Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Клок на X550 256 MB DDR2/128bit и следене на температурите.

Featured Replies

Здравейте, колеги!

Пуснах една тема за избор на нова видеокарта, но уви - останах си с моята, цитирана в заглавието на темата. Та реших да я клокна, и се получи следното:

Ядро/памет ( DDR) e следният 400/250 (500DDR). След тест с ATI Tool ядрото стигна 575MHz максимална честота. Пуснах го да търси артифакти на 500MHz - след 30 мин. нищо не показа. Ръчнах и рамта от 250 на 320 - пак работи ез артефакти. Сега тука идва и въпроса - Как да следя за температурите на ядрото, щото ме е страх да не стопя видеото. С пасивно охлаждане е въпросното ATI.

....ядрото стигна 575MHz максимална честота..... рамта от 250 на 320 - пак работи ез артефакти.
:)

Как да следя за температурите на ядрото
- Не можеш щото няма датчик :angry: Варианти - 1.прикрепяш един външен датчик (излишно ,според мене )- 2. Пипаш с пръста - ако ти се залепи кожата ... слагаш един вент да духа на пасивното охлаждане , ако можеш да си задържиш пръста -няма проблем ..... ( и пак слагаш едно вентче да духа на по-ниски обороти,че да не шуми, за всеки случай cool.gif ).
  • Автор

Упс, ако ми се залепи кожата.....звучи зле. Кожата не си я раздавам туко тъй.

Я ме светни това с вента как да го направя на пасивното охлаждане? За паметта - ще си купя там некви си модулчета, обаче вента как да го закрепя - ей това е сложното вече. Решетката въобще не е пригодена за таквиз неща. Модела е Sapphire X550.

Не очаквах стабилност при такива честоти, като се прибера довечера в къщи, ще пусна един шот от ATI Tool. Честно казано, направо съм изумен от резултатите. НЕ очаквах, ама въобще. Това си е 43,75% клок на ядрото, да му се нема...

Въпрос - има ли възможност да се скапе картата и да откаже да работи заради клока?

Вента на CPU-то ми е перпендикулярен на дъното. Ако завъртя охладитела на 90 градуса / с вента към картата / дали ще има ефект? Охладителя е следният с поставен на него ветилатор от arctic-cooling. Оригиналният звучеше като двигател на комбайн...

Редактирано от hattamotto (преглед на промените)

Предполагам на кутията над видеокартата имаш решетка (т.е. кутията си е изрязана оригинално ) - в такъв случай прикрепяш към тази решетка отвътре или отвън какъв да е вентилатор и го пускаш да духа - той се пада точно над видеото ( това си е съвсем прост мод, но върши работа ). Другият вариант е да си купиш вентилаторче, пригодено да се закрепва на PCI слот (има такива готови) , бучваш го на PCI слота под картата и си готов ( това е направено точно с такава цел и също ще духа кам пасивното охлаждане на видеото ).

Хайде да добавя и аз -

Въпрос - има ли възможност да се скапе картата и да откаже да работи заради клока?
- Има ..... , ако прегрее :) Това с вентилатора на процесора мисля, че няма да има ефект защото той смуче въздух и го нагнетява в самия радиатор на процесора и после , охлаждането на видеокартата е отдолу , т.е няма как да се повлияе от вентилатора на процесора ( самата платка на картата пречи ).
  • Автор
Предполагам на кутията над видеокартата имаш решетка (т.е. кутията си е изрязана оригинално ) - в такъв случай прикрепяш към тази решетка отвътре или отвън какъв да е вентилатор и го пускаш да духа - той се пада точно над видеото ( това си е съвсем прост мод, но върши работа ). Другият вариант е да си купиш вентилаторче, пригодено да се закрепва на PCI слот (има такива готови) , бучваш го на PCI слота под картата и си готов ( това е направено точно с такава цел и също ще духа кам пасивното охлаждане на видеото ).

Хайде да добавя и аз - - Има ..... , ако прегрее :rolleyes: Това с вентилатора на процесора мисля, че няма да има ефект защото той смуче въздух и го нагнетява в самия радиатор на процесора и после , охлаждането на видеокартата е отдолу , т.е няма как да се повлияе от вентилатора на процесора ( самата платка на картата пречи ).

Кутията има само един извод - точно зад охладителя на процесора, и там съм го моднал с 120 MM вентилатор, с преходник от 80ММ. Описъл съм го в тази тема. /последният пост /

Колкото до охладител на PCI-слота - драсни линк за кво иде реч, и от къде може да се намери.

Това с вентилатора - мисля го, щото когато се загрее въздуха от видеото, то той става по-топъл - в следствие на което се движи "нагоре", където го поема вента на CPU-то, което пъл от своя страна получава и въздушен поток от самата кутия, издъпрван от вентовете на захранването и кутията навън. Знам ли. Мисля да пробвам.

Ей такова нещо представлява ( има и разновидности колкото искаш ) -

V13-4200.jpg

Това ( Vantec Spectrum PCI Fan Card ),както забелязваш, и светка и мига и ..... духа :rolleyes: , не знам само кафета дали прави cool.gif - Пиши в Google -pci cooling fans - и ще излязат един куп резултати.

• Автор

В България - къде! Може ни да светка, ни да мига, само да ми държи картата хладна.

• Автор

Google says в България има голям избор - Titan или Cooler Master (упс, забравих Spire ). Лошо, много лошо. Най-тихото е 29db. Много лошо.

Кокоmil, благодаря за отзивчивостта. Ще карам с пръстомера, и от време на време ще духам / за охлаждане / :hush:

Казах ти и другият вариант - закрепваш вътре някак един к,ъв да е вентилатор да духа на охлаждането на картата ( като го пуснеш и на по -малко волтове , и като сложиш по-голяма перка ..... тишина ).

• Автор

Довечера като се прибера - ще го огледам, да видя дали няма нещо да измисля. Остана ми един 80 ММ от модването на кутията, много тиха джаджа, та ще видя дали няма начин да я закрепа към радиатора на карата. Не ми се човърка с болтове по радиатора. Ако тръгна да я продавам, кво ще обяснявам - Картата върви екстра на 575 МХз на ядрото - ето тука само монтирате един вент, и айде - няма да има нужда да се ъпгрейдвате към по- нова.....аз тая я продавам, щото не искам толкова бърза карта.......

За това какво ще кажеш ?

1.jpg

Точно над видео картата са.

Снимката е малко калпава защото я правих с уеб камерата , но предполадам че ти дава идея за това какво имам на нея .

Редактирано от tzavti (преглед на промените)

• Автор

М, да. Сега остава и да си го поръчам. Людмиле, дали ще издържи на температурата? Това чудо и паметта на картата ли охлажда?

GlacialTech-а ли? Не, само ядрото. Ама да ти кажа няма особен смисъл от интензивно охлаждане на паметите -най-много 10-20Mhz да изкарат още отгоре, което си е нищо. Виж, ако направиш волтмод и ги загрееш яко тогава има смисъл, ама на тая карта пък не виждам смисъл от волмод. ;)

• Автор

Възможно ли е от направените тестове вчера да съм повредил картата? Днеска свали до 300 паметта? Да не би да съм я прегорял нещо?

По междудругото - пипам радиатора, но е много топло!!!! Почна да ми вади артефакти дори на 450/300!!!!

Сменям охлаждането на видеото, и продължавам с тестовете.

ПП: Ако изгори видеото, може ли нещо друго да загине покрай него? Дъно, памет и т.н.?

Не мога да схвана, tzavti, я обясни с думи кво си направил...

Използвах структурата на самата кутия на компа за да закача 2 80 мм вентилатора над видеокартата

видеото е това

Възможно ли е от направените тестове вчера да съм повредил картата? Днеска свали до 300 паметта? Да не би да съм я прегорял нещо?

По междудругото - пипам радиатора, но е много топло!!!! Почна да ми вади артефакти дори на 450/300!!!!

Сменям охлаждането на видеото, и продължавам с тестовете.

ПП: Ако изгори видеото, може ли нещо друго да загине покрай него? Дъно, памет и т.н.?

Охлаждането задължително трябва да се подобри :lol6:

Значи първо задаваш честоти, при които проверката на ATi Tool не вади дефектчета в картината, след това удряш няколко теста с 3D Mark-овете, като пак следиш за артефакти.

И за финал най-важното - фащаш по-тежичка игра и 3-4 часа мориш видеото, ако не забие и не прави проблеми, значи честотите са стабилни cool.gif

За последното: съмнява ме да заминат други компоненти :lol6:

Редактирано от myd (преглед на промените)

hattamotto доброто охлаждане е важна предпоставка за клок. Графичните карти по принцип работят на по-високи температури от процесорите, тоест за клока им охлаждането става задължително. С пасивно охлаждане и липса на сензор рискуваш да скапеш картата, така че по-добре първо си набави едно от решенията, предложени от kokomil и Lyudmi и тогава я клоквай. Решение е и нещо такова:

7558.jpg

Давам го като пример само.

• Автор

Благодаря на всички за помощта.

Взех решение, MP7300GT DDR3/256MB Zalman. Стига толкова глупости. Купиха моята за 50$, взех картата, утре доплащам още 65$, и съм готов. Айде стига тормоз. След 1-2 седмици ще прекръстя темата на Овърклок на 7300GT. ;)

Баси залмана. На него пише Magic Prism. Да им се няма. Иначе прилича на залман, де..... ама на галакситата си пише Zalman.... /обаче от страни на решетките на радиатора си пише залман, да го е...../

а специално за 7300 - 256 мб са й много, няма смисъл да се охарчиш само

Дам и е леко по-скъпа от 7600GS 128Mb GDDR3, която е по-бърза, но охлаждането е добро и намирисвам як клок :ph34r:

Редактирано от myd (преглед на промените)

• Автор

Закупено. Край. Ще я продам след време, и щв си взема я GeForce8ххх, я ATI2xxxx.

Още веднъж - благодаря!

Не се стърпях. Клокнах я.

600/850 (1700DDR) без артефакти след 30 минути с ATI Tool.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.