Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

кой модел фотоапарат е най-бюджетния за фул фрейм видео заснемане ?

Featured Replies

Здравейте група ! 
           как сте ? Дано всичко е 6+ при вас в това скапано февруарско депресиращо сковано време 
       Аз обичам студеното ама ............. 99% от мързеливите бълхари не мърдат от вкъщи , освен с колата - много ясно 
  Та ................. от SONY ZV-10 MK2 който е CROP --- минах на акъл да е FULL FRAME 
  сякаш , не искам да е орязано видеото , или по-точно искам да снимам "повече"  
   Кой модел фотоапарат е най-бюджетния за фул фрейм видео заснемане СПОРЕД ПРАКТИКАТА ви ?

Дидоооо, Дидо! Пак се опитваш от пръдня боя да правиш, както винаги :D .

Какво значи "най-бюджетен"? Нали си наясно, че освен тяло, трябва да купиш и обективи? А за тях никой не може да ти каже колко и какви да са, защото зависи от това какво и как ще снимаш. Но да ти отговоря на въпроса.

Най-евтиният фулфрейм, с който може да се снима видео, е Canon EOS 5D Mark II. Може да се намери за около €300 - употребяван. Най-евтиният нов фулфрейм, с който може да се снима видео, в момента е Canon EOS Rp - €889, все още го има по магазините. Най-евтиният специализиран за видео фулфрейм е Nikon ZR - €2349. Освен тях всеки съвременен безогледален фулфрейм снима прилично видео, разликата е в допълнителните функции и екстри. 

Ти си на ход :cool:

• Автор
преди 6 часа, ostavime написа:

Нали щеше да купуваш марков фотоапарат? 

@ostavime  ДА ! то НЕмаркови - има ли ? 
  аз съм на вълна SONY ZV-10 MK2 , ооооооообаче той е CROP , не е FULL FRAME 
  и сега ми бръмчи един бръмбър за фотоапарат който да е FF , само че там цените много гърмят  
 За това реших да поразпитам тук : 1. има ли смисъл за старт да е FF , и 2. ако ДА , то кой е най-евтиният вариянт ?

преди 5 часа, Rudy M. написа:

Дидоооо, Дидо! Пак се опитваш от пръдня боя да правиш, както винаги :D .

Какво значи "най-бюджетен"? Нали си наясно, че освен тяло, трябва да купиш и обективи? А за тях никой не може да ти каже колко и какви да са, защото зависи от това какво и как ще снимаш. Но да ти отговоря на въпроса.

Най-евтиният фулфрейм, с който може да се снима видео, е Canon EOS 5D Mark II. Може да се намери за около €300 - употребяван. Най-евтиният нов фулфрейм, с който може да се снима видео, в момента е Canon EOS Rp - €889, все още го има по магазините. Най-евтиният специализиран за видео фулфрейм е Nikon ZR - €2349. Освен тях всеки съвременен безогледален фулфрейм снима прилично видео, разликата е в допълнителните функции и екстри. 

Ти си на ход :cool:

@Rudy M.   ето това ми е в главата вече цял месец ! ZV-10 MK2 - уж е ТОП , топ ама не е FULL FRAME ! 
  иииии сега ми е един бръмбар в главата бръмчи - ФУЛ ФРЕЙМ та бъъззззззззЗзззЗЗЗззз ФУЛ ФРЕЙМ 
и ме изяжда !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

image.png.a28898260ca80d47de16f804faf364c8.png

Всъщност, като прегледах OLX-а, се оказва, че за 550 лв. може да се купи тяло Canon EOS 6D. Така че той е най-евтиният фулфрейм за видео. 

С това отговарям на въпроса в темата. А относно бръмбарите в главата ти - не са мой проблем, оправяй се с тях :D . 

Не, казваш в каква среда ще се използва камерата (пуснал си няколко теми, едната от които е за избор на камера за Youtube.)...

В къщи, навсякъде, при ниска осветеност и т.н?

При заснемане на видео в контролирана среда (с подходящото осветление) от един човек или няколко, пред камерата в студио или в къщи (стая пригодена за студио или подготвено "местенце"), Full-frame апарта не е задължителен.

Crop/APS-C, ще свърши работа без проблем. Още, повече че освен камерата, ще трябва минимум хубав микрофон или безжична система от микрофони и добро осветление.

Но, ако се използва при ниска осветеност/вечер, навън (повече в не контролирана среда и различни условия), тогава Full-frame/пълноформатен е задължителен.

Имай на предвид, че повечето обективи за пълно-форматни камери са по-скъпи (съответно и по тежки) от тези на crop-a.

преди 18 часа, Dalaidido Lama написа:

Здравейте група ! 
           ... минах на акъл да е FULL FRAME 

За чий ти е FULL FRAME  бе ливадо не косена ?
Ама много си далече от разбирането на реалната действителност, това от мен да го знаеш.

• Автор
преди 7 часа, Mr. ?? написа:

Не, казваш в каква среда ще се използва камерата (пуснал си няколко теми, едната от които е за избор на камера за Youtube.)...

В къщи, навсякъде, при ниска осветеност и т.н?

При заснемане на видео в контролирана среда (с подходящото осветление) от един човек или няколко, пред камерата в студио или в къщи (стая пригодена за студио или подготвено "местенце"), Full-frame апарта не е задължителен.

Crop/APS-C, ще свърши работа без проблем. Още, повече че освен камерата, ще трябва минимум хубав микрофон или безжична система от микрофони и добро осветление.

Но, ако се използва при ниска осветеност/вечер, навън (повече в не контролирана среда и различни условия), тогава Full-frame/пълноформатен е задължителен.

Имай на предвид, че повечето обективи за пълно-форматни камери са по-скъпи (съответно и по тежки) от тези на crop-a.

@Mr. ??  благодаря ти за отзивчивосттта ! Ти си един от малкото сериозни и пекани форумци ! 
  Приемаш нещата като за себе си и за това много те уважавам !!! 
   Много неща ми се въртят в главата които ще снимам . 
  Ще пробвам в няколко посоки 
  Но "силата" или креативността ми , изобретателността ми , идеите ми ще са в предимно с по-тъмни места 
  Чета няколко месеца вече и всичко клони към FF , и тъй като нито едното от двете не съм тествал 
 реших да полафим малко тук във форума . 
 Та акО ще е FF - ще трябва да е нещо добро , тъй де като ще е гарга - да е рошава !!! 
  Само че като гледам цените на безогледадлните и професионални FF апарати  
 малко давам задна скорост ! 
  Не подценявам никой , не обиждам и да не се засяга някой , 
 обаче като сете коооооооооооолко влогъри има , които снимат не с CROP апарати 
 а даже с телефони , и пак са добри кадрите , и пак имат много висока гледаемост 
 било то в Ютуб , било то и други платформи 
 Така че , като за начало си се успокоявам , че SONY ZV-10 MK2 ще ми свърши долу-горе добра работа 
  Не напразно го дават като апрарат номер 1 в момента за стартово влогърство 
 иииии това че държи цена - също говори добре . 

преди 5 часа, Dalaidido Lama написа:

Не подценявам никой , не обиждам и да не се засяга някой , 
 обаче като сете коооооооооооолко влогъри има , които снимат не с CROP апарати 
 а даже с телефони , и пак са добри кадрите , и пак имат много висока гледаемост 
 било то в Ютуб , било то и други платформи 

Човек, това важѝ за теб, снощи мислех да ти го пиша :) . Ама си викам - "Той няма да го разбере" ...

Знанията и уменията на снимащия са много по-важни от техниката, която си е купил. Ти и Canon R5 MkII да си вземеш (дето Джаред Полин си снима видеотата с два такива), ако не знаеш какво да правиш с него, резултатът ще е боклук. И обратното - има много хора, които правят зашеметяващи снимки и видеоклипове с телефони, които даже не са последен модел и висок клас!

Ще ти задам един въпрос: "Какви фокусни разстояния и бленди (приравнени към 35 мм) са ти необходими, за да снимаш клиповете, които искаш?". Всеки видеооператор поне средно ниво може да отговори, без да се замисли. Когато разбереш какво те питам, и можеш да отговориш - ела, и ще говорим сериозно вече за избор на апарат. Дотогава няма смисъл. 

А по отношение на Sony ZV10 - препоръчвам ти това клипче (ако разбираш английски). Човекът има канал в YouTube повече от 15 години, има над 233000 последователи, основно тества фотоапарати и обективи на Sony. Клипът се казва: "Ако трябва днес да започна канала си, и съм на бюджет, какво бих си купил". 

преди 2 часа, Rudy M. написа:

Ще ти задам един въпрос: "Какви фокусни разстояния и бленди (приравнени към 35 мм) са ти необходими, за да снимаш клиповете, които искаш?".

Той даже не знае, че човешко лице се снима не по-близо от 200 см.
Та първо му трябва един евтин 70 - 300 мм обектив, да го сложи на 2 метра от лицето на някоя китайка, да върти гривната докато влезе добре в кадъра монголиидката и да види на колко мм отговаря по скалата на обектива. И после на същите тези милиметри да си купи обектив, който е на само едни фиксирани милиметри с широка бленда, демек поне F1.8 да е . И така нататък.
Ама тоя боклук Сони, дето му е главата, от къде ще намира евтини обективи после ???

Човекът просто си мечтае, после като се е прекарал и си е купил неподходящия боклук, няма да му остава нищо друго освен да си търси оправдания, защо си му е бил добър и той.

Прочел някъде или някой го е излъгал за фуул фрейм и хоп веднага и той барабар Петко с мъжете на гол тумбак чифте пищови трябва да набучи.

Зарежи го да си троши главата, като му е мерак да си похарчи парите, търговците и те семейства имат да издържат.

преди 2 часа, Белгиеца написа:

Той даже не знае, че човешко лице се снима не по-близо от 200 см.

Ти пък не знаеш какво и как ще снима той. И никой не знае - питах го, ама не казва. 

Неслучайно съм качил това клипче по-горе. Пичът го е снимал със Sony A6100 и Sigma 16/1.4 DC DN. И повечето клипове в канала му са снимани с тази комбинация. Може да си прав по принцип, че за портрети са подходящи фокусни разстояния от около 50 до 150 мм. и по-отворени бленди, ама за клипове ситуацията е съвсем различна. Особено за влогове. Там ти трябва широкоъгълен обектив, да те хване до кръста, докато държиш апарата в ръка и си го обърнал с обектива към себе си. И да покаже обстановката около теб в кадъра. Голяма работа, че носът ти изпъкнал, а ушите се смалили, никой не го гледа това. 

Ама тоя боклук Сони, дето му е главата, от къде ще намира евтини обективи после ???

Че за коя съвременна безогледална система има евтини обективи? Я подскажи, че не се сещам :) - за Canon ли, за Nikon ли, за Fuji ли? Или пък за Leica, може би? :cool:

Поне Sony са си отворили байонета, и са разрешили на китайците да правят евтини обективи за него. Е малко са боклучави, ама вършат работа. 

Човекът просто си мечтае, после като се е прекарал и си е купил неподходящия боклук, няма да му остава нищо друго освен да си търси оправдания, защо си му е бил добър и той.

Всички сме почнали с мечти. И всички в началото сме обвинявали техниката за това, че снимките/видеотата ни не са хубави. Аз съм му писал, че нещата зависят от ЗАУ-то, ако има акъл, ще го разбере.

Зарежи го да си троши главата, като му е мерак да си похарчи парите

Споко, той няма пари :D . Не го ли виждаш, че всяка тема му е "Откъде да намеря едикакваси джаджа, ама по-еФтинко?" :lol6: 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.