Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лоши сектори при хард диск - поправка

Featured Replies

преди 11 минути, Triple M написа:

Ще пусна пак разни тестове под Линукс и да видя какво ще стане.

Навремето първият ми компютър беше с 40 ГБ хард диск ( PATA ) и беше доста ценен. Сега не съм толкова за тези 160ГБ защото знам че са доста евтини. Пък и има облачни хранилища.

Произведен е в Китай. Това пише на него.

Модел: Hitachi Deskstar 7K160 – HDS721616PLA380
Тип: механичен HDD (твърд диск)
Форм-фактор: 3.5" (настолен компютър)
Капацитет: 160 GB (Linux показва ~149 GiB)
Обороти: 7200 RPM
Кеш: 8 MB

При този модел обикновено има 1 магнитна плоча (platter) и 2 глави

Да да ... когато избирам диск обикновенно не вземам половин плоча ... тоест модел с 1 плоча и една глава или 2 плочи и 3 глави и т.н. и винаги преди да купя питам къде е произведен - Китай - ще купя друг диск, мерси.

Първия ми компютър бе с 6,4 GB ... който още си работи и беше поне два пъти по-голям от всички дискове който бях срещал тогава.

• Автор

Интересно. Аз сега му правя много дълбоко форматиране да видя какво ще стане. Буквално го мъча.🙂

От това което разбрах ако лошите физичиски сектори станат повече ще има повече хъркане. Ако резервните свършат файловата система ще се повреди. В крайна сметка ако продължи да работи с много лоши сектори дори и BIOS няма да го разпознае.

Иначе съм чувал доста интересни неща правени от стар HDD. Примерно преди време мисля че гледах как може да се направи нещо за точене на ножове от самият диск. Маха се капака, правят се разни модификации по диска и става точиларка. Пък и оборотите са добри - 7200 RPM. Бонуса е че мотора е безчетков ( което е страхотно) . Ако и вие имате някакви идеи какво може да стане от почти мъртъв диск ми кажете.

Аз преди време мислех да си правя заваръчен апарат от мощно компютърно захранване, но накрая нищо не стана. Поне сработи за зареждане на акумулатора на автомобила.😄

izBivGcffh_R7IOjW1dwgJjDJa9J4YaA5C4UVjqV-Vg1a88AMqAiAZTQ86Ptk-SuMm7Cqgb342D9a_ZZx2grte5Z-AKrv_hhjQVEkEe7sM4QI4t1C0iGj2VVFjGcwgRrnZ-llevK6G-O2khtwEIAbGm2Fii6Lywpk3J3uPxr6rExmfIEPjKMuaB5rnk4G7_a.jpeg

преди 14 минути, Triple M написа:

Ако и вие имате някакви идеи какво може да стане от почти мъртъв диск ми кажете.

Имам реални решения D
Можеш да му удължиш живота и да го направиш "столетник".
Но трябва да използваш точната файлова система и точната ОС за това - ZFS и Linux или поне ZFS и Windows/WSL
Един от моите "столетници" на 20 години вече. ZFS удължава живота на хард дисковете в пъти!

5LykGCu.png

Интелигентното разпределение на записите по диска има огромно значение за живота на диска.
Имах един друг диск - буквално 'изваден от коша за боклук' и в пъти повече relocated от твоите, Твоите 29 са нищо.
И след като му сложих ZFS - издържа още цели 4 години! Без загуби на данни до края си.

Изобщо не го мъчиш .... последователно писане по диск ... Пробвай го 1000 потребители да теглят от него едновременно ...

Направи това което ти писах по-горе, винаги се почва с карта на секторите и след това знаеш къде се появяват новите - сега нищо не знаеш ако станат 32 - кой ти е новия и къде се намира изобщо?

• Автор

Къв столетник, кви пет лева. То дотогава ще е възможно данните да се записват в синтетична ДНК чрез кодиране на 0 и 1 като химични последователности.

Рано или късно тоя диск ще си замине. Вече е повече от ясно. След седмица-две може да се появи нов лош физически сектор.

Сега е модерно доколкото знам всичко важно на SATA SSD. Освен че са бързи, са и енергийноефективни. Примерно ОС на SATA SSD, а останалите данни на хард диск. Сега с покачването на цените на чиповете ( заради ИИ) ссд-тата имат адски високи цени. Затова и мисля че всеки хард диск е полезен.

Имам в мазето дори PATA HDD. Те са от по старите модели с големи бели лентови кабели. За да бъдат свързани към компютър трябва специален адаптер. Но нищо чудно с времето да са натрупали лоши сектори и т.н.

Не си ми разбрал дефиницията за 'столетник' - Диск, който е изчерпал пълния си проектен срок за работа и продължава да работи - параметър 09.

Изрових лога на другия диск, за който писах по-горе, това вече е лош диск и даже използване на zfs вече не беше разумно за него 🙂

jPsspqr.jpeg

• Автор

За съжаление диска сякаш вече се предава и супер дълбокото форматиране не помага. Пуснах го на Slow erase / overwrite with zeros → записва нули по целия диск. Пише че остават 6 дни и 8 часа. Явно е забил на някои доста лош физически сектор.

Снимка на екрана_2026-05-17_13-52-12.png

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.