Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Поговорки

Featured Replies

Пащал съм го, Раде

Казва се, когато някой проявява фалшива съпричастност, казва за нещо, от което друг страда, че го разбира. Произлиза от следния анекдот:

На един жена му раждала за първи път и много се мъчила. Викала, а той я утешавал, че е нещо, което и други са минали, като казвал "Пащал съм го, Раде", т.е. "Патил съм и аз от това".

• Отговори 65
  • Прегледи 2,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Гладен винкел биткойни сънува.

• А на крив х..й и вълната му пречи!

• Научете се да губите някои хора като 5 ст..изпаднали от джоба.И с тях, и без тях-все тая .

Сефте комендантски!

Иронизира страхът на новобранеца да не срещне комендантски патрул и спокойствието на стария войник, че това е било много пъти и не е нещо особено.

"- Сгафих.
- Айде, сефте комендантски"

мОрен вОда не е пил.

Това е шопският изговор, с ударение на първата сричка в първите две думи, на "Не е пил уморен вода". Казва се за някого, който е живял лек живот и не е имал физическа работа. Смята се, че да пиеш вода, когато си уморен е рисковано и "сърцето може да пукне", но този към когото е поговорката не е рискувал да се уморява. )

• 2 седмици по-късно...

"Дяволски конец"

Казва се за запас от суровини, който точно съответства на ритъма на действие до края- до конец. Произлиза от конец при шиене, който е с подходяща дължина.

Идва от една рядка приказка: Дошло време за женене на една хубавица, дъщеря на терзия. Той обявил, че ще я даде на този, който най- бързо ушие дреха, но в едно състезание в дюкяна му, при което дъщерята ще реже конците. Тя рязала ту дълги- които се уплитали, ту къси, които трябвало да се вдяват и връзват по- често, а на своя избраник давала "дяволски конец", който хем е лесен за издърпване, хем не се оплита, хем стига за достатъчно време.

Поговорката се свързва с "Дорде не артиса, не стига"

• 1 месец по-късно...
преди 17 часа, The Lone Star написа:

Тази не я знаех. Какво ли означава?

Мнението ми е, че към божеството си трябва да се обръщаме не когато имаме да орем и копаем- това си е наша работа, а когато трябва да се свържем с други хора- женитба, работа, изобщо социално участие. Псалмът "Блажен муж" е за този, който не се събира с нечестивци.

Доколкото си спомням това е първи псалм. Едно време даже го знаех наизуст.

Според мен може да означава, че Господ събира души, а не че събира хора за социални дейности.

преди 10 часа, The Lone Star написа:

Според мен може да означава, че Господ събира души, а не че събира хора за социални дейности.

Според мен "хора" е по- популярно: примерно "Господ е събирач" ТУК ,която поговорка се ползва когато семейните отношения са чудновати, несиметрични за околните, но семейството се оказва трайно. Прочее и в "Блажен муж" става дума за хора, а не души.

Когато Господ реши да те храни - не те пита чий син си!

Дали съм Дуда или съм друга? шоп.

Казва се когато някой е много объркан и чак не може да си каже името.

По приказката: Една булка, Дуда, като ходела по нива, все стигала до "кривата круша". Мъжът й отишъл да провери как така, и като я видял заспала под кривата круша, отрязал й косите. Тя, като се събудила, отишла на реката да се умие и не се познала. "Дали съм Дуда или съм друга?" пък си рекла "Ще си ида в къщи, пък ако децата ми викнат, мамо, Дуда ще да съм.

Ох- за деца. Ох- от деца.

Казва се когато някой се жалва, че не живее добре, защото няма нещо (деца, работа, имот), а после се оплаква, че трудно се оправя.

Тази поговорка я има у Славейков ТУК, като "Едни плачат за деца, а други плачат от деца.". Повечето поговорки от темата ги има там, което ще рече, че Славейков е направил един епохален сборник, жив и до днес. Да не забравяме, че "Люти чушки", Радой Ралин съставя, взимайки поговорките от Славейков. От друга страна, тази народна култура е вътре в делника ни и ни е потребна ежеминутно. Кратко, многозначно, запомнящо се.

Тези ги няма у дядо Петко:

"Ни да стиснеш, ни да пръ..." Показва безизходно, конфузно положение. Нерешителност , когато изходите са все неприятни. В сръбски поговорката е по- популярна, но пък техните вулгарности са и по- колоритни

"Държи се като сляп за стап". Тази е от македонския край. Особена е с това, че думата "стап", означаваща тояжка, бастун,символен жезъл, се свързва с немското щаб, първоначално със същото значение, а от там и англ. staff. Пенчо Славейков я ползва в "Кървава песен".

Ще добавя и една, която я има в съкратен вариат:

"Ни се води, ни се кара, ни стои да му се кАчиш". Поговорката е по- образна, когато се схване, че хайванчето се води с въженцето след човека, с пръчка се кара пред него, а най- добре да е послушно и да се качиш. Не става дума да се кара=разправя.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.