Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Повредени файлове след прекъсната операция по оразмеряване на диск

Featured Replies

Как да възстановя повредени файлове?

Здравейте! Моля за помощ. Не за присмех или критика. Аз сам достатъчно се критикувам.

Снощи реших да си разширя системния дял, че нямаше място и не можех да работя. От оня ден започна да ми прави проблеми с мястото - чистех, но нямаше какво толкова да се чисти. Хванах Acronis Disk Direktor 12,5 да намаля дял D и да прехвърля място в дял C. Програмата по принцип е за създаване на бекапи и възстановяване от такива. Но има уж и такава функция. Само че ставаше много бавно това намаляване на дял D и отказах операцията. 5-6 мин чаках да спре отмяната и не спира. Такава бавна отмяна не бях виждал и не ми се чакаше. И тук направих простотия. Натиснах escape и... потоп. Всички нужни ми файлове са повредени - изображение, фотошопски файлове, корелски такива, файлове на индизайн, pdf файлове, word файлове, видеа.

После чрез Paragon Hard Disk Manager™ 12 Server разбрах, че се е образувал някакъв дял от 12 GB, който не виждах през  Acronis Disk Direktor 12,5 след прецакването. Направих го unallocated space. Искам да го върна към дял D, от който го взех, но не мога да променям размера на дял D - нито чрез самия уиндоус, нито чрез Paragon Hard Disk Manager 17 Advanced 17.20.17. Последната програма няма нищо общо с някогашния парагон. Да клонираш диск и глупости. Не и полезни за мен неща.

Още преди да пробвам да преместя това unallocated space или още докато е било дял може би, опитах да възстановя повредените файлове чрез Wondershare Repairit v6.5.18.9 (x64). Нищо не става. Уж възстановените файлове на Word всъщност са пълни с разни йероглифи (чертички и други глупости) - НЕ СА БУКВИ.

Как да възстановя повредените файлове? И какво да правя с това неизползвано място от 12 ГБ? Файловата система не знам има ли грешки в нея след прекъснатата операция с оразмеряването на диска. Paragon Hard Disk Manager™ 12 Server показа, че тия 12 ГБ нямат. А за дял D - бил добре, имал 2 незначителни грешки. За мен може и да са значителни. Създавам файлове в Word - няма проблем, навигирам в папките без проблем и някои картинки в маловажни към момента папки се отварят. Както и някои видеа тръгват, поне 2 фотошопски файла се отварят. Общо взето няма снимка от последните 3 и повече години, която да се отваря, нито изображение, създадено от мен през последния месец и половина или от изкуствен интелект. Толкова труд замина просто така.

С Windows 10 съм и със SSD disk.

След огромната мацаница която си сътворил с дяловете нямаш много опции за възстановяване на файлове. Това което може да се направи е > Сваляне на диска, свързване към друга машина с достатъчно свободно място, направа на бутваща флашка със Strelec, зареждане на ОС от него и опит за възстановяване на файловете от повредения диск с помощта на някои от програмите за възстановяване от Strelec, като за директория на възстановените файлове се избере диск различен от повредения. Всяка инсталация на възстановяващ софтуер на повредения диск и работа с него намалява шанса за извличане на работещи файлове от него.

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

След огромната мацаница която си сътворил с дяловете нямаш много опции за възстановяване на файлове. Това което може да се направи е > Сваляне на диска, свързване към друга машина с достатъчно свободно място, направа на бутваща флашка със Strelec, зареждане на ОС от него и опит за възстановяване на файловете от повредения диск с помощта на някои от програмите за възстановяване от Strelec, като за директория на възстановените файлове се избере диск различен от повредения. Всяка инсталация на възстановяващ софтуер на повредения диск и работа с него намалява шанса за извличане на работещи файлове от него.

Диска не е повреден!

Явно зарежда, влиза се нормално в папките, виждат се файловете, могат да се отварят, копитар и т.н. само дето са леко счупени - аз лично не се сещам за програма която да може да оправи това.

Да бяха недостъпни или изтрити - шанса е по-голям, те са някак едитнати просто.

Все пак наистина е добре да не правиш нищо по този диск към момента - единствено може да копираш всичко и да търсиш начини за частично отваряне на файловете - или поне да отсееш кое работи и кое не.

Всеки един тип файлове е добре да го провериш с възможно най-много инструменти за поправка или отваряне.

Късмет!

преди 9 минути, plamen_petrov_80 написа:

Диска не е повреден!

Не ти ли омръзна да се ловиш за буквата?! Използвал съм "повреден" защото с една дума става ясно за кой диск иде реч. 

преди 7 минути, Panzer 4 написа:

Опита ли с възстановяване на системата- може да се окажат и файловете оправени, само да имаш точка.

Пази Боже сляпо да прогледне и ДС ОЗ ченге да дава акъл...

току-що, Joss Bomon написа:

Не ти ли омръзна да се ловиш за буквата?! Използвал съм "повреден" защото с една дума става ясно за кой диск иде реч. 

Добре, коя програма да ползва от пакета? 

преди 12 минути, plamen_petrov_80 написа:

Добре, коя програма да ползва от пакета? 

Има няколко, ще пробва ако е нужно всички. Никой не може да му помогне с писаници тук. Дал съм пътя, а от него зависи какво ще спаси или не. Аз лично не залагам никакви надежди след като е омазал диска с нетърпението си и хаотичните си действия.

MiniTool Partition Wizard като за начало има Partition Recovery... 

току-що, Joss Bomon написа:

Има няколко, ще пробва ако е нужно всички. Никой не може да му помогне с писаници тук. Дал съм пътя, а от него зависи какво ще спаси или не. Аз лично не залагам никакви надежди след като е омазал диска с нетърпението си и хаотичните си действия.

Ясно ... 

Следващия път прави backup на важните данни на минимум още 1-2 или повече отделни и независими носителя, особено преди да правиш подобни 'гимнастики'. Щом нямаш архив на важните файлове, значи не са били важни. Вариантите са ти както казаха да спреш да ползваш диска, да го закачиш на друга машина или на същата с инсталирана ОС на друг диск и празен диск с достатъчно място, на който да пробваш да възстановиш повредените файлове, въпреки че най-вероятно вече си ги презаписал, щом информацията в тях е не четима. И друг вариант е да ползваш фирма за възстановяване на информация, където цените са доста високи и пак няма гаранция, че ще могат да ти възстановят нещо.

Debian Live + TestDisk - да пробва да си оправи файловата система. Включен е и PhotoRec за директно търсене на файлове.

преди 6 часа, zulos написа:

Как да възстановя повредени файлове?

Здравейте! Моля за помощ. Не за присмех или критика. Аз сам достатъчно се критикувам.

Снощи реших да си разширя системния дял, че нямаше място и не можех да работя. От оня ден започна да ми прави проблеми с мястото - чистех, но нямаше какво толкова да се чисти. Хванах Acronis Disk Direktor 12,5 да намаля дял D и да прехвърля място в дял C. Програмата по принцип е за създаване на бекапи и възстановяване от такива. Но има уж и такава функция. Само че ставаше много бавно това намаляване на дял D и отказах операцията. 5-6 мин чаках да спре отмяната и не спира. Такава бавна отмяна не бях виждал и не ми се чакаше. И тук направих простотия. Натиснах escape и... потоп. Всички нужни ми файлове са повредени - изображение, фотошопски файлове, корелски такива, файлове на индизайн, pdf файлове, word файлове, видеа.

После чрез Paragon Hard Disk Manager™ 12 Server разбрах, че се е образувал някакъв дял от 12 GB, който не виждах през  Acronis Disk Direktor 12,5 след прецакването. Направих го unallocated space. Искам да го върна към дял D, от който го взех, но не мога да променям размера на дял D - нито чрез самия уиндоус, нито чрез Paragon Hard Disk Manager 17 Advanced 17.20.17. Последната програма няма нищо общо с някогашния парагон. Да клонираш диск и глупости. Не и полезни за мен неща.

Още преди да пробвам да преместя това unallocated space или още докато е било дял може би, опитах да възстановя повредените файлове чрез Wondershare Repairit v6.5.18.9 (x64). Нищо не става. Уж възстановените файлове на Word всъщност са пълни с разни йероглифи (чертички и други глупости) - НЕ СА БУКВИ.

Как да възстановя повредените файлове? И какво да правя с това неизползвано място от 12 ГБ? Файловата система не знам има ли грешки в нея след прекъснатата операция с оразмеряването на диска. Paragon Hard Disk Manager™ 12 Server показа, че тия 12 ГБ нямат. А за дял D - бил добре, имал 2 незначителни грешки. За мен може и да са значителни. Създавам файлове в Word - няма проблем, навигирам в папките без проблем и някои картинки в маловажни към момента папки се отварят. Както и някои видеа тръгват, поне 2 фотошопски файла се отварят. Общо взето няма снимка от последните 3 и повече години, която да се отваря, нито изображение, създадено от мен през последния месец и половина или от изкуствен интелект. Толкова труд замина просто така.

С Windows 10 съм и със SSD disk.

Ти пита ли ИИ? Разбрах че работиш с него за създаване на изображения.

Най-важното е да не пишеш нищо по диска и създай пълен RAW image на SSD-то. После ще го мислим какво да правим.

Само да допълня още нещо. За важни данни реших да е HD, а не SSD. Свалих един 1TB Seagate/Samsung ST1000LM024 от лаптопа на брат ми който е на над 5-6 години и не е използван много. Сложих му един SSD на лаптопа и той направо се възроди и ускори :)

Та въобще не ме интересува че е за лаптоп диска и е с 5400 оборота. Смятам че е много по-надежден от SSD.

Та сега прехвърлям всички снимки, музика и мои файлове на него. Бавно става, ама не бързам.

Така че съвета ми е да си вземеш HD за важните данни.

• Автор
преди 6 часа, plamen_petrov_80 написа:

Диска не е повреден!

Явно зарежда, влиза се нормално в папките, виждат се файловете, могат да се отварят, копитар и т.н. само дето са леко счупени - аз лично не се сещам за програма която да може да оправи това.

Да бяха недостъпни или изтрити - шанса е по-голям, те са някак едитнати просто.

Все пак наистина е добре да не правиш нищо по този диск към момента - единствено може да копираш всичко и да търсиш начини за частично отваряне на файловете - или поне да отсееш кое работи и кое не.

Всеки един тип файлове е добре да го провериш с възможно най-много инструменти за поправка или отваряне.

Късмет!

Файловете не са "леко счупени" - те са тотално недостъпни, щом не се отварят, нямат и превю съответно. "Да бяха недостъпни" - те на практика са. Неизползваеми са. И ми трябват сега!  Поне някои от тях. А не да чакам месеци. Той и лаптопът е в гаранция - за тези с отварянето и ваденето на диска. Да, направих грешка и помолих без присмех или критика. А само съвети. Съзнавам грешката, аз си патя от нея. Изчетох мненията, благодаря на коментиралите. Избрах грешна програма за оразмеряване, работя активно и нямах време да търся друга - тази ми бе под ръка - имах бутващ диск. Толкова ли е трудно за разбиране?! Работиш, а мястото в системния дял е малко не можеш да си вършиш работата. Повече от месец съм така. И просто ми трябваше място - правил съм го много пъти преди оразмеряването с Paragon и Acronis, но бе друга програма на Acronis май. Не помня. Отдавна не бях преоразмерявал. Бързината ми изигра лоша шега. Но нямах време да чакам поне 50 минути за едно едно намаляване на дял D. После идва и увеличаване на C. Нямах 2 часа, исках да работя. Наработих се. 

преди 3 минути, zulos написа:

Файловете не са "леко счупени" - те са тотално недостъпни, щом не се отварят, нямат и превю съответно. "Да бяха недостъпни" - те на практика са. Неизползваеми са. И ми трябват сега!  Поне някои от тях. А не да чакам месеци. Той и лаптопът е в гаранция - за тези с отварянето и ваденето на диска. Да, направих грешка и помолих без присмех или критика. А само критика. Съзнавам грешката, аз си патя от нея. Изчетох мненията, благодаря на коментиралите. Избрах грешна програма за оразмеряване, работя активно и нямах време да търся друга - тази ми бе под ръка - имах бутващ диск. Толкова ли е трудно за разбиране?! Работиш, а мястото в системния дял е малко не можеш да си вършиш работата. Повече от месец съм така. И просто ми трябваше място - правил съм го много пъти преди оразмеряването с Paragon Acronis, но бе друга програма на Acronis май. Не помня. Отдавна не бях преоразмерявал. Бързината ми изигра лоша шега. Но нямах време да чакам поне 50 минути за едно едно намаляне на дял D. После идва и увеличаване на C. Нямах 2 часа, исках да работя. Наработих се. 

Не се ядосвай. Имало е да става - станало е. 

• Автор
преди 5 минути, В. Велев написа:

Само да допълня още нещо. За важни данни реших да е HD, а не SSD. Свалих един 1TB Seagate/Samsung ST1000LM024 от лаптопа на брат ми който е на над 5-6 години и не е използван много. Сложих му един SSD на лаптопа и той направо се възроди и ускори :)

Та въобще не ме интересува че е за лаптоп диска и е с 5400 оборота. Смятам че е много по-надежден от SSD.

Та сега прехвърлям всички снимки, музика и мои файлове на него. Бавно става, ама не бързам.

Изобщо не съм искал SSD диск. Просто с такъв предлагаха лаптопа. Той е по-бърз, но с по-кратък живот. Вече го и мразя. 

Ако върна празното място в дял D, това може ли да помогне? Примерно там да е останала информация, нужна на файловете - извинявам се, ако пиша нелепи неща. Но търся някаква логика и по-бързо решение. Не че ми дава нито Windows, нито Paragon да променям размера на дял D. На дял C ми дава.

преди 12 минути, В. Велев написа:

При подобни случаи надеждността е без значение. Важното е да имаш бекъп.

преди 11 минути, zulos написа:

Файловете не са "леко счупени" - те са тотално недостъпни, щом не се отварят, нямат и превю съответно. "Да бяха недостъпни" - те на практика са. Неизползваеми са. И ми трябват сега!  Поне някои от тях. А не да чакам месеци.

Колкото и да чакаш, щом информацията в тях е друга, се е презаписала, общо-взето забрави да възстановиш нещо. И е много несериозно това - работна машина без backup. Вземи си поне един външен диск, където да си правиш архив на важните неща периодично, препоръчително е дори 2 диска или някакъв мрежов диск/NAS.

преди 7 минути, zulos написа:

Изобщо не съм искал SSD диск. Просто с такъв предлагаха лаптопа. Той е по-бърз, но с по-кратък живот. Вече го и мразя. 

Защо да е с по-кратък живот? Имам SSD Samsung 850 EVO 500 GB на 11 години и работа към 8 години общо (2835 дни според SMART) на стария лаптоп, все още работи перфектно.

Не знам дали ми се караш, но не ми и пука!

1. Лаптопа зарежда ли сега OS?

- от написаното по-горе аз оставам с впечатлението, че зарежда и работи нормално като OS и програми. Поправи ме ако бъркам.

2. Недостъпен файл за мен е файл който не можеш да видиш или да копираш - а файл който можеш да правиш всичко с него, но е безполезен, защото е "корумпиран" (просто нямаше как да не го спомена) си е леко счупен файл - казвам леко, защото - има видео файлове - които половината плеъри ще кажат, че е повреден, но другите ще го отворят и тък там ще има "липси", подобно може да бъде и със снимка - кажи ми, че не си виждал снимка която половината я има и изведнъж е просто сиво поле - но отново не всяка програма ще я отвори. Работни файлове на програми - там е доста специфично - но дори едно dwg - AutoCAD отказва да го отвори, но с други програми съм успявал да го отворя и да го презапиша наново - и човека е щастлив иначе го почва от нулата.

Ако не може да се отваря лаптопа - има си програми - правиш пълен имидж на целия диск върху външен по-голям диск. Вариант 2 - носиш го от където е купен - и искаш да ти сменят диска - избираш какъв и това е - на мен са ми го правили за минути, дори пред мен, защото ми бе важно да не изтече информация от свалящия се диск. 

Ако искаш критика - няма проблем - при теб всичко се е случило както при самолетните катастрофи - няколко отделни събития в най-лошия момент. Имаш много изводи да си направиш. 

преди 6 минути, Raze написа:

При подобни случаи надеждността е без значение. Важното е да имаш бекъп.

Имах друго предвид. Да не се цепи SSD на две - едното за ОС а другото за данни и то важни. Данните да са на отделен диск и той да е HD. Тогава няма да се стига до такива ситуации.

Освен това бекъпа къде ще го държиш? На по-надежно място ли?

• Автор

Ако върна празното място в дял D, това може ли да помогне? Примерно там да е останала информация, нужна на файловете - извинявам се, ако пиша нелепи неща. Но търся някаква логика и по-бързо решение. Не че ми дава нито Windows, нито Paragon да променям размера на дял D. На дял C ми дава.

преди 1 минута, В. Велев написа:

Имах друго предвид. Да не се цепи SSD на две - едното за ОС а другото за данни и то важни. Данните да са на отделен диск и той да е HD. Тогава няма да се стига до такива ситуации.

Освен това бекъпа къде ще го държиш? На по-надежно място ли?

Защо на SSD не казваш SD?

Не всеки лаптоп позволява монтирането на два диска, и в частност на механичен диск. Механичния диск не е панацея особенно монтиран в лаптоп и разнасян. 

Бекъп-а - истинския - трябва да го има и в друга сграда - разбирай го както желаеш.

преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

Защо на SSD не казваш SD?

Не всеки лаптоп позволява монтирането на два диска, и в частност на механичен диск. Механичния диск не е панацея особенно монтиран в лаптоп и разнасян. 

Бекъп-а - истинския - трябва да го има и в друга сграда - разбирай го както желаеш.

Добре де, тогава външен Хард Диск. Щом не влиза в лаптопа.

преди 6 минути, zulos написа:

И аз съм правил същата операция, но нещо не мога да те разбера. Та, първо намалям диск D:, ама той се намаля отдясно-наляво. Така че след това трябва да го преместя на свободното място надясно и чак след това да разширя C: на дясно.

• Автор
преди 15 минути, В. Велев написа:

Добре де, тогава външен Хард Диск. Щом не влиза в лаптопа.

И аз съм правил същата операция, но нещо не мога да те разбера. Та, първо намалям диск D:, ама той се намаля отдясно-наляво. Така че след това трябва да го преместя на свободното място надясно и чак след това да разширя 😄 на дясно.

Не разбирам това надясно и наляво. Идеята първо да върна празното място в D съм я написал. Ако там да е останала информация, нужна на файловете. Искаш да кажеш, че празното място няма да отиде там, където е било, и ще е безполезно? Има ли значение къде ще иде, ако съдържа нужна информация за повредените файлове и затова не се отварят? Пак казвам, може и глупости да пиша. Толкова ми стигат знанията. Карам по логика, без да мога да стъпя на достатъчно знания.

преди 15 минути, zulos написа:

Не разбирам това надясно и наляво. Идеята първо да върна празното място в D съм я написал. Ако там да е останала информация, нужна на файловете. Искаш да кажеш, че празното място няма да отиде там, където е било, и ще е безполезно? Има ли значение къде ще иде, ако съдържа нужна информация за повредените файлове и затова не се отварят? Пак казвам, може и глупости да пиша. Толкова ми стигат знанията. Карам по логика, без да мога да стъпя на достатъчно знания.

Извинявай! Аз се обърках. 

Всъщност не съм. Сега пак прочетох поста ти. Ти искаш да разшириш C: и за целта намаляш D: . Ама го намаляш от дясно. Не е ли така. Какво ти показваше програмата?

Нямам такъв диск така разделен в момента за да ти покажа.

image.png.834a0cfa5f9d5c7e9fa4dc4ad81b49e2.png

преди 33 минути, zulos написа:

Идеята първо да върна празното място в D съм я написал.

Само ще си загубиш времето. Няма да се получи така. 

Ако имаш къде - направи си един пълен архив на файловете и на целия диск.

Не знам дали го осъзнаваш, но всякакво пипане по диска освен, че още повече ще затвърди загубеното има шанс да счупиш и всичко останало - като файлове и OS също.

Вократце - пий една студена вода.

Преди всяка такава операция по оразмеряване "казват" направи бекъп на важното.  После - прекъсната операция. После - допълнително омазване. После - трябват за вчера.

Възстановяването на "чукнат файл" е бавно (и ако е възможно). Т.е. и с всичките пари на света няма да стане бързо. И ако искаш да извадиш наистина нещо - не правиш нищо с диска, а му правиш копие и човъркаш по него (копието).

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.