Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нова конфигурация с нови компоненти и някакъв проблем, какво пропускам?

Featured Replies

Привет!

Онзи ден се похвалих че чакам новите домати за щайгата...

Ами дойдоха, вчера всичко си отиде по местата, щайгата работи, обаче на дъното свети оранжевия диод dram и монитора не засича сигнал.

Прегледах обстойно всичко, кабелите са си по местата, процесора е както трябва, намазан е с паста, охлаждането е поставено и включено както си му е реда.

Светещия диод а и поведението на машината ми казват че е рамта, предвид цените взех някаква китайска непозната за мен марка Jazer, чудя се дали е дефектна или по някакъв начин несъвместима с дъното, опитах както е посочено в книжжжката на дъното слотове Б1 и Б2, опитах и другите два, всъщност всякакви варианти опитах но не става, единствено когато в първия слот има плочка рам диода да изгасва само когато компютъра е изключен, включи ли се диода светва. Пробвах и само с по една плочка, пак същото.

Всичко с изключение на видеокартата и запаметяващите устройства е чисто ново. За съжаление нямам друга машина с ддр5 за да правя тестове.

Опитах и с вградената видеокарта на дъното за всеки случай но резултата е същия.

Някъде прочетох че този модел дъно изисквал 10-15 минути за да се запознае(така да се каже) с рамта, оставих да работи, снощи се изключи сам, днес като се прибрах го включих и работи над час и половина докато не го изключих но без никакъв резултат.

Не знам дайте някакви идеи ако ви се намират.

На снимките е новото а видеото е Asus gtx 1050i.Screenshot_20260603-193323_073346.pngScreenshot_20260603-210001_090035.png

Първо изясни кога едно нещо работи и кога не!

Второ - трябва ти работеща памет за тест - дали от приятел, дали в сервиз, дали ще поръчаш онлине - въпрос на възможности.

DRAM ,свети когато има проблем с разпзнаването на РАМ паметта и не минава POST. Може да пробваш като оставиш само на един слот плочка рам до установяване на плочката която създава проблема. Виж си в БИОС XMP/DOCP профил дали е активиран.

• Автор
преди 25 минути, plamen_petrov_80 написа:

Първо изясни кога едно нещо работи и кога не!

Второ - трябва ти работеща памет за тест - дали от приятел, дали в сервиз, дали ще поръчаш онлине - въпрос на възможности.

Всичко работи нормално (поне така изглежда)

Диода за рам загива само когато сложа плочка рам в първия слот и само когато компютъра е изключен, сложа ли втора плочка независимо коя и независимо къде диода светва.

преди 23 минути, AAUUXX написа:

DRAM ,свети когато има проблем с разпзнаването на РАМ паметта и не минава POST. Може да пробваш като оставиш само на един слот плочка рам до установяване на плочката която създава проблема. Виж си в БИОС XMP/DOCP профил дали е активиран.

Биоса лесно но екрана не засича сигнал от компютъра, напрактила сандъка се държи така сякаш няма рам.

преди 35 минути, Bubbles написа:

Привет!

Онзи ден се похвалих че чакам новите домати за щайгата...

Ами дойдоха, вчера всичко си отиде по местата, щайгата работи, обаче на дъното свети оранжевия диод dram и монитора не засича сигнал.

Прегледах обстойно всичко, кабелите са си по местата, процесора е както трябва, намазан е с паста, охлаждането е поставено и включено както си му е реда.

Светещия диод а и поведението на машината ми казват че е рамта, предвид цените взех някаква китайска непозната за мен марка Jazer, чудя се дали е дефектна или по някакъв начин несъвместима с дъното, опитах както е посочено в книжжжката на дъното слотове Б1 и Б2, опитах и другите два, всъщност всякакви варианти опитах но не става, единствено когато в първия слот има плочка рам диода да изгасва само когато компютъра е изключен, включи ли се диода светва. Пробвах и само с по една плочка, пак същото.

Всичко с изключение на видеокартата и запаметяващите устройства е чисто ново. За съжаление нямам друга машина с ддр5 за да правя тестове.

Опитах и с вградената видеокарта на дъното за всеки случай но резултата е същия.

Някъде прочетох че този модел дъно изисквал 10-15 минути за да се запознае(така да се каже) с рамта, оставих да работи, снощи се изключи сам, днес като се прибрах го включих и работи над час и половина докато не го изключих но без никакъв резултат.

Не знам дайте някакви идеи ако ви се намират.

На снимките е новото а видеото е Asus gtx 1050i.Screenshot_20260603-193323_073346.pngScreenshot_20260603-210001_090035.png

А пробва ли да сложиш рамта на слотове A2 и B2

• Автор
преди 5 минути, vlado1985 написа:

А пробва ли да сложиш рамта на слотове A2 и B2

Рамта във всякакви варианти я пробвах, все същото.

Ей ся съм хванал пътя към един магазин за паркове да взема една за проба пък ще видим.

преди 4 минути, Bubbles написа:

Всичко работи нормално (поне така изглежда)

Не, системата не работи ... въртенето на перки не означава работене!

Трябва ти тествана, работеща памет.

преди 5 минути, Bubbles написа:

Ей ся съм хванал пътя към един магазин за паркове да взема една за проба пък ще видим.

ПРобвай и само с една рам на А2 или на B2 и ако пак няма промяна пробвай да занулиш биос от cmos батерийката като я извадиш за минута две.

преди 2 минути, Bubbles написа:

Kingston Fury Beast DDR5-6000 CL30 EXPO или G.Skill Flare X5 DDR5-6000 CL30 го дават най съвместим от Асус. Пробвай първо с една плочка на b2 само. Че този Jazer...

Е да беше се консултирал преди да вземеш всичко, за да получиш оптимални предложения... Напазарувал си една "манджа с грозде" и резултата е ... проблеми.

За тоя процесор се слагат дъна X870 или X870E. Това което си взел е компромис за тоя зверски процесор. Захранването и то е средна хубост... виж MSI MPG A1000G PCIE5

Съжалявам за негативизма, но когато се взима такъв клас машина трябва всичко да се преценява внимателно. Паметите също нямам желание да ги коментирам.

Провери с коя версия BIOS е дъното. Защото, има вероятност да не съвместим с новият процесор (тъй като е много нов/latest)

( например на BIOS чипа дъното при Asrock има стикер/надпис на софтуерната версия с която идва дъното).

В сайта на ASUS за твоето дъно за версиите на BIOS, има листа коя версия кои неща са добавени и поправени/закърпени.

Бих пробвал само с една плочка RAM памет да "извъртя" на слотовете като започна от втория, четвъртия.

След това тест със втората.

Какви са точните спецификации на въпросната ""noname" RAM?

При АМ5 , "тренирането" на паметта от дъното, изисква време. Но, не и часове. По скоро минути..

Дъното потдържа BIOS Flashback. Тоест може да се инсталира нов BIOS (за препоръчване последния не beta) без да е асемблиранo PC.

How To Use ASUS USB BIOS Flashback Tuf Gaming B850M Plus Wifi7

Последния Ryzen 9950 дето го сглобявах без префлашване на BIOS-а не тръгна, макар че според сайта на производителя трябвало да върви и със заводския BIOS.

• Автор
преди 1 час, Joss Bomon написа:

Е да беше се консултирал преди да вземеш всичко, за да получиш оптимални предложения... Напазарувал си една "манджа с грозде" и резултата е ... проблеми.

За тоя процесор се слагат дъна X870 или X870E. Това което си взел е компромис за тоя зверски процесор. Захранването и то е средна хубост... виж MSI MPG A1000G PCIE5

Съжалявам за негативизма, но когато се взима такъв клас машина трябва всичко да се преценява внимателно. Паметите също нямам желание да ги коментирам.

Имаш право но се постарах да подбера правилните компоненти, знам че не са най добрите, процесора и т.н., ама дъното все пак е двеста и кусур Евро, пише го АМ5 гледах ревюта казват че е добро за този процесор...

Ся със сигурност има и по-добри, вероятно трябваше и тук да питам, но с даскалската заплата толкова. Ще го подкарал но да. видим какво и как ще е. 🙂

@Mr. ?? Благодаря, ся след малко ще се прибера и ще прегледам всичко дам видя какво и защо и ще докладвам. 🙂

преди 8 часа, Bubbles написа:

опитах както е посочено в книжжжката на дъното слотове Б1 и Б2, опитах и другите два, всъщност всякакви варианти опитах но не става, единствено когато в първия слот има плочка рам диода да изгасва само когато компютъра е изключен, включи ли се диода светва. Пробвах и само с по една плочка, пак същото.

Не знам коя книжка гледаш, но двете плочки се монтират в А2 и В2. Когато пробваш с една се монтира в А2:

изображение.png

Прочети и как се флашва BIOS директно с флашка и бутон:

изображение.png

изображение.png

Линк за BIOS

преди 7 часа, vlado1985 написа:

пробвай да занулиш биос от cmos батерийката като я извадиш за минута две.

Има си джъпер за целта:

изображение.png

Без име.png

• Автор
преди 1 час, Joss Bomon написа:

Не знам коя книжка гледаш, но двете плочки се монтират в А2 и В2. Когато пробваш с една се монтира в А2:

изображение.png

Прочети и как се флашва BIOS директно с флашка и бутон:

изображение.png

изображение.png

Линк за BIOS

Има си джъпер за целта:

изображение.png

Без име.png

Да не съм го написал правилно но точно по същия начин ги слагам.

Като сложа плочка в Б2(слота който е най далече от процесора) оранжевия диод който индикира проблеми с рамта(dram)изгасва, включа ли компютъра обаче пак светва.

Почти съм сигурен че самите плочки нещо не сработват, но днес не успях да намеря други(нямах и много време) утре ще разходя да купя Кингстън за тест и ще видим.

П.п.

Не разбирам защо са тия измишльотини, тоя слот, оня слот...

Нали все е слот за рам, е'но време немаше значение къде ша я ръгнеш.😋

преди 10 часа, Joss Bomon написа:

Има си джъпер за целта:

Да има си джъмпер за целта който в по новите дъна е двупинов а не трипинов както беше при старите платформи. На новите дъна този конектор по принцип си седи празен и се ползва само в авариен случай за зануляване на настройките на BIOS-а. Може просто да се окъсят двата пина с една отвертка или с кламер за десетина секунди а може да се ползва и джъмпер от някоя стара платка нанизва се върху двата пина за 10-15 секунди и след като се занули се маха и се прибира в някое шкафче.

Всичко това задължително се прави при напълно изключен компютър и изваден кабел от контакта.

За да не бърникаме всеки път с отвертки вътре има няколко много лесни трика за улеснение. Аз лично си извадих кабела с бутона за пускане (POWER SW) от една стара излишна компютърна кутия включих го директно в тези два пина на моето дъно и си изкарах бутончето отвън. Сега ми е супер удобно и занулявам BIOS-а без никакво разглобяване. Същият номер става и ако кутията има физически бутон за Reset който не се ползва по предназначение просто се вади неговия кабел (RESET SW) от общия панел на дъното и се бодва директно в пиновете за Clear CMOS така че Reset-ът на кутията става бутон за зануляване. А на по скъпите и модерни дъна от висок клас много от тях си имат фабрично вградено копче за тази цел директно на самата платка или изведено най отзад при USB портовете така че там изобщо не трябват джъмпери.

При номера с допълнителния бутон или Reset-а процедурата е елементарна. Гаси се компютъра дърпа се кабела от захранването задържа се бутона за 10-15 секунди и BIOS-ът е фабрично занулен.

преди 11 минути, vlado1985 написа:

Сега ми е супер удобно и занулявам BIOS-а без никакво

Да не ти дойде на гости някой ... едни малки палави пръсчета пипат много бързо ...

Колко често да ти се налага ресет на биос ... ако правиш клик - ще е докато го напаснеш и после пак не ти трябва. Не виждам логика в това "улеснение".

преди 6 минути, plamen_petrov_80 написа:

Да не ти дойде на гости някой ... едни малки палави пръсчета пипат много бързо ...

Колко често да ти се налага ресет на биос ... ако правиш клик - ще е докато го напаснеш и после пак не ти трябва. Не виждам логика в това "улеснение".

Под гости и да палави пръстчета не разбрах какво искаше да кажеш но както и да е.

На мен кутията ми е най обикновенна на предния панел където са usb-тата нямам жакове за слушалки и там съм извел бутона и ми е доста удобно. А за ресет на биос не ми се налага често да го занулявам освен ако не съм се заиграл с рамта да променям настройки по нея или да си играя да клоквам.

преди 10 минути, vlado1985 написа:

Под гости и да палави пръстчета не разбрах какво искаше да кажеш но както и да е.

Малко дете .. много малко ... пипа навсякъде ... колегата имаше толкова незабележим малък бутон за рестарт ... малкия успя да го припомпа 4-5 пъти докато успеем да го махнем перманентно от опсега му.

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Малко дете .. много малко ... пипа навсякъде ... колегата имаше толкова незабележим малък бутон за рестарт ... малкия успя да го припомпа 4-5 пъти докато успеем да го махнем перманентно от опсега му.

Е аз нямам такива проблеми племенниците ми вече не са чак толкова малки и да си правят каквото искат оставям ги постоянно да си цъкат на игри. Но чак такива неща не са ми сътворявали като и същия бутон може да не бъде поставен точно на предния панел.

преди 48 минути, vlado1985 написа:

Е аз нямам такива проблеми племенниците ми вече не са чак толкова малки и да си правят каквото искат оставям ги постоянно да си цъкат на игри. Но чак такива неща не са ми сътворявали като и същия бутон може да не бъде поставен точно на предния панел.

Както казах - гости (а те биват - канени и не канени ... и също така за имен ден знаеш, че може и без покана) ... никога не знаеш кой може да дойде ...

В стаята имаше десетки системи, къде къде с по-интересни копчета за рестарт ... и въпреки, че заключих системата на колегата за да не барне нещо малкия - той пак намери начин ...

Ако DRAM диодът светва при стартиране, това означава, че дънната платка не преминава инициализация на RAM. Диодът изгасва само при изключен компютър, което е нормално, но фактът, че се активира при старт, показва, че POST процесът спира на този етап. Всички слотове са тествани, включително с една паметна плочка, което изключва неправилно поставяне илиектен слот. Същото се случва с всяка плочка, което прави вероятността и двете да са дефектни минимална и насочва към друг проблем. Най-вероятни причини са: 1) BIOS, който не поддържа процесора — при липса на разпознаване контролерът не стартира и DRAM LED остава активен; 2) неправилно поставен процесор или изкривен пин (AMD AM4/AM5), като контролерът е интегриран в CPU и при лош контакт, замърсяване или неправилно затяган на охладителя се получава същият ефект; 3) несъвместима RAM, което е рядко, възможно при определени DDR5 комплекти; 4) дефектен DIMM канал. Препоръчителнитеъпки включват изваждане и проверка на процесора за дефекти по пиновете или контактите, повторноно поставяне и равномерно затягане на охладителя, тест с една паметна плочка в B2 или A2, нулиране на CMOS чрез премахване на батерията за пет минути, както и проверка на BIOS версията с евентуално използване на BIOS Flashback за обновяване без CPU. Ако нищо не помогне, дъното е дефектно.Този симптом (DRAM LED светва веднага, независимо от RAM конфигурацията) е характерен: дефектен DIMM канал, дефект в memory controller trace или фабричен дефект в PCB слоя. Това не може да се отстрани в домашни условия.В реалистичен сценарий в 80% от случаите CPU не е легнал правилно или BIOS е остарял. В останалите 20% дъното подлежи на RMA.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.