Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво ми е нужно, за да свържа два компютъра в мрежа?

Featured Replies

Здравейте и ЧНГ! 

Искам да свържа два компютъра в мрежа, но нямам идея какви платки и кабели ще са ми нужни.

Ще обясня за какво ми трябва това свързване, за да ви е по-лесно да ме насочите към правилния прийом.

Значи в апартамента има два настолни компютъра разположени в различни стаи. Свързани са към интернет чрез

оптични кабели. Общото е, че доставчикът е А1, но титулярите, договорите и дори скоростите на интернета са различни.

По принцип аварии има много рядко, но се оказа, че когато се случват винаги единия компютър си има интернет, а при другия 

липсва. Странно е, но е факт. Понеже на тези компютри се работи онлайн всяко прекъсване дори само за няколко часа е крайно неприятен момент.

Отдавна си мисля, че сигурно е възможно да вържа двата компютъра в мрежа, която да се ползва само когато на единия няма интернет. 

Въпросът е как е най-лесно и най-евтино да се осъществи тази идея. Имам предвид да не се налага да купувам скъпи устройства и да пракарвам

една макара кабели. Благодаря на тези, които ще дадат работещи идеи. 

Ще завърша, че преди много години работех в една фирмичка, където си инсталирахме мрежи между 3-4 компютъра в стаята.

Само че наистина мина много време и техниката е доста по-напреднала в това отношение. 

Физически колко са отдалечени двата компютъра - като разстояние и прегради?

Системите са директно свързани с оптика или само интернета е оптичен до някакво устройство и след това RJ-45?

Съответно на компютрите има ли свободно RJ-45 и/или някоя от системата има ли Wi-Fi карта?

Аварийното ползване на интернет би ли било задоволено от Wi-Fi  връзка?

Два различни доставчика на и-нет. Като, прекъсне интернета-а  на единия доставчик, превключваш на другата мрежа (безжично или жично/LAN).

преди 1 минута, Mr. ?? написа:

Два различни доставчика на и-нет. Като, прекъсне интернета-а  на единия доставчик, превключваш на другата мрежа (безжично или жично/LAN).

А можеше да си го е решил и с рутер с автоматично превключване ... а след него винаги си е едно и също ... и нищо не превключва .. пипа .. бара .. ръчка и т.н.

Много шантав казус (и обяснение)!!!

Разбирам, че ...

1. Има 1 доставчик - А1!
  2. Има 2 компютъра.
  3. Между тях има 2 входни точки и още нещо - но не се знае какво???

Идеяга е всеки комп постоянно да има Интертет достъп.

Решетието е просто, но НЕ Е за прости хора!

преди 51 минути, Res Pect написа:

Здравейте и ЧНГ! 

Искам да свържа два компютъра в мрежа, но нямам идея какви платки и кабели ще са ми нужни.

Ще обясня за какво ми трябва това свързване, за да ви е по-лесно да ме насочите към правилния прийом.

Значи в апартамента има два настолни компютъра разположени в различни стаи. Свързани са към интернет чрез

оптични кабели. Общото е, че доставчикът е А1, но титулярите, договорите и дори скоростите на интернета са различни.

По принцип аварии има много рядко, но се оказа, че когато се случват винаги единия компютър си има интернет, а при другия 

липсва. Странно е, но е факт. Понеже на тези компютри се работи онлайн всяко прекъсване дори само за няколко часа е крайно неприятен момент.

Отдавна си мисля, че сигурно е възможно да вържа двата компютъра в мрежа, която да се ползва само когато на единия няма интернет. 

Въпросът е как е най-лесно и най-евтино да се осъществи тази идея. Имам предвид да не се налага да купувам скъпи устройства и да пракарвам

една макара кабели. Благодаря на тези, които ще дадат работещи идеи. 

Ще завърша, че преди много години работех в една фирмичка, където си инсталирахме мрежи между 3-4 компютъра в стаята.

Само че наистина мина много време и техниката е доста по-напреднала в това отношение. 

Какво ти трябва.... Ами един рутер с поддръжка на Dual WAN и кабели от рутера до всяка една от машините. Ако прекарването на кабели не те устройва, има 2 варианта:

1. WiFi

2. двойка PLA

Между другото,идеята за  2 точки от един и същ ISP, е доста глупава, особено в случая, когато се търси failover

преди 5 часа, NewRedDragon написа:

Какво ти трябва.... Ами един рутер с поддръжка на Dual WAN и кабели от рутера до всяка една от машините. Ако прекарването на кабели не те устройва, има 2 варианта:

1. WiFi

2. двойка PLA

Между другото,идеята за  2 точки от един и същ ISP, е доста глупава, особено в случая, когато се търси failover

Поправи ме ако греша, ти си специалист - фейловер пак няма да го реши проблема... Маски, портове...

Просто е, правил съм го - два адаптера, по един на двата кошника. 

преди 16 минути, Rustborn написа:

Поправи ме ако греша, ти си специалист - фейловер пак няма да го реши проблема... Маски, портове...

Просто е, правил съм го - два адаптера, по един на двата кошника. 

Ами.. автора вика, че единия акаунт винаги е на линия. Това със шеринг-а е доста селско.

Нали идеята е, ако падне единия гейт, втория да поеме работата?

Бахти, 21 век сме

преди 5 минути, NewRedDragon написа:

Ами.. автора вика, че единия акаунт винаги е на линия. Това със шеринг-а е доста селско.

Нали идеята е, ако падне единия гейт, втория да поеме работата?

Бахти, 21 век сме

Просто лично любопитство... Интересно ми е...

Да не мажем темата - ще те питам в говорилнята. Ама друг път - за седми слизаме в сушилнята да "видим" пастърмата, с по шест бералгина...

• Автор
преди 20 часа, ined написа:

Ако не искаш да пускаш кабели единствения начин е връзка по WiFi.

не ми пречи да пусна един кабел между компютрите.

преди 20 часа, plamen_petrov_80 написа:

Физически колко са отдалечени двата компютъра - като разстояние и прегради?

Системите са директно свързани с оптика или само интернета е оптичен до някакво устройство и след това RJ-45?

Съответно на компютрите има ли свободно RJ-45 и/или някоя от системата има ли Wi-Fi карта?

Аварийното ползване на интернет би ли било задоволено от Wi-Fi  връзка?

В двата края на апартамента са. Сега измерих, че е около 7 метра горе-долу. Но ако опъвам кабел ще ми трябва повече, защото ще се движи плътно по стените. Две тухлени стени има между компютрите. Не знам какво е това RJ-45? Няма никаква връзка между компютрите. Интернетът е оптичен или така наречения pon. 

Няма WIFI карти в компютрите и интернета им влиза кабелно чрез къс лан кабел от рутера. Но има wifi излъчване от рутера и телефоните и смарттелевизора го приемат този сигнал. 

преди 20 часа, Mr. ?? написа:

Те по принцип си бяха два различни доставчика преди години - Близу и Мегалан. Обаче А1 ги погълна и ето ни цялата рода с един и същ доставчик. Първо Мегаланци минаха на оптика и след известно време когато дойде цифровата телевизия минах на pon и аз. 

• Автор
преди 20 часа, jhoro написа:

Много шантав казус (и обяснение)!!!

Разбирам, че ...

1. Има 1 доставчик - А1!
  2. Има 2 компютъра.
  3. Между тях има 2 входни точки и още нещо - но не се знае какво???

Идеяга е всеки комп постоянно да има Интертет достъп.

Решетието е просто, но НЕ Е за прости хора!

Пак ще обясня. Преди бяха два различни доставчика, но постепенно А1 ги придоби. В апартамента влизат два оптични кабела и се отправят към двата му края. Няма никаква връзка между компютрите. Рядко стават аварии с тази оптика и сигурно е излишен лукс да се прави свързване между двата компа. Обаче аз съм пенсионер по болест и освен честото ходене по лекари се опитвам да се разсейвам и с нещо друго. (като дойдете на моята възраст ще разберете за какво става дума). 

преди 20 часа, NewRedDragon написа:

1. WiFi

2. двойка PLA

Тук се сещам, че имам един wifi рутер подарък от Близу от преди години. Чисто нов и не съм го използвал и дори се чудех дали да го засиля към кофата, но сърце не ми даде и събира прах в един шкаф с вехтории. Ако може да свърши някаква работа ще е чудесно само кажете какво да направя? 

RJ-45 - е буксата (края) на LAN кабела - и съответно го вкарваш в рутер и лан карта на компютър.

Ако разбирам правилно самите оптики излизат на различно място (точка) из апартамента и след това от тях има съвсем къс LAN кабел.

Ако и двата рутера имат Wi-Fi излъчване - може би най=лесния вариант е да се пробва с един добър Wi-Fi адаптер (приемник - по възможност с антенка и добър чип) - и поне 1,5 м. USB кабел за да може да се намира по-добре най-добрата му позиция спрямо рутерите които не можете да местите с много. Инсталират се и на двата компютъра и при нужда се закача на този без интернет в момента. Би трябвало стария рутер да може да се ползва за това също, но скоро не съм го правил и реално трябва да го направите Вие, така, че горното мисля е по-лесно приложимо.

преди 1 час, Res Pect написа:

Пак ще обясня. Преди бяха два различни доставчика, но постепенно А1 ги придоби. В апартамента влизат два оптични кабела и се отправят към двата му края. Няма никаква връзка между компютрите. Рядко стават аварии с тази оптика и сигурно е излишен лукс да се прави свързване между двата компа. Обаче аз съм пенсионер по болест и освен честото ходене по лекари се опитвам да се разсейвам и с нещо друго. (като дойдете на моята възраст ще разберете за какво става дума). 

Тук се сещам, че имам един wifi рутер подарък от Близу от преди години. Чисто нов и не съм го използвал и дори се чудех дали да го засиля към кофата, но сърце не ми даде и събира прах в един шкаф с вехтории. Ако може да свърши някаква работа ще е чудесно само кажете какво да направя? 

Това всичко е ясно, просто ... организирайге тещата като две отделни Интернет впъзки - с две ONT-а (предполагам, че имате), с два отделни рутера и дне отделни локални мрежи - примерно 192.168.0.1 и 192.168.1.1.

Когато на единия оптичен кабел има проблем - устпойствата автомагично ще се свързнат към другия рутер!

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

RJ-45 - е буксата (края) на LAN кабела - и съответно го вкарваш в рутер и лан карта на компютър.

Уба'о, ама на оптичния кабел ... не се слага RJ-45!

преди 20 минути, jhoro написа:

преди 2 часа, Res Pect написа:

Няма WIFI карти в компютрите и интернета им влиза кабелно чрез къс лан кабел от рутера.

Четем ли?

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Четем ли?

Аз чета, ама ти спиш! Попитах те - оптичния кабел с какъв конектор завършва? Определено не е RJ-45.

Топологията след ONT е ясна.

Пп. На лаптопа съм пуснал тетъринг през USB Type-C.

преди 7 часа, jhoro написа:

Попитах те - оптичния кабел с какъв конектор завършва?

Това ли ти е въпроса - "Уба'о, ама на оптичния кабел ... не се слага RJ-45!"?

Предполагам двата доставчика са сложили два отделни рутера? Това предполага и две WiFi мрежи? Ако е така, слагаш по един usb wifi адаптер на всеки компютър (десетина евро всеки) и така ще можеш да избираш към коя WiFi мрежа да се връзват. Ако не, ще трябва да пускаш отделен кабел от всеки рутер до двата компютъра, и да ги превключваш ръчно, ако отпадне единия интернет, което обаче е сложно и безсмислено.

По-елегантния, но труден за теб вариант е с един рутер, който да поеме двата доставчика (и съответно да превключва автоматично между тях при отпадане на единия, т.нар, failover), и към него да вържеш двата копютъра, било по кабел или WiFi (отново ще трябват адаптери).

Ще трябва някой да ти го настрои, и инвестицията ще е доста повече като пари.

преди 2 часа, ПК78 написа:

Ако е така, слагаш по един usb wifi адаптер на всеки компютър

Що, като може да е само един, инсталиран на двата компютъра?

Имаш два доставчика, два рутера и два компютъра - ако падне едното трасе - трябва ти един Wi-Fi за да се свържеш аварийно, ако паднат и двата доставчика - файда от два адаптера няма ...

Може, ама трябва да го вади и мести. Не че е голям проблем де, ама се опитвам да му спестя максимално ръчната работа. 

преди 7 часа, plamen_petrov_80 написа:
преди 9 часа, ПК78 написа:

Ако е така, слагаш по един usb wifi адаптер на всеки компютър

Що, като може да е само един, инсталиран на двата компютъра?

Щото няма адаптер, който да се свърже към две машини ЕДНОВРЕМЕННО!

Имам поне три външни адаптера, въпреки че всички устройстна - компютпи, лаптопи, таблет, телефони ... - си имат вградени!

Колкото повече - толкова повече. Мечо Пух

Пп. Може и с един рутер с няколко LAN/WAN порта - обаче ге са по-скъпи и често без Wi-Fi.

• Автор
на 4.01.2026 г. в 13:54, plamen_petrov_80 написа:

Ако разбирам правилно самите оптики излизат на различно място (точка) из апартамента и след това от тях има съвсем къс LAN кабел.

Ако и двата рутера имат Wi-Fi излъчване - може би най=лесния вариант е да се пробва с един добър Wi-Fi адаптер (приемник - по възможност с антенка и добър чип) - и поне 1,5 м. USB кабел за да може да се намира по-добре най-добрата му позиция спрямо рутерите които не можете да местите с много. Инсталират се и на двата компютъра и при нужда се закача на този без интернет в момента. Би трябвало стария рутер да може да се ползва за това също, но скоро не съм го правил и реално трябва да го направите Вие, така, че горното мисля е по-лесно приложимо.

Рутерите си излъчват и от техния сигнал се възползват телевизора и телефоните. Обаче това за wifi адаптер (приемник) честно казано не го разбрах? 

на 4.01.2026 г. в 15:18, jhoro написа:

Това всичко е ясно, просто ... организирайге тещата като две отделни Интернет впъзки - с две ONT-а (предполагам, че имате), с два отделни рутера и дне отделни локални мрежи - примерно 192.168.0.1 и 192.168.1.1.

Когато на единия оптичен кабел има проблем - устпойствата автомагично ще се свързнат към другия рутер!

А какво е ONT, за да проверя дали го имам? 

преди 2 минути, Res Pect написа:

Рутерите си излъчват и от техния сигнал се възползват телевизора и телефоните. Обаче това за wifi адаптер (приемник) честно казано не го разбрах? 

Взимаш два wifi адаптера, задължително plug and play - означава че не им трябват драйвъри. Те са на USB и пъхаш по един в двата компютъра. Като ти спре нета, избираш от иконката да продължи на работещия wifi .

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.