Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истинското кацане предстои!

Featured Replies

Понеже не умея да се аргументирам много добре, ето едни мнения, които се покриват с моето мислене:

Една от най-големите загадки и конспирации на миналия век - Кацали ли са изобщо американците на Луната? - е напът да намери своя естествен отговор. Другата седмица към Луната поема мисията на НАСА, Артемис-2 с 4 астронавта на борда. Естествено е някой да си помисли, че след като 5 пъти американците твърдят, че са кацали на Луната преди 70 г. , сега пак да кацнат съвсем спокойно, след като имат толкова богат опит с кацане на Луната. Но не, целта на тази мисия изобщо не е да се кацне на Луната. Сега само ще обиколят Луната, за да се прецени тепърва дали и как изобщо може да се кацне там. След като обиколят Луната ще се върнат с данните на Земята за да могат учените на НАСА да преценят как може да се кацне там.
Не би ли трябвало, точно американците които много се гордеят, че са пратили хора на Луната още миналия век, сега да могат съвсем спокойно да кацнат пак там. А те сега ще обикалят само да проучват. И това хора които твърдят, че са се разхождали по Луната още миналия век. За тях кацанет на Луната би трябвало да е като детска игра, а не тепърва да прочуват как може да стане това.

Щом имат технологията да кацнат, могат да ни демонстрират без да разчитат на пропаганда от миналия век. Някакси твърде удобно са успели в нужния момент и още по-удобно вече не го правят. Съмненията са уместни и именно тия напъни да не кацат на Луната ги подхранват. Как да не се замисли човек като им гледа нежеланието да повторят? Кога американците са бягали от възможност да се фукат с нещо? Не е характерно за тях да пропуснат потенциално безсмислено пъчене.

Личното ми мнение е, че преди не са кацали. Трагедията с "Аполо 1" ги е разтърсила и не са били склонни на рискове. Онези мисии "Аполо" са били всичките само за проучване на Луната и картографирането и, но не и за кацане. Било е прекалено рисковано, медиите и близките им са щели да ги разкъсат, спомнете си "Аполо 13". А видеокадрите с кацанията им ми приличат на правени в холивудски студия, много интересно как така са изгубили оригиналните ленти на "Аполо 11". Все пак, не забравяйте, че е била Студената война и пропагандата е била на макс. Всичко в името на пропагандата.

Да не говорим колко е съмнително, че даже и китайските луноходи там така и не заснеха някоя от останките "Аполо", нито лунният джип или знамената а само потвърдиха , че уж стъпката на Нийл още си е там. Странно е как се избягват местата на кацанията на "Аполо". Нито снимки на основите на лунните модули за кацанията на Луната, нито джипа, нито знамената. Съмнително е просто. Избягването на Морето на спокойствието - също. Космическите телескопи с невероятната им оптика никога не бяха насочени към Луната и Морето на спокойствието. Съмнително.

Но да, смятам, че сега наистина ще станем свидетели на истинското кацане на Луната. Човечеството вече има нужните технологии, фотографското и видеозаснемане също е претърпяло голямо развитие. Най - много ще повярвам на селфита от Луната и на снимки, които са цветни и с висока резолюция. И на лични клипчета. Днес има и как да се проверява дали са истински такива снимкови или видео материали.

Щеше ми се обаче руснаците да са първи.

• Отговори 77
  • Прегледи 2,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Земните телескопи могат да наблюдават Морето на спокойствието, но не и малките детайли там (като апаратурата от „Аполо“), тъй като атмосферата замъглява изображението и ограничава максималната раздели

• Не са кацали и няма и да кацнат в следващите десетилетия, ако питаш мен китайците ще ги изпреварят.

• това е модул с огледални отражатели. Използваше се доста години за точно определяне на разстоянието до Луната от Земята, като се насочи лазерен лъч към него и се брои отразения сигнал кога пристига. В

Публикувани изображения

Ще ти се ама няма, Русия досега само един 30 метров кратер на Луната е успяла да направи, щото Русия не е СССР и досега е имала само една мисия до Луната Луна-25 дето беше пълен провал, в опита си да изпреварят индийците рашките разбиха спускаемия модул на пълна скорост в Луната. И не, били са американците на Луната, това дори руснаците поне тия дето има поне малко мозък не го отричат.

apollo-11-and-12.jpg?ve=1&tl=1

Recent photos taken by India’s Space Research Organization moon orbiter, known as Chandrayaan 2, clearly show the Apollo 11 and Apollo 12 landing sites more than 50 years later.  (India Space Research Organization )

Преди много (може би 20-30) години бях гледал кратък документален филм за различните теории "за/против" били ли са американците на Луната. Филмът завършваше с един прост факт. При първото си ходене на Луната американците са оставили там някакъв модул, не помня вече какъв точно. Този модул е метален, и се вижда от Земята със силен телескоп.

Та - има доказателство. Пък тъпуту уфсъ от Берковица да вярва на каквото си иска mad .

преди 2 часа, Rudy M. написа:

При първото си ходене на Луната американците са оставили там някакъв модул, не помня вече какъв точно. Този модул е метален

това е модул с огледални отражатели. Използваше се доста години за точно определяне на разстоянието до Луната от Земята, като се насочи лазерен лъч към него и се брои отразения сигнал кога пристига. Вече не се ползва, защото е потънал в прах, но пък други автоматични станции решават същия въпрос, вече значително по-модерно.

Колкото до вече баналния казус - почти всички изпратени спътници за наблюдение и картографиране на Луната, изпратиха снимки със следи от кацането на Аполо ) Видяха го дори и Китайците, когато пращаха лухонода си на обратната страна , както и при мисията си за доставка на проби оттам. Видяха го и индийците, а има любители, които твърдят че с мощни и модерни сега битови телескопи могат да се видят останките на няколкото места, на които са кацали АПОЛО.

Не че за компетентния и научен свят е имало въобще такъв казус, но битовите и народни бля-бляйковци си направиха от това тяхна си приказка. Невежеството е голям проблем за тях и като нищичко не разбират, нито знаят, нито някога ще учат нещо си, им трябва тяхна си версия, за да си играят на филми и народни приказки. Всъщност въобще не им пука дали, кого, кога, как - просто са игрички за зарибявки.

По време на Студената война Съветският съюз е имал всички ресурси и мотиви да разобличи НАСА, ако кацането беше фалшифицирано. Съветското разузнаване и радиостанции са следели сигналите, идващи директно от Луната. Те признават поражението си в лунната надпревара, защото са знаели, че американците наистина са там.

преди 2 минути, "Саша" написа:

По време на Студената война Съветският съюз е имал всички ресурси и мотиви да разобличи НАСА, ако кацането беше фалшифицирано. Съветското разузнаване и радиостанции са следели сигналите, идващи директно от Луната. Те признават поражението си в лунната надпревара, защото са знаели, че американците наистина са там.

Гаранция, че това не са твои думи, а на Gemini AI !!!

Поредния самозванец си, който се прави на умник с резултата от питане към ИИ, НЕизползвайки цитат за казаното от него! getout

• Автор

Глупости, аз имам телескоп, гледала съм Луната с него, но тия останки просто няма как да се видят. Може само с много мощен космически телескоп. Като ходихме на НАО "Рожен" преди години, към питала специално за това. Даже и наземните телескопи в обсерваториите не могат да ги заснемат от Луната тия неща.

Я, горните снимки ги виждам за първи път.😮😯😲 В сайта на НАСА не се ровя, защото не знам бъкел английски език, нито знам къде да търся, нито нищо. По - лесно щеше да ми е да имат инстраграм. Ама май там не публикуват всякакви снимки.

Ще чакаме дали от "Артемида" ще публикуват нещо. Засега ще обикалят, някоя следваща мисия ще е с кацане, дано да го доживея.

Ще трябва да си търся американското знаменце. Имахме едно вкъщи преди, купували сме го, като бях малка, но не знам къде е и какво стана с него. Онова го купихме от един мебелен магазин в София, в една ваза имаше много американски знаменца и аз си поисках едно. Сега не знам къде ще търся американското знаменце, по книжарниците го няма.🤔

преди 1 час, Anneliese написа:

Глупости, аз имам телескоп, гледала съм Луната с него, но тия останки просто няма как да се видят. Може само с много мощен космически телескоп. Като ходихме на НАО "Рожен" преди години, към питала специално за това. Даже и наземните телескопи в обсерваториите не могат да ги заснемат от Луната тия неща.

Я, горните снимки ги виждам за първи път.😮😯😲 В сайта на НАСА не се ровя, защото не знам бъкел английски език, нито знам къде да търся, нито нищо. По - лесно щеше да ми е да имат инстраграм. Ама май там не публикуват всякакви снимки.

Ще чакаме дали от "Артемида" ще публикуват нещо. Засега ще обикалят, някоя следваща мисия ще е с кацане, дано да го доживея.

Ще трябва да си търся американското знаменце. Имахме едно вкъщи преди, купували сме го, като бях малка, но не знам къде е и какво стана с него. Онова го купихме от един мебелен магазин в София, в една ваза имаше много американски знаменца и аз си поисках едно. Сега не знам къде ще търся американското знаменце, по книжарниците го няма.🤔

Ако сега трееше да избирам къде да се родя, в Плевен или в Берковица, щех да си остана нероден... нешо като Буриданов нероден ерген (по полови признаци, а и без това неродената мома си е на Ран Босилек). Има нешо в Берковския въздух... атмосфера и изобщо климат... нещо което извлича най-доброто от човека... мисъл, доброта, съпричастност... Нещо като бута по Еленски. На много места "буутват" свински бутове, но Еленският е един... добре де, два!

Имаш моя лайк!

преди 1 час, Anneliese написа:

...

Недей бе, пиле. Ше те омаат иранците и ше видиш камила киноа яде ли...

преди 3 часа, Anneliese написа:

Глупости, аз имам телескоп, гледала съм Луната с него, но тия останки просто няма как да се видят.

Телескопът, дето мама ти го е купила от магазина за играчки, не се брои D .

преди 11 часа, ined написа:

Ще ти се ама няма, Русия досега само един 30 метров кратер на Луната е успяла да направи, щото Русия не е СССР и досега е имала само една мисия до Луната Луна-25 дето беше пълен провал, в опита си да изпреварят индийците рашките разбиха спускаемия модул на пълна скорост в Луната. И не, били са американците на Луната, това дори руснаците поне тия дето има поне малко мозък не го отричат.

apollo-11-and-12.jpg?ve=1&tl=1

Recent photos taken by India’s Space Research Organization moon orbiter, known as Chandrayaan 2, clearly show the Apollo 11 and Apollo 12 landing sites more than 50 years later.  (India Space Research Organization )

Да припомня ли злополучния опит на Путлер за Руска версия на интернет и как Анонимните го разбиха за 2 дни ,тока,ме фащтите са факте и те не са се променили нито СССР нито Путинова Русия ще ктигнат до някоя друга планета просто защото не могат 😁

• Автор
преди 49 минути, Rudy M. написа:

Телескопът, дето мама ти го е купила от магазина за играчки, не се брои D .

Телескоп марка "Льовенхук" е играчка? Сериозно? Този е поръчван специално по интернет от астро магазин!😠😡🤬

преди 7 часа, Rudy M. написа:

Преди много (може би 20-30) години бях гледал кратък документален филм за различните теории "за/против" били ли са американците на Луната. Филмът завършваше с един прост факт. При първото си ходене на Луната американците са оставили там някакъв модул, не помня вече какъв точно. Този модул е метален, и се вижда от Земята със силен телескоп.

Та - има доказателство. Пък тъпуту уфсъ от Берковица да вярва на каквото си иска mad .

Модула е лазерен отражател, подобен е на светоотразителите на колите, само дето не е от пластмаса, а от свръх чист кристал устойчив на радиация и на температурните разлики на Луната денем и нощем, Американците имат няколко оставени от мисиите Аполо, а руснаците имат два на Луноход 1 и на Луноход 2. Тоя на Луноход 1 не работи или кристала нещо не е бил наред или посоката в която е бил ориентиран не дава достатъчно силен отразен сигнал от лазера. За да не рискуват с Луноход 2 руснаците го поръчват на френска фирма да им го изработи и променят мястото му на лунохода. И пак неуспех, оказва се че дори не могат да определят къде точно на Луната се намира Лунохода за да насочат лазерен лъч от Земята към него, Чак 2012г НАСА успяват да го намерят и се оказва, че скъпия френски отражател още си работи.

Lunokhod 2 continues to be detected by lunar laser ranging experiments and its position is known to sub-meter accuracy.[14] On March 17, 2010, Phil Stooke at the University of Western Ontario announced that he had located Lunokhod 2 in NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) images,[15][16][17] but later images showed the initial identification was incorrect (the identified point was a mark in the rover tracks near the end of the route, made as Lunokhod 2 turned around), and the LRO LROC team identified the correct location of the rover in March 2012.[5][18] Excellent Lunokhod 2 images from LROC were published by Mark Robinson on SESE site of ASU.[19]

преди 6 часа, Anneliese написа:

Земните телескопи могат да наблюдават Морето на спокойствието, но не и малките детайли там (като апаратурата от „Аполо“), тъй като атмосферата замъглява изображението и ограничава максималната разделителна способност. Дори най-големият телескоп на Земята не е способен да различи обекти с размер под около 100 метра на Луната. Атмосферата действа като гледане през леко замърсено стъкло — изкривява и замъглява картината, което затруднява наблюдението на много фини детайли върху далечни обекти. Именно затова използваме космически телескопи, които работят извън атмосферата и наблюдават директно, без този „атмосферен филтър 😎

• Автор

Именно, аз за космическите питам, защо те никога не са заснели Морето на спокойствието?

Имам и друг въпрос. Това лято мисля, живот и здраве, да се върна към астро хобито си. Как да намеря на Луната планината Мерилин с телескопа си? Нали се сещаш, планината, кръстена от Джим Ловъл на съпругата му. Той наистина е кръстил лунна планина на нейно име, но с една лунна карта ще се объркам. Не ме бива с ориентирането и с картите. Не по моя вина, в училище имахме само теоретични уроци за работа с карта и компас, но нищо на практика.

на 2.04.2026 г. в 6:37, ined написа:

clearly show the Apollo 11 and Apollo 12 landing sites more than 50 years later.  (India Space Research Organization )

Това че има там космически апарати не е гаранция, че и хора са кацали на Луната.
Само се замисли как после са излетели и скачили с командния модул в орбита при ония средства на изчисления и автоматизация преди 50 години.
Това че сега със супер изчислителна техника и роботизация не могат да го направят отведнъж е доста подозрително.

Лети се до Луната с ракети, а не с компютри. И не очаквай 2026г да са измислили нещо кой знае колко ново по темата, втората степен на SLS е с двигател RL-10 от 60-те години. Първата с RS-25 и твърдотопливни ускорители като на совалките - технология от 70-те години, И освен това в Apollo мисиите са били военни пилоти издържащи на големи претоварвания, а при сегашните мисии се налага да се съобразяват с колко могат да издържат разните там учени и се лети по доста по-бавна, но с по-малки претоварвания траектория.. В Artemis II участват - първата жена, първия негър и първия неамериканец до Луната.

на 2.04.2026 г. в 11:41, Rudy M. написа:

най-вероятно не са кацнали „тогава“ , вероятно по-късно е имало и „тайни мисии„ от хора , но роботизирани апарати са редовни на луната.

Това е някакво състезание по свободно фантазиране. ) Явно много филмчета е гледал някой и още си живее в тях. Излезте малко от тия екрани че живота в тях е просто сън.

АПОЛО 11, 14 и 15 оставят рефлектори. Според сведенията още 10 дни след поставянето на рефлектора от АПОЛО 11 и е направен експеримента от американска лаборатория.

Оставят рефлектори и руските луноходи, Луноход 1 и 2 . Първият рефлектор също "веднага го облъчват" и дава отражение, но малко след това дава фира и десетилетия не го намират. И досега аз лично знам че бил загубен, но се оказва че през 2010 година американския наблюдателен спътник на Луната го открива и отново светват към него. И се оказва че си работи...

Другия си работи доста години... Изчисленията с тия апарати тогава са давали отклонение над 100 м. Сегашните са вече до милиметри.

Хем не ги разбирате работите - хем си четете и ИИ... и пак не ги схващате и си карате по геймърските си сънища - кви мистерии само. Ама тва роботи, извънземни... ама редовно - даже още преди да ги има хората. Ама извънземните се крият от обратната страна.

Ама нямало вятър на луната пък флага се веел. Ама филм в студио го снимали и даже имало "кадри от зад камерите"...

Ама кораби снимали да кацат, да излизат... Даже и "тайни мисии" е имало от Земята - вероятно делегации за дипломатически срещи в станцията на извънземните. Нищо че за един полет са били нужни толкова много пари и ресурси, толкова сложно и показно... ама все пак било "тайно" с разни тайни технологии, дето НАСА ги крие в зона52 от хората...

Ама Луната била куха и била база още от предишни цивилизации или напреднали йерархии. Ма как са кацнали и излетели въобще тия от Аполо - боже, тва толкова сложна работа, толкова години не могат да го повторят... )

Тя и земята е плоска, пък други си измислят че била куха - пък то няма как да е едното и другото, нали? :) Никой не го интересува че са глупости и са недоумици - просто се забавляват да си фантазират. Какви ли не измишльотини си измисляте само и само да си играете на свободни фантазии.

Ако земята и луната са кухи... може би са кухи и други надраменни кухини, но това е за друга тема dancing18

Спрете малко с филмчетата че изтерясването си личи и по тях.

• Автор
преди 8 часа, ined написа:

Лети се до Луната с ракети, а не с компютри. И не очаквай 2026г да са измислили нещо кой знае колко ново по темата, втората степен на SLS е с двигател RL-10 от 60-те години. Първата с RS-25 и твърдотопливни ускорители като на совалките - технология от 70-те години, И освен това в Apollo мисиите са били военни пилоти издържащи на големи претоварвания, а при сегашните мисии се налага да се съобразяват с колко могат да издържат разните там учени и се лети по доста по-бавна, но с по-малки претоварвания траектория.. В Artemis II участват - първата жена, първия негър и първия неамериканец до Луната.

Компютърен хардуер

Я, "Белчо на Луната"!!!! Знам го от филма "Първият човек", филма за Нийл Армстронг.

Не знаех, че е бил пилот на онази лудост, американският вариант на "Месершмит Комет", май 163 номер, не помня добре числа. Само като гледах какво е представлявала тая ракета U2 и ми стана лошо. Да летиш на такова нещо си е чиста проба самоубийство. Добре, че днес няма ракетоплани.

На мен ми се иска да съм по - добре и по - здрава, да не изпадам така все в депресия, за да мога да изгледам достъпните архиви за програмите "Меркюри", "Джемини" и "Аполо". Интересни са ми проектите на Вернер фон Браун, макар и да не го смятам за гений, за разлика от Сергей Корольов. Лично за мен Вернер фон Браун е арогантен и самозабравил се военнопрестъпник, който си е живеел супер живот, докато оцелелите му жертви са страдали и след войната не са могли лесно да си намерят дом и работа и да започнат отначало. За разбитото здраве да не говорим. А този си е живял луксозно, носил е модерни и скъпи ризи, вратовръзки и костюми, лъснати обувки, модерно жилище в хубав квартал и модерна скъпа кола, каквато и обикновените американци не са могли да си позволят. Един чужденец, доскорошен враг, е получил повече привилегии, отколкото обикновените американци.😠😡🤬 Иска ми се и аз да съм така арогантна - спрямо германците.

Иначе от "Първият човек" с изненада научих за историята с дъщеричката му и че още тогава, през 50 - те години на 20 век, вече е имало лъчелечение на рак. Не знаех.

• Автор

Най-странното около кацането на Луната според мен е, почти примитивната технология през 70-те години, която ги е завела до Луната, кацнали са, и са се върнали обратно. Сега сме доста напред технологично и пак има сума проблеми при излитане и кацане. А преди 50 години, едни консервни кутии с двигател са успели да заведат хора на Луната и да ги върнат. Излиза че колкото по-простички са технологиите, толкова по-лесно е да се лети в Космоса https://www.bg-mamma.com/img/emojis/faces/simple_smile.png

Така ли е според вас?🤔

преди 12 часа, _ramus_ написа:

ама все пак било "тайно" с разни тайни технологии, дето НАСА ги крие в зона52 от хората...

В Зона 51 ги крие.

Не е логично при тогавашно „публуично“ в сегашно време технологично и научно ниво да са злагали живота на толкова хора при процент на „успеваемост“ под 50 процента, т.е. вероятността първите мисии до Луната да бъдат успешни- не казвам завършили непеременно с катастрофа и смърт е твърде ниска за да заложиш на неч репутация, превъзходство-Сигнал към Света и пр. Някои хора са били на мнение, а и сега има такива, че мисиите на лунната повърхност , а и не само са заснети в „студио“ на Земята, преди излитанията, а самите мисии наистина са се провели, но са били не съвсем успешни-имало е много круитични ситуации и огромни проблеми. Кадри от Луната , ако имало такива са строго селектирани. Изглежда логично. за да покрия залозите , при неуспех извън излитането от Земя, аз примерно бих се „застраховал“ за да смекча Големия Провал.

Без атмосферно налягане човек не може да живее. Той е еволирал, че да се адаптира на налягането на Земята. Не знам, какъв е ще е тоя хай тек скафандър стил аквамен ака водолаз, че да пресъздаде налягането, което има на Земята и то през 60те години. Където компотите са с мощност на днешна елка, а хард диск се носи със самолетоносач. И ИМА 5 МБ КАПАЦИТЕТ. И ТЕЖИ 1 ТОН, 1000 КГ.

OIP.mDOm68QtzbIkiqcEH7rOzAHaE8.jpg?u=htt

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.