Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тонове с фъстъци с алфатоксини са пръснати в страната

Featured Replies

Тонове с фъстъци с алфатоксини са пръснати в страната

20.02.2007

РИОКОЗ - Варна е подало сигнал във Второ РПУ, че в склад в село Каменар, има 30 т фъстъци с алфатоксини, собственост на фирма ЕООД с фирмена регистрация в София, съобщиха от ОДП-Варна.

Фъстъците са с доказан канцерогенен ефект за човешкото здраве. Има риск от цироза или рак на черния дроб, но при продължителна консумация. При извършен оглед на склад в с. Каменар, собственост на варненско ЕООД, фъстъците не са открити. Установено е, че те са изнесени от склада от представител на софийска фирма на 12 февруари преди да получи сертификат от компетентните контролни органи за годността на фъстъците. Над 70 тона отровни фъстъци са разпространени в търговската мрежа в страната. Пратката е пристигнала на пристанище – “Варна” с контейнери от африканската държава Гамбия. Вносител на стоката е софийската фирма “Прима Агро” ЕООД. Пратката е пристигнала у нас на 6 януари тази година. Фъстъците вече са били по складове, когато започва проверка за годността на стоката.

“Вносът е от Гамбия, който не подлежи на здравен контрол. Така че митническите власти не са били длъжни да ни уведомят и не са ни уведомили. “Собствениците на пратката не са изчакали резултатите от пробите и междувременно са ги транспортирали до София”, обяснява говорителят на ОДП-Варна Калинка Пенчева. И до този момент не е известно къде се намират и останалите 40 тона от отровните фъстъци. Предполага се, че част от тях вече са препродадени или са в сладкарски цехове в страната. Всички данни от проверката са изпратени в Министерството на здравеопазването. В полицията е заведено досъдебно производство за разпространение на опасни за здравето храни. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 350 от НК. Материалите по случая са докладвани на прокурор.

ИЗТОЧНИК:БГНЕС

Аз, така или иначе,избягвам представителите на сем.Бобови,но фъстъците не са подходящи за човешкия организъм,както и грахът.Счетох за нужно да предупредя всички относно опасните фъстъци с афлатоксини.

От години избягвам да купувам каквато и да е храна родно производство или пакетирано/печено/обработено в България. Например: консервирани заленчуци, масло, олио, сол, лютеници, горчици, майонези, кафе и т.н. - общо взето всичко, което има заместител, произведен където и да е другаде по света. Имах приятелка аптекарка, която твърдеше, че лютениците на една наша известна фирма са канцерогенни. Вече не пуша български цигари и се надявам да имам достатъчно средства, за да не пия български алкохол. Миглена Кунева, на която плащаме 30 хил. евро на месец да защищава правата на европейските потребители, да вземе да се върне в България, и тук да докаже, че става за нещо.

От години избягвам да купувам каквато и да е храна родно производство или пакетирано/печено/обработено в България. Например: консервирани заленчуци, масло, олио, сол, лютеници, горчици, майонези, кафе и т.н. - общо взето всичко, което има заместител, произведен където и да е другаде по света. Имах приятелка аптекарка, която твърдеше, че лютениците на една наша известна фирма са канцерогенни. Вече не пуша български цигари и се надявам да имам достатъчно средства, за да не пия български алкохол. Миглена Кунева, на която плащаме 30 хил. евро на месец да защищава правата на европейските потребители, да вземе да се върне в България, и тук да докаже, че става за нещо.

И кво ядеш?

И кво ядеш?

Ям, не се притеснявай ;) . Въпреки това, за някои храни нямам голям избор. Например кашкавал. Но не си ли забелязал, че ако един път вземеш качествен кашкавал на една фирма, много малко вероятно е следващия път същия кашкавал да не нагарча, да няма консистенцията на масло, или вътре да няма маслени топчета, получени от бързо зреене.

едит: Впрочем, яжте каквото си искате. В края на краищата, всеки на каквото е свикнал. Аз предпочитам качественна храна.

Редактирано от djagi (преглед на промените)

• Автор
И кво ядеш?

Явно и той има познания по здравословно/разделно хранене. :P

Аз, така или иначе,избягвам представителите на сем.Бобови,но фъстъците не са подходящи за човешкия организъм,както и грахът.Счетох за нужно да предупредя всички относно опасните фъстъци с афлатоксини.

О, Боже та аз обожавам грах!? :rolleyes:

О, Боже та аз обожавам грах!? :rolleyes:

Грах и фъстъци..мммм... обаче сурови.

Бре, че той Каменар близо до блока, тъй 2-3 километра нагоре по платото biggrin.gif

Аз по принцип обичам фъстъците, но откакто се носи тази новина, съм ги отказал.

Като гледам как е станало внасянето и разпространението в страната, това си е жив цирк, от който губим само ние потребителите.

Тия дето са ги пуснали в мрежата, да земат да помислят малко за хората, а не само за керливата си печалба, направо са за затвор такива боклуци :yanim:

Редактирано от myd (преглед на промените)

Явно сме подложени на поредното унищожение. За какво да заминаваме за чужбина, я по-добре да си се отровим в родината. :yanim:

Здравословното хранене е нещо хубаво, стига да можеш да си го позволиш (както и разделното). cool.gif

Грах и фъстъци..мммм... обаче сурови.

И как ядеш суров грах?! :sobbing:

Бре, че той Каменар близо до блока, тъй 2-3 километра нагоре по платото biggrin.gif

Аз по принцип обичам фъстъците, но откакто се носи тази новина, съм ги отказал.

Като гледам как е станало внасянето и разпространението в страната, това си е жив цирк, от който губим само ние потребителите.

Тия дето са ги пуснали в мрежата, да земат да помислят малко за хората, а не само за керливата си печалба, направо са за затвор такива боклуци ;)

;) Не се отказвай от фъстъците но си копувай само от фирми които имат внедрена и сертифицирана НАССР система.Вероятността в тези фирми да са попаднали такива фъстъци е много малка защото всички стоки се приемат със необходимите документи удостоверяващи произхода и качеството на стоката.Немисля че някой умишлено би приел и преработил суровини със високо съдържание на афлатоксин но ако има такива то те са за съд. angry.gif

Или си купувайте от дребните "български" фъстъци. Доколкото видях по ТВ замърсените фъстъци са доста едри на вид

Точно така, тези ситните фъстъци са си наши и са си вкусни. Доколкото разбрах, ние не произвеждаме от едрите. А навсякъде където ги продават има надпис, че са български. Кой знае колко сме изяли в различни храни. Ама като няма кой да контролира вноса на какво ли не - така ще е.

Но и ако ядеш няма да умреш.Ако знаеш и при другите храни какви възможни опасности има, доста ще ти стане бедно менюто.

Редактирано от mer4i_ber4i (преглед на промените)

Но и ако ядеш няма да умреш.Ако знаеш и при другите храни какви възможни опасности има, доста ще ти стане бедно менюто.

Знам аз...много добре знам...веднъж си купих разни неща от магазина да хапна, че бях много гладна, а то беше просто една млечна салата и някакво месо там...ама после целия ден адски ме извиваше стомаха чак съм викала от болка и до тоалетната непрекъснато ходих...натровила съм се това е в най-добрия случай....така да кажем :yanim:

Знам аз...много добре знам...веднъж си купих разни неща от магазина да хапна, че бях много гладна, а то беше просто една млечна салата и някакво месо там...ама после целия ден адски ме извиваше стомаха чак съм викала от болка и до тоалетната непрекъснато ходих...натровила съм се това е в най-добрия случай....така да кажем :ph34r:

Да, за салатите съм чувала много лоши отзвуци особенно за производството им и то по конкретно за "Кенар".Да се надяваме само че с внедряването на европейските стандарти ISO 22000 за безопасността на храните, ще се подобри качеството на всички продукти на пазара, и ще сме спокойни когато си купуваме салати, фъстъци, ядки и др. :)

Да, за салатите съм чувала много лоши отзвуци особенно за производството им и то по конкретно за "Кенар".Да се надяваме само че с внедряването на европейските стандарти ISO 22000 за безопасността на храните, ще се подобри качеството на всички продукти на пазара, и ще сме спокойни когато си купуваме салати, фъстъци, ядки и др. :rolleyes:

Напротив салатата не беше на "Кенар"...пък и на "Кенар" са добри поне според мен...

Мислиш ли, че някога ще сме спокойни да ядем каквото и да било в България...аз не мисля тук качеството на храната е под всякаква критика и консервантите се ширят навсякъде, за това е и наднорменото тегло сред българите....Яла съм храни купени от други държави, изобщо не могат да се сравнят със тукашните нискокачествени продукти...Киселото мляко като сравня само и ми се отщява да го ям в България, а какво мляко има някой държави просто супер качество...Абе дано някога и при нас да се увеличи качеството и хигиената, дано.... ;)

здравейте на всички от този форум.Относно темата с канцерогенните фъстъци и понеже имам такава фирма занимаваща се с ядки малко ще ви ограмотя относно глупостите написани от Вас.

Първо БЪЛГАРСКИЯТ ФЪСТЪК е средно едър до много едър в зависимост от реколтата през годината.Има и по-дребен но той се получава след сортиране на фъстъка.Големините се оразмеряват така :

най-едрия е 12мм

средния е 10-12мм

а най-дребния е 8-10мм

като най-голям процент излиза 10-12мм около 60-80%,8-10мм около15-20% и едва 5% 12мм.

Така че дребния фъстък е български е пълна глупост.Годишно в България(според годината) се произвеждат около 700-800 тона фъстъци.

Този фъстък където го даваха по телевизията не е гамбийски защото гамбийският фъстък не е сортиран и има много камъни и дребни боклуци и иска сортиране.

Относно този афлатоксин той се развива при температура над 30-35 С и влажност 80-90 %.Така че за българският фъстък можете да бъдете абсолютно спокойни че не съдържа афлатоксин понеже в Пловдивски където основно се гледа няма такива условия.

Афлатоксина съществува основно в храни от Африка и тук изниква въпроса защо фъстък с произход Гамбия или Индия не се изследва като с произход Китай и след това да се разтоварва,а се освобождава само по митнически документи.

Фъстъците с произход Африка се с много ниско качество и не се използват за печене а за други цели които не искам да ви казвам че изобщо няма ги ядете тогава.В това че при внос на една стока са установени афлатоксини няма нищо страшно защото тогава има две възможности или да се върне стока или да се изгори.Никой не е застрахован от това защото не знае като поръчва на хиляди километри стока какво му се слага и разчита на сертификатите които му се изпращат а афлатоксина може да се развие и по-време на пътуването.Редно е в Българското законодателство да се разпореди стоки с произход Гамбия,Индия,Судан и Египет да се изследват за афлатоксини и след като излязат пробите да се освободи стоката.Айде чао и някой ако има въпроси относно ядки или афлатоксини да пита.

Наш бизнесмен в Гамбия: От 7 г. ядете отровни фъстъци!

Атанас Панайотов сигнализирал през 2000 г. митницата на пристанище Варна

04.03.2007

Седем години в България се внасят и продават отровни фъстъци, алармира бизнесменът Атанас Панайотов, който живее в Гамбия.

Той се върнал в страната ни, за да разкаже за случая. По думите му, цитиран от БТА, още преди седем години сигнализирал митницата на пристанище Варна за вноса.

Панайотов обясни, че се вкарват фъстъци от Гамбия от миналогодишни реколти, тъй като цената им била много ниска - заради високата влажност и жегата в африканската страна ядките бързо гранясвали и ставали токсични.

Един тон стара реколта се продавала между 50 и 100 долара. Цената за реколтата от декември до февруари била от 200 долара до 300 долара за тон.

От 2000 г. до днес у нас са внесени 140 контейнера с отровни фъстъци, смята Панайотов.

Според него вероятно част от тях са използвани в производството на вафли, бисквити или шоколади.

Той посъветва българите, болни от рак, да заведат искове срещу държавата, защото не са изследвани ядките от Африка.

Панайотов внасял ядки у нас до 1999 г. Той създал 24 изкупвателни пункта за фъстъци в цялата африканска страна, както и складова база.

След това бизнесът му бил откраднат от Атанас Иванов от Симеоновград.

Той присвоил базата чрез ливанеца с български паспорт Тони Гатас. Според Панайотов именно Гатас купува старите залежали фъстъци и ги изпраща в България.

Транспортът до тук на един контейнер, който побира 18,5 т белени фъстъци, струва 1460 евро.

Всички стоки от Гамбия са освободени от мита за България и Европа, защото страната е една от 15-те най-бедни в света.

Панайотов ще внесе утре иск в прокуратурата за екстрадицията на Гатас.

netinfo

Наш бизнесмен в Гамбия: От 7 г. ядете отровни фъстъци!

Атанас Панайотов сигнализирал през 2000 г. митницата на пристанище Варна

04.03.2007

Седем години в България се внасят и продават отровни фъстъци, алармира бизнесменът Атанас Панайотов, който живее в Гамбия.

Той се върнал в страната ни, за да разкаже за случая. По думите му, цитиран от БТА, още преди седем години сигнализирал митницата на пристанище Варна за вноса.

Панайотов обясни, че се вкарват фъстъци от Гамбия от миналогодишни реколти, тъй като цената им била много ниска - заради високата влажност и жегата в африканската страна ядките бързо гранясвали и ставали токсични.

Един тон стара реколта се продавала между 50 и 100 долара. Цената за реколтата от декември до февруари била от 200 долара до 300 долара за тон.

От 2000 г. до днес у нас са внесени 140 контейнера с отровни фъстъци, смята Панайотов.

Според него вероятно част от тях са използвани в производството на вафли, бисквити или шоколади.

Той посъветва българите, болни от рак, да заведат искове срещу държавата, защото не са изследвани ядките от Африка.

Панайотов внасял ядки у нас до 1999 г. Той създал 24 изкупвателни пункта за фъстъци в цялата африканска страна, както и складова база.

След това бизнесът му бил откраднат от Атанас Иванов от Симеоновград.

Той присвоил базата чрез ливанеца с български паспорт Тони Гатас. Според Панайотов именно Гатас купува старите залежали фъстъци и ги изпраща в България.

Транспортът до тук на един контейнер, който побира 18,5 т белени фъстъци, струва 1460 евро.

Всички стоки от Гамбия са освободени от мита за България и Европа, защото страната е една от 15-те най-бедни в света.

Панайотов ще внесе утре иск в прокуратурата за екстрадицията на Гатас.

netinfo

Днес цял ден питах колегите от страната кои са тези Тони Гатас и Атанас Панайотов.Никой нищо не е чувал за никой от тях и изавленията на този Панайотов че виждате ли фъстъците от Гамбия са много хубави ама тук се внасят гадните.Пълни глупости.Никой не може да ме убеди че фъстъците от Гамбия нямат завишено ниво на афлатоксин.

Нещо сериозно взе да намирисва тази история.

Този Панайотов бил съдружник с Атанас Иванов ама той му откраднал бизнеса.Та това да не е кола да го откраднеш.Ако действително се е занимавал с внос на ядки от Гамбия и имал печалба защо се е отказал.Кой така лесно пуска кокала?Нещо ми е доста съмнително?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.