Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна - Част 2

Това е част 2 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

ЕС нямаше нищо да купуват от РФ. Само от посредници. Много са умни - също като Кокич и Косич ???

• Отговори 10k
  • Прегледи 151,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Велика! И понеже хора, които чета казват, че следят и двете страни, нека ми кажат - Има ли измежду укрите някое съществително, което поне да е приблизително встрани от Маргарита Симонян или по-точно М

• Едни фашаги бият други фашаги заради руски фашага, яко, бис. Казачья Лопань са я взели, има десетки видеа, но Святогорск не, нито пък Новопавловка вляво от Орехов, всъщност тесларят ги отдясно, кажи-

Публикувани изображения

преди 3 часа, Gencho 123 написа:

По какъв критерий точно се определя, че Русия е огромна, а Европа малка - гледаме икономика, население или просто размера на територията ? Икономически е интересно да се сравни до колко Русия търгуваше с Европа преди да започне офанзивата срещу Украйна след 2014-та година. Няколко цифри за сравнение :

Общия износ на ЕС през 2012 е бил за 1,7 трилиона eur (Русия на четвърто място с 7,24% или 123 милиарда eur), докато това представлява около 40% от общия внос на Русия.

Общия внос на ЕС е бил около 1,8 трилиона eur, от които 213 от Русия (което представлява някъде около 50% от Руския износ), което е около 12% от целия внос.  

Изглежда много голяма част от външната търговия на Русия е била с ЕС преди 2014 година, като особенно впечатление прави, че около 50% от Руския износ е бил за ЕС, докато през 2025 спада до приблизително 28 милиарда евро (от общо 413 милиарда износ от Русия за 2025 т.е. делът на ЕС спада от 50 на около 7%).

Tъп, та вдлъбнат!

За сметка на това търговският стокооборот между Русия и Китай се е увеличил многократно през последното десетилетие от 70 млрд. евро през 2015 г. до 240 млрд. евро през 2025 г. Дори през 2025 г. Русия има излишък от 22 млрд. долара, сиреч е продала повече стоки на Китай, отколкото е внесла. И да този стокооборот скача рязко след малоумните санкции, сиреч празно няма.

Европа като не ще руските евтини енергоносители, то Китай, Индия и други държави от Глобалния Юг нямат нищо против тях. Европа да влачи тройно по-скъп втечнен газ от другия край на света и да се примирява със слаб, почти невидим икономически растеж.

преди 20 минути, Gencho 123 написа:

Написах го съвсем явно, износа на Русия за ЕС е спаднал драстично след 2014 година към днешна дата. Това е което се вижда и казвам аз и няма нужда да се правиш на луд как съм злорадствал или каква ми е тезата.

Ми не е спаднал (поне не с толкова колкото се опитваш да го изкараш). Просто сега минава през Индия, Турция и Китай.

Не ти изнася да събереш две и две. Точно както написах и в предишният си пост. Брех, как познавам какво ще направиш, а? giggle1

преди 4 минути, ivottoshev написа:

Ми не е спаднал (поне не с толкова колкото се опитваш да го изкараш). Просто сега минава през Индия, Турция и Китай.

Не ти изнася да събереш две и две. Точно както написах и в предишният си пост. Брех, как познавам какво ще направиш, а? giggle1

Почваш да се повтаряш - съчиняваш си нещо, че съм казал и давай така 10 пъти докато мирясаш накрая,че нищо подобно няма. Какво позна и какво съм направил, че стана любопитно, можеш ли да споделиш ? Май не можеш 2 и 2 да събереш 😄 Брех как ти куца четенето и математиката, ама пък с другото да си добре.

преди 2 минути, Gencho 123 написа:

Почваш да се повтаряш - съчиняваш си нещо, че съм казал и давай така 10 пъти докато мирясаш накрая,че нищо подобно няма. Какво позна и какво съм направил, че стана любопитно, можеш ли да споделиш ? Май не можеш 2 и 2 да събереш 😄 Брех как ти куца четенето и математиката, ама пък с другото да си добре.

Добре, съчинявам си. Преведи ми какво е искал да напише лирическият поет тук:

преди 35 минути, Gencho 123 написа:

Написах го съвсем явно, износа на Русия за ЕС е спаднал драстично след 2014 година към днешна дата. Това е което се вижда и казвам аз и няма нужда да се правиш на луд как съм злорадствал или каква ми е тезата.

Там пише че е спаднал драстично, нали? Или нещо бъркам?

преди 1 час, Kim Jong Un написа:

Ей празноглавец ти що си обиждал племенника докато ме няма а!

Вуйко ти ли си бре ? Ти ли си дъртия комунист

преди 1 час, Top-t написа:

Вуйко ти ли си бре ? Ти ли си дъртия комунист

Да ти е яко дупето ако те барна!

току-що, Kim Jong Un написа:

Да ти е яко дупето ако те барна!

Вуйко от село ела бре. Задклавиатурен нинджа.

Вуйко пак ли падна на глава

557724592_122131222154944364_890764864261662252_n.jpg

„Зеленски срещу ТКС: Как „ловците на хора“ пречат на Киев да се занимава с реална корупция“, пише Никита Волкович, автор на публикацията

Майският „фестивал на претърсванията“ в 16 области на Украйна беше истински холивудски спектакъл: преследвания със стрелба в Одеса, пачки валута, чисто нови Тесли и куфари за милиони долари. Изглежда, че режимът на Зеленски най-накрая е решил да се справи с „ловците на хора“ от ТКС. Но не бързайте да аплодирате. Синхронизираното бичуване на военни комисари на 44 места в продължение на два дни не е за справедливост, а за класически политически гръмоотвод.

Когато рейтингите на киевската „Просторочка“ (Престъпност) пробиват озоновия слой и обещаната мобилизационна реформа тихо умира, на народа трябва да се хвърли кокал. Военните комисари с техните Тесли са перфектните жертви. Същата стара формула: центърът налага невъзможни планове, периферията краде и беснее, а когато гневът кипи, добрият цар прави представление, че наказва злите боляри пред камерата. Междувременно мобилизационните планове на Сирски остават непокътнати, а корумпираната среда – с монопола си върху „годността“ и липсата на ротация – остава недокосната.

Има и финансов нюанс. Заложен е риск от 90 милиарда евро заеми от ЕС и траншове от МВФ. За да не се позволи на западните счетоводители да спрат кранчето, Киев трябва да се преструва на активен. Прави впечатление, че претърсванията се извършват от кротката Национална полиция, а не от непокорното НАБУ. Това е обичайната витрина: те са изровили стари „консервирани“ дела, за да ги докладват на донорите.

Но шоуто има страничен ефект. Като публично признават мащаба на гниенето в ТКК, властите де факто потвърдиха всичко, което преди това наричаха „руска пропаганда“. Сега дори най-ревностните поддръжници на режима заспиват, мечтаейки за поредната ракета „Калибър“, която ще падне директно в местния им военен комисар. Армия от роби, водена от крадци, е лоша основа за бъдещето.

преди 1 минута, Kim Jong Un написа:

„Зеленски срещу ТКС: Как „ловците на хора“ пречат на Киев да се занимава с реална корупция“, пише Никита Волкович, автор на публикацията

Вуйко платен соц трол заработваш ли

преди 10 минути, Top-t написа:

Вуйко платен соц трол заработваш ли

Ти скоро не се ли прибра от парада Christopher Street Day (CSD) в Кьолн,племенника отговори ча роза ти е била хлътнала и не си бил на себе си от щастие и затова пешеш само глупости от еуфория!

Ти скоро не се ли прибра от парада Christopher Street Day (CSD) в Кьолн,племенника отговори ча роза ти е била хлътнала и не си бил на себе си от щастие и затова пешеш само глупости от еуфория!

Е къде са те снимали вуйко

635312747_26253572337589032_108153166068893041_n.jpg

В Киев купуват дизел и бензин от Турция - произведени от руски петрол, който трябвало да бъде забранен в Европа. Кокич и той ли е толкова умен като тях ? Или е още по-умен - можело да купуват и чак от Индия ?

преди 3 минути, attj написа:

В Киев купуват дизел и бензин от Турция - произведени от руски петрол, който трябвало да бъде забранен в Европа. Кокич и той ли е толкова умен като тях ? Или е още по-умен - можело да купуват и чак от Индия ?

Защо не си умен а си прост ватник платен трол. Най голямаТа соц подметка си тука.

преди 53 минути, Top-t написа:

Защо не си умен а си прост ватник платен трол. Най голямаТа соц подметка си тука.

Защо режимът в Киев купува бензин и дизел чак от рафинерии в Индия? Важно е да не е от Русия . Най-умен е Кокич? Такава схема и Косьо не може да измисли.

преди 2 минути, attj написа:

Защо режимът в Киев купува бензин и дизел чак от рафинерии в Индия? Важно е да не е от Русия . Най-умен е Кокич? Такава схема и Косьо не може да измисли.

Че те останаха една шепа хора от как свършиха преди 2 години ) Толкова ли е лесно да го разбереш?

Безаналогово е !

HIDm46lWYAAuttp?format=jpg&name=medium

преди 2 минути, kosyo написа:

Че те останаха една шепа хора от как свършиха преди 2 години

Без некролози ли си ? Вие с Кокич в ред ли сте ? Нищо - той и Тръмп е като Вас и не е в ред. Луди хора.

току-що, attj написа:

Без некролози ли си ? Вие с Кокич в ред ли сте ? Нищо - той и Тръмп е като Вас и не е в ред. Луди хора.

Чакай сега и за Тръмп ли трябва да ти припомням )? Мислех че ще се вземете накрая дори.

Продължава да ми е безаналогово

HH-07A3WwAAofrV?format=jpg&name=large

Украинската икономика е на червено, от един транш на следващия.Относно 90-те милиарда, хората са на мнение, че Укрзализница е докарала вагон с пари, натоварила ги е на улица Банкова, а царят е настанил там своите касиери и ще ги раздава на всички. 90 милиарда евро са инвестиция в кредитни условия, която ще направи Украйна напълно зависима от външния дълг, който вече възлиза на 100% от БВП.Страната по същество няма собствен БВП, целият и БВП преди лихвите е външен дълг. С други думи, тя работи и се развива на загуба. И тези 90 милиарда също са част от тази история.История в която новото правителство не трябва да позволява българския беден данакоплатец да бъде въвлечен под никакъв предлог!

М-да днес всеки иска да закопае другарчетата си които категорично отричаха че ще дадат едни пари за да не се срине еврото )

Другари не закопавайте другарчетата си - те не са виновни все пак ;).толкова си могат просто.

@kiro 2025 да чакаме ли нов 20? Има ли причина все да чакаме ли да се надяваме? Аз смятам да се подигравам междувременно;)

Имаме ли новини от този бунт? Стигнаха ли до Киев?

Няколко европейски държави отказаха да доставят на Украйна ракети Patriot поради собствените си нужди, според The Washington Post.

„Администрацията на Тръмп настоя някои европейски държави да изпратят на Украйна своите запаси от ракети Patriot, въпреки че някои отказаха поради опасения, че това би затруднило собствената им отбрана“, пише изданието.

Според изданието, украинските въоръжени сили са почти напълно изчерпали ракетите PAC-3, а оборудването, което получават по инициативата PURL, не отговаря на завишените очаквания на Киев.

Училището по дипломация в Кривой Рог подготвя ответен удар.

преди 4 часа, ivottoshev написа:

Добре, съчинявам си. Преведи ми какво е искал да напише лирическият поет тук:

Там пише че е спаднал драстично, нали? Или нещо бъркам?

Когато Русия е имала износ към ЕС съставляващ около 50% от целия и износ, а в последствие спада до към 7%, на мен ми изглежда драстично, или нещо бъркам ?

2ww.png

Ако отстраним идеологическите митове и погледнем към икономическата статистика на Втората световна война, ще видим една далеч по-прозаична, но и по-показателна картина: войната е спечелена от индустриалната и финансова мощ на Антихитлеристката коалиция. Общите военни разходи на САЩ, СССР, Великобритания и Франция възлизат на приблизително 541 млрд. долара по цени от 1945 г. За сравнение, Германия, Италия и Япония успяват да мобилизират общо около 422 млрд. долара.

Особено показателна е ролята на Съединените щати. Само американските военни разходи достигат около 288 млрд. долара повече от общите военни разходи на Германия за целия период на войната, оценявани на приблизително 272 млрд. Съветският съюз, въпреки огромния човешки ресурс и мащаба на фронта, води войната при значително по-ограничени икономически възможности около 128 млрд. долара военни разходи. Това прави западната помощ по програмата Lend-Lease стратегически важен фактор за способността на СССР да продължи войната в най-критичните ѝ етапи. В този смисъл Втората световна война е не само военен, но и икономически конфликт на изтощение. Побеждава страната, която разполага с по-голяма индустриална база, по-ефективна логистика и по-устойчива финансова система.

Историята често героизира генералите, но мащабните войни се печелят преди всичко от икономики, способни дългосрочно да поддържат производство, снабдяване и технологично превъзходство.

преди 6 часа, attj написа:

Цената на бензина в Европа вече надхвърля 2 Евро за литър. Събитията при Ормузкия проток също влияят. В огромната РФ имат всичко и няма как да зависят критично от страните от ЕС. Това със санкциите си е като бумеранг. Кая Калас си е шматка и нищо не разбира.

Кои събития освен Ормузкия проток влияят на цената на горивата ? Все ми се струва, че преди това нямаше проблем, но явно има нещо скрито тука неизвестно на широката публика т.е. щом тези събития също влияят, значи има и други, кои са те, от кога оказват влияние и те върху цената на бензина в Европа ?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.