Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Появил се неочакван проблем, с новозакупени светещи празнични гирлянди

Featured Replies

Тези дни купих Новогодишни светещи гирлянди за битови нужди.

При закупуването им ги пробвах и те светеха нормално.

Вчера започнах монтажа им който ме затрудни, тъй като трябваше да ги поставям на високо място

и да успея да ги свържа с най-близкия електрически контакт. Когато най-сетне ги включих в мрежата,

те вече не светеха. Явно по време на монтажа съм "поразбутал" кутийката за управление.

Разглобих я и установих че бутончето на нея се клати (както и платката на схемата), която не е фиксирана а . . .подвижна !

Какво трябва да сторя за да започне гирляндата отново до започне да свети:

Кутия за управление_А.jpg

• Автор

Нищо няма прекъснато, защото гирляндата е чисто нова и въобще не е работила !

Проблемът е с "бутончето" което трябва да прави качествен контакт с платката.

То е неестествено хлабаво и явно се е разместило по време на монтажа на гилляндата.

Молбата ми е този,

който има подобна светеща гирлянда, да отвори кутийката и да ми опише как е прикрепено неговото бутонче.

Как притиска една "контактна точка" от платката и активира гирляндата . . .за  да свети !?

Трябваше изобщо да ги отваряш, а да отидеш с касовия бон в магазина, от който си ги закупил и да ги върнеш. Сега, след като си ги отварял, особено ако си личи, няма да ти признаят рекламацията.

• Автор

И при новата проба с фазомера установих че напрежение от 220 волта влиза безпрепятствено в схемата.

Сега давам и скриншот на самата "печатна схема" на изделието, с "точката" която контактува с "бутона",

където смятам че се крие проблема !?

Отново призовавам някой от форума, който е купил подобна гирлянда в къщи за радост на децата,

да отвори пластмасовата "кутийката" и ми даде инструкции относно работата на тази платка:

.thumb.jpg.819fdb6a474f95b7ab2898bb4cba002b.jpg

Колкото и пъти да го напишеш това, явно няма други дето си купуват подобни китайски боклуци.

преди 21 минути, Optium написа:

И при новата проба с фазомера установих че напрежение от 220 волта влиза безпрепятствено в схемата.

И как точно установи с фазомер, какво напрежение влиза. Мериш с мултицета на AC входа на изправителния мост дали има напрежение и на DC изхода му.

преди 24 минути, Optium написа:

Сега давам и скриншот на самата "печатна схема" на изделието, с "точката" която контактува с "бутона",

Това е самия бутон, който сменя режимите

преди 25 минути, Optium написа:

да я отвори и ми даде инструкции относно работата на тази платка:

Само един китаец знае :) 

ПС: Прекъснат е кабела (от клемата)

Може всички да ми се смеят, но каква е тази окислена платка. Според мен това е седяло по складовете на влага. 

Не се занимавай с глупости ами отиди и си вземи нещо друго. Това се прави да е еднодневка.

Всъщност, платката си е много добре. Спойките не са перфектни, замерване на всички елементи ще покаже виновника. 

Как така се клати бутона? От снимката се вижда, че той е добре запоен. Пусни захранване на платката и замери дали стига напрежение до бутона, линиите се виждат. 

преди 28 минути, "Саша" написа:

Всъщност, платката си е много добре. Спойките не са перфектни, замерване на всички елементи ще покаже виновника. 

Как така се клати бутона? От снимката се вижда, че той е добре запоен. Пусни захранване на платката и замери дали стига напрежение до бутона, линиите се виждат. 

Ама тоя образ си мисли, че бутона е pvc стърчащото ....

Мани, ще направи някоя беля... щом мери напрежение с фазомер

преди 11 часа, "Саша" написа:

Така е! Това исках да кажа ама малко се поизложих :)

Да не се окаже накрая, че пъпчиците не могат да задържат платката и като натисне бутона, тя потъва и затова не му свети играчката. 😁 

• Автор
преди 2 часа, Pamlea написа:

Да не се окаже накрая, че пъпчиците не могат да задържат платката и като натисне бутона, тя потъва и затова не му свети играчката😁 

Това ми се струва най-вероятно, защото платката не е фиксирана и се движи нагоре-надолу.

За по-голяма сигурност би било добре да се увеличи допирната площ и на бутона, за по-сигурен контакт с платката.

Тъй като след малко ще излизам, би било добре да ми кажете какъв силикон, който се употребява при платки да купя ?

Или да ползвам епоксидна смола (която си имам в къщи), ако силикона струва повече от светещата гирлянда:

IMG_20251229_111116.jpg

Ей, срама нямате. Човека излиза и прибра, сега пак ще излиза, вие нищо за силиконя...

С още мандахерцане на платката ще се наложи да припоява всички кабели. Първо беше 1, а сега и 2 ми се вижда липсващ от платката...

1274089622_.png.8454c2fa7e3ad00153454aa2b322e5b4.png

Бутона лесно се проверява с окъсяване, но... да си гърми вместо да свети...

• Автор
на 29.12.2025 г. в 15:33, Joss Bomon написа:

С още мандахерцане на платката ще се наложи да припоява всички кабели . . .

Точно и това се получи, защото след като прегледах връзките на проводниците с платката  с помощта на лупа,

веднага установих две прекъсвания от разпоени спойки. Явно "жълтура" ги е правил с робот.

За това пък аз си взех поялника от "Бай Тошово време" на цена от 9лв. и 48ст. произведен в Генерал Тошево.

Калая ми е също от едно време, донесен от бившия металургичен комбинат "Кремиковци".

Направих едни яки и груби спойки, а за фиксиране на кабелите към кутията (за да не мърдат)

използвах епоксидна смола от Бургаската ф-ма ЕСТЕЛ, произведена преди 10 години.

Сега гирляндата работи вече 48 часа (без прекъсване), по-добре от тези които са опънати пред Елисейския дворец.

За това може от сега да им тегля една "попържня" на тези хубостници, които се радват и надяват на по-добър живот в Еврозоната . . .

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.