Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Чувам странно стържене от харддиска

Featured Replies

Имам голям проблем. ;) Компютъра ми май се скапа: често срещания проблем със синия екран. Лошото е, че не мога да видя какво изписва, когато излезе. Само, че преди лаптопа да се рестартира харддиска започва да бръмчи като дъскорезница. Това се случва след като лап-па поработи 3-4 часа. Съответно започва постоянен рестарт и син екран. Изчетох доста по този въпрос. Направих проверка за вируси и т.н. и всичко е чисто (за по-сигурно използвах антивирусите, които имам и няколко on-line). Прегледах конфигурацията на системата и (до колкото разбирам от тези неща) ми се струва, че всичко е наред. Не съм правила update нито на системата ( след последния имахме големи проблеми), нито на каквото и да е друго. Т.е. не би трябвало да имам някаква несъвместимост на хардуери или софтуери със системата (поне така си мисля). Въпроса ми е такъв: дали трябва да си изхвърля харддиска и да си купя нов или все още има някаква надежда?

P.S. Не знам как да проверя дали има лоши сектори в харддиска :angry22:

Ако има желаещи да ми помогнат on-line (т.е. Skype) нека пише, ще го приема на драго сърце :beat:

Това е много лошо. Други мнения? ;)

Колко процента си сигурен,че стържи именно HDD-a?

• Автор

Май на 100%. Отваряхме лап-па за да разберем от къде е това стържене. Преди известно време пак се беше случило. Тогава, не знам как, се беше включил VGA режим. Когато го изключих, харддиска спря да бръмчи и вече лаптопа не се рестартираше. Не знам дали имат връзка тези неща. Може и да е съвпадение. Има и друго нещо: когато започне това стържене всичко спира да работи. Не може да се зареди нищо. Даже не мога да отворя Старт меню за да изключа компютъра

Можеш ли да погледнеш с Everest или Notebook Hardware Control температурите на компонентите, които имат датчик и оборотите на вентилаторите в момента на стъргане (преди синия екран)? Добрата възможност би била прегряване, което повишава оборотите на даден вентилатор, който от своя страна стърже. Тогава ще минеш с почистване на лаптопа и смяна на вентилатора.

Ако обаче хард диска стърже и предизвиква подобно нещо, е кофти и бих те посъветвал да си спасиш данните, докато имаш тази възможност. Погледни с Everest състоянието на S.M.A.R.T (намира се в менюто Storage). Стърженето се получава от механичен дефект и едва ли търсенето и евентуалното поправяне на лоши сектори ще помогне.

• Автор

О.К. Но съм сигурна, че е от диска. Вентилатора на процесора е в другия край на лаптопа. Той си е наред. Не съм сигурна какво точно представлява харддиска като механика. Има ли и при него вентилатор? Може ли някой да ми разкаже ;) ? До колкото знам представлява магнитна лента, която се движи с висока скорост. Иначе S.M.A.R.T. е О.К.

Можеш ли да погледнеш с Everest или Notebook Hardware Control температурите на компонентите, които имат датчик и оборотите на вентилаторите в момента на стъргане (преди синия екран)? Добрата възможност би била прегряване, което повишава оборотите на даден вентилатор, който от своя страна стърже. Тогава ще минеш с почистване на лаптопа и смяна на вентилатора.

Ако обаче хард диска стърже и предизвиква подобно нещо, е кофти и бих те посъветвал да си спасиш данните, докато имаш тази възможност. Погледни с Everest състоянието на S.M.A.R.T (намира се в менюто Storage). Стърженето се получава от механичен дефект и едва ли търсенето и евентуалното поправяне на лоши сектори ще помогне.

Добре де, ако се получава от механичен дефект защо спира? Както казах това се е случвало и преди и се беше оправило за няколко месеца.

Редактирано от bonbon_82 (преглед на промените)

О.К. Но съм сигурна, че е от диска. Вентилатора на процесора е в другия край на лаптопа. Той си е наред. Не съм сигурна какво точно представлява харддиска като механика. Има ли и при него вентилатор? Може ли някой да ми разкаже :sobbing: ? До колкото знам представлява магнитна лента, която се движи с висока скорост. Иначе S.M.A.R.T. е О.К.

Добре де, ако се получава от механичен дефект защо спира? Както казах това се е случвало и преди и се беше оправило за няколко месеца.

То това с механичните дефекти е така. АКо е в гаранция искай да ти го сменят. Иначе си архивираш често цялата ценна информация и се приготвяш да го смениш.

П.П. диска е по-скоро като CD, само че с магнитна повърхност

Ей така изглежда харддиск (този е със свален капак, но общо взето е така).

SpinpointMP5.jpg

Поо въпроса ти, обърни се най-добре към сервиз, за да порверят и тестват какво става с лаптопа.

• Автор

Когато започне да стърже температурата на диска и на CPUто се покачва над 55 градуса, а CPU-то е натоварено на 100%. Но не постоянно. След известно време всичко се нормализира, без да спира стърженето. Сега какво?

Редактирано от bonbon_82 (преглед на промените)

Когато започне да стърже температурата на диска и на CPUто се покачва над 55 градуса, а CPU-то е натоварено на 100%. Но не постоянно. След известно време всичко се нормализира, без да спира стърженето. Сега какво?

Пълно архивиране, към сервиза или магазина за подмяна на или смяна на диска :-(

55° за процесор (особено на лаптоп) не е висока температура, но от поста ти оставам с впечатление, че и тази на харда е толкова. Това вече би било доста, ако е така, затова мога само отново да те посъветвам да си съхраниш по някакъв начин важната информация, докато е време.

• Автор

Ми, О.К. Следва да попитам всички харддискове за лаптопи са 2,5''? И след като имам Toshiba лаптоп със Toshiba харддиск трябва ли да търся диск от същия произвидител със същия интерфейс, какъвто е сега моя? А какви обороти на въртене са добри или достатъчни?

Важно е да е същият стандарт и интерфейс, не е задължително да е на същия производител. Правилото при оборотите е - колкото повече, толкова по бърз...и по-шумен.

bonbon_82 диска ти е с механичен проблем, и за съжаление проблема не е решим. Т.е диска може да се отремонтира до толкова доколкото да се изкара инфото, после се изхвърля.

Съвета ми е да не се занимаваш с Toshiba, въпреки че са най долемия производител на 2'5 дискове. Дефекта е масов, дължи се на повишената работна температура, и на неправилно проектиране.

Освен Toshiba, дискове за лаптопи произвеждат и Seagate, Hitachi, Samsung, Fujitsu, WD. Може да се насочиш към които и да е от тях, стига интерфейса да е същия и BIOS да може да го разпознае. Като обороти на пазара в момента има на 5400 и 7200. Тези на 7200 са доста по скъпи и поне личното ми мнение е че не си заслужата парите, тъйкато прираста в производителността е малък.

Редактирано от Samo (преглед на промените)

• Автор

Ако купя например Seagate как мога да знам, че ще бъде разпознат от BIOS?

Ако купя например Seagate как мога да знам, че ще бъде разпознат от BIOS?

Ограниченията са :

2.1ГБ - с джъмпер

8.4 - int13 (BIOS)

33GB - BIOS/Джъмпер(в зависимост от диска и дъното)

66GB- BIOS

120GB - OS

Първите 3 се отнасят най-вече за десктоп машините. Понякога се налага да се направи BIOS Update/специално за лаптопите/.

Какъв е стария диск?

• Автор

Toshiba mobile, интерфейс:IDE (АТА). Лошото е, че от всичко това, което написа, почти нищо не разбрах.

Toshiba mobile, интерфейс:IDE (АТА). Лошото е, че от всичко това, което написа, почти нищо не разбрах.

Отиваш в магазина с лаптопа, харесваш си един диск. И изявяваш желание да го сложиш на място в магазина за да видиш дали се разпонава, понеже машината ти е стара и имаш притеснения че ще се разпознае. Поне тука в България номера минава :rolleyes:

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Благодаря на всички за помоща. Не само, че харддиска се развали, но и лаптопа изгоря. Така че вече си имам нов компютър :angry:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.