, Zaza Zaraza написа:

Нз при другите как е, но при s25u ъпдейта на андроида беше 4+ГБ, колкото една win 10. Има доста излишни неща. Трябва да се оптимизира добре и после всичко си идва на мястото. И при заряд до 80%, пак изкарва един ден. В 22 и 30 минава в режим сън, гаси всичко ненужно и те така.....Иска си добра оптимизация...

На моя Realme GT 7 беше около 3.7 GB по спомен android 16. Но при самсунг имаш повече софтуер, тяхното UI мисля е по-голямо, както и samsung dex.

Относно батерията, при мен е 7000 mAh и с моето ползване го зареждам през 3-4 дена, като батерията съм я ограничил до 90% и като падне малко под 20% го зареждам - тоест около 70-80% батерия ме изкарва 3-4 дни. Пробвал съм по цял ден да карам с включени мобилни данни на 5G мрежа - разликата в използването на батерията е има-няма 10%. Ако включа и WiFi заедно с мобилните данни, батерията издържа малко повече, ако изключа и двете - още повече, но принципно WiFi ми е включено по цял ден, само вечер преди лягане спирам WiFi и мобилни данни.

То ти казва - различни антени. Съответно и ток за тях. И на по-горното, за изключването на 5G, никъде не показва изключване, а предпочитане. В SoC не можеш да изключив нищо. При CoS можеш - например декстоп компютър. Искаш да не ползваш wifi карта - имаш доста опции дори на уиндоус - просто и даваш дисабле от ОС, деинсталираш драйвъра, забраняваш я от БИОС. При SoC няма такава опция.

преди 5 минути, Raze написа:

На моя Realme GT 7 беше около 3.7 GB по спомен android 16. Но при самсунг имаш повече софтуер, тяхното UI мисля е по-голямо, както и samsung dex.

Относно батерията, при мен е 7000 mAh и с моето ползване го зареждам през 3-4 дена, като батерията съм я ограничил до 90% и като падне малко под 20% го зареждам - тоест около 70-80% батерия ме изкарва 3-4 дни. Пробвал съм по цял ден да карам с включени мобилни данни на 5G мрежа - разликата в използването на батерията е има-няма 10%. Ако включа и WiFi заедно с мобилните данни, батерията издържа малко повече, ако изключа и двете - още повече, но принципно WiFi ми е включено по цял ден, само вечер преди лягане спирам WiFi и мобилни данни.

Ехее супер. :) 

преди 2 минути, Acnapyx написа:

То ти казва - различни антени. Съответно и ток за тях. И на по-горното, за изключването на 5G, никъде не показва изключване, а предпочитане. В SoC не можеш да изключив нищо. При CoS можеш - например декстоп компютър. Искаш да не ползваш wifi карта - имаш доста опции дори на уиндоус - просто и даваш дисабле от ОС, деинсталираш драйвъра, забраняваш я от БИОС. При SoC няма такава опция.

Добре. Щом тъй си рекъл.. :)

Аз искам да питам само за 3G телефон. Трябва да има хубава камера да мога да снимам луната и звездите, на друго не държа. Държа да 3G понеже от 5G наоколо умират птиците, пък на 4G не ми върви. 

• Автор
преди 8 часа, Acnapyx написа:

Очаквай. Много зависи от клетъчната мрежа и покритието. За сравнение моят Редми Ноут 13 4джи кара 2 дена с не много ползване - 2-3 часа на ден браузер новини, Уотсап, телефония. На пиятелката Галакси А54 кара 1 ден без никакво ползване. С 5джи даже и в айдъл хаби батерия. Това е в регион с лошо покритие на всякакъв сигнал поради много и високии сгради. 

Няма такъв. 2 отделни модема са - един за 2/3/4G/LTE и друг за 5G. Не можеш да ги изключваш или да им прилагаш какъвто и да е контрол както на нормален комютър. Единствено можеш да зададеш предпочитания, но и двата винаги работят. Предполагам телефон само с 5G модем ще хаби много по-малко батерия, но не ми е известно да има такъв. Мрежите не са толкова развити - без 5G можеш, без 4G/LTE - не. 

Нищо не пречи, но не може да изключи 5джи, за да пести батерия. В район с добро покритие по-добре да си ползва 5джи. Така или иначе не може да го спре.

Впрочем има и един детайл, който отблъсква някой хора от 5джи - локацията. При този тип връзка местоположението на устройството е и във височина. Всяка клетка знае точното местоположение на ресийвъра с точност до няколко саниметра. При 4джи/лте е извесно само разстоянието между тях. Почти невъзможно е точно да се локализира устройство в блок с 15 етажа и и по8 апартамента на етаж. Ясно е, че е там, ама не на кой етаж. При 5джи локацията е до сантиметри. Така работи самият протокол. 

Има - клик-байт да става. Това е добре за форума.

АБСОЛЮТНО ТОЧНО ! С ХИИИИИИИИИРУРГИЧЕСКА ТОЧНОСТ !!! 

преди 10 часа, Raze написа:

Аз не казвам, че ми е 'любим', а е много по-добър избор и в пъти по-бърз от избрания от теб процесор. Дори моя GT7 е също с Mediatek процесор, само че Dimensity, който е много по-добър от Helio. Иначе няма да намериш нов смартфон от последните няколко години със Snapdragon или висок клас процесор, който да не е 5G, просто няма смисъл да се правят такива. Без 5G са все още единствено ниския клас устройства.

Според мен не виждам смисъл да се мъчиш с по-слаб и стар модел при достатъчен бюджет, но твоя работа, щом си си наумил, че без 5G ще ти изкара няколко минути повече батерията евентуално. Ето примерно според сайта на технополис кои модели са без 5G - отстрани има филтър за това: Смартфони и мобилни телефони на изгодни цени - Технополис

И още един вариант - вземи си телефон с по-голяма батерия от стандартните, които са около 5000 mAh, например:

Смартфон GSM HONOR MAGIC 7 LITE 256/8 PURPLE 6.78 ", 256 GB, RAM 8 GB, 108+5 MP, 5G - батерия 6600 mAh

Смартфон GSM MOTOROLA G86 POWER 5G BLPB8X0032PL 6.67 ", 256 GB, RAM 12 GB, 50+8 MP, 5G - 6720 mAh

Има и други марки и модели с големи батерии, със сравнително мощни процесори, които също могат да ти влязат в бюджета.

добре де , как да обясня че да ме разбреш , че търся и ДЪРЖА да е 4G ( само с ЧЕТИРИ ДЖИ ) и да НЯМА 5G 
    Защо даваш ПАК примери с 5G ???????????????????????????????????????????

преди 4 часа, Dimbi Il написа:

търся и ДЪРЖА да е 4G ( само с ЧЕТИРИ ДЖИ ) и да НЯМА 5G

В такъв случай - Xiaomi Redmi Note 14 Pro 4G или  Samsung Galaxy A17 . По-скъпите модели имат 5G .

преди 14 часа, Acnapyx написа:

Няма такъв. 2 отделни модема са - един за 2/3/4G/LTE и друг за 5G. Не можеш да ги изключваш или да им прилагаш какъвто и да е контрол както на нормален комютър. Единствено можеш да зададеш предпочитания, но и двата винаги работят. Предполагам телефон само с 5G модем ще хаби много по-малко батерия, но не ми е известно да има такъв. Мрежите не са толкова развити - без 5G можеш, без 4G/LTE - не. 

абсолютни глупости...

преди 5 часа, Dimbi Il написа:

добре де , как да обясня че да ме разбреш , че търся и ДЪРЖА да е 4G ( само с ЧЕТИРИ ДЖИ ) и да НЯМА 5G 
    Защо даваш ПАК примери с 5G ???????????????????????????????????????????

Дал съм ти - първата връзка, нещо филтъра на технополис включва и скъпите HUAWEI Pura 80, които са с 5G. Гледай по-евтините модели под тях: MYPHONE HAMMER, SAMSUNG GALAXY A17, XIAOMI REDMI NOTE 14 PRO - те са с по-стари и слаби процесори и нямат 5г.

И аз да дам малко информация от chatgpt - според него, 5G вече е вградено в новите чипове, така че те вече е вграден модема. Но като се изключи 5G мрежата през настройките на устройството, 5G модема се деактивира. Реално разликата с включен и изключен 5G е около 5-10% повече батерия.

Spoiler

1. В новите Snapdragon и Dimensity – 5G модемът е вграден

От Snapdragon 765/780/8 Gen серии нагоре, както и всички MediaTek Dimensity, 5G модемът е интегриран вътре в SoC.

Тоест:

• Няма отделен модул, който производителят да може да премахне.

• Чипът пристига заводски с 5G модема вътре.

Изключения (по-стари):

• Snapdragon 855 и 865 използваха отделен X50/X55 5G модем.

• След това Qualcomm премина към интегрирани 5G модеми.

2. Ако в настройките избереш „4G only“ – 5G модемът практически се изключва

✔ Какво става, когато зададеш в мрежовите настройки:

Preferred network type → LTE/4G only

Тогава:

• Телефонът не сканира 5G честоти.

• 5G радиото се деактивира, защото няма нужда от него.

• Това намалява консумацията на енергия, тъй като модемът не прави 5G cell search / handshake.

➡️ Единственото, което остава активно, е LTE модемът.
➡️ Енергоспестяването е реално.

Т.е. да, можеш да изключиш 5G напълно на ниво софтуер.

Но важно уточнение:

5G модемът в SoC-а физически остава част от чипа

• Не можеш да го „премахнеш“.

• Но можеш да го деактивираш програмно, така че да не харчи нищо.

Еквивалент:
Все едно в лаптопа ти има Wi-Fi 6E карта, но си я изключил — тя пак е там, но не работи.

3. Има ли случаи, в които въпреки 4G-only настройка, 5G все пак консумира ток?

В 99% от моделите — НЕ.

След Android 12 производителите използват стандартизирано управление на радиата:

• Изключването на 5G спира 5G компонентите напълно.

• Няма периодични сканирания на 5G клетки.

Изключение: много стари Android версии, но това вече не е актуално.

📌 4. Реална разлика в батерията?

Да — при някои телефони потребители докладват:

• +5% до +10% по-добра батерия при 4G-only

• Особено в райони със слаб 5G сигнал (при слабо 5G батерията умира бързо).

Заключение

✔ 5G модемът в новите чипове е вграден

✔ Но може да се изключи напълно през мрежовите настройки

✔ Изключването пести батерия

✔ Това е напълно безопасно и няма противопоказания

преди 14 минути, Raze написа:

Дал съм ти - първата връзка, нещо филтъра на технополис включва и скъпите HUAWEI Pura 80, които са с 5G. Гледай по-евтините модели под тях: MYPHONE HAMMER, SAMSUNG GALAXY A17, XIAOMI REDMI NOTE 14 PRO - те са с по-стари и слаби процесори и нямат 5г.

И аз да дам малко информация от chatgpt - според него, 5G вече е вградено в новите чипове, така че те вече е вграден модема. Но като се изключи 5G мрежата през настройките на устройството, 5G модема се деактивира. Реално разликата с включен и изключен 5G е около 5-10% повече батерия.

Затвори скритото съдържание

1. В новите Snapdragon и Dimensity – 5G модемът е вграден

От Snapdragon 765/780/8 Gen серии нагоре, както и всички MediaTek Dimensity, 5G модемът е интегриран вътре в SoC.

Тоест:

• Няма отделен модул, който производителят да може да премахне.

• Чипът пристига заводски с 5G модема вътре.

Изключения (по-стари):

• Snapdragon 855 и 865 използваха отделен X50/X55 5G модем.

• След това Qualcomm премина към интегрирани 5G модеми.

2. Ако в настройките избереш „4G only“ – 5G модемът практически се изключва

✔ Какво става, когато зададеш в мрежовите настройки:

Preferred network type → LTE/4G only

Тогава:

• Телефонът не сканира 5G честоти.

• 5G радиото се деактивира, защото няма нужда от него.

• Това намалява консумацията на енергия, тъй като модемът не прави 5G cell search / handshake.

➡️ Единственото, което остава активно, е LTE модемът.
➡️ Енергоспестяването е реално.

Т.е. да, можеш да изключиш 5G напълно на ниво софтуер.

Но важно уточнение:

5G модемът в SoC-а физически остава част от чипа

• Не можеш да го „премахнеш“.

• Но можеш да го деактивираш програмно, така че да не харчи нищо.

Еквивалент:
Все едно в лаптопа ти има Wi-Fi 6E карта, но си я изключил — тя пак е там, но не работи.

3. Има ли случаи, в които въпреки 4G-only настройка, 5G все пак консумира ток?

В 99% от моделите — НЕ.

След Android 12 производителите използват стандартизирано управление на радиата:

• Изключването на 5G спира 5G компонентите напълно.

• Няма периодични сканирания на 5G клетки.

Изключение: много стари Android версии, но това вече не е актуално.

📌 4. Реална разлика в батерията?

Да — при някои телефони потребители докладват:

• +5% до +10% по-добра батерия при 4G-only

• Особено в райони със слаб 5G сигнал (при слабо 5G батерията умира бързо).

Заключение

✔ 5G модемът в новите чипове е вграден

✔ Но може да се изключи напълно през мрежовите настройки

✔ Изключването пести батерия

✔ Това е напълно безопасно и няма противопоказания

Те тукашните специалисти знаят повече от chatgpt кое как е....

chatgpt също понякога дава невярна информация или 'халюцинира', но в случая мисля, че това е правилно, гледам го и по други места в интернет. А и след някоя и друга година може да решат да деактивират и 4G мрежите и да остане само 5G, вече се говори и за 6G. Според мен е абсолютна глупост да се взема смартфон с такова ограничение, но щом така си е наумил автора, негова работа.

В България предстои изключване на мобилни мрежи, вече се тества 6G - Новини | Mobile Bulgaria

току-що, Raze написа:

chatgpt също понякога дава невярна информация или 'халюцинира', но в случая мисля, че това е правилно, гледам го и по други места в интернет. А и след някоя и друга година може да решат да деактивират и 4G мрежите и да остане само 5G, вече се говори и за 6G. Според мен е абсолютна глупост да се взема смартфон с такова ограничение, но щом така си е наумил автора, негова работа.

В България предстои изключване на мобилни мрежи, вече се тества 6G - Новини | Mobile Bulgaria

Ти и аз нищо не разбираме от телефони и мрежи!!!

Човека дава за пример 2Г и 3Г.... в новите телефони....

Просто някой хора живеят назад във времето!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.