Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Димчо Дебелянов - творчество, въпроси и анализи

Featured Replies

Здравейте, ... За мнооого години на всички.. Свършиха празниците, а на мен все още ми трябва ЛИС на една от темите, за които бях помолила и по-рано (още преди ваканцията)... Никъде не намерих такава или подобна тема (не само в този форум търсих... ). Все още имам, макар и малки надежди да ми помогнете... :}~ А ето я и прословутата ми вече тема...

Красотата на спомена и копнежа позавръщането в "Скрити вопли"

P.S. - този ЛИС ми трябва до петък... За пореден път ви моля да ми помогнете....

Редактирано от `No`Name`Girl` (преглед на промените)

• Отговори 147
  • Прегледи 257,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Уффф...тука наистина голямата работа я върши arti... :) Като не ни отговаря сме загубени...така си е сега ми е малко трудно да си напиша домашното Публикувано изображение arti вземи се появи, че си единствената ми надежда :yanim::clap: Ти си човека просто...

П.С. пък на мен ми трябваааа...ЛИС на тема Лирическия образ на завръщането в елегията "Да се завърнеш в бащината къща"... ако някой може да помага :angel19:

Руми, виж дали това става-http://www.teenproblem.net/school/index.php?m=s&id=358

Трябва ми ЛС на тема "Срещата раздяла в стихотворението Скрити Вопли"

Ето малко помощ-http://download.pomagalo.com/13941/?search=35246

Редактирано от meri1966 (преглед на промените)

Здравейте !!! Имам да съставя текст - образите на човека, които изграждат поетическите текстове на Дебелянов и Лилиев. Ако можете да помогнете ще съм ви много блогодарен! :blow out candles::cheers:

Ей хора спешно ми трябва ЛИС на тема Носталгията по топлия свят на дома в елегията "Да се завърнеш в бащината къща" от Димчо Дебелянов :blow out candles:

Благодаря ти много радвам се че има хора които помагат толкова бързо,вече няма да питам кое е увод и кое извод :yanim:

Благодаря,бяхте доста изчерпателни,но думите,които сте употребили са много интелигентни за мен,и госпожата няма да повярва,че аз сам ги писала,но това е без значение-важното е,че имам домашна работа! :rolleyes:
моля за помощ на тема трагичната носталгия по топлия свят на рода - размисли върху произведенията на димчо дебелянов :ph34r:

Редактирано от arti
За Багряна и "Потомка" има отделна тема. (преглед на промените)

Сигурна ли си, че темата ти е така формулирана? Изглежда ми погрешно, защото не е възможно да откриеш Дебелянов текст, в който да има "носталгия по топлия свят на рода", по-скоро може да е "свят на дома" - макар и второто да не е добре казано.

• 2 седмици по-късно...
:) Здравеите!Искам да попитам дали някои може да ми даде ЛИС на тема "Спомен,копнеж и блян в елегията Скрити вопли" Моля ви помогнете ми ще съм ви много благодарна ! :):wors:

:wors: Здравеите!Искам да попитам дали някои може да ми даде ЛИС на тема "Спомен,копнеж и блян в елегията Скрити вопли" Моля ви помогнете ми ще съм ви много благодарна ! :nono::wors:

Виж коментар 2 на arti. Там има много подобни теми.

Много ми трябва за сряда интерпретативно съчинение на тема- Елегичните копнежи на лирическия "аз" в "Помниш ли,помниш ли ..." и "Да се завърнеш в бащината къща" :speak: Темата била 1,а не две :help::rolleyes:;):brick wall:

• 2 седмици по-късно...

Здравейте. трябва ми ЛИС - "Темата, лирическия образ и мотив" в "Помниш ли, помниш ли". Извинявам се предварително ако някой е питал за тази тема, но прочетох абсолютно всички стр. и нищо не успях да видя.. Ще ми трябва за утре - 1 смяна съм :( Мерси предварително и сори ако нещо..

Редактирано от KaNaRCheTy (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Трябват ми спешно 2 есета на тема:

1. Рекламата- манипулатор на съвременния човек

2.Времето, в което живея- време на сатира, а не за поезия

МОЛЯ ВИ Помогнете ми!!! Публикувано изображение:eek:Публикувано изображение:wors:

• 6 месеца по-късно...

Много спешно ми трябва тема за съпоставянето на двете произведения на Димчо Дебелянов- "Да се завърнеш в бащината къща" и "Помниш ли , Помниш ли...". Темата ми е съпоставяне на текстовете и назоваване на проблемите ако някой има идея ще съм много признателен. smile.gif

• 1 месец по-късно...

Трябва ми ЛИС на тема: "Спомен или реалност" върху стихотворението "Помниш ли, помниш ли..." на Димчо Дебелянов. Съчинението ми трябва много спешно . Много ви благодаря предварително. (може дори някакви планове или теми подобни на тази която трябва да пиша)

Редактирано от La mujer (преглед на промените)

Здравейте , знам , че всеки е натоварен , но ще съм ви много благодарна ако ми помогнете .. Трябва ми есе на една от тези теми: 1.Какви за мен е ''пристан и заслона''? 2.''Животът иска така '' - да му се подчиниш ли, или да му се противопоставим? 3.Какво определя чувството за липса ? ИЛИ ЛИС на една от тези теми: 1.Мотивът за носталгията по миналото в ''Скрити вопли'' и ''Помниш ли,помниш ли..'' 2.0бразите на ''тихият двор с белоцветните вишни'' и на ''мрачния затвор'' като двете крайности в човешкия живот 3.Защо за лирическият герой спомените за ''напразни'' и ''лишни'' ? Благодаря предварително ако някой погледне това и потърси,защото аз търсих но не намерих! Ще сън страшно признателна!!!

• 2 седмици по-късно...

Здр.трябва ми ЛИС на тема: Образите на "тихия двор с белоцветните вишни" и "мрачния затвор" катo дветете карайности в човешкия живот. ПЛС трябва ми до втроник

Редактирано от natity (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Може ли да ми намерите нещо по тази тема : Интерпретираите стиховете от "Да те пресрещне....мамо, мамо" като разкриете образа на майката в света на младежа

Спешно ми трябват ЛИС на тези теми:

"Мечта и реалност в Скрити вопли"

"Невъзможното завръщане в родния дом"

"трагичната самота на човека"

Ще помогнете ли за ЛИС на тема :"Носталгията по миналото стихотворението "Скрити вопли"на Д. Дебелянов" или Образите на "Тихия двор с белоцветните вишни" и на "Мрачния затвор" като двете крайности в човешкия живот в елегията "Помниш ли помниш ли" от Д.Дебелянов

Здравейте :) трябват ми много спешно теми и уводи към "Мотивът за завръщането б елегията "Скрити вопли","Житейската драма на лирическия аз в"Скрити Вопли" и "Блян и реалност в елегията "Скрити вопли" :rolleyes: здравейте :) Трябжат ми тези и уводи на тема "Носталгията по изгубения рай на рода в елегията "помниш ли...","Художествената функция на контраста в елегията "Помниш ли..." и Лирическият аз на границата между два свята ж елегията "Помниш ли" :rolleyes:

И аз искам да благодаря на арти за чудесната работа.Просто има толкова много материал,че на мен ми е чудно как може да не намериш нещичко даже и да е малко! Публикувано изображение

Здравейте , знам , че всеки е натоварен , но ще съм ви много благодарна ако ми помогнете ..

Трябва ми есе на една от тези теми:

1.Какви за мен е ''пристан и заслона''?

2.''Животът иска така '' - да му се подчиниш ли, или да му се противопоставим?

3.Какво определя чувството за липса ?

ИЛИ ЛИС на една от тези теми:

1.Мотивът за носталгията по миналото в ''Скрити вопли'' и ''Помниш ли,помниш ли..''

2.0бразите на ''тихият двор с белоцветните вишни'' и на ''мрачния затвор'' като двете крайности в човешкия живот

3.Защо за лирическият герой спомените за ''напразни'' и ''лишни'' ?

Благодаря предварително ако някой погледне това и потърси,защото аз търсих но не намерих! Ще сън страшно признателна!!!

ето за Димчо Дебелянов - Мотивът за носталгията по миналото в ''Скрити вопли'' и ''Помниш ли,помниш ли..''

Сред най-характерните стихотворения на Дебелянов са „Скрити вопли” и „Помниш ли,помниш ли”. И двете творби са елегии и основната тема и мотив в тях са носталгията по топлия и светъл свят на миналото.Тази носталгия е в резултат на кризата преживяна от лирическия герой.

Светлият фатализъм на поета го определя по-скоро като романтик ,отколкото като символист.Подобно на романтиците Димчо Дебелянов се приютява в спомена за чистото детство.Спомен и ,блян странно се преплитат в поезията му.Връщането \"назад\" е дълбоко желано ,изживяно като мечта ,бляновете са меланхолично озарени ,интонирани в кротки и сладостно-тъжни гами.Лирическият герой на поета а изцяло обсебен от носталгичния копнеж ,който го потапя в бленуваната хармония.Възкръсването на озарения от човечност и мило безгрижие детски свят ражда изящните елегии от цикъла “Скрити вопли”.Изпълнени с нежен лиризтъм и музикално-словесен финес ,те разкриват в дълбочина копнежа по родното огнище;

\"Да се завърнеш в бащината къща,

когато вечерта смирено гасне

и тихи пазви тиха нощ разгръща

да приласкае скръбни и нещастни”

/”Скрити вопли\"/

\"Помниш ли,помниш ли тихия двор,

тихия дом в белоцветните вишни ?\"

/”Помниш ли...?\"/

Лирическото събитие -завръщането в родния дом -преминава през вечерта ,прага ,стаята и достига до иконата /\"Скрити вопли\"/.Хармоничността на спомена ,представен като сън-мечта ,се отразява в отделните елементи на картината -края на деня ,житейския заник ,бащината къща като сетен пристан ,майката като последна възможност да се даде топлота.Стесняването на художественото пространство следва градацията на чувството ,нарастването на желанието за спокойствие и отмора.Развитието на емоционалното състояние е внушено чрез повторението на синтактичните конструкции /\"Да се завърнеш...\",\"Да те посрещне”,\"Да чезнеш... \"/ и смисловия нюанс на отделната дума/”смирено\'\',”приласкае\",”пристан”,”заник” и. др.

Средищно място в условното пространство на спомена заема образът на майката ,застанала на прага.Подобно на Ботев и за Дебелянов майката е изповедник на сина в момента на обезверяване и умора Но Дебеляновата майка е не само опора за сина ,тя е изпълнена с нежност и безсилие едновременно.Нейната \"усмивка блага\" е последен \"пристан и заслона\" ,който връща на героя изгубената топлина.Чрез майката се осъществява влизането в стаята и шепотно-молитвената изповед на лирическия \"аз\" пред иконата.Това движение на изображението от общото към конкретното задълбочава интимно-емоционалния тон ,засилва психологизма и вглъбяването в духовния мир на героя.Така се реализира екзистенциалната тема за разбитата човешка душа ,загубила опора и щастие в живота.

Образът на бездомния странник ни връща към мотива за страданието-самопознание в творчеството на Димчо Дебелянов.Духовна алтернатива е намерената родина -краен пристан за бродницата душа ,символ на спокойствие и духовна цялост.Пътуването на лирическия герой е завръщане -към чувството за родова приобщеност ,към забравената топлина на майчината ласка ,към мъдростта на старата икона.

С предупреждението на ясна графична обособеност идва несъразмерно мъничка поанта ,която драстично оголва фиктивността на една нереална и нереалистична творческа визия\"

0,скрити вопли на печален странник,

напразно спомнил майка и родина!\"

На повърхността сякаш няма промяна.Взривът е протекъл дълбоко ,на психологическо и дори философско равнище.Няма връщане за героя ,безвъзвратно е пресечен коренът на неговата душевност в отмрелия свят на тиха семейна хармония и нравствена приобщеност.Затваряйки зад себе си двора с белоцветните вишни ,лирическият аз; завинаги затваря пътя към душевното равновесие.

Лирическият герой на Дебелянов -подлага на съмнение света и неговите ценности ,копнее за духовна цялост и вътрешно равновесие-състояния ,оказали се невъзможни за модерната душа.Героят на Дебелянов е изминал сложния път на модерния човек ,отделил се е твърде много от Вазовото \"Здрав съм син на здраво поколение.В такъв смисъл мотивът за пътя е мотив за връщана към родовото начало ,към корена ,но докосването до него е колкото успокоение толкова и болка от осъзнатата невъзможност на миналото.

малко е кратко но.. Публикувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.