Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво ми е нужно, за да свържа два компютъра в мрежа?

Featured Replies

• Автор
преди 12 часа, ПК78 написа:

Предполагам двата доставчика са сложили два отделни рутера? Това предполага и две WiFi мрежи? Ако е така, слагаш по един usb wifi адаптер на всеки компютър (десетина евро всеки) и така ще можеш да избираш към коя WiFi мрежа да се връзват. Ако не, ще трябва да пускаш отделен кабел от всеки рутер до двата компютъра, и да ги превключваш ръчно, ако отпадне единия интернет, което обаче е сложно и безсмислено.

По-елегантния, но труден за теб вариант е с един рутер, който да поеме двата доставчика (и съответно да превключва автоматично между тях при отпадане на единия, т.нар, failover), и към него да вържеш двата копютъра, било по кабел или WiFi (отново ще трябват адаптери).

Ще трябва някой да ти го настрои, и инвестицията ще е доста повече като пари.

Той вече доставчикът стана един след като придоби предишните два. Двата рутера са може да се каже напълно еднакви. А usb wifi адаптер същото ли е с каквото ми работят мишката и клавиатурата, които са безкабелни? Как се настройва подобен приемник? 

Това е WiFi адаптер. Има на различни скорости, не знам твоят интернет на колко е. 

Обикновенно нямат нужда от настройка, стига да си с поне Windows 10, долу в трея ти се появява опция за връзка с WiFi, като при лаптопите. 

• Автор
преди 4 минути, Rustborn написа:

Взимаш два wifi адаптера, задължително plug and play - означава че не им трябват драйвъри. Те са на USB и пъхаш по един в двата компютъра. Като ти спре нета, избираш от иконката да продължи на работещия wifi .

Може и да ми е тъп въпросът, но адаптер за безжична мишка върши ли работа и ако да, то в рутера ли се поставя (където има usb вход) или в компютъра?  Съответно как се настройва връзката? 

преди 2 минути, Res Pect написа:

Може и да ми е тъп въпросът, но адаптер за безжична мишка върши ли работа и ако да, то в рутера ли се поставя (където има usb вход) или в компютъра?  Съответно как се настройва връзката? 

USB ти е на адаптера и се поставя в компютъра. Ако е както написах plug and play, няма нужда от никакви настройки. Просто ще ти излезе иконата за wifi като на лаптопите и от там си избираш мрежа и пускаш с парола.

преди 2 минути, Res Pect написа:

Не, нямат нищо общо двете. 

Поставя се в компютъра, това е адаптер, който ти добавя възможност компютъра да се свръзва с безжични мрежи (WiFi). 

• Автор
преди 3 минути, ПК78 написа:

Това е WiFi адаптер. Има на различни скорости, не знам твоят интернет на колко е. 

Обикновенно нямат нужда от настройка, стиге да си с поне Windows 10, долу в трея ти се появява опция за WiFi, кати при лаптопите. 

Ясно. Наистина много прилича на тези джаджи, които идват в комплект с безжична мишка или клавиатура, но явно външния вид лъже и работи на друг принцип. Моят интернет е 150/90  мб, а на другия компютър е 50/30 мб. Аз съм windows 11 pro  , а там е  windows 10 home. 

преди 5 минути, ПК78 написа:

Не, нямат нищо общо двете. 

Поставя се в компютъра, това е адаптер, който ти добавя възможност компютъра да се свръзва с безжични мрежи (WiFi). 

Това е хитро. Значи едно пъхалце ще свърши работа. Благодаря.

Е нормално е да си приличат на външен вид, и двете сe включват в USB и работят на един принцип. Те и флашките са подобни на външен вид.

Мишките и клавиатурите са си със собствени адаптери, които се свързват само с конкретното устройство. 

За тези скорости и най-евтините адаптери (до 150 Мб) ще свършат работа, освен ако не планираш да вдигнеш скоростта в бъдеще. 

преди 2 часа, jhoro написа:

Щото няма адаптер, който да се свърже към две машини ЕДНОВРЕМЕННО!

Той ще ползва два безжични адаптера едновременно - защо - нали двете машини си имат кабелен интернет - и когато падне единия, повтарям единия - той ще ползва временната връзка по въздух на единия от двата компютъра ... аз може да съм спал, ама ти явно си в друг сън като цяло ... научи се да четеш с разбиране ... 2026 станахме вече кога ще се случи чудото ...

Както казах и преди - търси такава джаджа с антенка и с доказана мощност - имаш все пак да минеш през няколко стени, не се знае какво друго има в ефира при теб. Също така никога не бих напъхал това отзад на компютърната кутия - има шанс да му правиш сянка, затова винаги си вземам кабел или специална поставка - за да мога да го местя на най-доброто място - не е като при кабелния интернет - или е свързан или не - тук може да се виждат двете устройства, да си говорят, но интернета ти да е с малка скорост и голямо закъснение.

Даденото по-горе е удачно когато имаш пряка видимост - рутер > адаптер ... при прегради е съвсем друго.

Все пак какво можеш да направиш - вземаш си телефона - свързваш го с кабел към компютъра, преминаваш интернета на телефона към по-отдалечения рутер и след това го споделяш с компютъра като там спираш кабелния интернет - пускаш тест на скоростите - когато сравняваш - вземай под внимание към кой доставчик си в момента - също така ползвай го час и виж дали ти върши работа за твоето ползване. Също така прегледай телефона с каква скорост се свързва към самия рутер и т.н.

Ако имаш някакъв стар или резервен смарт телефон - може и само с него да минеш без адаптери - просто го тренирай сега и си води записки - не е сложно, но се забравя ако не го правиш всеки ден.

преди 22 минути, plamen_petrov_80 написа:

Все пак какво можеш да направиш - вземаш си телефона - свързваш го с кабел към компютъра, преминаваш интернета на телефона към по-отдалечения рутер и след това го споделяш с компютъра като там спираш кабелния интернет - пускаш тест на скоростите - когато сравняваш - вземай под внимание към кой доставчик си в момента - също така ползвай го час и виж дали ти върши работа за твоето ползване. Също така прегледай телефона с каква скорост се свързва към самия рутер и т.н.

Противоречиш си - 2026...

преди 8 минути, Rustborn написа:

Противоречиш си - 2026...

До скоро ползвах Lenovo A820 точно за такава връзка и даже не беше като резерва, а това ми бе основния интернет - работеше.

Тук говорим за момента в който няма да има интернет за часове/ден - нали?

Така като гледаш как иска да хване wifi през мишката, мислиш че може да си оправи тетъринга ?

преди 1 минута, Rustborn написа:

Така като гледаш как иска да хване wifi през мишката, мислиш че може да си оправи тетъринга ?

Вероятно съм учил и по-възрастни хора на доста по-сложни неща.

Никой не се е родил научен, но не можеш да научиш никой който няма желание ...

Не е лошо да знае как да си сподели мобилния интернет с компютър ако загуби и двата доставчика и му трябва спешно, нали?

преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

Вероятно съм учил и по-възрастни хора на доста по-сложни неща.

Никой не се е родил научен, но не можеш да научиш никой който няма желание ...

Не е лошо да знае как да си сподели мобилния интернет с компютър ако загуби и двата доставчика и му трябва спешно, нали?

Е ми, научи го на фейловър - три клика са...

преди 1 час, Res Pect написа:

А какво е ONT, за да проверя дали го имам? 

ONT означава Optical Network Terminal (Оптичен мрежов терминал) – устройство в оптичните мрежи за интернет, което преобразува светлинните сигнали от оптичния кабел в електрически.

преди 1 час, Rustborn написа:

Взимаш два wifi адаптера, задължително plug and play - означава че не им трябват драйвъри. Те са на USB и пъхаш по един в двата компютъра. Като ти спре нета, избираш от иконката да продължи на работещия wifi .

Ако са настроени за авгоматично повторно свързване - няма нужда да правиш нищо!

Той вече доставчикът стана един след като придоби предишните два.

Доставчикът може да е един, но кабелите ... са си два!

А usb wifi адаптер същото ли е с каквото ми работят мишката и клавиатурата, които са безкабелни? Как се настройва подобен приемник? 

На вишката е донгъл, който работи само с тази мишка!

На геб ти трябва нещо такова images(6).jpeg.5e461325dde1c530e508dcbcd553f0c0.jpeg

преди 3 минути, jhoro написа:

Ако са настроени за авгоматично повторно свързване - няма нужда да правиш нищо!

Е, Пламен нали отваря даскало.

• Автор
на 6.01.2026 г. в 12:22, ПК78 написа:

Е нормално е да си приличат на външен вид, и двете сe включват в USB и работят на един принцип. Те и флашките са подобни на външен вид.

Мишките и клавиатурите са си със собствени адаптери, които се свързват само с конкретното устройство. 

За тези скорости и най-евтините адаптери (до 150 Мб) ще свършат работа, освен ако не планираш да вдигнеш скоростта в бъдеще. 

Ти си като доставчикът, който все иска да ми вдигне скоростта поне на 300, но съответно и цената да скочи. Ами аз помня как беше положението на 50 и сега на 150 не виждам голяма разлика. 

преди 56 минути, Res Pect написа:

Ти си като доставчикът, който все иска да ми вдигне скоростта поне на 300, но съответно и цената да скочи. Ами аз помня как беше положението на 50 и сега на 150 не виждам голяма разлика. 

Когато започнеш да польваш връзката по предназначение, ще разбереш разликатс

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.