Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лоши сектори при хард диск - поправка

Featured Replies

Здравейте

Имам един стар 160 ГБ хард диск. Точният модел е Hitachi Deskstar 7K160. Не го бях ползвал доста дълго време, но днес реших да го сложа в кутията за USB връзка с компютъра и се оказа че има лоши сектори (28-30) . Повечето вероятно ще ми кажете да го хвърлям, но аз искам да му удължа максимално живота. Въпреки че в нас е пълно с хард дискове. Имам сигурно около 10-15 бройки за съхранение на важни данни.

Интерфейса му е sata.

Каквото успях изкарах от терминала и го дадох на chatGPT. От това което разбрах от ИИ физическите лоши сектори са механични повреди, които е трудно да се поправят чрез софтуер. Сега пуснах да го презаписва целия с нули, но не знам дали ще се получи нещо. Аз не знам дали неща като дълбоко форматиране, презаписване с нули, принуждаване на контролера да remap-не лошите сектори ще помогнат.

Дискът вече показва признаци на физическо износване, но все още не е напълно „умрял“.

Най-важните стойности:

• Reallocated_Sector_Ct = 28
    → 28 лоши сектора вече са заменени.

• Current_Pending_Sector = 2
    → има 2 нестабилни сектора, които още чакат remap.

• ATA Error Count = 1313
    → много грешки при четене/писане.

• UDMA_CRC_Error_Count = 260
    → възможно е да има и проблем със SATA кабела или контактите.

• SMART overall-health = PASSED
    → това НЕ значи, че дискът е здрав, а само че още не е преминал критичния праг.

Този стар 160 GB Hitachi Deskstar 7K160 вече е рисков за важни данни.

Лошите сектори са пренебрежимо малко за да се "отписва" диска. Имай предвид, че много от евтините USB кутии са с калпави контролери и дори могат да са причина за проблеми с дисковете.

Моят съвет е, да свържеш диска директно към SATA порт на десктоп компютър, да си направиш една флашка със Strelec, да бутнеш от нея и да минеш диска с HDDRegenerator с поправка на лошите сектори.

Закачаш го на SATA порт - пускаш един regenerator - първо само да търси и да ти изведе данни за секторите - записваш си номерата (има шанс да не стане, т.е. да не завърши задачата - тогава по-добре забрави за диска), след това пускаш поправка - записваш какво е свършил, отново пускаш само търсене и ако всичко се застопори в един момента като лоши и слаби сектори - закачаш го някъде и го пормозиш до пълен капацитет 1 месец с торенти - ако не мръдне - има живот, ако почне да отчита още слаби сектори - не се занимавай.

Сега има още една хватка - карта на секторите - ако 20-40 и тако до 100 тния сектор са проблемните - остави едни 1000MB в началото на диска и пробвай така, ако обаче са 20 - 100000 - 400000 .... и предпоследния - пак няма смисъл да се занимаваш - все пак е 160GB, не като да е поне 1TB ще да има да изрязваш и да ти остане ... а като цяло за малко пари можеш да си намериш читав диск, че и по-голям.

Късмет!

• Автор

USB кутията я купих преди време от alibaba за 4 евро ( беше промоция ) и съм много доволен. Има 12 волтово качествено захранване към нея. USB 3.0 е кабела за връзка с цел по добро и бързо предаване на данните. Много точно представя данните и мисля че едва ли ще дава грешки.

Дайте ми линк към това Strelec. Отдавна го търся, но не мога да го открия. Чух че има полезни инструменти в него. Аз иначе работя само и единствено на Линукс.

Но това....

HDD Regenerator е уникална програма за регенериране на физически повредени дискови устройства. Тя не крие лошите сектори, а наистина ги възстановява!

Ако трябва да сме абсолютно точни: начин за физическо възстановяване на повърхността в домашни (или сервизни) условия няма.

За да разберете защо е невъзможно, представете си мащаба: разстоянието между четящата глава и магнитната плоча на диска е около 3 до 5 нанометра. За сравнение, един човешки косъм е дебел около 80 000 нанометра, а една прашинка – около 2 000 нанометра.

Когато има физически лош сектор, това означава, че на повърхността има реална „яма“, драскотина или термично увреждане. За да се „поправи“ това, трябва:

1. Дискът да се отвори в стерилна лаборатория (Clean room) без нито една прашинка.

2. Да се запълни микроскопичната драскотина с магнитен субстрат на атомно ниво.

3. Да се полира плочата с нанометрична точност.

Такава технология за рециклиране не съществува дори в заводите на производителите (WD, Seagate, Toshiba) – за тях е по-евтино да рециклират метала, отколкото да поправят повредена плоча.

Едното противоречи на другото.

Няма лошо да се пробва, но не искам да си губя времето. 28-30 лоши сектора в такъв размера са наистина малко.

unnamed.jpg

• Автор
преди 9 минути, Joss Bomon написа:

пуснах го да се тегли и утре ще го имам.

Но ИИ ми каза тези неща за HDD Regenerator. Да му вярвам ли?

Какво прави HDD Regenerator в действителност?

Програмата не е измама в смисъл, че не прави нищо. Тя просто върши нещо много стандартно, но го маскира под гръмкото име „регенерация“:

• Многократни опити за четене/запис (Hard Read/Write Cycles): Тя атакува нестабилните сектори, като ги чете и записва по специфичен начин отново и отново.

• Поправя софтуерни (логически) грешки: Ако секторът е бил просто с грешен ECC код (софтуерен лош сектор), този агресивен презапис го оправя. Потребителят вижда зелено "R" (Regenerated) и си мисли, че е станало чудо, а всъщност секторът просто е презаписан успешно.

• Форсира вградения Remapping: Ако секторът наистина е физически повреден, с това агресивно натоварване програмата принуждава собствения контролер на твърдия диск да се предаде и да пренасочи (remap) сектора към резервната зона. Програмата твърди, че го е "възстановила", но ако проверите SMART статуса на диска преди и след процедурата, ще видите, че броят на Reallocated Sectors се е увеличил. Тоест, дискът е скрил сектора в резервния си фонд, а не софтуерът го е излекувал.

Защо тази програма може да бъде опасна?

Ако имате диск, който е започнал да развива физически лоши сектори, неговата повърхност е компрометирана. Пускането на софтуер като HDD Regenerator подлага устройството на огромен стрес – часове наред натоварващо четене и писане върху увредената зона.

Ако на този диск имате важни данни, които искате да спасите, този стрес е най-сигурният начин да довършите диска механично и да загубите информацията завинаги. При заминаващ си диск първото и единствено правило е: минимално натоварване и незабавно копиране на файловете сектор по сектор (например с инструменти като ddrescue), а не мъчение на диска с "регенерация".

преди 1 минута, Triple M написа:

Да му вярвам ли?

Вярвай му. Така или иначе нямаш друга алтернатива. Ти какво очакваш, някакво чудо ли да се случи?

• Автор
преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Вярвай му. Така или иначе нямаш друга алтернатива. Ти какво очакваш, някакво чудо ли да се случи?

Да, нямам друга алтернатива. Пък и 160 ГБ не е кой знае какво. Ако беше 1 ТБ или 2 ТБ щеше да е съвсем друго.

Предполагам че софтуера HDD Regenerator няма да направи кои знае какво. Само ще има часове работа и губене на време. Диска ще бъде изтормозен адски много.

преди 6 минути, Triple M написа:

Да, нямам друга алтернатива. Пък и 160 ГБ не е кой знае какво. Ако беше 1 ТБ или 2 ТБ щеше да е съвсем друго.

Предполагам че софтуера HDD Regenerator няма да направи кои знае какво. Само ще има часове работа и губене на време. Диска ще бъде изтормозен адски много.

Колко диска е оправял така до сега ИИ?

Повечето са се получавали, но винаги има костеливи орехи - докато не пробваш, няма как да знаеш.

• Автор

ИИ не е оправял дискове досега, но поне обяснява малко теория.

Ето например данните от GSmartControl. Той е много точен за диагностика. Накратко дискът е използваем, но не надежден. Основният проблем е Reallocated Sector Count = 29 което означава, че дискът вече е започнал да се разпада физически.

Снимка на екрана_2026-05-16_23-34-18.png

преди 15 минути, Triple M написа:

Ако са софтуерни ще ги поправи но ако са физически забрави. Аз имам едно hdd seagate 80gb имаше 60 лоши сектора и hdd regenerator ги поправи и вече 12 години си бачка все още без проблеми.

Аз на твое място бих пуснал първо victoria hdd да диагностицирам диска и тогава да действам със hdd regenerator-а.

https://hdd.by/victoria/

• Автор
преди 2 минути, vlado1985 написа:

Ако са софтуерни ще ги поправи но ако са физически забрави. Аз имам едно hdd seagate 80gb имаше 60 лоши сектора и hdd regenerator ги поправи и вече 12 години си бачка все още без проблеми.

Аз на твое място бих пуснал първо victoria hdd да диагностицирам диска и тогава да действам със hdd regenerator-а.

https://hdd.by/victoria/

Последно физическите лоши сектори могат ли да се поправят или не.

Victoria HDD няма вариант за Линукс.

преди 4 минути, Triple M написа:

Последно физическите лоши сектори могат ли да се поправят или не.

Victoria HDD няма вариант за Линукс.

Физическите лоши сектори най често се появяват ако диска е бил изпускан понякога се появяват и от износване и стареене.

Ако наистина са физически някои може да бъдат оправени от програмата други не просто ако успее да ги оправи то е на късмет и не би трябвало да разчиташ и да се надяваш че диска ще кара още много време. А за victoria пусни си една виртуалка и на нея пусни windows.

• Автор
преди 11 минути, vlado1985 написа:

Физическите лоши сектори най често се появяват ако диска е бил изпускан понякога се появяват и от износване и стареене.

Ако наистина са физически някои може да бъдат оправени от програмата други не просто ако успее да ги оправи то е на късмет и не би трябвало да разчиташ и да се надяваш че диска ще кара още много време. А за victoria пусни си една виртуалка и на нея пусни windows.

Разбирам. Явно всичко е до късмет. АКо стане - стане.

Този софтуер victoria HDD има ли го също в WinPE 11-10 Sergei Strelec (x64)

Нямам време за виртуалки. Има Live DVD-та с множество софтуери за диагностика и оправяне на проблеми.

Това ти е по-големия проблем - Current_Pending_Sector = 2

Преместените или вече лоши сектори - не са в играта, но запиши нещо на слаб сектор и после опитай да го прочетеш.

И като гледам от 28 станаха 29, а ти още не си почнал да го мъчиш истински ...

преди 19 минути, Triple M написа:

Разбирам. Явно всичко е до късмет. АКо стане - стане.

Този софтуер victoria HDD има ли го също в WinPE 11-10 Sergei Strelec (x64)

Нямам време за виртуалки. Има Live DVD-та с множество софтуери за диагностика и оправяне на проблеми.

Да има я в сергея ето пътя до програмата start menu-programs winpe-diagnostics-victoria.

Можеш също да пробваш и hiren s boot и в неговия пакет я има програмата ето и пътя до нея start menu-all programs-hard disk tools-diagnostic-victoria.

• Автор
преди 6 минути, plamen_petrov_80 написа:

Това ти е по-големия проблем - Current_Pending_Sector = 2

Преместените или вече лоши сектори - не са в играта, но запиши нещо на слаб сектор и после опитай да го прочетеш.

И като гледам от 28 станаха 29, а ти още не си почнал да го мъчиш истински ...

Да, и на мен ми е интересно как така станаха от 28 на 29. Аз сигурно като започна да го мъча с hdd regenerator-а ще станат 100-150.

• Автор

Опитах се да стартирам WInPE Sergei Strelic от USB, но не се получи. Правя го с Ventoy.

От СМАРТ записа на данни се разбира че този диск е работил много малко - 10166 часа. За диск произведен през 2007 година това е нищо. Тези модели са проектирани за дълги часове нон стоп работа. Старял е само магнитният слой което си е съвсем нормално.

преди 12 минути, Triple M написа:

Опитах се да стартирам WInPE Sergei Strelic от USB, но не се получи. Правя го с Ventoy.

От СМАРТ записа на данни се разбира че този диск е работил много малко - 10166 часа. За диск произведен през 2007 година това е нищо. Тези модели са проектирани за дълги часове нон стоп работа. Старял е само магнитният слой което си е съвсем нормално.

Искаш да си ги мерим или какво?

Имал съм дискове на повече години - перфектни ... имал съм и дискове на 3 месеца дали фира ...

Зависи от много фактори тези 10К часа ... и от замия диск си зависи също, а зависи и как си го съхранявал през останалото време - така, че или го прави или за сувенир.

преди 13 минути, Triple M написа:

Викате че имате много дискове,този го отпишете ,а под път и над път продават дискове, е втора употреба но и по-големи със 100 % здраве и сносни цени.

Seagate Barracuda 500GB ST500DM002 - 10.00 €(100%)

Seagate Barracuda 500GB ST500DM009 - 11.00 €(100%)

преди 11 часа, Triple M написа:

USB кутията я купих преди време от alibaba за 4 евро ( беше промоция ) и съм много доволен. Има 12 волтово качествено захранване към нея. USB 3.0 е кабела за връзка с цел по добро и бързо предаване на данните. Много точно представя данните и мисля че едва ли ще дава грешки.

Дайте ми линк към това Strelec. Отдавна го търся, но не мога да го открия. Чух че има полезни инструменти в него. Аз иначе работя само и единствено на Линукс.

Но това....

Едното противоречи на другото.

Няма лошо да се пробва, но не искам да си губя времето. 28-30 лоши сектора в такъв размера са наистина малко.

unnamed.jpg

Снощи не съм го видял ... забрави го този диск.

преди 5 минути, Triple M написа:

Как така да го забравям. За архив става поне.

И за архив на какво ...

Записваш данните - при 29 лоши сектора днес и утре кога трябва да ги прочетеш - имаш 30 лоши сектора - значи на случаен принцип - трябва да забравиш част от данните.

Та какъв архив е това?

По мога да се съглася, че на него можеш да сваляш торенти - ако нещо се счупи - данните ги има в нета.

Става и за някакви опити - примерно какво прави тази програма от стрелеца .. или ако запиша това, счупя го - мога ли да го възстановя ... има шанс да става за опити с различни OS, но .. едно голямо НО ... винаги може да имаш проблеми с някаква непозната/нова OS - заради самия диск - така, че ако продължи да трупа лоши сектори и постоянно ту има ту няма лоши сектори - забрави ...

А и накрая - лична статистика - пише ли произведен е Китай - бегай далече.

• Автор

Ще пусна пак разни тестове под Линукс и да видя какво ще стане.

Навремето първият ми компютър беше с 40 ГБ хард диск ( PATA ) и беше доста ценен. Сега не съм толкова за тези 160ГБ защото знам че са доста евтини. Пък и има облачни хранилища.

Произведен е в Китай. Това пише на него.

Модел: Hitachi Deskstar 7K160 – HDS721616PLA380
Тип: механичен HDD (твърд диск)
Форм-фактор: 3.5" (настолен компютър)
Капацитет: 160 GB (Linux показва ~149 GiB)
Обороти: 7200 RPM
Кеш: 8 MB

При този модел обикновено има 1 магнитна плоча (platter) и 2 глави

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.