Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Черен списък на търговците на хардуер

Featured Replies

Да, Vegetto, за този "лидер" говоря, защото моите патила бяха с "еварна", но те преди бяха "лидер", а и лепенката за гаранцията беше тяхна. Затова и призива в подписа ми е и за двечките.

• 2 седмици по-късно...
  • Отговори 106
  • Прегледи 26k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Miteto,и ти си за КЗП.Неможе да ти ремонтират нещото два месеца ако ще сервиза да е в Пакистан.

Май има нещо което не слагаш в сметките,което не зависи от фирмата която предлага стоката и сервиза и може би не те интересува,но такава е реалността в България.

Има едно нещо наречено СПЕДИТОРСКИ ФИРМИ (превозвачи),от които зависи колко време ще ти пътува стоката.Има и нещо друго наречено складови наличности във фирмата производител....и ако трябва да чакаш и двете и 4 месеца можеш да чакаш.На никоя фирма не и се иска да губи клиентите си по този начин (има малки изключения от немарливост и безидейност)

Не защитавам никой,но като гледам как нападате с единични случаи.....ми става малко смешно.След като не си имал достатъчно пари да си купиш нещо "истинско" и си купил някое "жълтурче",което е без всякакви гаранционни условия,ще си траеш,защото в цената на едно устройство влиза и гаранционната поддръжка.Хората на запад работят с договори за сервизно обслужване и като си плащаш,частите се сменят за отрицателни срокове(в зависимист от условията в договора) и се държат от фирмата вносител на склад.

А за Техномаркет и Технополис...там нещата са ясни.Договори с външни фирми за сервиз и ходи се оправяй....

КЗП не ги интересуват спедиторски фирми,складови наличности и прочие.Има установени закони които трябва да се спазват.При мен като има проблем стоката се връща в Мост където се ремонтира или заменя ако е невъзможно в срок.Съгласен съм че голяма част от техниката е направена така че да не подлежи на ремонт ама за това е замяната.Отивам да пазарувам за фирмата и ги питам за нещо за което казват че няма гаранция какво правим ако нещо не работи още като е ново.Обикновено обещават замяна с друго и го изпълняват.Говоря за мишки,клавиатури и евтини колонки.Ако не ми ги заменят няма да пазарувам от тях.В магазина ни се продават и разни машини(флексове,къртачи,генератори,компресори..),всичко собствен внос.Сервиза също е при нас и постоянно се подържа наличност от части.Случвало се е да няма някаква част и се разглобява нов продукт за да се вземе същата.Защото като се ремонтира в срок клиента пак ще дойде да купи от теб.Техниката е техника,чупи се и се ремонтира.Обаче като прецакаш човека можеш да бъдеш сигурен че няма да се върне повече и ще каже на още сто човека.Като е доволен обаче може да доведе или насочи познат.Говорим за основни принципи в търговията.

Редактирано от dragozow (преглед на промените)

ivo23 не мога да се съглася изцяло с теб. След като "жълтурчето" се продава с дадена гаранция, тя трябва да се изпълнява от търговеца в определените за това норми. Като клиент не ме интересуват слабите места във веригата. Спедиторски и куриерки фирми в България колкото искаш, когато едната не си върши добре работата, можеш да вземеш другата. Ако въпреки това не можеш да си обслужиш разваления продукт, тогава защо го продаваш? Като не можеш да обслужиш гаранцията, ще си носиш последствията, а ако искаш после съди спедитора или вносителя за нанесените ти щети. Защо обаче трябва всичко да отнася крайният потребител и винаги той да проявява разбиране. Купуването на "жълт" продукт е еднакъв риск както за купувача, така и за продавача. Да не говорим, че крайният потребител не винаги е компетентен и може да оцени разликата в цената. Тогава пак ли той е виновен, че си е купил продукт със същите параметри според етикета, но на по-ниска цена?

А ти какво очакваш за 200-300 лева заплата? А даже и 500 да е, все тая. И 1000 лева не стигат сега да изкараш месеца така, както си го запланувал. Не казваш как си бил облечен на колко си години и какъв вид имаш. Моята приятелка ми разправя, че веднъж, когато си поръчала такси са и казали: " Момиченце, не си прави шеги" и не и пратили такси, а тя е на 32 сега :hush:. Проблема е, че гласа и е като на момиченце :eek:. Така, че нищо чудно на момчето да му е писнало да се занимава с разни тарикати, които само обикалят, питат и се бъзикат с тях!!! Познавам много такива, дето не биха дали и 1000 лева за автомобил примерно, но в същото време своята морга искат да продадат за не по-малко от 2000, при положения, че са я купили за 600. Такива като тях обикалят из Техномаркет, може случайно да си купят някое дискче, но изглеждат така, все едно ще си вземат плазма за 10000 лева! така, че не се учудвай на отношението на служителя. Другата крайност е безкрайната "компетентност" на служителите, която граничи с некомпетентността. Мисля, е това е по-лошото - да те накарат да си вземеш нещо, от което искат да се оттърват. А мислиш ли, че ако отидеш в някой друг магазин, дето ще те боготворят няма да ти пробутат някой боклук? Аз мисля, че даже там е по-вероятно, отколкото в Техномаркет. В техномаркет знаеш, че ако е NEO не купуваш, ако е италианско купуваш само при липса на други алтернативи и други подобни, дето всеки си ги знае. А и е ясно, че консултантите не се задържат много в подобни вериги и проблема е пак в ниското заплащане на труда и изискванията, като за европейско. На други места могат да плащат също толкова, но никой не те следи с камери примерно. Сигурно си наясно, че когато на човек му писне да си играят с него и да слугува на чорбаджиите , му е все едно какво ще става! Търси вината в управата на Техномаркет, а не в обикновения нископлатен и изтормозван служител!

Как съм изглеждал ли, ами нз как да ти опиша, но според мен съвсем нормално ( ако е толкова важно ще ти пратя снимка) за 20 годишен младеШ ;) , но според мен това няма никъкво значение - аз може и на Квазимодо да приличама ама той е длъжен да ме обслужи. Като не ти харесва работата и не си удовлетворен от парите - ами просто напусни, аз кво съм виновен, че му миришат краката, жена му му изневерява или съседа пикае в/у колата му - всеки си има проблеми но трябва да ги запази за себе си - историята е същата и с повечето от сервитиорите - "К'во искаш", все едно го карам да ме черпи. Абе изобщо сверата на обслужването е мн "балканска" все още. Миналото лято и аз работих в едни квартални и-нет телефони(1 лев на час!) и сравнение с "хората" които аз съм виждал и са идвали да говорят са просто неуписуеми - идиоти всякакви, миризливи - неокъпани, даже една баба се беше поосрала май ама никога не съм си позволявал да съм груб с клиент

Редактирано от slasher66 (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
Скъпи ми модераторе едва ли само ти знаеш закона та нека да говорим по закон какво е :

2 Варианта

1. Компонента да се замени с този които отговаря на спецификацията

2. Стоката да бъде върната

За нас няма проблем които и от двата варианта, но някои да се обажда по тела и да ми реве че ако не му поемем дадена парична разлика ще се оплаче на някой.....

А и още нещо понеже реагираш толкова остро мога ли да попитам защо си толкова зле настроен към българските търговци дане би ти да си от ония потребители които се лъжат на всяка една промоция....???

С обич

Скъпи (буквално) HaYaTe. За разлика от Модератора аз не съм специалист по право, но от 10 години се занимавам с търговия. В търговията няма разлика дали продаваш компютри, компоти или друго. Има продавач и клиент, стока и пари. Обикновенно клиента не знае какво точно иска, но знае точно какво не иска - не иска да го лъжат в парите, не иска търговеца да гледа само да му прибере парите и не иска след неудачна покупка да чуе: "Вече го купи . проблема си е твой".

Ако ти звучи познато - то ти неси продавач, ти си ПОДАВАЧ, т.е. само подаваш дадената стока на хората.

Основно правило в търговията гласи, че ако уважиш рекламация на клиент (даже да не е напълно прав), то този клиент е ДВА пъти клиент и след това много повече ще вярва на това което му казваш.

И повярвай ми - по.добре да загубиш 2(20,200) лева, но да спечелиш 2 клиента, защото ге ще кажат още на 20, че ти си сериозен търговец и ще те уважават повече.

По въпроса, че от Мост или от друг доставчик са ви докарали кофти стока :help: проблема си е САМО ВАШ - ЗАЩО СТЕ Я ВЗЕЛИ????????

Накрая искам да кажа на вас и на всички други търговци - или се научете да работите както трябва, или си намерете някаква друга работа.

Чоа и успех.

Мда, аз затова като си купувам нещо, колкото и дребно да е на пръв поглед (например LAN карта

или каквото и да е) първо търся инфо за него в интернет, а после направо дотягам на продавача с въпроси!

Но поне досега е било добра тактика!

Аз бих препоръчал на хора, които незнаят какво купуват да го правят с някой познат, който

може да им даде съвет. Особено за компютри, пък и за всичко по принцип!

А мисля че продавача трябва да те консултира и да ти препорача, като ти обясни всички + и -. Онзи ден влезнах в една фирма и им казвам ще купя рутер но ми трябва с определена цел и ще го взема само ако ми сварши работа затова искам да го пуснем на място и да го разгледам. Подавач ми казва че той не разбирал от рутери и не искал да го включва защото щал да прецака настроиките на компа. Е аз ка какво да му платя натцеката която си слага над цената на вносителя, защото ми го слага в торбичка? За сагаление в още 2 фирми получих подобен резултат.

[А ти какво очакваш за 200-300 лева заплата? А даже и 500 да е, все тая. И 1000 лева не стигат сега да изкараш месеца. Според мен въпросът е в човека! Аэ лично съм работил и эа 200 и эа 2000 и винаги съм се старал да си свърша съвестно работата, ако не си доволен от работата си просто я сменяш. Има работа эа целият китайски народ / поне в София /. Ако след беэброй смени на работни места още не си доволен,СИ ПРАВИШ СОБСТВЕН БИЭНЕС И СИ САМ НАЧАЛНИК!!!! МНОГО ВАЖНО: В случай че имаш свой биэнес опитай да не забравяш как си се чувствал когато си бил подчинен на някого!!! P.S. За съжаление много хора эабравят. И още нещо, докато масово се работи на принципа " ТЕ МЕ ЛЪЖАТ ЧЕ МИ ПЛАЩАТ, АЭ ГИ ЛЪЖА ЧЕ РАБОТЯ" няма да има прогрес.

Твърдо за сам. Както работиш за 200 така ще работиш и за 2000. А сме на тоя хал заради такива дето си мислят че трябва да им се платят луди суми и ако случаино са доволни да сваршат някоя работа и то само ако няма нищо по-интересно за вършене. :angry2:

А мисля че продавача трябва да те консултира и да ти препорача, като ти обясни всички + и -. Онзи ден влезнах в една фирма и им казвам ще купя рутер но ми трябва с определена цел и ще го взема само ако ми сварши работа затова искам да го пуснем на място и да го разгледам. Подавач ми казва че той не разбирал от рутери и не искал да го включва защото щал да прецака настроиките на компа. Е аз ка какво да му платя натцеката която си слага над цената на вносителя, защото ми го слага в торбичка? За сагаление в още 2 фирми получих подобен резултат.

Твърдо за сам. Както работиш за 200 така ще работиш и за 2000. А сме на тоя хал заради такива дето си мислят че трябва да им се платят луди суми и ако случаино са доволни да сваршат някоя работа и то само ако няма нищо по-интересно за вършене. angry.gif

Не е точно така.Ако знаеш колко хора искат да си пробват уебкамерите на ден при мен,продавам 4 модела и немога да мажа с всевъзможни драйвери по компютъра на който работя.Правя друго,включваме и ако светне я давам с уговорка ако до ден се повреди да ми я върне,а аз парите или друга.Пак действа защото създава доверие в купувача.За рутера също,ако работи значи е окей.Програмирането му си е твоя работа.Ако е нещо без драйвер(колонки,слушалки) няма проблем да се пробва ама понякога ми искат много невероятни неща.Миналата седмица ми донесоха(клиенти) един принтер Z615 купен предишния ден с обяснението че не печати и е пълен боклук.Като го купуваха го разопаковах нарочно защото ги видях че не разбират и сложих пред тях мастилницата в него и обясних подробно как да пъхнат диска в компютъра и "next,next...".Та не другия ден като го върнаха пред тях на служебния компютър го инсталирах и изпечатах два листа.Оказа се че принтера си е окей и не е боклук и хората се извиниха.Не ме е яд друго ама хората не четат какво им пише при положение че в кутията имаше един проспект като за малоумни в който е нарисувано как ръката пъха диска в компютъра след като принтера е включен и е нарисувано всичко стъпка по стъпка.

Редактирано от dragozow (преглед на промените)

Нали не искаш да кажеш , че като продавам над 1000 артикула както е сега , трябва да знам абсолютно всичко за тях....

Идваш да правиш покупки, аз ти предлагам продукти....Не всички продавачи са завършили Сиско-академията , че освен да ти продадат рутера да дойдат и да ти го настроят....В автосалоните като си купуваш кола да не те учат как да я караш????

Съгласен с теб!!! Има продавачи, който не са стока (понякога и аз съм такъв) , но има и клиенти , които са големи гадове....Проблема в БГ е двустранен..........

Продавам над 3 000 артикула и знам почти всичко за всеки един от тях! Това не е оправдание! Затова предполагам, че се водиш на длъжност продавач-КОНСУЛТАНТ. Тоест трябва да знаеш какво точно продаваш.

Аз повече не искам да чуя за Микродефект(микроефект де)

Купих си ПЦ от тях.За 2 години ми изгоряха 2 ДВД записвачки(третата е още здрава), видео картата, хард диска(сега седи в една кутия с гаранцията и се чудя кога пак да го занеса за пореден път)

Редактирано от STABILAR (преглед на промените)

Аз повече не искам да чуя за Микродефект(микроефект де)

Купих си ПЦ от тях.За 2 години ми изгоряха 2 ДВД записвачки(третата е още здрава), видео картата, хард диска(сега седи в една кутия с гаранцията и се чудя кога пак да го занеса за пореден път)

Няма гаранция че откъдето и да си го купиш ще изкара во веки.

Няма гаранция че откъдето и да си го купиш ще изкара во веки.

Хм, няма гаранция наистина, аз продадох на самия себе си ДВД записвачка например, която се счупи два пъти в рамките на гаранцията :speak: И една мишчица. Малко встрани от темата искам да споделя, че нямам случай в Германия например (а е подобно и в Холандия и т.н.) да вляза в магазин и да не бъда поздравен от продавача, с леко фамилиарното "Чюсс" или поне с любезно кимване... Няма случай някой да влезе в магазин без да поздрави и да не бъде изгледан подозрително от клиентите и продавачите.... Повтарям, и от самите клиенти, това означава, че влезлия е "папуас" и трябва да се внимава... Нямам случай да не ми бъде издадена незабавно касова бележка, фактура и гаранционна карта за съответната стока, когато се полага, не мога да спомена дори вариант или идиотщина от вида "без ДДС" и подобни... За гарантираното качество на стоките не ми се пише дори. А за по-ниските цени от тези в България - съвсем....

Да ви казвам ли колко неудобно се почувствах в един голям магазин за готова конфекция, трябваше да си купя яке, беше захладняло и се налагаше да се вземе нещо подобно. И със всичкия си ъкъл споделих на продавачката, че досега не съм си купувал подобни неща сам а с помощта на майка си например... Голяма грешка от моя страна, тя извика още три свои колежки, на видима възраст около 55-60 години.... те донесоха още едно огледало и се започна едно мерене и напасване... потънах в земята от срам, защото не бях свикнал още с подобно отношение... (Всъщност помня датата - на 12.09 2001 г., на следващия ден след прословутия атентат срещу търг.център) 10-на минути ми мериха и сменяха якета, избора се оказа страхотен, всъщност тези жени го направиха, аз бях изключил вече... След около 6 есенно-зимни сезона здраво носене не е мръднало, цената му беше 95 БГ лева... По тази причина се отказах да си купя обувки веднъж, достраша ме да не ми намирисват чорапите в момента...

И още нещо, имах интересен случай в магазина (търг.център) на Конрад в Дортмунд, като българче, си бях направил сметката предварително и когато на касата ми поискаха около 3.5 евро повече аз си позволих да оспоря сумата... Около 15 минути продължи неразборията, целият личен състав се включи незабавно в моето обслужване... Оказах се прав, не е била отчетена промоциалната цена на едно АВО-о метърче, освен специалната допълнителна отстъпка и многобройните извинения ми подадоха и специалния им каталог на изпроводяк.... Вероятно да ми пробват акъла ;) аз го приех с благодарност... а и нали съм си лакомо дупе, донесох го чак в Сливен, нормален човек ше мъкне ли 3 кг тухла по самолети и влакове :ph34r:

Та, културата на хората е на съвсем различно ниво. Имат си и гражданско общество и дисцилина и всичко по техните ширини. Тук всички ние заедно си правим описваните простотии в предните постове.

Аз винаги поздравявам без значение от човека.Имам опит преди години като касиер на Шел(4 години),а там тия неща са задължителни.Не обичам като вляза някъде да ме гледат все едно съм им изял обяда.

Бе не говоря за "во веки", но на 3-тия месец изгоря първата записвачка, втората ми я дадоха дефектна, третата си доплатих 50лв!!! че да я получа(била по скъпа, да ма с 7$ по скъпа беше,а не с 50лв)

Харда нямаше и 1.5 година и почна да ми прави проблеми с електрониката(не го детектваше при пускане на ПЦ-то)След 1-2 месеца изгоря.40 дена чаках харда, който уж беше за подмяна, а ми върнаха същия със сменена електроника!Сега след 3 месеца употреба пак е за "подмяна"Видеото ми изгоря на 1.5 година, но гаранцията беше само 1 година, така че за него не се разправях.

Сега си имам ново ПЦ от друго място(то оставаше и пак от тях да го купя), но от старото ми остана харда, третата записвачка и кутията(без захранването де) и сега пак трябва да отсъствам от работа за да занесе харда.Да не говорим че 40 дена никой не ми се обади за харда, а аз трябваше да звъня ту утре, ту другата седмица за да разбера какво е станало!

Незнам какво си мислят търговците(повечето де) в днешно време, но сега човек може да избира от кого да купи, конкуренцията е голяма.За второто си ПЦ дадох 1000лв, който не отидоха в Микроефект, а и за тези 2 години(от покупката на първото ми ПЦ) съм направил 4-5 конфигурации на приятели и те също не бяха закупени от тази фирма!

Така само от мен тази фирма за 2 години е загубила около 5000лв оборот(ако бях доволен щях да ги взема от тях), може да не са много, но при 10 клиента като мен стават 50 000лв!

Мда, наистина се е получило лошо с теб, ами затова и в това е силата на интернет и на форумите и т.н. за да си споделяме подобна информация Стабилен :speak: Чак ми призлява като ти чета последния пост.

Та, културата на хората е на съвсем различно ниво.

Имат си и гражданско общество и дисцилина и всичко по техните ширини.

Тук всички ние заедно си правим описваните простотии в предните постове.

Относно културата и знанията на средния германец може доста да се поспори. Средните германци говорят и пишат на родния си език точно толкова неправилно, колкото и средните българи. Общата култура на германеца отстъпва на тази на българина. Той отдавна не се бори за оцеляване, а нашенецът само това прави, затова и разликата в наша полза.

И така, средният германец не е толкова културен, колкото възпитан човек.

Може би не си бил достатъчно дълго време в Германия, но явно са ти харесали редът и дисциплината, характерни за тяхното общество. Повечето българи се чувстват там некомфортно, но има и такива, които се приспособяват. Рядкост е в Германия да не можеш да различиш българин от германец. С извинение, Ганьо си личи отдалече. За него понятието "дисциплина" не съществува. Тук трябва да призная, че много африканци и латиноамериканци се държат по подобен начин.

Вярно е, че любимото занимание на един българин е да пречи на останалите да работят, изтъквайки накрая колко велик, умен и способен е самият той.

Освен това българинът обича да прецаква ближния си, опитвайки се да се утвърди и да избие собствения си комплекс за малоценност. И не на последно място, прави го, защото на това са го научили родителите му. Тъй като това се отнася за голяма част от народонаселението ни, не би трябвало да се учудваме, защо нашите собствени егоизъм, проклетия, мързел, глупост и пр. се връщат в края на краищата отново при нас, изкривени до грозота. Сами си вгорчаваме живота, но много от нас не го осъзнават. Когато го осъзнаят, ще е вече късно. Нацията ни вече окончателно ще е претопена, унищожена или разпръсната по света.

------------------------------------------

И в Германия няма гаранция, че някой някъде няма да ви прецака. И там може да се случи това, но като изключение, докато в България прецакването е национален спорт, чиито резултати тормозят всекиго от нас ежедневно от люлката до гроба.

Неведнъж съм казвал: Хак да ни е! Сами сме си виновни.

================Edit

Kmvasilev, предполагам, че ще почувстваш смисловата разлика между следните две изречения.

1. Чак ми призлява като ти чета последния пост. (Аз чета на теб нечий последен пост.)

2. Чак ми призлява като чета последния ти пост. (Аз чета твоя последен пост.)

Чак ми призлява, (до)като чета последния ти пост.

А мнението, което критикуваш, е истинска трагедия. То потвърждава с пълна сила написаното от мен по-горе.

Звучи гадно, но май нацията ни се развива "напред" под лозунга "Израждане чрез изпростяване". Всичко си идва на местата. Американизираме се. laugh.gif

ПП. Отдавна щях да съм се гръмнал, ако в тази страна нямаше и прекрасни хора. Лошото е, че те намаляват с всеки изминал ден.

Редактирано от NavNav (преглед на промените)

....

И в Германия няма гаранция, че някой някъде няма да ви прецака. И там може да се случи това, но като изключение, докато в България прецакването е национален спорт, чиито резултати тормозят всекиго от нас ежедневно от люлката до гроба.

....

Живея в Германия от почти 7 години и повярвай ми, тук не е толкова лесно някой да те прецака. По-вероятно е сам да се прецакаш или да не знаеш как да си потърсиш правата. От темата се разбира, че в България много от механизмите (гаранционни от едната страна и правни от другата) не действат, както трябва да бъде. В Германия обаче те са на ниво и е достатъчно в евентуален проблемен случай да споменеш "адвокатът ми" или да цитираш закона, който в случая е на твоя страна и всичко се променя. Ще дойде времето, когато и в България тези неща ще си отидат на мястото, проблемът е, че сме робско племе и все още позволяваме често да се подиграват с нас.

Не си много прав баце и ще ти кажа защо. Големите фирми не си позволяват да им се петни репутацията, защото губят 0.001 пункт от акциите си, а това на 15 милиарда капитал в акции нали се сещаш... Освен това фирмите, които са здраво на пазара, имат междунардна гаранция. Например (реален случай) проблем с батерия на HP лаптоп, в Германия - влизаш в първия оторизиран магазин и след 30 мин си тръгваш с чисто нова батерия. Не бързай да кажеш Германия - втори случай, личния ми лаптоп, обаждам се на Стемо (не за първи път, пичове на место, май трябва и Бяла листа да направим) - с два разговора се разбираме, че имам още година гаранция, а ДОРИ не е купен от тях - и к'во от това, това е гаранция от HP! Казвам им модела, серииния номер, обяснявам им, че съм го отварял, че съм сменял с памет от друг такъв модел, че и диска съм сменял с друг за да тествам, флаш на БИОС, но и след това често не минава ПОСТ - дефекта остава? Чух само едно "Благодарим ви за информацията, след 10 дни ще имате дъно, явно проблема е от него". На 11 ден имах дъно, което ми смениха без никакви грижи и заплащане в сервиза. Край и точка (и душевен оргазъм :speak: ).

Така че всичко си има обяснение - не може да влезеш в гаражна фирмичка, за която си първия и единствен клиент тази седмица и гледат да си избият наема от теб и да очакваш качеството на големите фирми. То и фирми от ранга на Мост влизат в това число, но това е друг филм.

А, и друго - всяка сериозна фирма ти предлага срещу заплащане гаранционен период. Дали няма да се насладя на 3 години пълна гаранция, още повече съобразявайки се с темповете на развитие на технологиите, само срещи 30 евро? Да имам "лукса" да ми сменят компонент, който дори вече не се произвежда. Да, и това са правели ... едни пичове :) И като епилог - знаете ли, че до преди години в HP имаха практика - 5 години след спиране от производство се държат складови наличности за поддръжка и сервиз? Че е било и 15 години този период даже в близкото минало! Къде са отивали после тези компоненти ли....ами имаше една фирма АртСистемс, който ги караха насам с контейнери ;)

Редактирано от Topper (преглед на промените)

Това с малките гаражни фирмички не е вярно.Продавам точно в такава и не лъжа хората,цените са по трета колонка в Мост+25%.Нека ти кажа колко изкарах от една 256 рам памет миналата седмица.Поръча я клиент вечерта с уговорката да се постарая да я имам на другия ден до обяд.Дойде паметта,звъня на клиента да му кажа както се бяхме уговорили,той каза че няма време и ще мине друг ден.Цялата тая работа за 5 лева които "спечелих" защото имам два разговора с моя доставчик и един с клиента.

Друг случай:

Като си купувах личния компютър знаех какво точно ми трябва и исках оферта от няколко фирми.Хардуербг дадоха най-добра цена и направихме някои леки корекции в моя полза.Дадоха ми и гаранция на всеки чарк отделно,така гаранцията е по-голяма на процесор,хард...и мога да си отварям компютъра да чистя или да ръчкам.Наистина трябва да се направи бяла книга.

Не се засягай, като работиш в такава фирма, нищо лично. Това че работиш с Мост е критерии. Нали не можеш да предложиш собствени гаранционни условия ? Нали нямаш договор с производителя (генералния вносител) за складови наличности за сервиз? Ето това е разликата м/у големите и малките. А това, че правиш 5лв печалба... това е друга тема, но аз така съм затворил един мой бизнес с компютри преди 12-13 години (точно когато прохождаше МОСТ и искаха 7.5 хил $ "депозит" за да си им "дилър" )- или летиш, или не се влачиш, това е пазарната икономика. Важното е да не лъжеш клиента, а твоето си е твое. Както казваше един приятел преди години - "На теб ти се плаща не че вършиш някаква работа, а че знаеш повече от другите"

Живея в Германия от почти 7 години и повярвай ми, тук не е толкова лесно някой да те прецака. По-вероятно е сам да се прецакаш или да не знаеш как да си потърсиш правата. От темата се разбира, че в България много от механизмите (гаранционни от едната страна и правни от другата) не действат, както трябва да бъде. В Германия обаче те са на ниво и е достатъчно в евентуален проблемен случай да споменеш "адвокатът ми" или да цитираш закона, който в случая е на твоя страна и всичко се променя. Ще дойде времето, когато и в България тези неща ще си отидат на мястото, проблемът е, че сме робско племе и все още позволяваме често да се подиграват с нас.

Мен ме прецакаха в автосервиз бая болезнено. Взеха ми доста пари, а свършиха работата си некачествено. Документът за ремонта беше като за балами. Адвокатът нямаше за какво да се хване. :ph34r:

Имал съм и други по-дребни случаи, на които махаш с ръка и забравяш.

И в Германия има места, където е рисковано да споменаваш адвоката си със заплашителна нотка в гласа. :ph34r:

За да настъпи ред в България, народът трябва да го поиска със сопа в ръка, а как да го поиска, като е свикнал от поколения с ориенталската бъркотия. Бих казал, че повечето българи не желаят да се научат на дисциплина, защото са свикнали да ходят по главите на съгражданите си или най-малкото да си пробиват път с лакти.

Излез и пошофирай само няколко часа из София и истинският манталитет на българина ще лъсне пред теб като гол задник на постамент.

Няма проблем с гаранцията,всичко ми се ремонтира/заменя в срок.Иначе и в големите сервизи е същото,мога да покажа теми в разни форуми за сервизи на Техномаркет и Плесио така че това не е критерий.

Явно не искаш да ме разбереш, но както и да е. И на мен ми дават търговците гаранция и тя не рядко е копие на гаранцията на Мост. Да не ти казвам колко е обидно за клиенти това. И не си ме и разбрал за големите фирми - Техномаркет и Плесио не са такива, ще ме извиняваш, това са големи магазини.

При мен идват едни с гаранция от близкия магазин на Фламинго който фалира май.Те са си изгубили гаранцията въпреки че им е обещана от въпросната фирма.На няколко техни клиента попадам вече.Иначе са малко фирмите които си оправят гаранциите сами,само вносителите.

Сега и на двамата ще повторя - Стемо (ха, офис в Пловдив). Бих добавил и Прософт и Дейзи. И не, не търсете жълтите цени на Мост. Или качество и гаранция, или цени. Това съм научил аз от опитам ми.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.