Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Димчо Дебелянов - творчество, въпроси и анализи

Featured Replies

lol тва ли е есето или е нещокато план тва ??? :)

• Отговори 147
  • Прегледи 257,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

моля ви дайте ЛИС на някои от тези теми :

1.родният дом-пристън за наранената човешка душа(скрити вопли на дебелянов)

2.спомените,копнежите и бляновете на дебеляновия лирически герой(скрити вопли и помниш ли помниш ли на дебелянов)

3.спомен и реалност в ''помниш ли помниш ли''

4.духовен портрет на жената изграден от багряна в ''потомка''

5.''потомка'' на багряна-един зов на родовата кръв

6.връзката между миналото и настоящето в ''потомка''

моля ви помогнете защото другата седмица в сряда имам класно и трчбва да правя литературно интерпретативно съчинение Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Здравейте :wors: трябват ми много спешно теми и уводи към "Мотивът за завръщането б елегията "Скрити вопли","Житейската драма на лирическия аз в"Скрити Вопли" и "Блян и реалност в елегията "Скрити вопли" ;)

здравейте :) Трябжат ми тези и уводи на тема "Носталгията по изгубения рай на рода в елегията "помниш ли...","Художествената функция на контраста в елегията "Помниш ли..." и Лирическият аз на границата между два свята ж елегията "Помниш ли" :wors:

здравейте спешно ми трябва съчинение разсъждение "Да се завърнеш-елегия за родовите корени"(Скрити вопли)-Димчо Дебелянов!..Предварително благодаря :P
  • 3 седмици по-късно...

Трябва ми есе на тема - Защо за лирическият герой спомените са "напразни" и "лишни" - Да се завърнеш в бащината къща

Трябва ми ЛИС на тази тема: 0бразите на ''тихият двор с белоцветните вишни'' и на ''мрачния затвор'' като двете крайности в човешкия живот Благодаря предварително ! Плс спешно е трябва ми за Понеделник иам класно ;( ако може някои да ми помогне ще сам много благодарна ;);):speak:

Редактирано от Sis3nCeto0o0 (преглед на промените)

Много ви моля за някакви насоки на следната тема Съпоставимо ли е "Скрити вопли" с мисълта на Сенека "Ако не знаеш кое е твоето пристанище, за тебе попътен вятър няма"

:no-no: Спешно ми трябвааа ЛИС на тема : "Образа на "тихия двор с белоцветните вишни" и на "мрачния затвор", като двете крайности в човешкия живот" :computer8::):speak: Моляя ви ще ви бъда много благодарна :):help:

Редактирано от stasetyyy (преглед на промените)

Много ви моля за понеделник спешно ми трябва съчинение разсъждение на тема ''Смирение и спасение-лирически послания в стихотворението Скрити вопли'' Благодаря предварително!

здражеите.искам да попитам дали 6те мойете да ми напражите теза,за6тото имам да пи6а аргументатижен текст:"саотносимо ли е стихотжорението на д.дебелянож "скрити жопли" с мисалта на сенека:ако не знае6 кое е тжоето пристани6те за теб попатен жятар няма" моля жи помогнете ми за понед ми тряабжа.т.е. утре :down:Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение:)

Спешно ми трябва ЛИС на тема "Носталгията по топлия свят на дома в елегията "Скрити вопли" от Димчо Дебелянов" и "Трагичният сблъсък на минало и настояще в елегията "Помниш ли, помниш ли"". :)

Редактирано от Psych (преглед на промените)

амм....на мене ми трябва "Мотивът за невъзможното завръщане в елегията на Дебелянов "Скрити вопли" , обаче не ми го отваря ;( .... моля ви мн е спешно...ако може да ми помогнеее....

www.myschoolbel.info има го тама-Мотивът за невъзможното завръщане в елегиите на Димчо Дебелянов"Скрити вопли" и "Помниш ли помниш ли" :yanim:

Редактирано от marisa (преглед на промените)

здр на всички!спешно ми трябва анализ на завръщането между спомен и мечта! съжалявям ако не съв го видяля!

СПЕШНО ми трява ЛИС-Мотива за завръщането в "Скрити вопли" :):help wanted3: :help wanted3:

Може ли съчинение разсъждение на тема"Образът на старата икона-част от съкровеното пространство на рода" :)

• 2 седмици по-късно...

трябва ми ЛИС на темата "Дуалистичният възглед за света в елегиите: "Да се завърнеш в бащината къща" и в "Помниш ли,помниш ли" /димчо дебелянов/ моля за поооомоощ

• 2 седмици по-късно...

„ СКРИТИ ВОПЛИ” И „ПОМНИШ ЛИ, ПОМНИШ ЛИ...” МОТИВЪТ ЗА НЕВЪЗМОЖНОТО ЗАВРЪЩАНЕ Художествените образи на рода и ре­алната действителност изгражда пое­тичното действие в стихотворения­та „Скрити вопли” и „Помниш ли, пом­ниш ли...” на Димчо Дебелянов. Родното е описано с възможно най-светли симво­лни образи, докато реалността се приема за чужда. Обрисувана е в тъмни, мрачни краски. Сред другите хора лирическият герой се чувства отчужден, самотен, пренебрегнат. Липсва му топ­лината на дома, задушевността и откровеността в отношенията. Затова той мислено си представя своето зав­ръщане в този примамлив свят на рода, своето „бягство” от суровата дейст­вителност, която го кара да се чувства пренебрегнат, изоставен, оскърбен То­зи мотив се повтаря в двете стихот­ворения, като завръщането е предста­вено за невъзможно. Лирическият герой се стреми да се върне към тишината и спокойствието на отминалите дни, но разбира, че това е невъзможно. Илюзия и блян е неговото завръщане. Изчезнала е хармонията, споменът за отлетялото детство е единствената му връзка с чистотата и непорочността, с невин­ността и разбирателството в бащи­ния дом. Лирическият герой жадува за покой и отмора, но изстрадалата му душа намира, че такава няма. Стихотворението „Скрити вопли” започва с искреното пожелание „да се за­върнеш в бащината къща”. Употребата на „да"-глаголна конструкция представя ус­ловността на това завръщане, описва го само като една представа. Неслучайно е избрана обстановката на завръща­нето - времето, когато денят си оти­ва и настъпва нощта. Сякаш с отмина­ването на деня всички проблеми отми­нават и се забравят. Вечерта е време за отмора, почивка. Тя приласкава в тихи­те си пазви на спокойствието и тиши­ната. С епитетите: „скръбни и нещаст­ни”, „безутешни”, е обобщено общото начало на всички страдалци и самот­ници, неудовлетворени от действител­ността, с наранена от отчуждеността душа. Тяхното художествено обоб­щение предизвиква и елегичният разми­съл на лирическия герой. Скръбно е него­вото завръщане: ти с плахи стъпки да събудиш в двора пред гостенин очакван радост плаха. Обземат го едновременно чувства на тиха радост и светла тъга. Подтекстово е въведен мотивът за блуд­ния син. След дълги години скиталчество, той се завръща в бащината къ­ща, осъзнал, че това е единственото място на утеха, разбирателство. Само бащиният дом може да бъде мяс­то на хармония, спокойствие, където е изградена ценностна система, конфликтно противопоставила лирическото съзнание на действителността. Ти­ха носталгия обзема лирическия герой. Той си спомня всичко, което му е давало чувство на защита и обич. Бащината къ­ща, майката, прагът, стаята позната, иконата - това са символите на дома, на топлината, на истински важното и стойностното. Прагът на дома е сякаш „праг” между двата свята - света на реалното ежедневие, на отчуждението и света на истинското, светлото и чис­тото. Употребата на определението „старата” е израз на почит, на уважение и обич. Защото майката е единствени­ят човек, пред когото можем да излеем болката, таената с години самота. Тя единствена може да разбере, защото е изповедник на душата. Постепенно се стеснява кръгът от символи: от къща­та - до прага и стаята с иконата „Ста­ята позната” е място на утеха, спокойствие, „пристан и заслона” за оскърбени и нещастни. Това е мястото, в което можеш да се отделиш от другите, да почувстваш уюта и задушевността на дома, да се завърнеш към себе си. Символните образи на майка и икона се сливат в едно. Имат общо художествено внушение. Тихите думи в тишината са молитва, която лирическият герой изрича пред святата икона, молитва за прошка, за утеха. Слънцето олицетворява живота на лирическия ге­рой: аз дойдох да дочакам мирен заник, че мойто слънце своя път измина..., този истински живот, който има сми­съл, и за който така копнее лирическият герой. За него обаче този живот е отминал заедно със спомена за отлетя­лото детство. Няма ли я приглушеността на родния дом, животът за лирическия герой губи смисъл. Така Дебелянов описва задушевната атмосфера в бащиния дом; мястото, където човек може да намери покой, да се откъсне от пагубната отчужденост, са­мотата, терзанията, тегобата. И идва мъчителното пробождане: О, скрити вопли на печален странник, напразно спомнил майка и родина! Използването на възклицание, гра­фичното отделяне, както и употреба­та на звучни съгласни: м, н, р, з, л, й, пред­ставят рязкото, силно пробуждане и го правят осезаемо (докато в предишната част на стихотворението е създадена атмосфера на приглушеност и топло­та чрез употребата на шипящи и съскащи беззвучни съгласни: ж, с, ч, х, ц, щ, ш). По този начин авторът усилва предс­тавата за невъзможното завръщане, за илюзията, нереалността на така жела­ния свят. В стихотворението „Помниш ли, помниш ли... ” основната идея е чувст­вото за вина. Тук присъства ярък конт­раст между мотива за светлото и чистото и мотива за тъмното и мъчително изстраданото. Двата художествени мотива са противо­поставени: „вишни” - „лишни” и „предиш­ни”; „двор” и „хор” - „затвор” и „позор”. След утвърждаването идва отрицание­то. Стихотворението търси спомена за родното: „помниш ли, помниш ли". Въпро­сът е зададен във второ лице, така че не става ясно към кого е отправен. Може би на самия себе си е задал този въпрос лирическият герой. Сякаш иска да разбе­ре има ли място за далечните спомени в неговото съзнание. Той си спомня бащи­ния дом, който този път е представен от образите на „тихия двор” и „тихия дом с белоцветните вишни”. В белия цвят на цъфналите вишни е символизирана чис­тотата, непорочността на детство­то. Сякаш някаква невидима светлина се крие в този образ: светлината - сим­вол на живота, на хармонията. Цялата тази образна представа за тихия двор създава усещане за хармония, приглуше­ност, чистота. Точно това търси лирическият герой. Ала в следващите стихове всичко е отречено, няма място за хармония в душевния му свят: Ах, не проблясвайте в моя затвор, жалби далечни и спомени лишни. Споменът за оня светъл и чист пери­од е излишен. Лирическият герой е „заключеник в мрачен затвор”. Затворена е душата му, търсеща смисъл на Живота. Повтореното: “жалби далечни и спомени лишни”, създава усещане за елегично настроение на лирическия герой. Във втората строфа контрастът е изведен на друго равнище. Този път лирическият герой чува и „шъпот и смях в белоцветните вишни”. Създава се пред­става за детството, „спотаено” в клоните на белоцветните вишни - алюзия с чистотата, отнета на лирическия ге­рой, за която отново копнее душата. Той чува „ светлия хор, /хорът на ангели в дните предишни”. Ангелска е светлината на жадната за щастие човешка душа.Противопоставена е на мрака на тъм­ния затвор, отблъскващ жалбите да­лечни и спомените лишни. Завръщането в света на родното е невъзможно В последните два стиха е отразена бо­лезнената истина - че всичко това же­лано и истинско, даващо смисъл в живота, е само сън. Анафората: „сън е бил, сън е бил... ”, допълва представата за илюзия на видяното и почувствано щастие. „ Ти­хия двор" и „белоцветните вишни” остават в миналото, а лирическият герой се завръща в тъжното настояще. То е единствено възможно. Невъзможно и нереално е завръщането в света на спомена и на отминалото щастие. Елегичните послания на Дебеляновите стихотворения: „Скрити вопли” и „Помниш ли, помниш ли... ”, разкриват „тихата” скръб на душата и овладяната меланхолна тъга на лирическия герой по мечтано, но реално невъзможно за­връщане в света на родното. То е „скрит вопъл” на духа и извикан „спомен” от света на миналото за изповядващото се лирическо съзнание на Дебеляновия герой в „Скрити вопли” и „Помниш ли, помниш ли... ”.

Редактирано от sweetvisi (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

много ви моля трябва ми лис на тема:Пътят към дома в елегията на Димчо Дебелянов "Скрити вопли" но имам малко ограничения спрямо какво да пиша.и те са:за увуда-трябва да пиша-времето е контекст,в който се полага творбата и нейното тълкуване(или с 2 думи че дебелянов е бил в оковите на патриархията и иска да се измъкне от нея и да отиде в бъдещето-свободния свят).НИКЪДЕ НЕ НАМЕРИХ НЕЩО ТАКОВА!а за тезата ми-пъуването е пожелано но невъзможно и т.н. а 3 подтези са-1.пожелаването на дома-мотиви,образ на дома.2.пътят към дома като път към спасението и покоя и 3.непостижимото завръщане. моля ви помогнете ми ;) не мота да ги разширя тея неща моля ви трябвя ми до итре до обяд ;)

много ви моля трябва ми лис на тема:Пътят към дома в елегията на Димчо Дебелянов "Скрити вопли" но имам малко ограничения спрямо какво да пиша.и те са:за увуда-трябва да пиша-времето е контекст,в който се полага творбата и нейното тълкуване(или с 2 думи че дебелянов е бил в оковите на патриархията и иска да се измъкне от нея и да отиде в бъдещето-свободния свят).НИКЪДЕ НЕ НАМЕРИХ НЕЩО ТАКОВА!а за тезата ми-пъуването е пожелано но невъзможно и т.н. а 3 подтези са-1.пожелаването на дома-мотиви,образ на дома.2.пътят към дома като път към спасението и покоя и 3.непостижимото завръщане. моля ви помогнете ми не мота да ги разширя тея неща моля ви трябвя ми до итре до обяд

много ви моля трябва ми лис на тема:Пътят към дома в елегията на Димчо Дебелянов "Скрити вопли"

но имам малко ограничения спрямо какво да пиша.и те са:за увуда-трябва да пиша-времето е контекст,в който се полага творбата и нейното тълкуване(или с 2 думи че дебелянов е бил в оковите на патриархията и иска да се измъкне от нея и да отиде в бъдещето-свободния свят).НИКЪДЕ НЕ НАМЕРИХ НЕЩО ТАКОВА!а за тезата ми-пъуването е пожелано но невъзможно и т.н. а 3 подтези са-1.пожелаването на дома-мотиви,образ на дома.2.пътят към дома като път към спасението и покоя и 3.непостижимото завръщане.

моля ви помогнете ми не мота да ги разширя тея неща моля ви трябвя ми до итре до обяд

И аз 6те пи6а по тази тема ;) Саветвам те да си помогне6 с тези теми4ки,които са дадени до сега! :) доста линкове се дадоха за Дим4о Дебелянов ;)

Айде успех! :help:

• 3 месеца по-късно...

Трябва ми спешно анализ на стихотворението "Помниш ли,помниш ли ?" до четвъртак сутринта мерси много предварително

• 2 седмици по-късно...

ох..прегледах темата и просто не се сдържах Публикувано изображение тоооолкова много е изписано за тези "скрити вопли" и "помниш ли, помниш ли"... и пак недоволни Публикувано изображение е четете де хора... никъде няма да ви се даде темата на готово ( повечето май това очакват Публикувано изображение ) според мен анализите и за двете стихотворения, написани в темата за предостатъчни и доста полезни ;) браво на хората, които са ги писали ;)

• 4 месеца по-късно...

Здравеите някои може ли да ми помогне.Трябва ми спешно сьчинение разсьждение на тема " Невьзможното заврьштане в сжетлия свят на детството".Никаде неможах да го намеря.Моля ви помогнете ми БЛАГОДАРЯ предварително.

"Какво е моето отношение към решението на лирическия герой да се заварне в бащината къща" Трябва ми за утре, ако може днес до 22 часа ще съм много благодарен. ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.