Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Шекспир - въпроси, есета и анализи

Featured Replies

Много ви моля да помогнете за една темичка ... " Изборът на родените в разглобеното време " - Хамлет ...! Благодаря ! :cool:

• 3 седмици по-късно...
  • Отговори 77
  • Прегледи 148,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Моля ви можели някой да ми намери ЛИС на тема"Мотивът за отмъщението в трагедията Хамлет от Шекспип".Благодаря предварително

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, някой може ли да ми помогне със съчинение на тема: Какво изживяват Хамлет и кралицата в 4-та сцена, 3-то действие?

• 10 месеца по-късно...

"Защо Хамлет бави отмъщението?"(ЛИС)

"Образът на Хамлет в трагедията "Хамлет""(ЛИС)

"Образът на Дон Кихот в романа "Дон Кихот""(ЛИС)

Моля помогнете http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Редактирано от angelova94 (преглед на промените)

Здравейте! Търся една тема за Хамлет : Борбата на хуманиста Хамлет с действителността в Елсинор (ЛИС). Може ли някой да помогне трябва ми спешно за Вторник! Предварително благодаря!!!

Редактирано от Lopata (преглед на промените)

МОЛЯ ви сее спешно ми трябва есе на тема "Шекспир и моето време" http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

• 2 седмици по-късно...

Здравейте! Оказа се, че Google не знае всичко... КЪде ли не тЪрсих инфо за "Образите в "Ромео и Жулиета", но нищо не намерих специално за образите, а трябва да сЪм го написал за петЪк. Може ли някой да ми помогне? Трябва ми общо за образите, а не само за тези на Ромео и Жулиета. Наистина работата е сериозна! Не Ви моля, защото ме мЪрзи да пиша...

• 10 месеца по-късно...

някой ще може ли да ми даде есе на ,,Животът е кратък изкуството вечно''

Ето две кратки есета от мен :

ЕСЕ 1

Какво е изкуството? Замислям се и в паметта ми излизат думите на наезнаен за мен древен мъдрец: "Животът е кратък, изкуството - вечно".Провокира ме тази мисъл и ме кара да осъзная, че едно от най-ценните неща, които човек е създал, носи общото име изкуство.Всички онези скални рисунки, древни статуи, запазили съвършенството си, картини, музика, са преминали през времето, оцелели са и носят вдъхновение за съвременните хора.Възприемам ги като нравствени послания, съхранили представите за красиво, добро, човещина, съдържащи някакъв идеал.

Какво е за мен изкуството?Какво е то в моя живот?Може би то променя погледа ми за света, кара ме да се чувствам добре, да се очистя от ежедневното, да се чувствам по-извисена.Не е важно дали възприемам с погледа или със слуха.Важното е, че реагирам с душата си и то не как да е.Поглеждам една картина и в нея виждам свят, отразил душата на своя автор.Не с разума, а с чувствата си усещам посланието.Пред мен понякога изниква един усмихнат свят, друг път тъжен, грозен, но казващ много.

Да създаваш искуство не е лесно, а също и да го разбираш.Но факт е, че всеки от нас има свое любимо изкуство, а някой дори творят.Те стават подвластни на вдъхновение, което ги кара да посегнат към перото, четката, към някакъв музикален инструмент и като много други талантливи хора влагат душата си и това превръща творбите им не толкова в ценни, колкото в творби, съхраняващи представата за красота на младия човек.

А какво е за мен изкуството?Потребност, може би, но трудна за реализиране, защото днес са на изчезване културните обекти в нашата страна - кина театри, зали.С огромни усилия хора с възрожденски дух правят и невъзможното да ги запазят.Хубаво е, че поне в нашия град се е запазило читалището, сцената му оживява и радва млади и стари, оцеляла е и галерията, съхранила нашата градска памет. Според мен, за да е живо изкуството, за да стане стински силно, творците трябва да вложат труд, талант и късче любов.Тогава то ще се превърне в прозорец към един различен свят, пълен с положителни енрергии.А ние, младите хора, да имаме повече възможности да се докосваме до него.Може би не всеки ще ме разбере, но съм сигурна, че който успее, ще е разбрал нещо повече за мен и моето мнение за света, който ме заобикаля.И най-вече за изкуството, което може да ни направи по-духовни, по-добри, а защо не и по-щастливи.

ЕСЕ 2

Какво е изкуството? Замислям се и в паметта ми излизат думите на наезнаен за мен древен мъдрец: "Животът е кратък, изкуството - вечно".Провокира ме тази мисъл и ме кара да осъзная, че едно от най-ценните неща, които човек е създал, носи общото име изкуство.Всички онези скални рисунки, древни статуи, запазили съвършенството си, картини, музика, са преминали през времето, оцелели са и носят вдъхновение за съвременните хора.Възприемам ги като нравствени послания, съхранили представите за красиво, добро, човещина, съдържащи някакъв идеал.

Какво е за мен изкуството?Какво е то в моя живот?Може би то променя погледа ми за света, кара ме да се чувствам добре, да се очистя от ежедневното, да се чувствам по-извисена.Не е важно дали възприемам с погледа или със слуха.Важното е, че реагирам с душата си и то не как да е.Поглеждам една картина и в нея виждам свят, отразил душата на своя автор.Не с разума, а с чувствата си усещам посланието.Пред мен понякога изниква един усмихнат свят, друг път тъжен, грозен, но казващ много.

Да създаваш искуство не е лесно, а също и да го разбираш.Но факт е, че всеки от нас има свое любимо изкуство, а някой дори творят.Те стават подвластни на вдъхновение, което ги кара да посегнат към перото, четката, към някакъв музикален инструмент и като много други талантливи хора влагат душата си и това превръща творбите им не толкова в ценни, колкото в творби, съхраняващи представата за красота на младия човек.

Успехи !
  • 3 седмици по-късно...

Здравейте трябва ми помощ за ЛИС на тема ''Любов и омраза в трагедията ''Ромео и Жулиета'' !! Предварително благодаря . :wink12:

Редактирано от Phantomrider (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
  • 4 седмици по-късно...

Спешно ми трябва ЛИС по Борбата на датския принц срещу другите и срещу себе си в трагедията Хамлет. Благодаря ви предварително.

• 11 месеца по-късно...
  • 3 седмици по-късно...

трябва ми спешно лис на ''Човекът!Какво великолепно творение е той'' - Хамлет.Благодаря :)

трябва ми спешно лис на ''Човекът!Какво великолепно творение е той'' - Хамлет.Благодаря :)
  • 2 седмици по-късно...
  • 11 месеца по-късно...

Моля за помощ за следните теми:1.Дон Кихот - последният рицар на доброто и справедливостта(ЛИС)2.Трагизмът на Хамлет - Трагизмът на противоречието между синовния дълг и идеалите на хуманиста. (ЛИС)Ако може да е до следобед готово :) Благодаря Предварително !!!

• 10 месеца по-късно...

Можете ли да ми кажете защо Хамлет отпраща Офелия и каква е ролята на Полоний в произведението?

Тук е мястото да потърсите или окажете помощ за Шекспир и неговите произведения. Преди да зададете какъвто и да било въпрос, потърсете с бутона за търсене долу вляво, дали вече няма даден отговор на въпроса ви.

Хамлет

• 3 седмици по-късно...

Може ли някой да ми помогне за ЛИС на тема-Хамлет - една силна личност между отговорността и безсилието.Моля ви,спешно ми трябва  :no-no:  :huh:  :help wanted4:  :( 

какво е това ЛИС? Литературно съчинение? Литературно-историческо съчинение или нещо друго?

Чела ли сте произведението, млада госпожице?

Въпросът е към всички, които пишат в темата... Това е много интересно драма и няма да изгубите нищо, ако я прочетете. Ще ви отнеме два-три часа, което не е кой знае колко много, според мен.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Какво значи ЛИС? Едно време се казваше преразказ с елементи на разсъждение.

Ренесансът е време, в което човешката личност се превръща в основна ценност и мяра за нещата в света. Новите хуманни разбирания поставят високи изисквания пред човека, учат го да бъде отговорен за своите действия и да ги съобразява с нравствените изисквания на ренесансов тип мислене. В литературата от това време голяма популярност добива въпросът, какъв трябва да бъде човекът на наовото време, кои са важните черти в неговия характер и какви принципи следва да определят поведението му.

Трагедията Хамлет разглежда ситуацията на сблъсък между порочния ред на стария свят и новата мяра за свобода и цивилизованост на епохата. Дания всъщност представя случая на всяка една страна, в която царуват варварските порядки на ожесточени и безогледни борби за престола, за богатство и престижно обществено положение. Тя се превръща в сцена на неизбежния сблъсък между стария и новия свят, който ще доведе до промяната и ще очертае посоките на бъдещото развитие на човечеството.

Двамата герои, които са основни противници в пиесата и се ръководят от противоположни ценности са Клавдий и Хамлет. Клавдий представя образа на завършения злодей. Под негово ръководство Дания е заприличала на тъмница. Тя е място, където човешкия дух не може да бъде свободен, където лицемерието и шпионирането осигуряват добри позиции и благоразположено отношение от страна на владетеля. Може да се каже, че датското общество като цяло олицетворява различни човешки пороци и недостатъци на епохата. Тук към страната на остарелите разбирания могат да бъдат отнесени образите на Розенкранц и Гилдернстерн, Полоний, Лаерт, а също и образът на Офелия.

Розенкранц и Гилдернстерн олицетворяват пълната липса на принципи. Използвайки приятелството си с Хамлет, те опитват да се доберат до причините за неговото поведение и не се поколебават да го изпратят на гибел по поръка на краля. От своя страна Полоний представя емблематичния образ на слугата двуличник и лакей. Той е готов да извърши нечестиви дела, за да запази благоразположението на Клавдий към себе си. Неспособен да се издигне над ограниченото си лицемерно мислене, Полоний е възпитали децата си според остарелите разбирания за дворцов етикет. Именно възпитанието на Офелия не й позволява да разбере своя любим и да го подкрепи в самотната му борба. Тя е жертва на ограниченията на времето, на нормите, наложени й от стария свят. Подобна е и участта на брат й Лаерт. Той е противопоставен директно на образа на датския принц по отношение на реакцията си спрямо убийството на баща си. Хамлет и Лаерт са приблизително на еднаква възраст, те принадлежат към младото поколение и са бъдещето на Дания. И двамата загубват бащите си преждевременно, но за разлика от Хамлет, който дълго време обмисля справедливостта на наказанието над убиеца, Лаерт се втурва сляпо към родовото отмъщение. Той е роб на дворцовите правила, на сляпото подчинение на външни норми. Ето защо Лаерт изпада под влиянието на Клавдий, той не е научен да мисли самостоятелно и да взема собствени решения за нещата.

В тази реалност единственият, който е успял да надхвърли ограниченията на средата и да възприеме ценностите на европейската хуманистична мисъл, е датският принц Хамлет. Той е възпитаник на Витенберг- едно от средищата на ренесансовото образование, което издига принципа за многостранно и хармонично развитие на личността. Там Хамлет е разбрал значението на избора на човека при определяне на собствената му съдба. Човек трябва да развива способността си да мисли и да подлага правилата на съмнение, за да е сигурен в тяхната правилност. Активността на индивида е едно от условията за неговото развитие, за способността му да променя и усъвършенства устройството на света.

Именно с тези разбирания пристига Хамлет в родината си, за да научи за подлото убийство на баща си, за женитбата на самия убиец за майка му, довело до възкачване на злодея на престола. И дълбоко хуманната същност на героя не може да се примири с това състояние на нещата.

Принцът трябва да действа, но, воден от чувството за справедливост, той иска първо да се убеди във вината на Клавдий. За целта Хамлет решава да се прави на луд, за да може, скрит зад маската на болестта си, да изпитва, наблюдава и провокира света наоколо. Той иска да отмъсти за смърта на баща си, но само след като добре прецени ситуацията и се убеди във вината на злодея. Хамлет е изключително аналитичен и разсъдлив, той вярва в способността на разума да прониква под повърхността на нещата и да разкрива истинското лице на света. Хамлет е по- скоро човек на съмнението. Той през цялото време се колебае, защото добре осъзнава непосилността на задачата, която му предстои:

Да бъдеш или не? Туй е въпросът.

Дали е по- достойно да понасяш

Стрелите на свирепата съдба,

Или обнажил меч, да се опълчиш

Срещу море от мъки и в таз битка

Да ги зачеркнеш всичко?...

Въпреки това вярата в справедливостта и в необходимостта да отстояваме собствените си разбирания за устройството на света го карат да продължи докрай своята борба. В стремежа си да достигне до истината за бащината си смърт, Хамлет решава да постави пред краля пиеса, която да описва събития, наподобяващи извършеното от Клавдий злодейство. Използването на похвата театър в театъра е изключително находчиво решение на английския драматург, още повече че проблемът за преструването и играта е важен мотив в самата пиеса.

Въпросът за същността и привидността е един от често обсъжданите от Шекспир въпроси. Хамлет веднага прозира лицемерното и измамно отношение на околните. В кралския датски двор лъжата и притворството са начин на живот. Затова и героят решава, че не може да се довери на никого и трябва сам да достигне до истината. Единственият, на когото вярва, е Хорацио, но той остава докрай извън активно случващото се в пиесата.

В стремежа си да разобличи злодея датския принц използва неговите собствени средства- а именно преобличането и преструвката, но под формата на театрално представление. Лудостта и театърът- двете средства, които героят използва в търсене на истината, са свързани с удвояването на действителността, което ще позволи демаскирането на измамата:

Злодейството, макар и беезично,

мее да говори. Ще накарам

таз трупа да представи сцена, сходна

с коварното убийство на баща ми,

пред моя чичо. И ще го следя.

Ще бръкна в раната му- ако трепне,

Ще знам какво да правя...

Хамлет е трагичен герой. Той представя случая на самотния, неразбран от другите носител на високите нравствени повели на времето. Единствения начин, по който може да наложи своите разбирания е, като пожертва собствения си живот. Въпросът за смъртта присъства в цялата трагедия. Чрез многобройните монолози и размишления на героя Шекспир успява да повдигне редица общочовешки проблеми, тревожещи мисълта на хората от различни епохи- въпроса за фалшивото /Розенкранц и Гилдернстерт- Хамлет/ и вярното /Хорацио- Хамлет/ приятелство, за обречената и нещастна любов, за правомощията на властимащите и т.н. Образът на Хамлет не се изчерпва с проблема за синовния и нравствен дълг на човека, той се докосва до противоречивото и сложно устройство на човешката душа с многобройните й измерения и прояви. Една от целите на Ренесанса е да покаже човека в цялост- в неговото многообразие и пълнота. Защото всеки човек е изтъкан от противоречия и съмнения.

В случая на Хамлет те са свързани с противопоставянето между повелите на синовния дълг и вътрешната принадлежност към духа на новото време. Разбрал за извършената спрямо неговия родител несправедливост, датския принц иска да отмъсти веднага. Но в същото време той се осъзнава не само като син, но и като цялостна личност. А като такава той няма право да отнеме живот, без да е убеден в справедливостта на възмездието. Така проблемът за сблъсъка на ценности се превръща във вътрешен проблем, който поражда терзания в душата на героя.

Финалът на творбата утвърждава датския принц като достоен защитник на хуманистичния дух на времето. Убедил се в справедливостта на своето желание за мъст, Хамлет се превръща в активна личност, отстояваща собствените си принципи дори с цената на своя живот. Така героят доказва, че дългото му бездействие не се е дължало на липсата на воля, а е било подчинено на желанието за справедливост и разумна преценка.

Датския принц пада жертва не само на един злодей и тиранин, какъвто е Клавдий. Той се оказва жертва на цял един остарял в разбиранията си и закъснял в развитието си свят. Единственият поддръжник на Хамлет, верният му приятел Хорацио, остава жив, за да разкаже за разигралите се драматични събития в датския двор. Идването на войските на Фортинбрас, провъзгласен за новия крал на Дания, се възприема като знак за налагането на ново поколение управници. Така, въпреки огромното страдание и трагичната си смърт Хамлет излиза победител от битката с ограниченото мислене и остарелите порядки на времето.

какво е това ЛИС? Литературно съчинение? Литературно-историческо съчинение или нещо друго?

Чела ли сте произведението, млада госпожице?

Въпросът е към всички, които пишат в темата... Това е много интересно драма и няма да изгубите нищо, ако я прочетете. Ще ви отнеме два-три часа, което не е кой знае колко много, според мен.

ЛИС като литературно интерпретативно съчинение и да чела съм произведението и то неведнъж,просто не ми се отдава да пиша съчинения... 

Може ли някой да ми помогне за ЛИС на тема-Хамлет - една силна личност между отговорността и безсилието.Моля ви,спешно ми трябва  :no-no:  :huh:  :help wanted4: 

Електронен учебен курс за задължителна общообразователна подготовка (Литература 10 клас)

Старт -> Ренесанс -> Уилям Шекспир -> "Хамлет" - от трагедия на отмъщението към трагедия на решимостта

ЛИС като литературно интерпретативно съчинение и да чела съм произведението и то неведнъж,просто не ми се отдава да пиша съчинения... 

Можете, стига да поискате!

P.S.

ЛИС е абревиатура на литературно интерпретативно съчинение.

Редактирано от pa-pa (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Някой може ли да ми даде анализ за смъртта на Хамлет?Трябва ми спешно за днес.Благодаря предварително. :yanim:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.