Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Каква да е файловата система на външната памет?

Featured Replies

Здравейте

Интересува ме външен твърд диск или флаш памет в какъв форт да я сложа (за работа под WINDOWS) - FAT или NTFS или няма значение?

Какви са предимствата и недостатъците на двата формата при външна памет?

Съществува ли вероятност някъде да не се разчете записаното?

• Автор
Флаша няма нужда да го "слагаш" в никакъв формат -той си е на FAT . Външния диск на каквото искаш - при FAT по-лесно се работи с ДОС , NTFS пък е по-сигурна :ph34r:

Казаха ми че под NTFS може някъде да не се разчете диска. Вярно ли е?

Здравейте

Интересува ме външен твърд диск или флаш памет в какъв форт да я сложа (за работа под WINDOWS) - FAT или NTFS или няма значение?

Какви са предимствата и недостатъците на двата формата при външна памет?

Съществува ли вероятност някъде да не се разчете записаното?

не съм много сигърен че флаш памет може да я сложиш на NTFS, за външен диск въпрос на избор аз лично нямам фаворит зависи какво ще правиш с диска и с какви фаилове ще го пълниш.

ако ще му слагаш ISO на някои DVD определено Fat32 не става . а NTFS е по сигурна фаилова система имам пред вид от към скапване на инфо

Флаша няма нужда да го "слагаш" в никакъв формат -той си е на FAT . Външния диск на каквото искаш - при FAT по-лесно се работи с ДОС , NTFS пък е по-сигурна :ph34r:

Той може по подразбиране да идва от производителя форматиран под ФАТ, но какво ти пречи да му смениш файловата система? За операзионната система това си е просто един диск

Той може по подразбиране да идва от производителя форматиран под ФАТ, но какво ти пречи да му смениш файловата система? За операзионната система това си е просто един диск

Идеята ми е , че след като си взел нещо, което работи защо да го чоплиш излишно :ph34r: Ако се повреди - тогава да .

Идеята ми е , че след като си взел нещо, което работи защо да го чоплиш излишно :ph34r: Ако се повреди - тогава да .

Съгласен, отговора ми беше по-скоро насочен по принцип. А и ако за конкретната работа не става с текущата файлова система :-)

това е просто един диск както казваш ама не подържа NTFS а само Fat i Fat32

За можене - може да се форматира на NTFS, идеята да е форматиран на FAT e да бъде използваем (четене и запис) флаша под най-популярните операционни системи - Windows (всички версии), Linux и Mac OS.

Четох някъде, че под NTFS се съкращава живота на флашката. Освен това FAT е по-бърза, ако не се лъжа. Третата причина, е, че за да е бутващ, трябва да е под FAT16 (например ако искате да сложите Live Linux или Windows).

Редактирано от djagi (преглед на промените)

Намирам въпроса за изключително важен и доста сложен. Смятам, че файловата система на периферни памети преди всичко зависи от тяхното приложение. Напоследък все по-често USB pen /flash drive/ се използва за буутване на програми и достъп до DOS, поради което се форматират във FAT /дори не FAT32/. Това зависи от биоса на компютъра, дали поддържа буутване през USB. Дъната преди 2004г често не поддържат тази функция или е необходим ъпдейт на bios. На новите машини, особено лаптопите, които нямат фабрично инсталирано флопи, флашовете все по-ефективно го заместват.

От друга страна, намалящата цена на flash drive-вовете и увеличаване на тяхната памет, ги прави подходящи за трансфер на данни. Периферните хардове са много полезни за сигурно съхраняване на данни, дори когато ОС се компрометира и е необходима преинсталация.

Следователно, ако периферна памет /незажисимо дали е пен или хард диск/ се използва за съхранение или трансфер на данни, по-подходящ е NTFS - това е таблична файлова система, който е по-бърза. Тук искам да отворя скоба, за да спомена, че флашовете могат да се форматират в NTFS, както и да се четат не с буква , а като част от диск С например. FAT e дървовидна файлова система, по-бавна, но се чете под DOS. Ако буутвате нещо през флаш, например линукс, изберете FAT.

Редактирано от valbg54 (преглед на промените)

Едва ли има смисъл да го форматираш под друго щом всичко си работи.По подразбиране е на FAT,аз си качвам и филми и няма проблем.Както ти каза Кокомил щом си работи няма смисъл освен ако не те бута дявола.

Четох някъде, че под NTFS се съкращава живота на флашката. Освен това FAT е по-бърза, ако не се лъжа. Третата причина, е, че за да е бутващ, трябва да е под FAT16 (например ако искате да сложите Live Linux или Windows).

Теоретично е възможно. Тези файлови системи имат дневник който физически се намира постоянно на едно и също място.

Навярно честото (а и безсмислено в случая) писане по едни и същи сектори не се отразява добре на флашовете. При харддисковете няма значение, защото не са ограничени по брой на презаписите.

Теоретично е възможно. Тези файлови системи имат дневник който физически се намира постоянно на едно и също място.

Навярно честото (а и безсмислено в случая) писане по едни и същи сектори не се отразява добре на флашовете. При харддисковете няма значение, защото не са ограничени по брой на презаписите.

За съжаление и твърдите дискове са ограничени заради чисто физически процеси като износване на повърхността, остаряване на материала и други фактори. Но при тях живота е много по-дълъг. А при флаш паметите има ограничен (едно време беше 100000) цикъла запис, така че използването им като работна файлова система не е добра идея

Малко интересно инфо по въпроса

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...c=10123&hl=

Съгласен, полезно четиво. Макар че все се замислям как хората свързват компютърната техника само с MS и Windows, докато в областта в която работя файловите системи са много, различни и със специфични изисквания, плюсове и минуси :-)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.