Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Батальонът се строява за последен път

Featured Replies

Лошото е това, че сегашната казарма няма нищо общо с времената когато беше истинска казарма. За това как е сега не знам, но предполагам, че е зле. Все пак отвън постигнаха целта си да ни разбият армията.

Казвате, че войните се водели с технологии вече. Да, ама не. Затова ли Америка има толкова избити войници в Ирак, че покрай тях и нашите момчета загинаха?

А по повод професионалната армия, когато стане военно положение(дано никога не става), мобилизират всички. Аз знам какво да правя, а ти?

О да, става се мъж. Започваш да мислиш и да гледаш на нещата от друг ъгъл. От сериозната страна. А тези, които не са ходили, доста по-късно започват да приличат на първите.

Във всяка една приказка има доза истина. Хората не случайно са измислили тази.

Редактирано от Maximilian (преглед на промените)

Всичко е много относително. Аз например изкарах супер казарма - естествено,първите 1-2 месеца бяха трудни,но след това извадих късмет и служих на супер местенце,без началници,без гърчове - абе мечта с две думи. 1 година мина неусетно,и сега си спомням само с добро този период от живота ми. Свикнах да бъда самостоятелен,свикнах на битови лишения,научих се да поемам отговорност...Така че аз съм доволен. Но го има и другото - някой,който е служил в кофти поделение,тормозили са го старите войници,постоянно е имал началници на главата,скъсвали са го от караули - естествено е този човек да е против казармата... Все пак мисля,че това е нещо полезно,но примерно да го направят за 2-3 месеца,нещо като школа,и да е задължително.Така би било най-разумно - хем няма да губят по 1 година от времето на младите хора,хем ще ги научат на някои полезни неща...

Не съм служил, няма и да, и явно няма да стана мъж sad.gif, направо ше се разплача(като един истински "мъж")

Загубено време е казармата, още повече че 6 месеца са си 6 месеца, и допреди няколко години бяха спънка да те вземат на работа, цъкането на белот, люпенето на семки, мъжката компания и всички тъпи тикви висящи ти на главата в казармата могат да те направят простак поне за няколко години напред, затъпяването си е затъпяване, вярно че някои затъпяват цял живот и това не им пречи, но пък защо да го правим насила.

Свикнах да бъда самостоятелен,свикнах на битови лишения,научих се да поемам отговорност...

това плюс - става се мъж, са толкова клиширани че няма накъде, в същото време никой не дава поне един пример как точно са се случили тези неща. Как така се става самостоятелен в казармата, и момичетата явно не са имали този шанс, всички тийнове като минат 14-15 години даже и по-рано започват бунта да бъдат самостоятелни, да са независими, че това си е съвсем естествен процес, на 18-19 мисля че напълно е завършен, тук по-скоро родителите могат да помогнат, отколкото стая мирищеща на чорапи с 10 човека в нея, е*ах тая самостоятелност

:cheers: на всички че се отървахме от това ненужно зло

Не съм служил, няма и да, и явно няма да стана мъж sad.gif, направо ше се разплача(като един истински "мъж")

Загубено време е казармата, още повече че 6 месеца са си 6 месеца, и допреди няколко години бяха спънка да те вземат на работа, цъкането на белот, люпенето на семки, мъжката компания и всички тъпи тикви висящи ти на главата в казармата могат да те направят простак поне за няколко години напред, затъпяването си е затъпяване, вярно че някои затъпяват цял живот и това не им пречи, но пък защо да го правим насила.

това плюс - става се мъж, са толкова клиширани че няма накъде, в същото време никой не дава поне един пример как точно са се случили тези неща. Как така се става самостоятелен в казармата, и момичетата явно не са имали този шанс, всички тийнове като минат 14-15 години даже и по-рано започват бунта да бъдат самостоятелни, да са независими, че това си е съвсем естествен процес, на 18-19 мисля че напълно е завършен, тук по-скоро родителите могат да помогнат, отколкото стая мирищеща на чорапи с 10 човека в нея, е*ах тая самостоятелност

:cheers: на всички че се отървахме от това ненужно зло

Вие изобщо правите ли разлика в изказванията на хора от различни поколения.Защо ти и още намколко си от изказалите се в темата съдите за казармата от позицията на задоволен тинейджър,израстнал в началото на 21-ви век и притежаващ всички (или повечето) модерни средства за комуникация,работа и прочие далаверки (визирам мобилни телефони,компютри, GPS-и,сателитни и всякакви други връзки и прочие и прочие.Защо не помислите,че в 21-ви век вече кашимерията и превземането на онова било,където вражеските войски играят табла и си мият обрязаните патки в наша река,са вече една недалечна част от миналото ни.Защо не помислите,че военното дело и наука (не само казармата) също се развиват,самолетите не са вече онези на които седящия отзад маха с ръце за да помогне да се издигне талигата на още 3 метра нагоре,ракетите са с малко по-дълъг обсег на действие и че третата световна война е много по-неосъществима сега,отколкото преди 20 години.Разберете,че ако в 10 поделения се тъпее и се люпят семки,то има други 10 в които хората не си бъркат в носовете.(да не говорим че е въпрос на личен избор дали да седиш цял ден на плаца и да си правиш топчета от носа или да четеш,четеш,четеш...тъп ли ти е този избор...сигурно щеше да ти звучи по добре вместо четене да бях написал да чатиш,чатиш,чатиш...)

Няма да разберете момчета колкото и да ви се обяснява какво е да служиш на 500 километра от родния дом по онова време,как няма 20 начина за превоз,а един прост влак само или кола разбира се (безумно скъпо удоволствие на онова време),как като се тръшнеш с 40 градуса температура всички ти се подиграват и е малко въпрос на чест дали да стискаш зъби или да тичкаш при доктора да се оплакваш,как няма на кой да се оплачеш дори (няма мобилни телефони,няма интернет,няма ICQ...),как на свиждане мама,татко,гаджето и т.н. идват веднъж на 4-5 месеца защото първо си на майна си райна и хората трябва да пътуват една нощ към теб,да седят цял ден на свиждане и после втората нощ обратно да се лашкат с влака,как стоиш с втренчен поглед към входа на поделението и чакаш лафкаджията (който е и пощаджия) да си домъкне свлечения задник малко преди 17 часа и да стискаш палци едно писъмце поне в цялата купчина да е за теб (това писмо ти е единствената връзка със света),как всички физически и душевни болки ги скатаваш и ги стискаш,защото ако ги споделиш с мама тя хептен ще се поболее (и без това не спи по цели нощи и те мисли как си)...

Да продължавам или мога да спра...

Искаше конкретика и затова ти я поднасям.Мога да пиша до утре сутрин,но яко до сега не си разбрал от написаното,надали ще стане и от 20 страници описания.

Тази самостоятелност за която говориш ти е малко по-различна,защото едно е описаното от мен по-горе,а друго е да се изнесеш на квартира,която я плащат мама и тате и е през два блока от техния,да си носиш прането в пералнята на мама и да си взимаш дрехите и бельото изгладени от нея...

А бе тъпо е да говориш за тази самостоятелност.

И пак да постотня-затъпяването и моралната и душевна деградация е въпрос на личен избор,а не позициониране в казармен или цивилен начин на живот.

Насила дебил не се става.

То си е призвание.

Тази самостоятелност за която говориш ти е малко по-различна,защото едно е описаното от мен по-горе,а друго е да се изнесеш на квартира,която я плащат мама и тате и е през два блока от техния,да си носиш прането в пералнята на мама и да си взимаш дрехите и бельото изгладени от нея...

А бе тъпо е да говориш за тази самостоятелност.

Нагаждаш (допълваш) казаното както ти хареса, та да се обосновеш по-добре. Друг е въпроса, че уви, броят на тези дето мама и тати им плащат всичко далеч не е такъв, какъвто би обслужил тезата ти. Уви, ще имаш още да актуализираш представата си за младите хора днес - аз работя с такива, налага се от време на време и да ги организирам. Вярвай ми, не си близо до истината. Иначе - да, така както представи казаното горе си прав. Никога няма да разберем. И ти сам го каза - защото вече не е това време. Никога няма да разберем и какво е с кремък да си палиш огъня за вечеря, но айде от нас да мине - ще го преживеем. Загубата комай не е душепогубна. Аз по-горе поисках дефиниция за мъж. Само дето всяко време е със своите ценности и обществени модели. Казарменото "възмъжаване" обслужва точно такъв един остарял и неактуален модел. Което, пак казвам, не омаловажава други нейни аспекти.

И пак да постотня-затъпяването и моралната и душевна деградация е въпрос на личен избор,а не позициониране в казармен или цивилен начин на живот.

Насила дебил не се става.

То си е призвание.

Айде де. Аз пък ще ти кажа че не е така. Защото морала е продукт на душевното, а именно душевната деградация не е въпрос на личен избор, а на наличието или отсъствието на активно културно функциониране, т.е. воденето на духовен живот. Да не бъркаме умението в обработката и изпълнението на формално-логически операции с духовна култура. Различни неща са. А второто в условията на казармата не може да се развие. Или поне е силно затруднено.

Това също е много глупаво клише - че в казармата се затъпявало. Нищо вярно няма. Е,да,ако служиш в поделение пълно с цигани,може и леко да затъпееш,но това са инцидентни случаи. Какъвто си влязъл,такъв си излизаш - с изключение на това,че все пак е минал известен период в живота ти,и от преживяното се чувстваш помъдрял. Няма да използвам клишето "възмъжал",защото наистина е смешно... Точно помъдрял се чувствах аз на излизане от казармата - видях и преживях много неща,срещнах умни и глупави хора,бях поставян в абсурдни ситуации, и т.н. Всичко това обогатява. Не че е абсолютно задължително да ходиш в казармата,за да постигнеш това...

в казармата се научаваш да оцелееш, там те подготвят за т.и. за живота.

аз съм на 13 и съм ТВЪРДО ЗА военното обочение. Интересно ми е да държа оръжие, да се науча да стрелям, защото ако влезем във война ако го няма това ще знам само как се държи от компютърни игри. не е реално и няма това прекрасно чувствао. само един въпрос- Чух че само с АК 47 и най-вероятно с виновки ще стреляме-няма ли да ми и пушки, снайпери, пистолети и др. автомати?

Това също е много глупаво клише - че в казармата се затъпявало. Нищо вярно няма. Е,да,ако служиш в поделение пълно с цигани,може и леко да затъпееш,но това са инцидентни случаи. Какъвто си влязъл,такъв си излизаш - с изключение на това,че все пак е минал известен период в живота ти,и от преживяното се чувстваш помъдрял. Няма да използвам клишето "възмъжал",защото наистина е смешно... Точно помъдрял се чувствах аз на излизане от казармата - видях и преживях много неща,срещнах умни и глупави хора,бях поставян в абсурдни ситуации, и т.н. Всичко това обогатява. Не че е абсолютно задължително да ходиш в казармата,за да постигнеш това...

напълно те подкрепям! :rolleyes:

Интересно ми е да държа оръжие, да се науча да стрелям, защото ако влезем във война ако го няма това ще знам само как се държи от компютърни игри. не е реално и няма това прекрасно чувствао. само един въпрос- Чух че само с АК 47 и най-вероятно с виновки ще стреляме-няма ли да ми и пушки, снайпери, пистолети и др. автомати?

напълно те подкрепям! :angry:

ohmy.gif

Само си представям прекрасното чувство да убивам пък било то и във война. Това ми напомня на:

След като гледал кадрите от стрелбата в университета "Кент", 17-годишния Боби Джей се записва в Националната гвардия, за да може и той да стреля по студенти. Вербуващия бил на обяд и вместо това му се наложило да стреля по панамци, което било почти същото като да стреляш по студенти. Само дето стрелят обратно.

/цитат от Thank You For Smoking/

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.