Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

AbiWord - маймуница при файлове с .doc разширение

Featured Replies

Мислех си, че съм се справил с проблема- маймуница, но явно не мога да се справя с .doc формата. Програмата е на БГ, всичко си работи на кирилица, но само когато пиша! Опитам ли се да отворя .doc появява се следното:

маймуница

И за да не кажете, че не съм оправил шрифта, ето и следното:

шрифт

Не виждам поле за Cyrilic, а и с програмата почти не съм работил.

Използвам фонетичната подредба на инженера. Инсталирах си и CYRA - Bulgarian Phonetic by Boyan Boychev 1.0 , която би трябвало да промени кодировката от 1251 на 1252, но засега няма никаква промяна. Това, което не съм направил е да рестартирам и да деинсталирам подредбата на инженера. Не знам дали ще помогне , но и това ще направя. Не съм инсталирал FlexType от 2 години на сам. Ако някой знае или има идея, нека помогне. Между другото с Notepad всичко си излиза нормално, ама не ми се ще да го ползвам.

Може би не съм избрал и подходящата програма за четене на книги. Предпочитам .PDF формата и Foxit Reader но някои все още ползват .doc :P И ако може да ми предложите програмка само за четене на .doc ...Ако не, сам ще си потърся ;)

Между другото имам подобни проблеми и с UltraEdit 32 , но там мога да си сменя кодировката.

Аз за четене ползвам ToM Reader 2.72 beta 2 (607KB). Не е нищо особено, но е приятна. Ако руският не ти е проблем, можеш да й хвърлиш едно око.

• Автор
Аз за четене ползвам ToM Reader 2.72 beta 2 (607KB). Не е нищо особено, но е приятна. Ако руският не ти е проблем, можеш да й хвърлиш едно око.

Благодаря ти, програмката ми харесва, а и аз предпочитам руския пред английския. Какво да се прави, от старата школа съм :ph34r: За кой ли път помагаш вече :whist:

• Администратор

Open Office пробва ли. Вярно е тежка, но поне проблеми с кирилица и .doc формат няма да имаш. Освен всичко друго може да свалиш локализирана версия на български език.

• Автор

Тая маймуница пак ми е проблем. Уж правя всичко както трябва, но явно изпускам нещо. Преинсталирах 2 пъти Windows SP1 за два дена, сложих SP2 веднага след преинстала+ още 70-80 ъпдейта, ползвам и 'инжинерните' настройки за Кирилица, но всичко е същото. Забелязах, че проблема ми е с кодиране UTF-8 и то при .RTF формат. А в такъв формат са доста книги. С другите формати някак си се справям. Ако не тръгне с една програма, ще тръгне с друга. Пробвах да прекодирам в друг формат, но като си е тръгнало на маймуница, на маймуница си остава. Къде бъркам? Регионалните ми настройки са за BG + фонетична подредба на клавиатурата.

Май се оказа, че проблема не е точно в AbiWord. Даже и с Майкрософстките програми си излиза на маймуница. С някои редактори .RTF се появява като файл с шестнайстични числа ( не знам, може би така трябва да бъде). Някакви идеи за тия .RTF и .DOC формати?

Освен това попрегледах различни програми за четене на книги, но не можах да намеря подходящата. Night Raven, Tom Rеаder Russian е приятна програма, но няма възможност за настройки и пряката реч излиза разбъркана. Намерих и още една руска ( ICE Bouk Reader Professional Russian), която ми хареса, но там пак проблеми с шрифтовете. Някои букви се появяват с други символи. Пробвах и Microsoft Reader, но тя неможа да ми отвори и един файл! Толкова ли няма някоя хубава програма, която да се справя с кирилицата? Или проблема все пак е в мен?

ПП:Продължавам да търся нещо хубаво.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Я качи някой файл някъде да видя как ще се отваря при мен.

• Автор

Не го виждам тоя шрифт. Ще пробвам.

ПП: Благодаря ти AllanPoe :) изтеглих си следната програмка и се оправих за нула време. Не знам дали стандартно може да се зададе тоя шрифт, но ще си поиграя още малко.

При мен нито с офис 2007 шрифтовете, нито с wordpad успях.

По-скоро нещо файловете са оплескани. Глупава ми се вижда нуждата от инсталиране на отделна програма заради файлове със специални нужди.

Редактирано от Night_Raven (преглед на промените)

• Автор

И все пак не ми е ясно каква е логиката да се превеждат книги на български, които не могат да се четат нормално. Форматирах си документа със шрифт Hebar и сега се отваря. Ама те не се една и две книги...

И пак да попитам, дали има някоя програмка, създадена само за четене, но която да няма големи проблеми с българския език. Има ли такова универсално нещо? Или трябва според случая.

По-скоро нещо файловете са оплескани. Глупава ми се вижда нуждата от инсталиране на отделна програма заради файлове със специални нужди.

Ами да ти кажа и на мен ми се вижда глупаво. Всъщност програмката ми беше първата попаднала пред очите, която ми инсталира Hebar. След рестарт обаче, шрифта не се запомни и трябваше пак да пускам програмката ... Ха...

А такива файлове .RTF много.

А такива файлове .RTF много.

Аз като съм теглил книги, все са се отваряли нормално. Не съм попадал на такива проблемни. Иначе логика няма наистина. Кой знае дали документът (и други като него) не е минал през някой Flex-аджия. biggrin.gif

Редактирано от Night_Raven (преглед на промените)

• Автор

Предполагам, че има нещо такова. И както се казва, всяко добро за зло. Сега пък ми изчезна надписа СТАРТ на старт менюто (ползвам стил от TuneUp). Не е болка за умиране, но може и други работи да са ми изчезнали. Имах подобен проблем преди доста време, само дето не се сещам как ги разреших :ph34r: Сега поне мога си прочета книгите :rolleyes: ... Луда работа.

bildera, проблемът ти е в шрифта, не в Abi word. Много от материалите на български в мрежата са написани отдавна, още преди появяването на Офис97 на Майкрософт, където те въведоха Unicode TTF шрифтовете. А тези материали са писани с TTF шрифтове, които не са Unicode, но пък са кирилизирани, т.е. съдържат в себе си и кирилицата. Многократно съм попадал на такива материали в нета.

Затова ти излизат квадратчета или маймуница като се опиташ да отвориш такъв файл.

Както ти е казал AllanPoe шрифтът Хебър ще ти реши проблема. Има и много други подобни шрифтове, разбира се, но вече никой не ги помни защото не ги ползва :rolleyes:

При мен на Уин98 се отваря без проблем (и без Флекс) с Ариал. Както каза bildera - луда работа :-).

• 1 година по-късно...

Аз пък имам проблеми с подменютата на Абиуърд 2.6.2. Самите менюта са ми на кирилица - Файл,Реадактиране...Помощ,но като щракна върху кое да е от тях всичко е маймуница.Когато щракна на някое от тях диалоговите прозорци са си на нормална кирилица.Освен това ми казва,че не може да бъде зареден речникът за български език-той може ли да се добави допълнително.И тук ли проблема опира до някой шрифт?

Ако може да ме насочите от кое подменю да я върна на английски

(не открих тема за дискутиране на Abiword,затова реших да пиша тук-близък до моя проблем...ако не съм търсил достатъчно,моля да ми преместите поста там.Благодаря.)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.